Den glömde Saab R900-gruppen A

Vintern 2013. Det är kallt, det är snö på gatorna och i trädgårdarna. Ett garage i Upper Franconia. Porten svänger långsamt och avslöjar en Saab R900. Ett riktigt rally Saab, byggt på Saab-Tysklands vägnar, användes i 24-timmarsloppet vid Nürburgring.

Saab 900R som han ser ut idag
Saab 900R som han ser ut idag

Den enda i sitt slag i Tyskland över hela världen fanns bara tre delar av denna typ. Idag är Saab R900 en skugga av sig själv. Efter en olycka 2001 rätades den upp i en specialverkstad och panelerna grundades. Saab kan rulla, men den behöver uppmärksamhet.

Mycket har förändrats de senaste åren. Byggaren Ulrich Weinmann har sedan lämnat motorscenen och tar hand om sin andra passion. Under åren har han fått ett utmärkt rykte inom racercykelscenen och byggt upp en ny ekonomisk bas. Förhållandet med GM gick inte bra i slutändan.

Äktenskapet avslutades och avslutades på ett obehagligt och mycket smärtsamt sätt för Uli Weinmann.

När han pratar om Saab-rallyet, är det stolthet i hans röst. Han gillar att prata om det här projektet, och du kan säga att mycket passioner flödade in i Saab. Men Saab Rally är den sista vägen av ett liv som han skulle vilja avsluta. Saab måste gå, det finns inget utrymme för sentimentaliteter, och Ulrich Weinmann letar efter en köpare.

En del av Saabs historia med racinghistoria. Nürburgring, Hockenheim, lokala evenemang. Fordonet behöver lite arbete som inte är så illa. Åtminstone inte för någon som kan något om plåt. I några farligt långa sekunder kontrollerar jag situationen och överväger att köpa Saab.

Vi skulle ha plats i Saab-hangaren. Det är frestande och leder till tanklös handling. Hmm

Det finns berg av racingdelar för Saab, snyggt sorterade i Saab-Scania-lådor. Dessutom alla dokument för Rally Saab. Väl. Jag äger redan 5 svenskar från Trollhättan. Med det har allt sagts. Eftersom siffran 5 är den övre gränsen, definierad av familjen som den kontrollerande myndigheten. Okej då!

För Saab-samlare är 900R Turbo fortfarande en bra affär. Ett unikt fordon med en unik historia, fullt dokumenterad. Detta material utan slut och ett köp inte från någon, men direkt hos designer. Den levererar många historier om Saab gratis och mycket trevligt.

Det finns få riktiga Saabs-möten i Tyskland. Det finns bara ett tyskt grupp A-projekt som utvecklades här i landet. Så vi pratar om bilkulturella tillgångar. Saab R900 förtjänar ett nytt hem och överlevnad!

Intresserade kan kontakta bloggteamet så skickar vi frågorna vidare till Ulrich Weinmann.

2 tankar om “Den glömde Saab R900-gruppen A"

 • blank

  Det vore trevligt om någon skulle hitta SAAB på Nordschleife (VLN och 24 timmarna).

  Den sista SAAB i 24-timmarslutet var, om jag minns rätt, en 9-3-sedan.

  Det var nio år sedan.
  Vem tar honom tillbaka till det gröna helvetet?

 • blank

  Denna formulering "Jag kollar läget i några farligt långa sekunder och tänker på det" räddade min eftermiddag igår. Förståeligt 🙂

Kommentarer är stängda.