Backspegeln. Ingen fråga om pengarna!

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Vad gjorde Geneve Motor Show så intressant för oss? Det är saken med elbilarna. Ett marknadssegment som Saab 2.0 vill ta upp 2014 på våren. Och det finns den spännande historien om vad som händer när kineser och européer bygger en bil tillsammans. Ingen har provat det ännu, och debutant Qoros kan vara en lektion för Saab. Men låt oss prata om elbilar först!

Var gick elektrohypen?

Var är elbilens trend på gång, är den färdig innan den verkligen börjar? Det gick inte mycket på fiskerstället. Fisker är (tyvärr) i en djup kris, den snygga Atlanten kommer förmodligen inte att göra det till serien. Synd, för att den här bilen kunde ha landat på min inköpslista. Konkurrenterna Tesla lockade fler besökare, men det fanns ingen verklig entusiasm. Tesla Roadster är - tyvärr - historia, och kursen in i framtiden är oklar. Tesla X-studien som svar på framtidens frågor? En SUV i utrustad personbilsutrustning med batteridrift kan vara trenden för nästa FN-blå hjälmutrustning. Men ett elektriskt infanterikampbil är mer en symbol för en början slumpmässig promenad än ett svar på gröna frågor om framtiden.

Renault! Fransmännen tog batterikortet tidigt och riskerade mycket. Kangoo, Fluence och Twizy kommer att vara på Renault-monter. Om besökarnas antal skulle rösta, är det klart vad som behagar. Twizy är belägrad, Kangoo och Fluence bryr sig inte. En elbil för sommaren och staden, för relativt lite pengar. En elektrisk speedster som är kul. Det fungerar, registreringsnumren bevisar det.

Cool: BMW i8 Concept
Cool: BMW i8 Concept

BMW vill börja efter IAA 2013 med i3. På bonden är studien lite av. Icke desto mindre är elbilarna tillsammans med i8-konceptet fortfarande ett eftertraktade bildmotiv. BMW i8 är hett, inte en liten övergiven bil, men en känslomässig sportbil. Intressant design, karisma av ett starkt varumärke. Vad BMW planerar kan fungera. Elbilar har en framtid när de ser bra ut, gör roliga eller håller sig överkomliga.

Ingen fråga om pengar

Vad händer om du tar en stor resväska med pengar, anställer ett antal veteran-legosoldater och bygger en bil med den här besättningen? Intressant fråga ... Qoros gjorde det! Det finns några stora gamla namn i bilindustrin ombord. Med hjälp av leverantörerna och mycket pengar skapades det första arbetet, Qoros 3. Ett trevligt omslag, en trivial inredning och mycket förvirring.

I Kina beskrivs Qoros som ”otroligt snygga”, men frågan uppstår fortfarande vem som ska köpa bilarna. Rika kineser köper europeiska produkter. En publik som inte är så stark i inköp faller tillbaka på billiga, lokala etiketter. Qoros står mellan stolarna, även när det gäller pris. Vad skiljer Qoros? Varumärket förmedlar inte en historia som det kan berätta. Det finns ingen filosofi som är igenkännlig. Ingen förarorienterad cockpit, ingen speciell ergonomi. Ingenting som kan göra qorona unika eller önskvärda.

Obetydlig: Qors cockpitdesign
Obetydlig: Qors cockpitdesign

Hjälp kommer från Hamburg. Der Spiegel, den stora gamla nyhetstidningen, klarar sig. Det är bra att vi har spegeln som vägledning i förvirringen. LED-dagsljus och ett helt nätverkat navigations- och infotainmentsystem bör vara argumentet. Speciellt med den senare bör den tyska konkurrenten se gammal ut. Oha! Infotainment i utställningsbilen var i bästa fall genomsnittlig, det finns eftermonteringslösningar som är mer krävande. Och LED-dagsljus är av största intresse för Audi-förare som gillar att betala extra för mer eller mindre smakfulla älvljus.

Men spegeln vet ännu mer. "Alla vill hitta ett misstag, men det finns åtminstone ingen i den rättvisa modellen," säger en journalist och tittar på de smala plåtfogarna och de exakta passningarna i cockpiten. Hela interiören utstrålar en nykter elegans. Intrycket är att Qoros 3 lätt kan tävla med alla Skoda eller VW. ” Där satt författaren till artikel i en annan bil än oss! Så här kan olika subjektiv uppfattning vara. Eller mer troligt att han inte var i en bil alls. Eftersom spegeln använder pressfoton som faktiskt gör att Kororna verkar vara högkvalitativa. I verkligheten är det inte det. Kanske var artikeln en fördel i väntan på framtida annonsintäkter? Vi finansierar oss själva och får därför skriva vad vi ser. Lyckligtvis för bloggen, för att uttrycka det mildt, Qoros är på Ford Focus-nivå. Du skulle vilja VW eller Skoda. Men är inte ...

