Backspegeln. Spekulativ bubbla.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Am Mittwoch ging in Schweden die Saab-Auktion zu Ende. Schon im Vorfeld gab es großes Interesse, und selbst am Auktionstag kamen hier noch Mails mit Fragen an. Die Wenigsten davon habe ich beantwortet. Denn es waren meist die „üblichen Verdächtigen“, die seit mehr als einem Jahr auf Schnäppchenjagd sind. Die dann auch nach einem langen Telefonat nicht verstehen wollen, dass kein Händler eine 3-Jahresgarantie für einen nie produzierten Saab Modelljahrgang geben wird. Oder die einfach das Risiko nicht sehen wollen, wenn man ein nie in Europa eingeführtes Modell wie den Saab 9-4x kauft. Nein, das hier ist ein Blog. Kein Saab Helpdesk…

Auktionen var - klart - en händelse för fans och samlare av varumärket. Inga fordon för daglig användning, som öppet kommunicerades av auktionsägarna ... så det var en bra sak!

Auktionens fordon var vanligtvis inte nya bilar, men som Saab 9-5-modellerna, Saab-testfordon eller retur av leverantörerna. Använda bilar bara, med några kilometer från det hårda testet varje dag.

För samlare - och bara för dessa - ändå intressanta. Jag var också på väg att bjuda på en 2012 Saab 9-5 sportsladd för en väns Saab-kollektion. Vi hade valt två fordon, en V6 och en 9-5 BioPower, och vi skulle säkert få en av våra bilar med vår budget. Eftersom modellåret 2012 har några fallgropar som du borde veta. Ingen återförsäljare i Tyskland kan programvara en bil från en årgång. Saab-partnerens kompetens slutar med goda skäl med vintage 2011.

Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel
Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel

Den som köper en sådan bil borde veta vad han gör. Han är beroende av hjälp från Sverige. Teamet av Saab Service Kiel kan hjälpa till med goda kontakter i norr, och det betyder att de är ensamma i Tyskland - och kanske ensamma i stora delar av Europa.

Vår budget per fordon var 150.000-kronor, vilket ligger strax över 18.000 €. Med avgifter, skatter, frakt, registrering och andra utgifter är du på 25- till 26.000 €. Vad är okej för ett fordon som egentligen bara har samlarstatus och är något för soliga utgångar. Begagnade Saab 9-5 från 2010 och 2011 handlas på liknande priser, men är fordon för daglig användning. För att göra det kort: vi gick ut tomma! Vi var överbjudna på båda bilarna, och min väns Saab-kollektion kommer inte att få 9-5 av 2012-modellåret.

Vad hände? Kunderna från den tidigare auktionen är indelade i tre grupper. Saab fans, leverantörer och spekulanter. Fläktarna var förlorade, och det beräknas att 15 eller 20 bilar kommer att komma i deras besittning. Sedan fanns det Saab leverantörer som, okänt, köpte tillbaka testfordon. Eftersom vissa innovationer inte ska gå till tredje part. Och det var spekulanterna, främst från tulipanternas land, som hade slaktat blod.

Vid den tidigare auktionen köptes vissa fordon av en viss återförsäljare och såldes med en marginal som även ex-tysk bankir Josef Ackermann skulle ha tvingat att applådera. Men vid den tidpunkten fanns det få exklusiva fordon, billigt förvärvade. Den här tiden i stor stil köpte relativt dyrt, även limousiner och övervägande modellår 2012. Fordon utan papper, utan helpdesk, utan möjlighet att programmera programvaran.

Viele Fans, auch uns, wurde die Chance genommen, ein Vorserien-Auto zum fairen Preis zu erwerben. Damit können wir leben, es ist ja nur ein Hobby, denn ein solches Auto ist „nice to have“. Nicht mehr, nicht weniger ! Jetzt läuft die Spekulation, und ich denke, es ist ein Blase, die platzen wird. Denn der Markt ist klein, und nicht Jeder kauft zu jedem Preis. Mal sehen, wie sich das Geschäft in Holland entwickelt. Wer wissen will, wie welcher Saab zu welchem Preis verkauft wurde, der findet bei Marcus Bergfeldt die Ergebnisse der Auktion. Das Internet macht Vieles transparent. Schlechte Zeiten für Saab-Spekulanten.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar också "Backspegeln. Spekulativ bubbla."

 • 5. April 2013 på 12: 19 PM
  permalink

  Välskriven! Det finns viss spekulation, men jag tror att våra vänner från Venza Exclusive Cars har spelat för högt den här gången :-). Okej, du fick inte SAAB ...

 • 5. April 2013 på 8: 23 PM
  permalink

  Hi Tom,

  Danke für diese offene Zusammenfassung! Auch ich war einer dieser „üblichen Verdächtigen“, habe auch meine Obergrenze bei 200’000.- eingeben, was am Ende dann weit weg vom erzielten Preis gelegen ist. Wie du aber selbst geschrieben hast, ein Vernunftkauf wäre es ohnehin nicht gewesen! Trotzdem ärgert mich das Verhalten der Tulpenspekulanten, denke aber dass die damit ganz böse eingehen werden. Abwarten heist nun die Devise, auch diese Fahrzeuge werden irgendwann zu reellen Preisen an wahre Saabfans wie uns gehen. Vernünftig wird es auch dann nicht sein, aber wenn es im finanziell überschaubaren Rahmen bleibt, ist es halt doch ein Reiz der bleibt!
  Saab lever vidare och jag märkte just det igen idag på väg från Genève till Zürich när jag säkert skulle ta över 20 Saab eller träffade, varav 2 nya 9-5IIer så väl som jag kör en. Ändå kommer vi att fortsätta att förbli exotiska, åtminstone finns det fortfarande tillräckligt många personer på parkeringsplatsen för att ta en titt i cockpiten och fråga ibland om det finns Saab igen och det här är den nya modellen ....

  Hälsningar från Schweiz
  C.

 • 6. April 2013 på 4: 10 PM
  permalink

  Hej Tom,
  Jag är glad att jag inte var den enda tomare.
  2x priserna sköt hopplöst, när jag är nära den ... och med mitt klick slutade auktionen.
  Jag ville ha en 2. Sätt bort diesel bort, jag fortsätter att köra mina.
  Med vänliga hälsningar och en fråga:
  På vilket hotell tillbringar du natten på festivalen?
  Hälsningar från Zwickau

 • 6. April 2013 på 7: 05 PM
  permalink

  2.9 TiD gick inte till Venza, men såldes till en privatperson (eller en dold leverantör)?
  Är det möjligt att flytta den här bilen alls? Det är något annat igen med en ny, annars aldrig byggd i modellen före motoriseringen.

 • 6. April 2013 på 7: 24 PM
  permalink

  2.9 TiD kommer antagligen inte att återvända till vägen. Kanske max i östblocket utanför Europa!

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish