Produktionen börjar osäker och motorns rykten

Det är en av de artiklar som gör mina oroliga rynkor på pannan. På lördagen hade lokala tidningen i Trollhättan produktionsstart vid Saab i sevärdheterna. Sex månader före produktionsstart bör faktiskt starta anslagsfasen, endast det finns ingen aktivitet som kan upptäckas. En anledning till att TTELA ställde några frågor till NEVS-pressansvarig Mikael Östlund.

V6 med sekventiell turboladdare i Saab
V6 med sekventiell turboladdare i Saab

Östlund bekräftade i samtal med Valdemar Lönnroth av TTELA att ingen rekryteringsprocess hade börjat än. Men så Östlund är det inte säkert, om du behöver en körning av 6 månader. Eftersom presschefen handlar internanställda om produktionsförberedelserna. Förhandlingarna med leverantörerna pågår fortfarande. Dessutom ökar antalet leverantörer enligt Östlund till bara 500. Mycket mindre än Saab hade pågått och en tydlig indikation på att allt fler kompetenser från tredje part köps. Saab 2.0 kan bli ett mycket magert företag.

TTELA tror att den har information efter att Saab-bensinmotorer skulle komma från Kina i framtiden. Det kom ingen kommentar från Östlund. Ja, ja, ryktet kvarn ... Intressant nog är mer känt om arbetet med 9-3 efterträdaren än om den möjliga konfigurationen av den "gamla" 9-3. Dessa rykten var ett ämne på SU för några dagar sedan, och författaren trodde att han kunde föreslå för sina läsare att det inte spelade någon roll vad som låg under huven på en Saab.

Är det så? Min första Saab hade turboladdare och 16-ventiler. Vid den tiden ett argument för mig att köra Saab. En klassisk 900 utan turboladdare och 8 ventilteknik skulle ha varit för gammal för mig. Efterträdaren hade intercooler, balansaxlar och direkt antändning. Saab 9000 CS var den miljövänligaste bilen i sin klass när den släpptes. För 9-5 Biopower, som kom mycket senare, pratade fördelen med en flerbränningsmotor. Jag brydde mig aldrig om vad som var under huven. Vem driver Saab, som har ett visst krav. En Saab bör också vara premium, ett ord som NEVS tycker om att ta i munnen. En Saab tror jag borde ha ett visst värde, vilket är bättre för kärnan.

Under huven ska vara en motor som motsvarar varumärket. Miljövänlig, med turbo och innovativ. Efterföljaren till Saab 9-3, sade Östlund på lördag i TTELA, borde vara tre till fem år bort. En lång tid i bilindustrin och för länge för NEVS att inte producera i Trollhättan. På vanligt språk är produktionsstart för NEVS alltså inget alternativ. Detta gör det allt viktigare att den gamla 9-3 blir ett övertygande paket.

Kroppen kan vara en klassiker, men under huven borde vara övertygande teknik. Anpassningen av en ny motor, eftersom GM verkligen verkar vara utanför loppet tar tid. Testställen i Trollhättan körs, med vad som helst. Hej NEVS, ta dig tid!

Så att vi förstår det korrekt. NEVS hade aldrig lovat en produktionsstart i KW 34, men lovade bara. Dessutom har NEVS ännu inte dragit tillbaka detta datum. Jag bryr mig inte om banden är i KW 34 eller KW 40. Jag kan leva med KW 50 eller januari 2014 också. Det är den produkt som spelar roll. Paketet måste vara korrekt, en Saab måste vara en Saab. Det måste finnas en lämplig motor under den välformade huven. Sedan är klassiken som 9-3 II mognar också en framgång.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

13 tankar om “Produktionen börjar osäker och motorns rykten"

 • blank

  Upsala, det spelar ingen roll vart motorn är byggd. Varför är det viktigt att Saab fortfarande tillverkar i Trollhätten. Uppriktigt sagt, justering av omständigheterna vid Saab går ibland för långt.
  Vet någon om Saab någonsin skulle komma till Tyskland? Eller vill NEVS verkligen importera som Volvo till Kina med höga arbetsuppgifter, även om det redan finns en gammal 93-derivat rumfährt?

 • blank

  Jag tror att när du letar efter en leverantör för motorer - eller åtminstone grundläggande motorpaket som du sedan kan anpassa - bör du titta runt på den europeiska eller möjligen japanska marknaden (tack, Joachim). Tills en motor som motsvarar varumärket byggs i Kina, kommer troligen fortfarande vatten att rinna nerför Yangtze. Speciellt när man tänker på premiumaspekten. Om SAAB vill sticka ut ska Premium inte sluta med valet av interiörmaterial utan snarare gå nedan: Oavsett om du använder kuggremmar eller kedjor för ventiltåget. Oavsett om materialtjocklekarna i lager och kroppsdelar motsvarar minimi eller är mer robusta. SAAB står för sådana saker snarare än en pimpad interiör.

 • blank

  Kina motor? Vem skulle SAAB vara intressant för? Högst några kineser, men det kan inte riktigt vara i betydelsen av NEVS.

 • blank

  Saab H Engine-licenser (efterföljare till B205 & B235) har sålts till BIAC i Kina ...

 • blank

  China Motor är ifrågasatt i den meningen att den kommer från en tillverkare utan namn som är kinesisk för oss, för produkten har då ingen Saab-karaktär men bygger alltid på gamla licenser och är förmodligen inte nödvändigtvis innovativ, men vilken tillverkare skulle då anses ... ……

 • blank

  Saken är klar att produkten måste vara rätt. Om det inte gör blir vår SAAB en hobby och en ny bil kommer som en familjebil. Kanske en Subaru, kanske en Freelander. Bloggen är rätt som alltid

 • blank

  Så för mig är en 100% NEJ NEJ TACK och den garanterade slutet av min kärlek med Saab.
  Om det finns ett x-godtyckligt Gäsp-Tristess Kina Motor kommer att göra sina tjänster, samma känslor på en Brilliance (ve någonsin roligt att BS4 provkört) släpper, då kan man vara nöjd: Subaru Boxer.

 • blank

  Tom, förväxlade du inte "vad" med "varifrån"?

  Det bör ingen roll var motorerna kommer ifrån, men jag är med er är överens om att en Saab har en modern motor med rimlig bränsleförbrukning och körsträcka, men om byggde denna motor i Kina, Spanien, USA och Tyskland, är perfekt med konstant kvalitet materia.

 • blank

  Kina-motorn låter så illa. Men också bygga VW och BMW och vem som helst motorer i Kina och som säger något om dålig kvalitet. NEVS bör ta den tid som krävs för att få en bra produkt på fötterna eller hjulen och inte låta den pressas av pressen.

 • blank

  Ja NEVS ska ta sin tid, några veckor mer eller mindre spelar det ingen roll nu. Men kära Tom, du borde ta tid och rengöra motorlocket 🙂

  Ciao

  M.

  • blank

   Ja, ja, så snart snön är borta ...

 • blank

  Tack! Återigen en värdig läsning, intressant artikel!

Kommentarer är stängda.