Geneva Motor Show. Blogger på språng

Genève är ett bra evenemang i ett fint land. Den ädla gamla damen bjöd in till bilutställningen, och vi kom också. Även om det inte finns något Saab-deltagande ... men Genève är den plats där även de små har sin chans att uppmärksammas; och en subtil mot-händelse till IAA i Frankfurt, som är stor och högljudd.

Saab-team på vägen vid Genèves Motor Show
Saab-team på vägen vid Genèves Motor Show

För att ge vårt varumärke lite närvaro hade Saabblog.net-trion svarta Saab-jackor. En idé som inte gick bra med alla och orsakade prat. Om och om igen hörde vi ordet ”Saab” falla bakom oss, och vi var ett ofta fotograferat motiv. Vissa kanske har tänkt på det så här ... Vi blev sedan mycket artigt komplimangerade ur en bil efter att vi tydligen hade tagit bilder för intensivt. Och vid en annan monter orsakade de tre Saab-männen märkbar oro. Men mer om det senare! Först handlar det om intryck på plats.

Det var påtagligt och synligt att industrin befann sig i en verklig kris. Ställen Peugeot och Citroen var märkbart oinspirerade, och på Opel kunde du bokstavligen känna nedgången på 21% i försäljningen i januari. Om du går efter vad journalisterna ville se, var dessa varumärken på utsidan, och vi promenerade också genom dessa monter utan att se något som väckte vårt intresse.

Chansen i Genève användes av exotikerna och nykomlingarna. Victor Muller var närvarande med sin nya Spyker B6 Venator, och stativet var exceptionellt av flera skäl. Nykomling Qoros var omgiven av journalister eftersom produkten var intressant på ett sätt. Men inte alla som hade debut i Genève var intresserade. Tata visade fordon som ingen (ännu) ville se, men traditionella märken som Jaguar och Alfa Romeo lockade fler och fler besökare. Innan vi börjar vår virtuella rundtur på mässan i eftermiddag, låt oss prata om det andra märket från Sverige, som hade en svart dag i Genève.

Världspremiär: Volvo Diesel Plugin Hybrid
Världspremiär: Volvo Diesel Plugin Hybrid

Volvos skandal i Genève

En riktig skandal upplevde Volvo på showen. Varumärket från Göteborg står för förståeliga skäl under vår speciella observation och har också en viss sympati i laget. På mässan presenterade svenskarna sina reviderade modeller som kommer att säkerställa överlevnad de närmaste åren fram till den nya Volvo-generationen.

Nästan allting kan vara i ordning hos Volvo. Är det inte! Volvos huvudägare Li Shufu meddelade att Volvo har en svaghet. Volvo, så kineserna framför ivrig lyssnade journalister, har sin svaghet i design. Volvo är för skandinaviskt, och bilarna från Göteborg är inte det kinesiska konceptet lyx. Publiken ville inte tro på det, men Li Shufu hade just lagt axeln till Volvo.

För att förstå uttalandet korrekt borde man återfå de sista dagarna. Li Shufu har köpt tillverkaren av london taxibilar och är i en mycket shoppingmood. Hans nästa mål är den bekymrade tillverkaren Fisker, som han skulle vilja se i hans besittning. Samtidigt växer missnöje i Göteborg. Personalkarroellen vänder snabbare och snabbare och den nya Volvo-generationen kommer inte att släppa 2014 i slutet av året, utan snarare under året 2015. Det finns brist på pengar för de investeringar som behövs, medan huvudägaren är på en köpcentrum. Volvos VD Samuelsson ger en intervju före mässan. Hans fokus är på svenska rötter och skandinavisk design. Han betonar så mycket att du undrar varför han gör det.

När du tittar tillbaka förstår du. Svensk press skriver dagen efter Li Shufus presskonferens för ”Katastrof för Volvo” och ”Ägarens brutala sagning av Volvo”. Det finns ett enormt tryck på Volvos VD Samuelsson, och det verkar som att Li Shufu år efter köpet inte förstod vad Volvos kärna var.

Det var Volvo i pressen. Inte som förväntat och hoppas. Plugin Diesel Hybrid från Göteborg, en världspremiär, intresserade ingen mer. Synd! Vår virtuella turné börjar i nästa artikel.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

17 tankar om “Geneva Motor Show. Blogger på språng"

 • blank

  se nedan….

 • blank

  Jag ser fram emot det!
  Tack till Dream Team!

 • blank

  När Volvo dyker in i publiken och får en helt äggdesign ... ; (
  Inte det jag skulle vilja köra, men det skulle vara synd.

 • blank

  Tack så mycket för detta mycket intressanta bidrag till Genèvesalongen.
  Dina Saabjackor är, som sagt, mycket trevliga.
  Men att kalla dessa en dålig reaktion för vissa människor säger mycket om dessa människor

 • blank

  Synd att Volvo fick en sådan ägare som inte förstår varumärket. Men Sverige kan vara ganska envis, låt oss se vem som har bättre nerver i det här spelet.

  • blank

   Kineserna kommer att ha bättre nerver! Eftersom pengar lugnar ner oerhört. Förresten måste vi européer inse att på den globala bilmarknaden kommer vi snart att vara bara bilagan. De största försäljningsmarknaderna är i Asien. Och vem köper bilkommandon.

 • blank

  Vic vägrade att prata med biljournalisterna om Saab, intervjuade gärna så länge Saab inte diskuterades. "Ingen Saab", det kallades skrapigt. På frågan varför han inte ville prata om Saab längre sa han bara att Saab var bakom dig ... Jag hoppas Tom, Vic var trevligare för dig ...

 • blank

  Uttalandet från Volvos ägare baserades på synen hos de exklusiva kinesiska köparna - de kanske gillar det lite mindre skandinaviskt när det gäller design.

  Eftersom Kina är den största tillväxtmarknaden måste designen rymma utsikten där. Å andra sidan ser de nyare Volvo-modellerna inte längre ut som skandinaviska - för de rika kineserna saknas antagligen den pråliga komponenten i designen. Du vill antagligen visa något - även om du inte behöver visa upp dig som i USA!

 • blank

  Varför köper jag ett svenskt märke om jag inte gillar skandinavisk design? Volvo kan ha blivit godtyckligt, men för mig skulle det fortfarande vara ett alternativ om inget kommer från Saab!

 • blank

  Bra idé, utseendet på SAAB-jackorna! Jag kan mycket väl föreställa mig viskningen bakom ryggen ... Jag ser fram emot nästa artikel! Stannade du också med VM….
  Förhoppningsvis kommer det snart att sluta snöa ...

  • blank

   Ja, vi "slutade också med" VM, det finns en detaljerad rapport ...

 • blank

  Vad är det för Volvos design för skandinavisk…. Varumärket har blivit förvirrande och utbytbart. För mig som en långvarig Volvo-förare (idag SAAB) är Volvo nu en vanlig produkt och därför inte längre ett alternativ för mig!

 • blank

  SAAB-teamet på Volvos monter. Dagens bild - du gör min dag 🙂

 • blank

  Stora jackor! Vilket uttalande för varumärket

  • blank

   När kommer jackorna i Trollig-Shop att vara tillgängliga?

   • blank

    Saab jackor kommer snart, var tålmodig

 • blank

  Hehe ... Jag tycker att det är bra med jackorna ... Jag tycker att det också var lite kul att se reaktionerna på det .... 🙂

  Volvo för skandinavisk?
  Au Cheek ... det låter inte så bra ... 🙁

Kommentarer är stängda.