Blogginstitut: Två år Saabblog.net

Saker utvecklas. Men mestadels annorlunda än du tror. På 9. Februari 2011 gick vår första artikeln om 300 nya biogas Saab 9-3 online. Så vår årsdag var redan på lördag, men vi vill inte vara smålig. Under den första månaden hade Saabblog.net otroliga 3004-läsare, men fortfarande inga kommentarer.

Blogger-livet: Saab 9-5 sportkläder möter 9-4x
Blogger-livet: Saab 9-5 sportkläder möter 9-4x

Se tillbaka. Faktiskt borde bloggen ha gått online strax efter Saab Festival 2010 i Trollhättan. Då var jag i Sverige med min vän Marco, och med tanke på den ständigt negativa Saab-pressen i Tyskland ville vi göra skillnad. En liten, privat blogg med Saab-berättelser och tester ur Saab-förarens synvinkel bör lanseras och stärka varumärket i Tyskland.

På grund av mycket privata och mycket dramatiska händelser försenades födelsen till februari det följande året. I 24 månader kom 2.3 miljoner läsare, 1.590 artiklar skrevs och besökare lämnade 8.284 kommentarer. För vår Välgörenhetsprojekt, som började senare, har vi sedan samlat in mer än 6000,00 € i donationer.

Saab-partner har annonserat på bloggen i över ett år nu, och pengarna går direkt till Medical Clinic 5 vid Universitetssjukhuset Erlangen och stöder arbetet där. Tyvärr har vi förlorat två sponsorer under de senaste månaderna, men det är den goda nyheten, vi pratar med nya supportrar, så donationsströmmen torkar inte upp. Efter 24 månader är det dags att titta närmare på några saker. Låt oss ta kontroll och fråga oss fyra frågor:

Kontroll 1: missat mål?

På något sätt, efter två år, uppstår frågan om bloggen trots allt har missat sitt mål. Vi ville faktiskt stödja Saab Automobile AB. Dessa finns inte längre och nya bilar byggs inte längre. Det ursprungliga syftet med arbetet försvann senast efter dramatiska månader i december 2011. Det faktum att vi fortsatte att skriva beror på att Saab verkligen verkar ha 7 liv. Det händer mycket i Trollhättan just nu och chansen att återuppta produktionen verkar inte dålig.

Bloggar är kul - eller hur? Blogger med Alex i Spyker
Blogga är kul - eller hur? Bloggare med Alex i Spyker

Kontroll 2: Gör Saab bloggar roligt?

Saab är en väldigt speciell, lite galen sak. Artiklar som "Saab kult: Vi är galna över Saab”Du kan bara skriva om varumärket från Sverige. Termer som "Saab Spirit" eller "Saabisch" är endast tillgängliga från detta märke. Eller har någon någonsin skrivit något om "Toyota cult" eller "Audi spirit"? Nej? Visst, för det skulle på något sätt sakna kärnan i respektive märke.

Det finns bara några bilmärken som är så emotionellt upptagna och om vilka du kan skriva med passion. Detta inkluderar ett italienskt varumärke (ja jag körde en Alfa GTV-tid) eller den brittiska tillverkaren. En 71 MGB berikade vår flotta över 10 år, och det är en av de få bilarna du aldrig skulle ha sålt. Och då finns det ett annat franskt märke som för närvarande är i allvarliga problem. Den med dubbelvinkeln, av vilken vi hade flera modeller i företaget och privat fordonsflotta.

Saab är dock produkten från den underkylda Skandinavien, den mest intressanta av alla märken, och den dramarika historien talar för sig själv. En är Saab fan eller inte. Och om det är, då verkligen med hjärta och själ.

Kontroll 3: Saab = Community?

De traditionella Saab-partnerna får dig att känna att du är i din egen familj. Alltid välkommen, alltid i goda händer. En speciell egenskap hos Saab-märket som ingen kan förklara. Under de senaste 24 månaderna har bloggen blivit en del av den här familjen. Vad jag ursprungligen tyckte var en lite överdriven historia från marknadsavdelningen är verkligheten.

Nästan varje dag får Mark och jag e-post från främlingar, men Saab-körande människor. Mailsna är vanligtvis mycket, väldigt långa. Ofta rapporteras hela billivet. Det handlar om Saab och bara om Saab. Dessa berättelser och dessa människor är inte sällsynta. Och medan jag läser mailsna och sedan besvarar dem undrar jag hur varumärket har lyckats inte använda sin potential och fan lojalitet. Men jag förstår aldrig några saker.

