SAAB-kult: Komma på Saab 900 II

Låt oss prata om det igen Saab kult ! Saab som en hobby, bortom designikonet Saab 900. Om du vill komma igång kan du göra det med andra generationen av Saab 900. Ett svårt ämne som jag vågar ... medgav! Eftersom andra generationen av Saab 900 hade svårt. För en särskilt illamående troll måste ha varit gudfader vid hans födsel i Stallbacka. Saab 902 fick som en inteckning kampen mot en legend och ett fall med vägen. Det kunde inte fungera! Allt hade börjat så bra ...

Saab 900 SE Gul Mellow Cabriolet 1988
Saab 900 SE Gul Mellow Cabriolet 1988

Hans design gör honom igenkännlig som Saab vid första anblicken. Formen på en flygplanvinge omdefinierades och fördes i form, den välkända Saab-luckan. Både hans föregångare och Saab 9000 med sina kontinuerliga ljusband på baksidan var inspirationen. Interiören är också typisk Saab, ingen tvekan. Sofistikerad ergonomi, som knappast behöver några ytterligare ord och som fortfarande kan presenteras idag.

Den första Saab 900 II upplever

Min första åktur 1993 med en ny Saab 900 Turbo finns fortfarande i mitt minne idag, som om det var igår. En helt ny demonstrationsbil i den lyxiga SE-outfiten. 185 PS: s toppmoderna motorbåt gjorde en överlägsen körupplevelse, och 902 gjorde faktiskt bättre än sin föregångare då. Mycket mer utrymme, mer komfort, bättre motor och den underbara Saab hatchbacken.

Fläktarna och bloggen borde ha älskat den nya.

Hade! Men de vägrade. Stora platser, bättre än 901? Pah, oavsett. Full 185 Turbo PS istället för bara 160? Också, oavsett. Jämfört med 901 en spöklik stil i inredningen? Helt ointressant. Du kan skriva listan som du vill. Jag köpte inte en på den tiden eftersom jag inte hade föregångarens charm.

Då svimmade det onda "OpelOrd av pressen, och de första kraschtesten var en katastrof för Saab. Detta bara en turbo och resten av ömtålig suger? Det var för mycket för mig också, jag ville inte ha en Opel, jag ville inte ha en suger, så jag stod fast i 901. Det följdes av använda kopior och bara med 9-3 II kom en ny bil från Trollhättan igen i vårt garage.

Saab 900 II - 20 år senare

Om du kör 20 idag, 902 år senare, är mitt beslut inte så klart längre. Eftersom 902 har i efterhand och i jämförelse med nuvarande bilar, mycket charm och individualitet med mycket turbokraft. Hade jag bestämt mig fel då? Varför var det att fläktgemenskapen fortfarande pouting och 902 är Cinderella i Saab scenen?

Saab 9-5 sportdräkt och 900 II. Full längd bakrem
Saab 9-5 sportdräkt och 900 II. Full längd bakrem


Människans fall i Trollhättan

Det var fallet av mannen vid Saab. Med handtaget på GM-hyllan kom tillsammans, som inte passade samman från bilden. Vectra-plattformen var ett medel till ett slut, resten återstod, förutom några komponenter, original Saab. För att i svenska tålamod - och till amerikanernas irritation - i Trollhättan föredrog de till slut lokala leverantörer och traditionella relationer.

Men Opel var mer en förbannelse än en välsignelse, och användningen av Rüsselsheim-komponenter skadade svenskarnas bild på ett hållbart sätt. För den europeiska motorpressen var Saab 902 en Opel eller Vauxhall. Att det inte är så, kan du läsa i Anders Tunbergs bok "Saab 900 - en svensk historia". Men stigmatien förblev och belastades 902 fram till idag.

Kämpa mot en legend

Hollywood har alltid känt! Kampen mot en legend kan inte vinna. Den klassiska 900 var föråldrad de senaste åren, och 902 kunde göra bättre. Men vad använder all objektivitet, om magen känner sig emot den. 902 saknar bubblande ljud och karisma från den tidigare generationen. Legends dör aldrig. Skummen av 901 spårade 902 hela sitt liv. Kampen mot legender är alltid förlorad.

Ju bättre är den goda fienden

900 II byggdes endast fram till 1998, en kort körtid för Saab-förhållanden. Efterträdaren såg bättre ut och modernare. Var "Saabiger" och bättre att köra. Det faktum att 9-3 fick en diesel under huven förutom många fler turbovariationer gjorde 900 II ännu mindre intressant. Saab 902 var en svensk utan chans. Gnidde mellan myten Saab 900, 9-3 I och Trollhättans fall.

