SAAB-böcker: Saab 900 - en svensk historia

Som lovat börjar vi idag med vår Saab Books-serie. Innan 20-år visade sig Anders Tunbergs Saab 900-bok, och två årtionden kan vara lång tid. Under dessa år har bilindustrin förändrats dramatiskt, och vissa bilmärken har nu försvunnit. Saab var i övergång. GM hade flyttat till Trollhättan med 50%, och i stablebacka styrde med Keith Butler Wheelhouse, den första chefen från den amerikanska gruppen.

Saab 900 en svensk berättelse av Anders Tunberg
Saab 900 en svensk berättelse av Anders Tunberg

Butler-Wheelhouse är fortfarande välkommen i Sverige idag. den Butlers I Trollhättan sägs det att Saab-legenden, vid hans ansträngning och på initiativ av de dåvarande Volvo Aero-kockarna, framkom. Innan det borde det inte ha varit en restaurang i den lilla staden där man kunde ha väglett sina internationella gäster. Men det är 20 år sedan, och Trollhättan erbjuder gästen mycket mer. Butler-Wheelhouse, som också definierade termen "Saabish", återvände med en järnbesättning. Minskade arbetskraften dramatiskt, den olönsamma växten stängdes in Malmö och lashed den nya Saab 900 till serie mognad.

Rigorös attack var nödvändig. Eftersom Saab-krisen var djupgående berodde banden på brist på efterfrågan på veckor upprepade gånger tyst, och den klassiska Saab 900 hade länge överskridit sin zenit. I den här situationen skapades den nya Saab 900, och boken beskriver mycket öppet problem som Saab måste realisera detta projekt. Idag skulle så mycket öppenhet inte tillåtas längre, men före 20-år var det möjligt.

Saab 900 design av Einar Hareide
Saab 900 design av Einar Hareide

Vad boken handlar om ...

Förutom en resa till Saabs historia, som är vackert illustrerad, ger författaren Anders Tunberg också bakgrundsinformation om historien om den nya Saab 900. Med en blink noterar Tunberg att Saab skulle ha velat fortsätta bygga den gamla 900. Men förvaltningen i Trollhättan var redan klar i början av 80er-åren, som för den klassiska Saab 900 var en efterträdare. Konceptet, som fortfarande bygger på 99, var uttömt och den ekonomiska produktionen blev allt svårare.

1985 lanserade projektet x67, en ny Saab 900 på den nedre gruppen av Saab 9000. Man insåg snabbt att det skulle få en bil med konstiga proportioner och framför allt för dyrt och för nära 9000. Emellertid fortsatte idén att bygga två olika bilar på en golvgrupp.

Idag är vardagslivet, VW-gruppen spelar denna historia virtuos. En Audi, en Skoda, en VW och en stol dela samma bas. Ingen bryr sig, ingen märker. Vid den tiden var det nytt territorium, och Saab kom som ett litet företag till gränserna. Projekt x67 avbröts och resulterade i projekt X68a och X68b. För att realisera två separata projekt tilldelades kontrakt till externa företag, inklusive Abtech, Engelska skapade en 5-dörrstudie, från vilken Saab 9000 CS kom fram som efterträdare till 9000 CC. Den andra 9000-generationen föddes för svenskarna, men fortfarande ingen Saab 900-efterträdare.

Einar Hareide, fortfarande mycket ung, arbetar på Saab 900 II
Einar Hareide, fortfarande mycket ung, arbetar på Saab 900 II

1988 avvecklade utvecklingen av X68-projektet och startades om med projektet 102. Återigen på Saab 9000-basis, men den här gången med kärnvärdena som har gjort 900 populära. Så en kombination coupe med den typiska Saab hockeyspaken i C-pelaren. Resultatet - en bild av studien finns i boken - var något att vara stolt över. Men med dimensionerna och priset var det igen för nära Saab 9000.

Lösningen kom 1989. I december gick GM in i 50% och svenskarna fick tillgång till GM Building Kit. Ett syndfall, som vi vet idag. Men ekonomiskt behov.

Project 104, eller det fungerar bara på fjärde försöket.

I december 1989 granskade Saab kompatibiliteten hos GM / Opel-delar med 102-projektet i en snabb studie. Resultatet såg bra ut, för i Rüsselsheim fanns en markgrupp som kunde lösa det brådskande Saabproblemet. Projektet 102 blev projektet 104. Saabs överlevnad hängde på den nya Saab 900.

