Backspegeln. Spekulativ bubbla.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

På onsdagen slutade Saab-auktionen i Sverige. Redan i uppkörningen fanns det stort intresse, och även på auktionen kom hit fortfarande mail med frågor. Jag svarade minst av dem. Eftersom det vanligtvis var "vanliga misstänkta" som är fyndjakt på mer än ett år. Vem vill då inte förstå, även efter ett långt telefonsamtal, att ingen återförsäljare kommer att ge en 3 års garanti för ett aldrig producerat Saab-modellår. Eller helt enkelt inte vill se risken, om du köper en aldrig introducerad i Europa-modell som Saab 9-4x. Nej, det här är en blogg. Ingen Saab Helpdesk ...

Auktionen var - klart - en händelse för fans och samlare av varumärket. Inga fordon för daglig användning, som öppet kommunicerades av auktionsägarna ... så det var en bra sak!

Auktionens fordon var vanligtvis inte nya bilar, men som Saab 9-5-modellerna, Saab-testfordon eller retur av leverantörerna. Använda bilar bara, med några kilometer från det hårda testet varje dag.

För samlare - och bara för dessa - ändå intressanta. Jag var också på väg att bjuda på en 2012 Saab 9-5 sportsladd för en väns Saab-kollektion. Vi hade valt två fordon, en V6 och en 9-5 BioPower, och vi skulle säkert få en av våra bilar med vår budget. Eftersom modellåret 2012 har några fallgropar som du borde veta. Ingen återförsäljare i Tyskland kan programvara en bil från en årgång. Saab-partnerens kompetens slutar med goda skäl med vintage 2011.

Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel
Singel Auktion: Saab 9-5 med 245 PS Powerdiesel

Den som köper en sådan bil borde veta vad han gör. Han är beroende av hjälp från Sverige. Teamet av Saab Service Kiel kan hjälpa till med goda kontakter i norr, och det betyder att de är ensamma i Tyskland - och kanske ensamma i stora delar av Europa.

Vår budget per fordon var 150.000-kronor, vilket ligger strax över 18.000 €. Med avgifter, skatter, frakt, registrering och andra utgifter är du på 25- till 26.000 €. Vad är okej för ett fordon som egentligen bara har samlarstatus och är något för soliga utgångar. Begagnade Saab 9-5 från 2010 och 2011 handlas på liknande priser, men är fordon för daglig användning. För att göra det kort: vi gick ut tomma! Vi var överbjudna på båda bilarna, och min väns Saab-kollektion kommer inte att få 9-5 av 2012-modellåret.

Vad hände? Kunderna från den tidigare auktionen är indelade i tre grupper. Saab fans, leverantörer och spekulanter. Fläktarna var förlorade, och det beräknas att 15 eller 20 bilar kommer att komma i deras besittning. Sedan fanns det Saab leverantörer som, okänt, köpte tillbaka testfordon. Eftersom vissa innovationer inte ska gå till tredje part. Och det var spekulanterna, främst från tulipanternas land, som hade slaktat blod.

Vid den tidigare auktionen köptes vissa fordon av en viss återförsäljare och såldes med en marginal som även ex-tysk bankir Josef Ackermann skulle ha tvingat att applådera. Men vid den tidpunkten fanns det få exklusiva fordon, billigt förvärvade. Den här tiden i stor stil köpte relativt dyrt, även limousiner och övervägande modellår 2012. Fordon utan papper, utan helpdesk, utan möjlighet att programmera programvaran.

Många fans, inklusive oss, greps chansen att köpa en förproduktionsbil till ett rimligt pris. Vi kan leva med det, det är bara en hobby eftersom en sådan bil är "trevligt att ha". Inte mer, inte mindre! Nu spekulationen springer, och jag tror att det är en bubbla som ska brista. Eftersom marknaden är liten, och inte alla köper till varje pris. Låt oss se hur verksamheten utvecklas i Holland. Om du vill veta, vilken Saab som såldes till vilket pris, hittar du auktionsresultaten på Marcus Bergfeldt. Internet ger mycket öppenhet. Dåliga tider för Saab spekulanter.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om "Backspegeln. Spekulativ bubbla."

 • 2.9 TiD kommer antagligen inte att återvända till vägen. Kanske max i östblocket utanför Europa!

 • 2.9 TiD gick inte till Venza, men såldes till en privatperson (eller en dold leverantör)?
  Är det möjligt att flytta den här bilen alls? Det är något annat igen med en ny, annars aldrig byggd i modellen före motoriseringen.

 • Hej Tom,
  Jag är glad att jag inte var den enda tomare.
  2x priserna sköt hopplöst, när jag är nära den ... och med mitt klick slutade auktionen.
  Jag ville ha en 2. Sätt bort diesel bort, jag fortsätter att köra mina.
  Med vänliga hälsningar och en fråga:
  På vilket hotell tillbringar du natten på festivalen?
  Hälsningar från Zwickau

 • Hi Tom,

  Tack för den här öppna sammanfattningen! Jag var också en av dessa "vanliga misstänkta", har också satt min övre gräns vid 200'000.-, som ligger i slutet då långt borta från priset. Som du själv skrev, skulle det inte ha varit ett fynd ändå! Ändå irriterar jag beteendet hos Tulpenspekulanten, men tror att de kommer att bli väldigt arg. Väntar är nu mottot, även dessa fordon kommer så småningom att gå till riktiga Saabfans som oss till ett rimligt pris. Det kommer inte heller vara rimligt, men om det stannar inom en ekonomiskt hanterbar ram, är det fortfarande en charm kvar!
  Saab lever vidare och jag märkte just det igen idag på väg från Genève till Zürich när jag säkert skulle ta över 20 Saab eller träffade, varav 2 nya 9-5IIer så väl som jag kör en. Ändå kommer vi att fortsätta att förbli exotiska, åtminstone finns det fortfarande tillräckligt många personer på parkeringsplatsen för att ta en titt i cockpiten och fråga ibland om det finns Saab igen och det här är den nya modellen ....

  Hälsningar från Schweiz
  C.

 • Välskriven! Det finns viss spekulation, men jag tror att våra vänner från Venza Exclusive Cars har spelat för högt den här gången :-). Okej, du fick inte SAAB ...

Kommentarer är stängda.