SAAB News: Hur NEVS köpte Saab

Sveriges PV4 Väst har tillgång till domstolshandlingar som visar försäljningen av Saab till NEVS-investerare. Dokumenten från Vänersborg innehåller mer än 500-sidor och bekräftar några av våra antaganden. Idag meddelar sändaren att ursprungligen 33 potentiella kunder var klara för köp av Saab Automobile AB.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Bara några dagar efter konkurs mötte administratörerna med potentiella köpare. Bland dem var Mahindra & Mahindra, Lotus Youngman, Brightwell, NEVS, ett konsortium i Sverige och tre obemannade budgivare. Dessa tre påstådda investerare sa redan farväl i en tidig fas av förhandlingarna, liksom det svenska konsortiet, som drog sig ur processen för brist på medel.

Det fortsatte i snabb följd. Brightwell, investeraren från Turkiet, drog sig ur efter det stod klart att GM skulle utfärda en ny licens för Saab 9-5 II. Sedan hoppade Mahindra & Mahindra av. Indianerna har länge varit min favorit för Saab och Pang Da drog. Mega-bilhandlaren från Kina hade gått förhandlingarna för sent för att lämna ett acceptabelt bud.

Så var bara Lotus-Youngman och NEVS kvar och förhandlingarna blev en duell mellan de två företagen. Det första mötet med NEVS ägde rum redan vid 2. Januari 2012, och förhandlingarna beskrivs i dokumenten så länge. Kontraktet kom till förmån för NEVS eftersom de i motsats till Youngman kunde bevisa att de hade nödvändiga medel. Låter det oss bekant?

Även om, som PV 4Väst skriver, skulle Youngman ha gjort ett intressant erbjudande från höjden. Det var "... att överväga det högsta erbjudandet, med hänsyn till omständigheterna .."Och det var där Youngman misslyckades. Tiden igen skulle man vilja säga. Eftersom beviset oavsett officiellt godkännande för att lyfta investeringen var du skyldig. Dessutom hade Youngman inte en acceptabel affärsplan, så Saab och Scania tog en negativ inställning till Youngman. Det fanns också risken att Youngman kunde ha utvecklats till ett konkurrerande företag gentemot Scania. Båda företagen bygger bussar, vilket gör Scanias negativa inställning förståelig.

Till skillnad från Youngman kunde investerare NEVS visa sig för administratörens 1.7-miljarder kronor på en svensk bank. Det var den avgörande faktorn, samtalen i sista fasen endast med NEVS-ledningen. Youngman misslyckades, som i förhandlingar med Victor Muller, med sina egna brister.

Låt oss komma till den spännande frågan. vad NEVS betalade för Saab. Enligt PV4 Väst borde det ha varit helt nästan 1.7 miljarder kronor. Sändaren har granskat transaktionerna och slutsatsen att 1.295 miljarder har betalats för konkursboet och 381 miljoner kronor för fastighetsandelen. En första insättning på 150 miljoner kronor gjordes efter avslutad förhandling och resten på 31. Betald i augusti. Saab Automobile AB såldes därför för 780 miljoner kronor, Saab Tools AB för 450 miljoner och Saab Powertrain AB för 65 miljoner.

Ursprungligen var NEVS sägs ha erbjudit mindre, men under förhandlingarna hade ökat sitt bud. Förutom inköpsbeloppet betalades 50 miljoner kronor till administratörerna. Denna summa var nödvändig för att betala extra kostnader för el, uppvärmning och underhåll av Saab-fabriken som resulterade av de långsamma förhandlingarna.

Gjorde uppenbarelserna några överraskningar? Egentligen kom ingenting som vi inte vet. Cirklar som har insikt i dokumenten vet mer detaljer än PV4 Väst har nu kommit till allmänheten. Om du tror på dem, slocknar fler sprängämnen i Vänersborgs skivor.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

2 tankar också "SAAB News: Hur NEVS köpte Saab"

  • Så vi kan förmodligen sätta BMW rykten så äntligen till filerna ...

    • Bra att BMW-Quandt inte hade sina fingrar i spelet - jag skulle inte ha beställt en SAAB från den här gruppen ändå!

Kommentarer är stängda.