Schemat var ambitiöst eftersom Saab förlorade pengar. Dag efter dag. Första prototypen i maj 1991 startar produktionen i 31. Vecka 1993. Boken beskriver utvecklingen och Saab-filosofin bakom varje enskild komponent. När det gäller GM är svenskarnas inställning att beskrivas enligt följande:Hej killar, tack för golvgruppen. Vi har löst vårt problem. Allt annat vi föredrog att utveckla oss själva eller från våra egna leverantörer ..."

Så den nya 900 gick på tur till de internationella "klinikerna"
Så den nya 900 gick på tur till de internationella "klinikerna"

Vad vi gillade om boken ...

En styrka i boken är de många bilderna och skisserna med de mest varierande mönster och prototyper. Även externa designers som Pininfarina eller American Sunroof Company. Vissa människor är glada över att de inte gick in på produktion. Andra skulle ha haft potential. Om och om igen kan du se bilder av Saab-ledningen i en av dessa hemliga gårdar i Trollhättans Designcenter och titta på prototyperna. Och du ser den dåligt ungdommeliga Saab-designern Einar Hareide på jobbet. En del spännande Saab-historia.

Miljöskydd, ergonomi i detalj och varför dörrhandtaget på den nya 900 är som den är och förblev så tills 9-5 ... hela Saab-filosofin diskuteras här. Den då nya "Black Panel", även känd som "Night Panel", presenteras som en ny del av "Saabism", och så är boken full av underbara Saab-detaljer. Tyg för Saab-läsningskvällar, kopplade till 144-sidor.

Och vad inte ...

Billitteratur, naturligtvis, alltid uppmanar dig att focka. Det har alltid varit så här, det kommer alltid att vara så här. Aldrig i en Audi-bok, om vi någonsin velat läsa en, skulle vi läsa något rosande om en kollegas kollega från vilken tanken ursprungligen kom. Det liknar Tunberg och Saab-boken. Flunkeriet är dock begränsat. Den inbyggda Saab 902 V6 är utvecklad i Trollhättan, som är stark Tobak. Maskinen kommer från engelska GM-hyllor, som inte ändrar någonting, att denna motor har sin charm. Men det är en annan historia.

Sammanfattning ...

Den svenska Saab 900-berättelsen från Anders Tunberg andas mycket Saab Spirit. Nu, på ett avstånd av 20 år, förändras många perspektiv. Kanske för att motorns mantra trycker på "... är bara en Opel .."Har blivit tyst. Även i förlagarna har märkt att små tillverkare är glasyren på det dagliga arbetet som motorjournalist eller var. I en monokultur av stora företag är det bara tråkigt att arbeta.

Efterföljaren till legenden från Trollhättan hade svårt. Kanske för att Saab inte kunde kommunicera alla små detaljer till sina kunder. En dålig prestation i Norm-Crahstest, svenskarna hade inriktat sitt säkerhetstänkande för mycket på det verkliga livet, förstörde rykte dessutom.

Tiderna har ändrats. Saab, och även 902, har ett förnyat intresse. Du kan berätta det från Tunbergs Saab-bok. Liksom många Saab-böcker var det enda sättet att få antikviteter att vara impopulär under en lång tid. På en välkänd Internetplattform har böckerna gått över disken för i genomsnitt 10,00 € de senaste åren.

Samtidigt har priserna multiplicerat. Innan jul var på ZVAB en kopia för över 100,00 € som erbjuds. Vad ska jag säga? Såld! Till och med en tyst reparation för den oförlösta efterträdaren till Saab 901.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

Information om boken:

Titel: Saab 900 En svensk historia

Författare: Anders Tunberg

Utgivare: Motorbuch Verlag Stuttgart

Publicerad: 1993

Omslag: antik

2 tankar också "SAAB-böcker: Saab 900 - en svensk historia"

  • En mycket trevlig rapport och som jag tycker om en mycket intressant bok. Håll det synonymt, men med ett annat omslag, men också från 1993.
    Trevlig snöig vinterhelg!
    Möjlighet att läsa Saab-boken.

  • fick det efter vår första saab skada, ... måste ta den igen till hands

Kommentarer är stängda.