SAAB-helgen: helt enkelt irriterande ...

Alla som handlar med bilhobbyen vet det här. För några år sedan hände det mig förra gången. Med en vän var jag på väg att köpa en Saab 900 Turbo sedan. Bilderna var lovande, säljaren överoptimistisk. Lokalt visade sig Saab vara ett icke-bärbart skrotobjekt, bilderna visade sig vara 10 år gamla.

Saab mer än en bil, vad mer?
Saab mer än en bil, vad mer?

Ägaren hade sedan köpt en topp Saab för lite pengar, behöll 10 år noll och ville nu göra ännu mer pengar, eftersom den billiga som använts hade blivit en kultbil. Dåligt bara att han inte hade investerat en euro alla dessa år.

På lördag åkte jag med kompis Achim i Niedersachsen. En Saab 9000 CS, några kilometer, två tidigare ägare, som båda var äldre män. Enligt säljaren ingen rost och väl underhållen. Bra förutsättningar, eller hur? Det låter bra, så vi började med Achims dieselfordbil i riktning mot Hannover.

Historien såg mindre vänlig ut på en gård. Vi kunde se den låsta bilen i några minuter utan en säljare. Melee markerar över hela bilen, saknas torkar på strålkastarna, röker bil med gul himmel. Motoroljan är en tuff, svart buljong. På grundval av de ”historiska” serviceklistermärkarna var det inte klart om den senaste förändringen hade ägt rum för 30 eller 40.000 XNUMX kilometer sedan.

Men allvarligare var olycksskador på baksidan på förarsidan med dåligt ommålat och jämnt bakom och en träff på passagerardörren. Även här målade med en underjordisk kvalitet, fyllda och ett gap så stort som det kunde ha varit på linjen i Trollhättan inte ens efter "Midsommar" -festivalen. Båda typerna av skador, vars ursprung inte kunde fastställas på platsen, måste ha inträffat samtidigt, baserat på målarbetets stil. När säljaren, som inte är ägaren, kom på plats hade vi tappat intresset för svenskarna.

För att rädda sin ära måste man dock tillägga att den vänliga säljaren säljer Saab för en äldre granne och inte har någon aning om saken själv. Han hade heller ingen aning om vem de två galna killarna som dök upp på lördag var, och han förväntade sig verkligen inte en bloggare. Svenskens tillstånd fick honom att eftertänka sig själv, och nu har han en chans att korrigera annonsen.

Dessa saker är irriterande, men de händer. Fördärvade jag min dag? Inte riktigt. Eftersom det var den första vackra vårdagen med massor av sol och på eftermiddagen fick jag det bästa ut ur dagen och firade den personliga säsongen startar 2013. Om du är intresserad kan du läsa den på vår Youngtimer Blog.

Saab på Rallye Monte Carlo Historique

Oldtimer Markt-tidningen har en Saab 96-rallykopia i sin flotta, och vi har rapporterat om det då och då. På 50-årsdagen av den historiska Saab-segern lanserades Saab 96 igen. Det räckte bara för 178: e plats, men det är inte poängen. Att vara där, att hålla Saabs flagga hög, det är en hedersfråga som Oldtimer Markt-teamet framgångsrikt försvarade. Det faktum att Erik Carlsson också var på plats och personligen sänkte startflaggan för Saab visar hur stark Saab-andan är.

Hur man kör utan ESP, ABS, distansradar, lane assistenter och vad som helst med en historisk tvåtakts Saab över snö och istäckta vägar, kommer den också, visar videon, vilken  Oldtimer marknaden har satt. Klass!

Saab möter bayerska skogen

Matthias, som organiserar Saab-mötet 2013 i den bayerska skogen, har lämnat en kort delårsrapport. I Schnitzmühle är alla normala rum upptagna, det finns endast loger och större rum som kan bokas. Dessutom erbjuder campingen ett alternativ. Om du vill gå med bör du boka snart. Information finns i vår dagbok. Matthias, tack för det outtröttliga arbetet för varumärket!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

6 tankar om “SAAB-helgen: helt enkelt irriterande ..."

 • Det har hänt mig två gånger att ett fordon såldes till ett annat perspektiv några minuter före min ankomst. Inte heller en trevlig upplevelse, jag kan berätta för dig. Annars ser man och luktar mycket bara på plats, eftersom bilderna kan vara så lovande, försäljningsdeklarationerna är fortfarande så fulla. Ännu mer tillfredsställande, om du kommer efter en lång sökning då men fortfarande på hans önskan om en älskares hand

 • blank

  Åh, jag har redan upplevt något sådant. Det ska vara en välskött Saab 9-3 Bj. 2000 med cirka 130000 km. Faktum är att bilen såg ut som om den hade 430000 km på klockan. Inifrån och utomhus helt färdig. För det hade jag accepterat en resa av 250km vid köp. Jag var helt serverad!

 • blank

  Visst är allt gratis och irriterande! Men vad kan vara bättre än att köra din älskade SAAB i dröm väder!

 • blank

  Det vet jag också. Du kör hundratals miles och allt gratis. Det är levande

  • blank

   Allt gratis - förutom bensin.

 • blank

  Hallå

  Om du letar efter en 9000 cse vänligen kontakta mig. Foton etc via post.

Kommentarer är stängda.