SAAB Video: SAAB Turbo X IAA Frankfurt 2007

Det var ett bra tecken. Vid IAA 2007 fanns det förutom den reviderade 9-3-serien en svart Saab 900 Turbo 16 S och en Turbo X i omedelbar närhet av Saab-stativet Saab-styrkor. Turbo X, naturligtvis endast tillgängligt i jet black, var att bygga på historien om 900 Turbo 16 S och fortsätta traditionen med kompakta högpresterande bilar från Trollhättan.

Presentation av Saab Turbo X vid IAA 2007
Presentation av Saab Turbo X vid IAA 2007

Han tog med sig de nödvändiga generna för det. Med Saab XWD, baserat på Haldex 4, kunde svenskarna presentera det mest avancerade fyrhjulsdrivningssystemet på marknaden då. Tillsammans med den kraftfulla turboen blev den den mest aktiva Saab någonsin. Det galna ljudet från Turbo X förvandlar varje kallstart till en upplevelse, och Turbo X-förare njuter av 30-sekunders uppvärmningsfasen.

Jag erkänner det, Turbo X körning är beroendeframkallande. Ännu mer än 5 år efter framträdandet i Frankfurt fascinerar den snabba sverige varje dag på nytt. Har han blivit en kult och har han följt 900 Turbo 16 S traditionen?

Efter det preliminära slutet i Sverige startade en körning och marknaden köptes tom. Då och då dyker någon upp vid de välkända portalerna och säkras snabbt av en fläkt. Om han står längre finns det vanligtvis en anledning. En mycket välkänd Saab-partner har nu en sök- och bokningslista för Turbo X. Behöver du fler ord?

11 tankar om “SAAB Video: SAAB Turbo X IAA Frankfurt 2007"

 • Ja, när jag såg Turbo-X vid IAA 2007 visste jag att det skulle vara min.
  Även när det är varmt och jag tar tillbaka gasen fortsätter den att bubbla
  99 Turbo, när han ännu inte hade någon katt.
  För mig är emellertid endast manuell växellåda ifrågasatt.

 • Var TX även med automatisk växellåda eller endast som strömbrytare?

  • Är det synonymt med 6-växeln automatiskt. Harmoniserar mycket bra.

 • Alla letar efter en sportbil och kan inte hitta någon på gatan, bara en ensam Saab, kan han vara? Det går igenom de flesta okunniga människors sinne

 • Den svarta 900 och Turbo X bredvid den ... en bild som brände sig in i mig. När jag var på IAA 2007 visste jag inte ens vilken av de två drömbilarna som skulle älska mer. Jag var på väg att bli brottsling och ta dem båda över gränsen på en släpvagn på en natt och dimma. Stora bilar med en otrolig fascination. Min nuvarande TiD kan knappt hänga med det. 😉

 • Där drar han gasen för att börja efter starten. Han lät så.

 • Vad är 30-minutens uppvärmningsfas?
  Hälsningar David

  • 30 sekunder…. 🙂

   • åh så :))

   • ja det är snyggt, särskilt om han är i garaget :)

    • Det är som att starta en jetmotor. Och ljudet från rumpan flyter och bubblor genom hela kroppen.
     Jag får gåsstötar varje gång.

Kommentarer är stängda.