Den som söker en 902 idag behöver mycket tålamod. Eftersom det är lättare att hitta en Saab 900 Turbo 16 S i topp skick än en bra 902.

Hatchbackens förbannelse

Så snart Saab 9-3 I firade sin debut, glömdes 902. Fläktarna föredrog att hantera den klassiska 900 och lämnade 902 till vänster. Som ett resultat föll priserna, och 902 användes slarvigt och konsumeras som en billig praktisk hatchback. Barnvagn, som hjälpare på byggnaden, skåpbilar för flytt eller transportör för material från hårdvaruaffären. 902 sätter allt bort utan klagomål, och häxans förbannelse gör 902 till en konsumentbil.

Saab 900 V6 på Saab-museet
Saab 900 V6 på Saab-museet

Köp Saab 902!

Saab 902 är bättre än sitt rykte. Allt som gör Saab till Saab kommer från Sverige, och Saabs legend Erik Carlsson var ombord för omröstning av det godmodiga chassit. Motorerna, med undantag för V6, är Saab-konstruktioner samt manuell växellåda. Saab 900 Series II är en av de första fordon där ekologi respekterades. Asbestfria, CFC-fritt, återvinningsbara och naturmaterial visar hur Saab var före sin tid. Träpåfyllning i dörrarna, någon annan biltillverkare skulle ha gjort en grön historia ur den. På Saab var det glömt igen.

Var kan man köpa?

Saab 902 är källaren av Saab-scenen. Därför kan du hitta den där det vanligtvis inte finns någon Saab. Den vänliga vimpelhandlaren på grusplatsen är en startpunkt eller bakgård för en stor bilhandlare. Saab 902 är glad att bli deporterad till andra raden eller i smutsiga hörn! Han förtjänar inte det. De klassificerade annonserna på Internet och de vanliga onlineportalerna är i alla fall en källa.

Vad ska du söka efter?

De som letar efter en Saab 900 Series II ska ha tålamod, tålamod och tålamod. Precis som med många klassiska bilar, här är regeln att karosseriet ska vara avgörande. Tekniken är relativt robust och kan repareras med rimlig ansträngning. De svaga punkterna på 902 är montering av framstöd, bakfjäderplattor och bakhjulsbågar. Rost hotar här!

Turbomotorn, om den underhålls, är en hård. Om det inte är så finns det fara här. Eftersom många Saab 902 behölls på de stora verkstadskedjorna eller inte alls. Underhåll och reparation trängsel är resultatet. Vid köp, leta efter defekta cylinderhuvudpackningar, skador på turboladdaren och föråldrade turboslangar!

Detta gäller inte dammsugare med 2 eller 2.3 liter. Endast balansaxlarna på 2.3 kommer till slut till sina gränser och kräver en motorrevision. Kitsna är tillgängliga, om de är tillgängliga, till ett rimligt pris på Saab Parts AB och gör en översyn överkomlig. Men det finns tidigare ägare som inte vill investera även i dessa pengar, och helt enkelt sätta balansaxlarna genom att ta bort kedjorna, stänga av.

En speciell position som bör undvikas om möjligt, tar Saab Sensonic. En halvautomatisk och Saab-utveckling, som i kombination med 2.0 liters turbo borde ge sportiga men ändå bekväma körupplevelser. Sensoniska i stället orsakade problem och irritation bland kunderna. Saab avslutade äventyret på kort tid, och några Sensonic-900 konverterades till manuell växellåda. Nästan någon av dessa varianter överlevde.

Interiören i 902 är robust, för Saab byggde slitstarka material. Sätena har ofta fint, tjockt läder och trevligt att hitta en 902 med originalradio. Saab Infodisplay SID lider av pixelfel, men de kan fixas för en liten avgift.

Som jag sa är tålamod, tålamod och tålamod viktigt. Om och om igen, men sällan hittar man kopior från första eller andra hand. Checkbook-underhållna kopior är sällsynta men inte omöjliga.

Prisläget

Vilket pris? Saab 902 är inte billigt. Han är bara billig, eller snarare, nästan en gåva. Priserna börjar på några euro och klättrar även för konvertibler sällan på 4 eller 5.000 Euro tröskeln. Bra limousiner eller kuponger du får med lite tur för lite pengar. Därför bör du alltid ta den bättre eller dyrare kopian i händelse av tvivel.