Besöker Trollhattan. Mark och hans nu sålda 9-3 framför huvudentrén
Besöker Trollhattan. Mark och hans nu sålda 9-3 framför huvudentrén

Kontroll 4: Hur långt till gränsen?

Så trevlig som kontakten inom samhället är, har allt åtminstone två sidor. På en vanlig Saab-dag får bloggen mer än ett dussin e-postmeddelanden. Ibland handlar det om Saab-händelser, jag vidarebefordrar dessa e-postmeddelanden till Mark. För det mesta frågas dock råd. Det handlar om att köpa en ny, begagnad Saab, det handlar om åsikter om en eller annan Saab-partner. Eller det handlar om reservdelar som inte är tillgängliga. Ibland frågas också teknisk rådgivning eller direktkontakt med Saab Parts. Vänliga Saab-partners hjälper mig ofta med mycket tålamod när jag inte själv kan svara på frågor och Eschborn är alltid redo att lyssna.

Trots det närmar vi oss gränsen och bloggen passerar en gräns. Bilindustrin investerar - det är ingen hemlighet - mycket pengar inom området "sociala medier". Ett välkänt varumärke från södra Tyskland investerar miljoner i sin verksamhet, och de andra tillverkarna gör samma sak med liknande belopp. Saab -bloggvärlden är en ren fan -händelse, som naturligtvis har sina gränser. Veckan som bloggen slukar skulle räcka för ett heltidsjobb. Men Mark och jag är väl täckta när det gäller arbete, och en lösning på tidsfrågan är inte i sikte.

Vi har diskuterat problemet om och om igen de senaste veckorna, utan att hitta en rätt lösning. En sak är säker, vi vill besvara all mail i framtiden i tid och hålla läsarna välinformerade. Antingen gör du det rätt eller inte alls. Det är vår åsikt. Om dagen kommer när det inte längre är möjligt drar vi pluggen. Det är en logisk följd utan någon sentimentalitet.

Men kultmärket från Sverige verkar ha sitt 7-liv. Kanske har bloggen så många liv också. Du vet aldrig. I den meningen: Grattis på födelsedagen Saabblog.net!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

24 tankar om “Blogginstitut: Två år Saabblog.net"

 • blank

  Grattis Saabblog!

 • blank

  Hi Tom,
  Grattis till Saabblogs 2-årsdag! Har varit en lojal och ivrig läsare i flera månader. Endast en åktur i min 9.3 SC Biopower ger mig ännu mer nöje. Jag stötte på bloggen av en slump när jag fortfarande tvekade att köpa en Saab förra året på grund av konkursen. Efter provkörningen var allt klart ... Det måste bli en Saab! Genom bloggen smittades jag äntligen av Saab-viruset. För det ett stort tack! Fortsätt så!
  Saabige hälsningar från Essen
  Sebastian

 • blank

  Hej,

  också från mig allra bästa till 2. Födelsedag och framförallt många tack för din insats och den stora informationen och uppmuntran. Jag kör för närvarande min andra Saab (efter 9-3 sedan nu 9-3 SC) och läser med dig ganska mycket från början.
  Jag fick min 9-3 SC i övergången från GM till Spyker och under turbulensen sedan dess var det alltid trevligt att läsa här i bloggen, för att dra hopp, förtvivlan och att se ljuset igen i slutet av tunneln.

  Jag hoppas att få en efterträdare på tre år för min 9-3 SC från Trollhättan.

  Hälsning Ded2

 • blank

  Grattis från oss i Hildesheim till hela bloggarteamet & familjen och till de kommande 50 åren ...
  Utan Saab blogg skulle det vara ganska tråkigt och bara genom de stora rapporterna från dig kunde jag övertyga min fru till sin egen Saab!

 • blank

  Hej Tom, Mark och Yves,

  Grattis till årsdagen och ett stort tack för din tid !!

  Vänligen vidarebefordra till dina familjer

 • blank

  Glad 2. Födelsedag! Det skulle vara synd att sakna dig i framtiden. Då ganska lite mindre, men inte helt stoppa. Bloggen är viktigare för många av oss än nyheterna! Hälsningar från Bad Langensalza

 • blank

  Grattis på födelsedagen och RESPEKT för ditt arbete,
  Hälsningar från Luxemburg 🙂

 • blank

  Moin moin, Günter! Du kan räkna dig lycklig ... eller planerar du att köpa mer ????

 • blank

  Grattis på födelsedagen saab blogg. Fortsätt så. Annars skulle jag fortfarande köra en BMW.

 • blank

  Grattis och tack !!!!!!

  PS är en gammal SAAB-förare och har för närvarande tre stycken.

