SAAB Weekend: Saab Creative och 9000er Rescue

Nu och då en bra gärning, eller hur? Jag var på ett klart uppdrag med vän Max på fredagen. Det handlade om en Saab 9000 CSE, 280.000 kilometer på klockan. En av dessa exemplar, som är särskilt utsatta för export. Ingen Aero, ingen årsdag, men en fin beige läderinredning och en riktig svart utvändig färg.

Saab Creative, Nya koppar i Saab Classic och Youngtimer serien
Saab Creative, Nya koppar i Saab Classic och Youngtimer serien

Med den 2.3-liters mjuka turboen och kontinuerligt underhålls i en gratis Saab-verkstad, en bil som fortfarande är bra i många kilometer. Skulle det inte vara den onda fienden i form av den bruna pesten som gnaglar vid det svenska stålet. Hmm ... vad gör du med en sådan Saab? De tydliga samtal från exportindustrin staplade med ägaren, som hellre skulle vilja se honom i Saab-kärleksfulla händer. Vi, vad jag menar Max, köpte honom. För en liten mängd på grund av kroppens tillstånd.

Hur det kommer att fortsätta är fortfarande inte säkert. Problemet påminner om den situation vi hade för bra 10 år sedan med 900 i den första serien. Påbyggnad kostar mycket pengar och då avyttrades cirka 900. Idag skulle man renovera dessa exemplar, för priserna på bra 900 har multiplicerats.

Saab 9000 räddning: Igår i snöiga Hanau
Saab 9000 räddning: Igår i snöiga Hanau

För många vardagliga Saab 9000 är situationen nu jämförbar. Beräknad 4-5.000 Euro skulle kosta att sätta Saab i ett 1a-tillstånd. Är det värt det? För närvarande inte. För närvarande är 9000 säkert. Låt oss se hur historien om Max och Saab utvecklas.

Saab Creative

Ta en titt på våra "designstudior" ... För Saab -unga och klassiska serier är koppar på väg! Produktionen startar på måndag, och någon gång snart hittar de nya artiklarna in i vår fanbutik. Men det finns inget slut i sikte för vår kreativitet. Vi experimenterar med musmattor, ett Saab 96 oljefilter som ska bli en kopp, Saab konversationsanteckningar och mycket mer för att göra vår vardag ännu mer ”Saabish”. Åh ja, Saab -tennskyltarna finns tillgängliga igen efter att den första upplagan bokstavligen slets ur våra händer. Den nya upplagan kommer att vara på väg till fansen på måndag!

Galen? Ja visst ! Men uppenbarligen är vi inte ensamma 🙂 Vår interna tryckeri verkar också vara smittad av Saab-viruset. Små Saab-tryckprover hänger överallt, och endast företagets parkeringsplats är i händerna på tredjepartsmärken. En situation som kan förändras eftersom de första tecknen redan finns. För när viruset är på förhand - för tillfället har det infekterat tryckpressarna - finns det inte längre någon flykt.

Dåligt fick det tre vänner i Schweiz. De tre är obotligt Saab-galen. Relief eller ens botemedel är helt utesluten. Vad händer med trioen, jag ska berätta för dig i veckan på bloggen.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

 

5 tankar om “SAAB Weekend: Saab Creative och 9000er Rescue"

 • blank

  ”Det skulle kosta uppskattningsvis 4-5.000 1 euro att sätta Saab i ett XNUMXa-skick. Är det värt det? För närvarande inte. "

  Är det värt det? Naturligtvis. Även till de lägsta marknadspriserna. Eftersom en bra 9k kostar 5000 dubbla märken - antingen omedelbart eller i verkstadssalar. Det senare är mycket mer troligt, för riktigt bra 9000-tal är jävla sällsynta och publiceras sällan. Så det finns bara bilar med mer eller mindre eftersläp (som fortfarande kan köras ett tag till låg kostnad, som jag kunde uppleva med Griffin på 7 euro). Men om du vill bli chic kan du snabbt komma till 5k eller mer, oavsett vilken bil du rör.
  Att försöka svara på frågan "är det värt det" med tanke på marknadspriserna som för närvarande finns på himlen är fel inställning. Man måste ställa en motfråga: "Vad skulle jag behöva betala någon annanstans för jämförbar nytta, komfort och nöje?"
  Då blir nästan alla 9000 bra borta. Goda, unklimatiserte suckers utan farthållare och med fönster vevar inte, men de är lyckligtvis i minoriteten.

 • blank

  ... schweizaren från Saabhalle, eller hur?

  • blank

   Exakt, Matthias, den berömda schweizaren är.

 • blank

  Men 9000 förtjänar verkligen inte dessa läskiga ATU-hubcaps. Bättre kalt stål då. Annars, snälla fler bilder, också av interiören ...

 • blank

  Ja, det är synd att försummat 9000er är när det är en riktigt bra, säker och turbo-snabb körmaskin.
  Även en 9000CS 2,3FPT med omarbetad motor och utåt ingen rost kan ha haft en bra under 2k €.
  Men tyskarna föredrar att slösa många gånger mer pengar mot WOB, S och M * obegriplig * och så många ryttare förvånad men att min 21Jahre gubben redan hade alla typer av funktioner som de känner i sina nya bilar tills nyligen ,.

  Men det är så vi är föraren av utsökta rörliga, bekväma, säkra soffor

Kommentarer är stängda.