Bakspegel: Om utmaningen till en ny början

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Kriser och raster är också möjligheter. Du måste bara känna igen det i tid. Tillämpad på Saab, det är chansen att omstart, fri från gamla bördor och arbetsuppgifter. Med en historia och ett ursprung i ryggen, som - om de används korrekt - kan bli en överboost.

Saab är från Sverige. En nation som anses fredlig och tolerant. Transfigurerad av litteraturen och filmer från vår ungdom. Tänk på Sverige, vi tänker på helgdagar, de ljusa sommarnätter som aldrig verkar sluta. Sverige är Stockholm med sitt livliga liv och lugna reträtt på skärgården. Men Sverige är också oändligt rymd och ensamhet. Sverige är ett ursprung där mycket kan göras.

Men Saab är ännu mer! Saab är turboteknologi och Saab är tillverkning av flygplan. Saab står också för högteknologiska. Flygbranschen, Saabs rötter, har aldrig riktigt lämnat Trollhättan. Den senaste generationen Saab Gripen utvecklas också av Saab-Combitech i Trollhättan. Combitech sitter i mitten av stablebacka. Saabs anläggning gränsar på den ena sidan och på andra sidan Saab-Powertrain-komplexet. Vid Combitech arbetar tidigare Saab-bilingenjörer med nästa generations flygplan, och chansen att hitta inspirationer från flygindustrin i nästa Saab-generation av autogener är nästan borta.

Fritt från företagets hinder har Sverige en chans och en utmaning att skapa något helt nytt. Handtaget på alla hyllor, användningen av oblösta komponenter, som inte behöver vara längre. Samtidigt finns det inga fler ursäkter. GM har under de senaste åren varit ansvarig för avvikelser. Detta är inte längre möjligt.

En Saab måste väcka önskningar

Produkten måste vara rätt, så att den nya början också blir en succeshistorie. Design är viktigt, också lite mer modigt, fräschare, mer emotionellt. Med ett interiör som påminner om en jet och skiljer sig från andra märken. En Saab måste vara önskvärt, kunden vill sätta den svenska kultetiketten på sin inköpslista.

Saab är Sverige, eller hur?
Saab är Sverige, eller hur?

Tekniken är viktig. Det finns val av motorer. Trollhättan hör lite om det, men bakom stängda dörrar och på testställen är det ännu mer. Alla möjligheter finns där, och Saabs ägare NEVS har chansen att göra en komplett omstart här. Saab 2.0 är ett helt nytt företag, vilket ökar chanserna för ett nytt motorutbud. Tidigare hade motorer från GM Regal föredragits, Saab Griffin 9-3-serien hade direktinjicerade turbomotorer från amerikanerna under huven. Under det senaste året fanns ett samarbete med tillverkaren från München. Tyvärr, bara i första försök, och den nya, små Saab skulle ha byggt på BMW och miniteknik.

BMW bygger otvetydigt bra motorer, och turbotekniken som används av München är toppklass. Jag skulle vilja ha ett bayerskt hjärta under en svensk motorhuvud. En bi-turbo bensinmotor som en toppmotor, så att Saab får vingar och en stark, bränsleeffektiv diesel för frekventa resenärer. Men det är spekulation, min önskan, och bara en av de många möjligheterna. Kjell AC Bergström, en Saab-veteran, förvaltar också drivaggregatavdelningen under de nya ägarna. Namnet Bergström kan stå för kontinuitet, kvalitet och fortsätta turboladdade Saab körglädje.

Nästa steg i Saab 2.0

När hör vi mer från Sverige, och när kommer planerna att göras mer konkreta? Nästa steg i Trollhättan blir lösningen av en personlighet som vi alla ser fram emot. National Electric Vehicle Sweden AB har fortfarande ingen COO. Posten till den nya NEVS-Saab-presidenten är ledig, och för att fylla den är en riktig utmaning. I Trollhättan handlas några namn. Namnet på en före detta Volvo Chef kallades upprepade gånger, även en tidigare tidigare BMW-anställd borde ha varit i samtal. Den ena personligheten har nu krossat, å andra sidan tillåter jag mig själv ingen kommentar.

COO är också Saabs nya ansikte. Han måste representera varumärket på utsidan, forma och leda Saab i den nya början. Han är då Saab. Endast när posten av COO är upptagen, kommer Saab Story att hämta fart. Fram till dess väntar vi. Spänd och patient. Som alltid.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

12 tankar om "Bakspegel: Om utmaningen till en ny början"

 • På listan saknas klart japanska motorer - för det mesta utmärkt teknik!

  Varför inte slå på Honda eller Toyota?

 • Tack. Baserat på en annons: "Du glömmer aldrig din första SportCombi" - även om du bara kunde sitta i den för länge sedan.

 • Tyvärr, nu var jag helt fel. Ja, färg och interiör är rätt och körsensorn saknas. Han borde vara.

 • Anddeu har rätt, det är det andra fordonet i återförsäljaren turnén!

 • Den andra stationens vagnkombination var grå, jag förlorade den helt från radaren

 • Det tror jag också
  (Är detta faktiskt den andra stationens vagnkombination? Körs körsträckan?)

 • För att börja nytt skulle det vara bra att köpa bra motorer. Motorutveckling är den dyraste, och om du vill fokusera på elektriska enheter, behöver du ändå någon euro där. Att lägga till mer resurser för att utveckla din egen bensinmotor är inte ekonomiskt lönsam och SAAB är helt enkelt för liten för att få fler företag att sänka kostnaderna.

  Men valet är begränsat ... Vem utvecklar fristående motorer?. GM, vi kan säkert glömma. Fiat, PSA eller Renault? Alla tre inte nödvändigtvis dåliga, men inte mer tips. VW? Jag vågar tvivla, där man tänker mer och mer i sin egen modulära princip. Något brittiskt, kanske Jaguar? Har de egna motorer, eller tjänar de fortfarande på Ford? Volvo kommer förmodligen också vara ute. Det skulle nästan oundvikligen gå till BMW ...

 • Marknaden gör priset. Förmodligen står inte telefonen stilla

 • Med tanke på girighet har priset på SportCombi, som var länkat igår, ökat från 43T € till 50T € till nuvarande 60T € (bra premie till auktions köpeskillingen). Fortfarande bor i Saab.

 • Kai-Johan-Jiang är VD (se saabcars.com)

 • Är en COO verkligen velat - eller inte en VD först?

 • Detta kommer definitivt att bli ett spännande beslut om rekrytering. Håll fingrarna korsade!

Kommentarer är stängda.