Naken plåt, ingen högkvalitativ passform. Qors interiör
Naken plåt, ingen högkvalitativ passform. Qors interiör

Hur exakta passar och leder är, kan ses på den lackerade plåten mellan dörrkanten och B-pelaren. Åtminstone tummen bred, fångar den nakna metallen ögat. Om du jämför det med en Saab 9000 från 1998, inser du att det inte finns någon obetydlig metall, men en exakt passform. Men Saab är bara 15 år gammal.

Endast priset kan fixa det. Qoros startar väl under 20.000,00 21.000 € i Tyskland, sedan naturligtvis med infotainment och LED-dagsljus ombord. Billig? Önskad motståndare Jetta börjar på 25.000,00 15.000,00 €, med jämförbar utrustning på XNUMX XNUMX €. Men den verkliga motståndaren är Ford eller Opel. En Ford Focus-turnering kör till vår ytterdörr för mindre än XNUMX XNUMX € och är inte en limousine utan en praktisk kombi. Eftersom varken priset eller konceptet talar för Qoros blir saker och ting riktigt strama. Naturligtvis finns det inga drömmare i Shanghai, utan proffs. Du är inte galen nog för att starta din limousine i Tyskland där. Med hatchbacken och kombi förväntar du dig bättre chanser och du har dem. Endast med dessa varianter kommer du in på den tyska marknaden nästa år.

Vårt intryck av Qoros är lätt att formulera. Qoros 3 är verkligen den mest attraktiva kinesiska bilen, som någonsin kom till Europa. Ändå själlös och omotiverad. Ingen del av Qoros, som man inte kunde hitta i en fransk, italiensk, tysk eller koreansk bil. En blandning av leverantörsdelar som är billigt monterade i Shanghai.

Ett resultat när legosoldater från olika nationer konstruerar. Och ett öde som Saab 2.0 också kan hota. För även i Trollhättan kommer framtiden att fokusera på utvecklingsarbetet för färre, starkare leverantörer. Men det är skillnad! Med Saab 2.0 får fler och fler tidigare Saab-anställda ombord eller befinner sig i startblocken. Det är inte pengar som bygger bilar, det är människor som tänker upp och konstruerar bilar. De gör en VW till en VW, en BMW till en BMW och de gör en Saab till en Saab.

Saab bär en historia och har något att berätta. Saab är inte ett varumärke från retorten. Och Saab är från Sverige. Sett på detta sätt är Qoros ett exempel på hur man gör mycket trivialitet ur mycket pengar.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

 

4 tankar om “Backspegeln. Ingen fråga om pengarna!"

 • blank

  Vad ska man göra? Begreppen är rätt. Elbilar för staden som Twizzy opererar, och sportbilar arbetar. Av båda förväntar du dig bara höga nivåer, och sportbilar hjälper det stora vridmomentet hos elmotorer, även om de maximala hastigheterna är begränsade. Allting kräver antingen plug-in hybrider eller nya batterier vars design fortfarande är föremål för forskning.

 • blank

  Visst, Twizzy är helt klart inte en fullvärdig bil, men om det blir lite spridning ökar chansen för andra e-mobiler. Förutom infrastrukturens kyckling-och-äggproblem kommer tillverkarens erfarenhet knappast att öka om det inte finns något i riktning. Fortfarande viktiga komponenter är inte lämpliga för daglig användning. Kunna nyligen se hur några veckor gamla e-Kangoo laddades och transporterades bort med batteriproblem i riktning mot verkstaden.

 • blank

  Twizzy är en "täckt" fyrhjuling! Även enligt Renault information! En rolig stadsbil / pendlarbil kanske. Ett blickfång också, istället för smart. Men jag vågar tvivla på om e-mobilitet kommer att befria dig från "framtida bekymmer". Enbart batteriproduktionen (för massorna) är allt annat än hållbar!
  Detta kapitel av hållbarhet sveps under bordet med pedelecs! Framtidens bilkraftverk är fortfarande öppen ... Kanske anledningen till att Fisker och Tesla har försvunnit från rampljuset ....

 • blank

  Entusiasmen för Renault Twizy, som jag kan kalla mig med alla slutna ögon, corns och vad som annars inte kan beskrivas som en bil, för att jag vittnar om en stor smakförlust hos köparna. Var inte det mesta av elbilens konstruktion på sådana överdimensionerade kundvagnar (utan Zuladekapazität) och bildar sålunda bilden av en körgenre, skulle antagandet av e-bilar förmodligen nu bli högre.

Kommentarer är stängda.