Saab Partner med tradition: Saab Bredlow i Berlin
Saab Partner med tradition: Saab Bredlow i Berlin

Reservdelar & Verkstad

Situationen är avslappnad tack vare Saab Parts AB. Många delar blir nya eller blir med traditionella Saab-partners, som Tysklands äldsta återförsäljare Saab Bredlow, hitta de otillgängliga delarna på hyllan. I Sverige och hos återförsäljare finns också delar som används, bra kontakter till en Saab-operation och till Saab-scenen är också med 902-fördelen. Om du bestämmer dig för den fantastiska 2.0 Turbo, är en Saab-verkstad obligatorisk. Turboen behöver en kunnig hand, de stora verkstadskedjorna och fria skruvdragare utan Saab-bakgrunden är överväldigade.

Vilka köper?

Som med alla kommande klassiska eller vintagebilar gäller följande regel för Saab 900 II: Konvertibler är mer populära än kuponger, och dessa är mer populära än sedans. En turbo är alltid mer intressant än en sugerör. Checkbook och förståelig historia är alltid att föredra.

Att tala om en investering skulle vara för mycket att säga. Eftersom även optimisten i mig ser liten potential i 902 under överskådlig framtid. Men billigare är inte längre möjligt, och den förutsebara marknadsbristen kommer att reglera prisnivån under de närmaste åren. Fordon under de senaste två åren är kvalitativt bättre än tidiga exemplar.

Mycket bra passar 185 PS Turbo, vilket lämnar lite att önska. Sovereign och sportiga tillvägagångssätt, han är "Saabigste" i 900 II-serien. Dessa exemplar beställdes ofta i SE-utrustningen, som levereras med läder, klimatkontroll och många andra fina saker. Lyx är här för små pengar.

En möjlig investering är Saab 902 Mellow-Yellow Cabriolet, som svenskarna släppte på marknaden i samarbete med Rinspeed. Begränsad till 210-kopior, det borde bygga på Monte Carlo Cabriolets framgångar. Vad lyckades inte. Monte Carlos är fortfarande på allas läppar, men vem talar om Gula Mullen. Eller? Mellow gulor handlas mellan 7.000,00 och 8.000,00 Euro. Tendensen något stigande.

Mindre spännande, men trofasta följeslagare, är 4-cylindern naturligt aspirerade motorer med 150 eller 130 PS. Även den speciella Talladega-modellen, som påminner om den andra långa loppet, skapar inte (ännu) mycket önskvärdhet. V6 från GM Regal delar upp scenen. Lite grovt, men ganska robust, det är den enda motorn som inte kommer från Saab och den drivs inte av kedjan. Det finns ofta en bra utrustning att köpa på SE-nivå.

Ingången med 902 i Saab-kulten är att ha för minsta pengar. Demonterade fordon med otydlig historia och stor underhållslagring bör därför undvikas. Fortfarande är valet ganska stort och vi har fortfarande råd att ta den bättre kopian.

Kultfaktorns snabbkontroll:

+ Komma in: Om du letar efter en Saab för lite pengar och ordet är meningslöst. Bäst med den starka turbomotorn.

- Ta av: Eftersom 901 eller 9-3 I är de mer ikoniska eller bättre bilarna.

+ Insider tips: Talladega specialutgåva. Till skillnad från senare Talladega Editions ingen marknadsföring bluff, men en bil med en historisk bakgrund. Svårt att hitta. Eller 900R. Han är inte en marknadsföringshistoria, men mer. Om du inte känner till historien lär du bakgrunden på måndagen på bloggen.

- Cult Ranking: Fortfarande låg. Och ärligt talat kan det bara bli bättre.

Text: tom@saabblog.net Bilder: Saab Automobile AB (1), saabblog.net

12 tankar om "SAAB-kult: Komma på Saab 900 II"

 • 900 II, SAAB ja eller snarare nej ?? Jag tror att "ER" är en del av Saab-berättelsen. Även om jag är säker på att saabierna från Trollhättan inte var nöjda, om de beställda handtagen på Opel-hyllan. Själv hade jag äran att vara närvarande vid presentationen av 1993 II i Trollhättan 900. Den nya bilen presenterades för oss under mottot ”The NEW 900, very SAAB”. När jag tänker tillbaka på det får jag fortfarande gåshud idag. Det var bara super coolt ...
  Även om den här bilen visade sig vara mer europeisk än en trivial Saab, har den lockat många nya kunder från andra märken som inte kunde göra någonting med SAAB innan.
  Tyvärr kom desillusioneringen med kvalitetsfrågan efteråt. 1994 års modellår borde ha ges till SAAB i förhållande till 900 II.
  sedan fortsätta från 900II en 9-3 var helt rätt ur marknadsföringsexperter är den här bilen fortfarande handlas väl. Min son nu SAAB är infekterad under flera år, driver en 2000er 9-3 nu 280.000km på klockan, fortfarande ser han som sPic och spänn.
  Jag köpte själv en 9000 CS med 170 PS, det bästa beslutet i mitt billiv, så att min fru fick samma bil.
  Men allt har ett slut, nu kör vi båda 9-5 kombination, en en AERO, både stora bilar i fin form, är de fortfarande bara inte min älskade 9000er ,,,

