Backspegeln. Ingen fråga om pengarna!

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Vad gjorde Geneve Motor Show så intressant för oss? Det är saken med elbilarna. Ett marknadssegment som Saab 2.0 vill ta upp 2014 på våren. Och det finns den spännande historien om vad som händer när kineser och européer bygger en bil tillsammans. Ingen har provat det ännu, och debutant Qoros kan vara en lektion för Saab. Men låt oss prata om elbilar först!

Var gick elektrohypen?

Var är elbilens trend på gång, är den färdig innan den verkligen börjar? Det gick inte mycket på fiskerstället. Fisker är (tyvärr) i en djup kris, den snygga Atlanten kommer förmodligen inte att göra det till serien. Synd, för att den här bilen kunde ha landat på min inköpslista. Med konkurrent var Tesla fler besökare, men rätt entusiasm saknades. Tesla Roadster är - tyvärr - historia, och kursen till framtiden är oklart. Tesla X-studien som svar på framtidsfrågorna? En SUV i armored infantry outfit med batteridriven kan vara trenden för nästa UNO-blå hjälmutplacering. Men en elektriskt pansar infanterist är mer en symbol på en inkurs än ett svar på framtida gröna frågor.

Renault! Franskan satt tidigt på batterikortet och riskerade så mycket. Renault monteren har Kangoo, Fluence och Twizy. Om antalet besökare röstar, är det klart vad de tycker om. Twizy är omgiven, Kangoo och Fluence är inte intresserade. En elbil för sommar och stad, för relativt lilla pengar. En elbil som är kul. Det fungerar, registreringsnummer bevisar det.

Cool: BMW i8 Concept
Cool: BMW i8 Concept

BMW vill börja efter IAA 2013 med i3. På bonden är studien lite av. Icke desto mindre är elbilarna tillsammans med i8-konceptet fortfarande ett eftertraktade bildmotiv. BMW i8 är hett, inte en liten övergiven bil, men en känslomässig sportbil. Intressant design, karisma av ett starkt varumärke. Vad BMW planerar kan fungera. Elbilar har en framtid när de ser bra ut, gör roliga eller håller sig överkomliga.

Ingen fråga om pengar

Vad händer om du tar en stor resväska, hyr ett antal veteranär legosoldater och bygg en bil med det här laget? Intressant fråga ... Qoros gjorde det! Ombord finns några stora, gamla namn på bilindustrin. Med hjälp av leverantörerna och en massa pengar föddes den första fabriken, Qoros 3. Ett fint skal, en trivial inredning och en hel del hjälplöshet.

I Kina kallas Qoros "överraskande snygg", men frågar fortfarande vem som ska köpa bilarna. Rich kinesiska köper europeiska märken. En inte så stark allmänhet drar på billiga, lokala etiketter tillbaka. Qoros står också prissatta mellan stolarna. Vad skiljer Qoros? Varumärket bär inte en historia som kan berätta. Det finns ingen filosofi som skulle kunna identifieras. Ingen förareorienterad cockpit, ingen speciell ergonomi. Inget som skulle kunna göra Qoros unika eller önskvärda.

Obetydlig: Qors cockpitdesign
Obetydlig: Qors cockpitdesign

Hjälp kommer från Hamburg. Der Spiegel, den stora, gamla tidningen, förklarar. Bra att vi har spegeln som orientering i hjälplöshet. LED-dagsljus och ett fullständigt nätverksnavigerings- och infotainment-system bör vara argumentet. I synnerhet med den senare bör den tyska konkurrenten se gammal ut. Oha! Infotainmenten i mässan var i bästa fall genomsnittlig, det finns mer efterfrågade lösningar. Och LED-dagsljuset är högst intressant för Audi-förare som gillar att betala extra för mer eller mindre smakfulla feiljus.

Men spegeln vet ännu mer. "Alla vill hitta ett misstag, men åtminstone på den mässa modellen finns det ingen", säger en journalist som tittar på smala metallfogar och exakta passar i cockpiten. Hela interiören utstrålar en nykter elegans. Qoros 3 verkar lätt kunna tävla med någon Skoda eller VW"Det satt författaren till artikel men i en annan bil än oss! Så annorlunda kan vara subjektiv uppfattning. Eller mer sannolikt satt han inte i någon bil. Eftersom spegeln använder pressbilder som gör att Qoros verkligen visas högkvalitativa. I verkligheten är han inte. Kanske var artikeln en tjänst i väntan på framtida reklamintäkter? Vi finansierar oss själva och kan därför skriva vad vi ser. Lycklig för bloggen, eftersom Qoros är vänlig på Ford Focus-nivå. VW eller Skoda skulle vilja ha dig. Men är det inte ...

