SAABDAG: Trollhättan, sportbilstudie och Saab-paket

I Trollhättan återfinns återigen lager. VD för innovationen, Tore Helmersson, gav en intervju om ämnet Saab till svensk radio P4Väst för två dagar sedan. Innovatum, som en del av Trollhättans statsstödspaket, kommer att få ytterligare 20 miljoner, nästan 2.4 miljoner, årligen för en period av tre år.

Saab-paket - vad finns det i?
Saab-paket - vad finns det i?

Bra pengar, säger Helmersson. Automobilkompetens på plats har bibehållits, och mer än 500 tidigare Saab-ingenjörer har hittat jobb i 15 nya företag. Innovatum ger start-up-företag startstöd och följer vägen in i ekonomin. Den framtida utmaningen för de svenska ingenjörerna ligger framförallt i Kina, marknaden med högsta tillväxttakt. Framtidsutsikterna är mycket bra, säger Helmersson. Nätverket av relativt små företag fungerar, och Saab kunskap är efterfrågan.

Antalet mer än 500 tidigare Saab-ingenjörer är högt och förvånar mig också. Egentligen hade jag väntat mig mer, framförallt i riktning mot Göteborg. Att så mycket skicklighet hölls i Trollhättan är ett gott tecken. Också för omstart på Saab.

Spyker Invitation Autosalon Geneva
Spyker Invitation Autosalon Geneva

Spyker återfödd & Audi och "Q"

Muller och Spyker presenterar i Genèves Motor Show en sportbilstudie som heter B6, som ska dokumentera omstart av Spyker. Studien sägs ha mycket "Saabige" tåg, Muller låter idag pressen veta. En Saab Aero X som en Spyker eller något liknande? Vad Spyker för närvarande visar oss ser verkligen ut som en Saab-stil flygplans cockpit. Vi ser att Blogger-teamet kommer att vara där.

Genève lovar att vara intressant utan Saab. Det kinesiska-israeliska joint venture Qoros presenterar sin första produktionsbil, och tidigare Saab-anställda är också inblandade i detta, och Volkswagen-koncernen visar redan lite nervositet i förväg. Limousinen GQ3 får inte bära "Q" i namnet. Den civila avdelningen vid Hamburgs regionaldomstol har utfärdat ett förbud på Audis begäran. "Q" står vid Audi för SUV-sortimentet och, hmm, ser man i nykomlingen ett allvarligt hot. Eller hur är historien kring "Q" att förstå?

Det var fortfarande historien med paketen

Som meddelat har vi köpt lagret hos en tidigare Saab-leverantör. Det tog tålamod och övertalning av familjemedlemmar, men vi gjorde det! Paketet har under tiden landat i Tyskland, och sedan dess har vi varit upptagna att packa upp och fotografera. I morgon kommer upplösningen av historien, som har kommit till oss helt Saab-galna saker. Om du inte vill vänta så länge utan tålamod kan du fråga Google med lite säkerhet

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

En tanke om "SAABDAG: Trollhättan, sportbilstudie och Saab-paket"

  • Liten anteckning i förbjudna termer: Porsche ville faktiskt ringa 911 901. Men kunde inte, eftersom Peugeot-skydd med en "0" i mitten har skyddats. Är bara sådana små spel bland tillverkare ...

    Men jag ser verkligen fram emot B6-modellen ...

Kommentarer är stängda.