 • Vacker rapport Tom!
  Jag kan bara hålla med de positiva erfarenheterna i kommentarerna. Vår 902 cabriolet 2,3i är en väldigt pålitlig bil och så tidlös att knappast en SAAB-främling kan uppskatta åldern. Både inredningen och bagaget är lämplig för små familjer, sådana konvertibler kan knappast hittas idag. Jag sitter med min 195cm på långa sträckor riktigt bra och får plats igen - SAAB bara.
  2,3i saknar naturligtvis turboångan, men den är överlägset mest bränsleeffektiv av våra fyra SAABs och är perfekt för kryssning med ett öppet tak. Om det behövs har han redan tillräckligt med reserver, även på motorvägen i högre hastigheter.
  9-31 har vidareutvecklats och förbättrats i många detaljer.
  Vagnarna är definitivt inte Kurvenräuber, men bidrar i hög grad till långväga komfort som är viktigt för mig och ge (här särskilt 9000) är en super tydlig återkoppling på vägförhållanden. Detta har sparat mig ett par gånger på vintern, för det meddelar i tid när det blir allvarligt!

 • Vår 900-2 nya bilupplevelse, han var vår första SAAB, var konsekvent positiv. Han var hållbar, pålitlig och lämnade familjen i mer än 300.000 kilometer. Den 9-3-1 var naturligtvis mycket bättre att köra och om jag skulle ta i dag av ren sentimentalitet för klassiska bilar, sedan utan tvekan 9-3-1.
  Ändå är 900-2 en del av SAAB-historia och som inte förstått det förrän idag, som aldrig kommer att förstå. Artikeln är skrivet mycket bra på ett mycket känsligt ämne. Kanske rör han sig något. Tack Tom!

 • Ironin är att Opels anställda - mekaniker / montörer, designers och utvecklare lika - har ett utmärkt rykte i branschen, men det går tyvärr bara på ett mycket begränsat sätt. Och ja - från slutet av 80er och början av 90er förstördes ett gott rykte med stor hållbarhet. Och för att återfå det, kommer antagligen att ta minst lika mycket tid igen.

 • Den tvärgående motorn sparar utrymme - se 9000, vilket ger betydligt mer passagerarutrymme på en jämförbar fordonslängd än 900. Tyvärr förhindrar det också en rimlig framaxel om du inte vill eskalera för långt i fordonets bredd.
  I det avseendet skulle det ha min egen "900" 9000-efterträdare på 900-baserade, mycket svårt att bevattna föregångaren enligt min åsikt. Den första post-900-Saab, som driver sin halvvägs saab värdig, så värdig efterträdare 9 den 3-90II, som hans co-styr bakaxeln faktiskt lär dynamik. Därefter körde man måttligt, men sökte det tyvärr ursprungligen som XNUMX-år Opel (och var bara med Sith-ansiktslyftan halvvägs tolerabel, för påträngande och därmed åtminstone inte längre tråkig).

  Anslutningen med Opel kom på den värsta tiden. Åtminstone sedan slutet av 80er år var "Opel" för oss ungdomar synonym för "billigaste smuts". (Denna bedömning kommer förmodligen aldrig ut ur mina kollegors sinnen igen, även om Rüsselsheimer sedan Astra G har startat igen, inte ens så dåliga bilar bygger). Vilken association som helst med Opel måste ha dödliga konsekvenser i början av 90. Den hade också den 2010, eftersom den nya och riktigt enastående 9-5 åtminstone mottogs i pressen som en pompös insignia.

 • 902 var vårt inträde i Saab-världen 1994 med en 2,0i, eftersom jag inte körde en Saab förr, inget saknades, vi uppgraderade bara basutrustningen med dimljus och passagerarkrockkudde. Till och med dammsugaren (vid den tiden utan balansaxel för den med 133PS) gjorde gränsen på 200 km / h utan att grumla. Chassit skar en bättre siffra i snöklänningen än den aero9k som köpts senare. Det som fascinerar mig idag är formen på 902, vi valde det medvetet med omålade stötfångare. Detta gjorde att den ser smalare ut och längre än kroppsfärgen eller 9-3I.