 • blank

  Moin!
  Också från mig allra bästa! Fortsätt det bra arbetet! En titt på bloggen är en del av dagens start! Tack för ditt engagemang.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blank

  Grattis på födelsedagen kära blogg och alla med hjälp! Det är en solid ritual varje dag i bloggen för att se vad som är nytt.
  Min önskan om det nya bloggåret är snälla fortsätt som tidigare !!!

 • blank

  Grattis på födelsedagen. Jag önskar att jag kunde läsa tyska eftersom ditt engagemang för varumärket - hela varumärket - tycks vara något som liknar mitt eget. Njut av ditt arbete och igen, grattis.

  • blank

   Hej Steven;

   alltid en ära att veta Mr.SAAB är här för att läsa vår sida. Hoppas att vi ses igen i år !!

   CU Mark

 • blank

  Kära Blogger Team,

  också från mig en grattis till den tvååriga existensen och givetvis ett uttryckligt tack för vad du har uppnått hittills.
  Jag är också en av de dagliga läsarna och skulle bli berövad av en trevlig tid varje dag, när det inte finns något mer läsande material med dig. Därför min begäran: fortsätt!

  Hälsningar från Halle

 • blank

  Moin och lycklig andra födelsedag också från mig !!!!!

  Denna sida är nu lika mycket en del av morgonritualen som min fräscha "lilla svarta kille" från Silvia! 😉

  Jag ser också fram emot "fler år" !!!! 🙂

 • blank

  Kära Blogger Team! Grattis på födelsedagen och många nya bra nyheter på bloggen i det nya året! Bloggens belopp kräver engagemang är klart och jag tackar uttryckligen laget för det! Har aldrig varit så välinformerad om SAAB som under de senaste 2-åren! Det kan inte sluta! Då är SAAB verkligen död! Om arbetet med bloggen är för mycket, hoppas det återigen att tejpen kommer att springa i Trollhättan och då kan man också begära support! Du har visat HUR SAAB-märket kan hållas ihop och att fler och fler SAABians kommer till dig. Tack också för det! Så förresten ser jag fram emot alla nya Artilkel under det nuvarande nya året och kommer fortsätta att rekommendera din blogg till alla SAAB-drivrutiner!

 • blank

  Hi Tom,

  Så efter att jag har rensat halsen måste jag säga något om Audi. För det första, i min personliga pre-SAAB-era och efter Peugeot-eran, måste jag erkänna att jag ofta har lånat en A4 (med en 2.6-liters naturligt sugmotor och 300.000 1 km). Det var verkligen långt ifrån SAAB-varumärkets känslomässighet, men också långt ifrån att vara dåligt. Den andra kommentaren i ämnet är att det definitivt finns Audi-modeller som inspirerar mig - till exempel S100 eller XNUMX CS quattro.

  Å andra sidan lär dessa exempel oss också något. Hur, trots benägenheten att bli ett varumärke med ”anda”, kan offra det till förmån för masskompatibilitet. Ingen av de nuvarande modellerna tar tag i mig längre ... de är verkligen inte oattraktiva, men de trimmas för mycket för försäljningssiffror. Även den finaste interiören är till liten nytta.

  Så ... åh ja, och en sak till: Grattis på andra födelsedag 😉 Då kommer den trotsiga fasen snart hit.

  Hälsningar från Saarland,
  phibo

 • blank

  Hej födelsedagsblogg ... alla de bästa och vackraste berättelserna och informationen om vårt väldigt olika varumärke!
  Så snälla sluta ett tag !!!

  soliga och söta hälsningar från Chemnitz

  PS: Det var en riktigt trevlig kväll ... SAAB-fans, fantastiska människor från MobilForum, Saabs tävlingsförare Schumacher och du självklart .... precis vem är den feta bredvid dig i Spyker ??? 😉

  • blank

   Hej Alex, den bredvid mig i Spyker är ett särskilt "infekterat" exemplar 😉

 • blank

  Grattis på födelsedagen! Klart, bloggen har åtminstone 7-livet, vad mer? Tom, Mark och Yves, du är ett bra lag!

 • blank

  Kära Tom!
  Snälla fortsätt, Saabfans behöver dig och bloggen !!! Samtidigt, bästa hälsningar för din födelsedag och för arbetet!

 • blank

  Hi Tom,
  Jag har inte läst bloggen länge, det kom bara av misstag - men jag skulle helt sakna detta om det inte skulle existera längre. Jag är en Saab-förare sedan 1978 och det ständigt du. för mig finns det bara SAAB. Det är precis vad jag önskar din blogg.
  Vänligen fortsätt.
  Med saabischen hälsningar
  michael

Kommentarer är stängda.