SAABDAG: Trollhättan, sportbilstudie och Saab-paket

I Trollhättan återfinns återigen lager. VD för innovationen, Tore Helmersson, gav en intervju om ämnet Saab till svensk radio P4Väst för två dagar sedan. Innovatum, som en del av Trollhättans statsstödspaket, kommer att få ytterligare 20 miljoner, nästan 2.4 miljoner, årligen för en period av tre år.

Saab-paket - vad finns det i?
Vad finns i Saab-paket?

Bra pengar, säger Helmersson. Automobilkompetens på plats har bibehållits, och mer än 500 tidigare Saab-ingenjörer har hittat jobb i 15 nya företag. Innovatum ger start-up-företag startstöd och följer vägen in i ekonomin. Den framtida utmaningen för de svenska ingenjörerna ligger framförallt i Kina, marknaden med högsta tillväxttakt. Framtidsutsikterna är mycket bra, säger Helmersson. Nätverket av relativt små företag fungerar, och Saab kunskap är efterfrågan.

Antalet mer än 500 tidigare Saab-ingenjörer är högt och förvånar mig också. Egentligen hade jag väntat mig mer, framförallt i riktning mot Göteborg. Att så mycket skicklighet hölls i Trollhättan är ett gott tecken. Också för omstart på Saab.

Spyker Invitation Autosalon Geneva
Spyker Invitation Autosalon Geneva

Spyker återföds & Audi och "Q"

Muller och Spyker kommer att presentera en sportbilsstudie som heter B6 på Geneva Motor Show för att dokumentera Spykers omstart. Studien sägs ha mycket "saab" -funktioner, berättade Muller för pressen idag. En Saab Aero X som en Spyker eller något liknande? Det Spyker för närvarande visar oss ser lite ut som en cockpit i Saab-stil. Vi ser att bloggerteamet kommer att vara där.

Genève lovar att vara intressant även utan Saab. Det kinesisk-israeliska joint venture Qoros presenterar sin första produktionsbil, tidigare Saab-anställda är också inblandade och Volkswagen-gruppen visar nerver i förväg. GQ3 sedan behöver inte ha ”Q” i sitt namn. Den civila avdelningen vid Hamburgs domstol har utfärdat ett föreläggande vid Audi inledande. "Q" på Audi står för SUV-sortimentet och, hmm, du ser ett allvarligt hot hos nykomlingen. Eller hur förstås berättelsen om ”Q”?

Det var fortfarande historien med paketen

Som meddelats köpte vi lager hos en tidigare Saab-leverantör. Det krävde tålamod och övertalningskraft från familjemedlemmar, men vi lyckades! Paketen har nu landat i Tyskland och vi har packat upp och tagit bilder sedan dess. I morgon kommer historien att lösas, vilka helt Saab-galna saker som har kommit till oss. Om du inte vill vänta så länge utan tålamod kan du fråga Google med en liten kriminell känsla 🙂

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

Man tänkte på “SAABDAG: Trollhättan, sportbilstudie och Saab-paket"

  • blank

    En liten anteckning om namnförbudet: Porsche ville faktiskt ringa 911 901. Men kunde inte, eftersom Peugeot hade beteckningar med en "0" i mitten skyddad. Är det bara sådana små spel bland tillverkare ...

    Jag ser verkligen fram emot B6-modellen ...

Kommentarer är stängda.