SAAB-video: SAAB 900 Turbo APC 1982

Idag reser vi 30 år tillbaka till Saab förflutna! Det var 1982 när Saab introducerade 900 Turbo med APC Control, en ny generation av motorer. Från och med nu kan en Saab Turbo lätt brinna låg oktan bensin. Kommersiella, det är en riktig liten 15-minutsfilm, tar oss tillbaka till reklamvärlden för de tidiga 80-åren.

Saab 900 Turbo APC
Saab 900 Turbo APC

Vissa saker verkar lite konstiga idag. Saab byggde i mobiltelefon, då en statussymbol, som påminner om de gamla enheterna i en svunnen era. Kanske är det därför som filmen har något av en kultkaraktär. Världen verkar vara full av Saab 900 Turbo, alla som tycker att de äger något verkar äga en. Vem driver en Saab, som skördar beundrande blickar.

Så det kan inte ha varit den värsta tiden, de tidiga 80ersna. Filmen producerades för marknaden i Sverige och är därför svenska och engelska. Ibland med svenska undertexter, och bildkvaliteten är blygsam, erkänner jag det. Det fanns motsvarande tider före 30 år, och vem skulle ha sagt vid tidpunkten för Internet, Smartphone och Co skulle ha varit en visionär eller galen. Revolutionen och verkligheten var dock APC Control från Saab. Ha det roligt med filmen!

Text: tom@saabblog.net

Film: Saab Automobile AB

8 tankar också "SAAB-video: SAAB 900 Turbo APC 1982"

 • Wow, en riktigt historisk remsa. Gilla det

 • En underbar tid resa ...

 • Super! Ett bra tidsdokument från den goda gamla 80ern.
  Att Saab 900 verkligen fortfarande kommer från en helt annan tid, är väl uttrycks i filmen; otroligt, jag är samtidigt lotsa en 900er - som tyvärr alltför ofta är fallet - inte vid varje medveten eftersom på grund av den perfekt avstämda chassiet, direkt styrning med den fenomenala effekt och fantastisk acceleration kapacitet du tror att du är mycket mer benägna i en bil från vår tid eftersom i ett fordon runt 30 år.

 • Saxen säger: bara, dröm.
  Väntar fortfarande på ladan där en 900er väntar på mig.

  • Bara en minut ... vänta länge!
   Tobias är bara en!

 • Trevlig film. Utsläpps ljud och strömfönster ljuder ett grin på mitt ansikte.
  Tack för det, Tom!

 • Fantastiskt !!! Jag hade en Divx av den här filmen och det hade förlorat !! Jag älskar det !! Tack Tom!

 • Bra film! 😀

Kommentarer är stängda.