SAAB-dag: Utsikt mot Trollhättan

Saabstaden Trollhattan har den högsta arbetslösheten i Sverige, men situationen tycks börja lindra något. 69% av 3.700 tidigare Saab-anställda har hittat ett nytt jobb eller är involverade i utbildning eller omskolning.

HP hus på stablebacka. Tidigare huvudkontor för EDS, sedan HP, nu LeanNova och Combitech
HP hus på stablebacka. Tidigare huvudkontor för EDS, sedan HP, nu LeanNova och Combitech

1.565 människor har uttryckt numeriskt så att enligt statistik "Arbetsförmedlingen" hittat ett nytt jobb, och 400 fler människor är i utbildning. Tyvärr är det framför allt högkvalificerade medarbetare som har hittat ett nytt jobb, medan många produktionsarbetare fortfarande är på utkik. Men kanske finns det hopp och nya jobb kommer att skapas på sommaren.

Framgångsberättelse från Trollhattan

Ingenjörstjänster från Trollhattan är efterfrågade som aldrig tidigare. Saab spin-off LeanNova fortsätter att expandera. Med fler än 100-anställda har de flyttat till Saab-fabriken. Tillsammans med Scania-Combitech har de hyrt sig i den tidigare HP-byggnaden. I tidigare Saab-tider var EDS hemma där, ett GM-dotterbolag som sprang IT-infrastrukturen vid Saab. Efter försäljningen av EDS till HP tog sina tekniker hand om växten och idag har Combatch och LeanNova återgått till fabriksportarna.

LeanNova har Volvo och Jaguar Landrover på kundlistan, som nu innehåller 20-klienter. Nissan UK har lagts till och planer finns nu att expandera till Kina, där ett kontor snart kommer att öppnas. LeanNova har ansvaret för NEVS från dag ett och räknar med investerare bland de "större kunderna". När du startar om Saab 9-3 spelar du en viktig roll. LeanNova var ett år gammal förra veckan, och det var ett framgångsrikt år.

Teknisk kunskap för Saab

Det kan gå bra för LeanNova och Trollhättan. Investerare verkar vara seriösa om Saab, och kanske underskattade vi deras allvar. Det på lönlistan för NEVS är fortfarande relativt få människor, har liten betydelse.

Det går mycket bakom kulisserna och inte bara svenska företag är involverade i den (potentiella) Saab comebacken. Även från Tyskland strömmar kunskapen mot Sverige för en ny start. Att brandväggen är stram och du inte läser någonting i pressen ser jag som ett gott tecken. Det finns ljudlöst arbete, och i stället för stora meddelanden skapas fakta helt enkelt.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

2 tankar om "SAAB-dag: Utsikt mot Trollhättan"

  • Tack för informationen. Jag var i juni förra året gånger det, och just hittat den övergivna centrum mycket deprimerande, även om en hel del fortfarande i köpcentret i norr pågår. Det här är tydligen tuffa hundar som bara håller en grundläggande optimism och har fortsatt. Jag hoppas att produktlanseringen verk och sedan ett par tiotusentals 9-3 faktiskt byggda före en plug-in hybrid är (på grund av den nuvarande utvecklingen av batteridrivna fordon och den uppenbara flexibilitet NEVS Jag tror nu att en rent batteridriven bil kommer bara med Phoenix-9-3.)

  • Det var ett bra mått på SAAB AB att öppna en filial i Combitech Trollhättan, och behålla så många tidigare Saabs ingenjörer i regionen.

Kommentarer är stängda.