Backspegeln. Spekulativ bubbla.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Saab-auktionen i Sverige avslutades på onsdag. Det var stort intresse i förväg, och även på auktionsdagen kom post med frågor fortfarande. Jag svarade få av dem. För det var mest de "vanliga misstänkta" som jagat i mer än ett år. Efter ett långt telefonsamtal vill de inte förstå att ingen återförsäljare kommer att ge 3-års garanti för ett Saab-modellår som aldrig har producerats. Eller som helt enkelt inte vill se risken om du köper en modell som Saab 9-4x som aldrig har lanserats i Europa. Nej, det här är en blogg. Inga Saab helpdesk ...

Auktionen var - helt klart - ett evenemang för fans och samlare av varumärket. Inga fordon för vardagsbruk, som kommunicerades öppet av auktionörerna ... så det var en rättvis sak!

Auktionens fordon var vanligtvis inte nya bilar, men som Saab 9-5-modellerna, Saab-testfordon eller retur av leverantörerna. Använda bilar bara, med några kilometer från det hårda testet varje dag.

Fortfarande intressant för samlare - och bara för dem. Jag var där också för att bjuda på en Saab 2012-9 sportsedan 5 för en väns Saab-samling. Vi hade valt två fordon, en V6 och en 9-5 BioPower, och var redan säkra på att vi skulle få en av bilarna med vår budget. Eftersom modellåret 2012 har några fallgropar som du bör vara medveten om. Ingen återförsäljare i Tyskland kan programmera programvaran för en bil från i år. Saab-partnerns kompetens slutar med goda skäl med årgången 2011.

Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel
Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel

Den som köper en sådan bil borde veta vad han gör. Han är beroende av hjälp från Sverige. Teamet av Saab Service Kiel kan hjälpa på grund av goda kontakter i norr, och så är du ensam i Tyskland - och kanske ensam i stora delar av Europa.

Vår budget per fordon var 150.000-kronor, vilket ligger strax över 18.000 €. Med avgifter, skatter, frakt, registrering och andra utgifter är du på 25- till 26.000 €. Vad är okej för ett fordon som egentligen bara har samlarstatus och är något för soliga utgångar. Begagnade Saab 9-5 från 2010 och 2011 handlas på liknande priser, men är fordon för daglig användning. För att göra det kort: vi gick ut tomma! Vi var överbjudna på båda bilarna, och min väns Saab-kollektion kommer inte att få 9-5 av 2012-modellåret.

Vad hände? Kunderna från den tidigare auktionen är indelade i tre grupper. Saab fans, leverantörer och spekulanter. Fläktarna var förlorade, och det beräknas att 15 eller 20 bilar kommer att komma i deras besittning. Sedan fanns det Saab leverantörer som, okänt, köpte tillbaka testfordon. Eftersom vissa innovationer inte ska gå till tredje part. Och det var spekulanterna, främst från tulipanternas land, som hade slaktat blod.

Vid den tidigare auktionen köptes vissa fordon av en viss återförsäljare och såldes med en marginal som även ex-tysk bankir Josef Ackermann skulle ha tvingat att applådera. Men vid den tidpunkten fanns det få exklusiva fordon, billigt förvärvade. Den här tiden i stor stil köpte relativt dyrt, även limousiner och övervägande modellår 2012. Fordon utan papper, utan helpdesk, utan möjlighet att programmera programvaran.

Många fans, inklusive oss, nekades möjligheten att köpa en förproduktionsbil till ett rimligt pris. Vi kan leva med det, det är bara en hobby, för en sådan bil är ”trevlig att ha”. Inte mer inte mindre! Nu är spekulationen på och jag tror att det är en bubbla som kommer att spricka. Eftersom marknaden är liten och inte alla köper till varje pris. Låt oss se hur verksamheten utvecklas i Holland. Om du vill veta hur Saab såldes till vilket pris kan du hitta auktionens resultat på Marcus Bergfeldt. Internet gör många saker transparenta. Dåliga tider för Saabs spekulanter.

Text: tom@saabblog.net

 

5 tankar om “Backspegeln. Spekulativ bubbla."

 • 2.9 TiD kommer antagligen inte att återvända till vägen. Kanske max i östblocket utanför Europa!

 • 2.9 TiD gick inte till Venza, men såldes till en privatperson (eller en dold leverantör)?
  Är det möjligt att flytta den här bilen alls? Det är något annat igen med en ny, annars aldrig byggd i modellen före motoriseringen.

 • Hej Tom,
  Jag är glad att jag inte var den enda tomare.
  2x priserna sköt hopplöst, när jag var nära ... och med mitt klick avslutades auktionen.
  Jag ville ha en 2. Sätt bort diesel bort, jag fortsätter att köra mina.
  Med vänliga hälsningar och en fråga:
  På vilket hotell tillbringar du natten på festivalen?
  Hälsningar från Zwickau

 • Hi Tom,

  Tack för denna öppna sammanfattning! Jag var också en av dessa "vanliga misstänkta" och gick in i min övre gräns på 200 000, vilket i slutändan var långt ifrån det uppnådda priset. Som du själv skrev skulle det ändå inte ha varit ett förnuftigt köp! Ändå irriterar tulpan-spekulanterna mig beteende, men jag tror att de kommer att gå väldigt dåligt med det. Mottoet är nu att vänta och se, dessa fordon kommer så småningom att gå till riktiga Saab-fans som oss till riktiga priser. Även då är det inte förnuftigt, men om det förblir inom en ekonomiskt hanterbar ram är det bara en attraktion som förblir!
  Saab lever vidare och jag märkte det bara igen idag på väg från Genève till Zürich, när jag säkert hade passerat eller träffat 20 Saabs, varav 2 nya 9-5II som jag kör en. Ändå kommer vi att fortsätta att förbli exotiska, åtminstone finns det fortfarande tillräckligt många som tittar in i cockpiten vid parkeringen och ibland också frågar om Saab är tillbaka och det här är den nya modellen ...

  Hälsningar från Schweiz
  C.

 • Välskriven! Det spekuleras men jag tror att våra vänner från Venza Exclusive Cars spelade för högt den här gången :-). Det är synd att du inte fick en SAAB ...

Kommentarer är stängda.