Naken plåt, ingen högkvalitativ passform. Qors interiör
Naken plåt, ingen högkvalitativ passform. Qors interiör

Hur exakta passar och leder är, kan ses på den lackerade plåten mellan dörrkanten och B-pelaren. Åtminstone tummen bred, fångar den nakna metallen ögat. Om du jämför det med en Saab 9000 från 1998, inser du att det inte finns någon obetydlig metall, men en exakt passform. Men Saab är bara 15 år gammal.

Eftersom det bara kan döma priset. Betydande under 20.000,00 € Qoros startar i Tyskland, då förstås med infotainment och LED-dagsljus ombord. Billigt? Önskad motståndare Jetta startar från 21.000 €, med jämförbar utrustning på 25.000,00 €. Den verkliga motståndaren är Ford eller Opel. En Ford Focus Tournament drivs under vår 15.000,00 € ytterdörr och är inte en sedan, men en praktisk kombination. Efter prissättningen eller begreppet Qoros talar det inte riktigt hårt. Självklart finns det inga drömmare i Shanghai, men professionella. Crazy nog att börja med limousinen i Tyskland, är en inte där. Med hatchback och Kombi förväntar man sig bättre chanser och har dem också. Endast med dessa varianter kommer du in på den tyska marknaden nästa år.

Vårt intryck av Qoros är lätt att formulera. Qoros 3 är verkligen den mest attraktiva kinesiska bilen, som någonsin kom till Europa. Ändå själlös och omotiverad. Ingen del av Qoros, som man inte kunde hitta i en fransk, italiensk, tysk eller koreansk bil. En blandning av leverantörsdelar som är billigt monterade i Shanghai.

Ett resultat när man bygger legosoldater i olika nationer. Och ett öde, vilket också kan hota Saab 2.0. Även i Trollhättan, i framtiden, kommer vi att lita på utvecklingsarbetet hos färre starkare leverantörer. Men det är en skillnad! På Saab 2.0 finns fler och fler tidigare Saab-anställda ombord eller i startblocken. Det är inte pengarna som bygger bilar, det är människorna som kommer fram och utformar bilar. De gör en VW till en VW, en BMW i en BMW och de gör en Saab till en Saab.

Saab bär en historia och har något att berätta. Saab är inte ett varumärke från retorten. Och Saab är från Sverige. Sett på detta sätt är Qoros ett exempel på hur man gör mycket trivialitet ur mycket pengar.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

4 tankar om "Backspegeln. Ingen fråga om pengarna!"

  • Vad ska man göra? Begreppen är rätt. Elbilar för staden som Twizzy opererar, och sportbilar arbetar. Av båda förväntar du dig bara höga nivåer, och sportbilar hjälper det stora vridmomentet hos elmotorer, även om de maximala hastigheterna är begränsade. Allting kräver antingen plug-in hybrider eller nya batterier vars design fortfarande är föremål för forskning.

  • Visst, Twizzy är helt klart inte en fullvärdig bil, men om det blir lite spridning ökar chansen för andra e-mobiler. Förutom infrastrukturens kyckling-och-äggproblem kommer tillverkarens erfarenhet knappast att öka om det inte finns något i riktning. Fortfarande viktiga komponenter är inte lämpliga för daglig användning. Kunna nyligen se hur några veckor gamla e-Kangoo laddades och transporterades bort med batteriproblem i riktning mot verkstaden.

  • Twizzy är en "jacketed" quad! Också efter Renault information! En rolig stadsbil / pendeltåg kanske. En blickfångare också, inte smart. Men om e-mobiliteten och befrias från "framtida bekymmer", vågar jag tvivla en gång. Men batteriproduktionen (för massan) är allt annat än hållbar!
    Detta kapitel om hållbarhet har redan sopats under bordet med pedelec! Framtidens bilkörning är fortfarande öppen ...... Kanske orsaken till att Fisker och Tesla har försvunnit från rampljuset ...

  • Entusiasmen för Renault Twizy, som jag kan kalla mig med alla slutna ögon, corns och vad som annars inte kan beskrivas som en bil, för att jag vittnar om en stor smakförlust hos köparna. Var inte det mesta av elbilens konstruktion på sådana överdimensionerade kundvagnar (utan Zuladekapazität) och bildar sålunda bilden av en körgenre, skulle antagandet av e-bilar förmodligen nu bli högre.

Kommentarer är stängda.