  Det är alltid en fråga om var du kommer ifrån och vad dina påståenden är, för mig var 94er 902 ett kvantesprång och en trogen följeslagare i mer än 10 år. Idag kom jag med 9-5IIaero i andra änden Saabskala, förvisso för att den tidigare Saab-följeslagaren var lojal och i totalt billiga följeslagare.

 • Denna typ av konstruktion av framaxeln är en (logisk) resultat från insatser för Saab i de tidiga stadierna av utveckling för att bygga (från 1986 9000 efter införandet av) 900 med underredet och komponenterna i 9000. På detta sätt kunde många liknande delar ha använts.

  Förresten visar det negativa namnet på 900 II i kommentaren hur väl pressen har fungerat.

 • Det bör inte glömmas att Opel hade att strida mot lanseringen av 900-II själv med massiva kvalitetsproblem (Ola, Senor Lopez!). Annars var SAAB ännu en gång före sin tid, plattformsdelning, även över varumärkesgränser, är nu vanligt. Om Opel hade bättre kvalitetsstandarder då kunde 900-II vara ett strålande kapitel i SAAB-historia idag. På många bilder ser verkligen klassen, speciellt den konvertibla.

 • 900 hade precis som 9 3 I problemet att det droppade in i bagaget, om du öppnade dörren efter regn och du hade också stolen våt av samma anledning. Inte mycket tankeväckande. Landningsutrustningen ryckte och dörrförseglingarna förtjänar inte deras namn. Det här är mina erfarenheter efter 200000 km i detta fordon. Dessutom, med 900 I Convertible, kan du köra mycket snabbare än 100 km / h, utan att det sönder huvudet i huvudet. Tyvärr var det inte möjligt med 900 II. Och ... legender lever längre

 • Tack för rapporten,

  På 902 blir det tydligt hur viktig bilden av en produkt är, anslutningen till Opel var alltid på skärmen och journalisterna utnyttjade historien utan att undersöka den allt som bara en svensk kan rita en Saab. Efter Jason Castriotas försök kan jag bara bekräfta uttalandet i boken. Vi körde två 902-tal. En 902 Talladega dammsugare var vårt inträde i Saab världen efter år av Saab och fungerade som en perfekt familjebil. Denna bil kunde göra allt och var bunnsolid under de år vi ägde den! En cabriolet drog också senare vår flotta, nämligen som en 2.0 l med 2,3 PS, vilket kan vara en skräck i vänster körfält med super plus bränsle. För mig är det verkliga insidertipset (om än utan turbo), som viskar 150 och spelar denna typiska Saab-symfoni, oförstörbar och kan också flyttas mycket sparsamt. Senare hade vi en 2,3 93 som diesel och för närvarande är det en 1 sportdräkt med ett rådjur under huven. Saab är mer än bara en bil, en pålitlig följeslagare till vår familj och en integrerad del av våra liv. Ingenting kommer till Saab under mycket lång tid. Professionellt kör jag ett annat märke, en fantastisk bil, men något saknas som jag inte kan beskriva med några få ord. Jag skulle fortfarande föredra alla Saab 95 framför en modernare Audi eller BMW, till exempel. I summan av dess egenskaper var formen unik. En inträde i Saab-världen med 902? Do! Så i framtiden snälla backar med sin egen svenska stil! Det finns ett gap på marknaden som för närvarande fylls med A902 / A5 och 7GT i framtiden. Vad som är mycket viktigare: det finns också en marknad i gapet.

 • Svårt ämne, välskriven! Chapeau

 • En mycket stor minus saknas i listan: kombinationen McPherson Gelump med Opel bakaxel. Även 9000 McPherson fram inte bra, kan bara rakt fram och när det ska men för en gångs skull gå runt hörnet känns alla lätt formas och inneboende fel. Men du förlåter det för att han är rymdskepp och motorvägsvägar, och han kan köra rakt fram ganska bra.
  900, å andra sidan, kan omvandlas till en lantlig vägvärmare om så önskas tack vare sitt utarbetade chassi med dubbla bultaxel. Fram till idag har jag inte kört något annat framhjulsdrivet fordon som är så smidigt, svänger så snyggt, understyrar så lite som ett väl underhållet och justerat 900 ...
  Och det är precis vad Saab Vectra inte kan göra. Det kommer säkert inte att vara sämre än andra förhjulsvagnar från tiden, men som kommer från 900-seten är bara en något annorlunda skala.
  Dessutom finns det delvis otroligt utförande och den helt hemska hårda plasten.

  Synd, för att saken är vacker.

Kommentarer är stängda.