SAAB News: Hur NEVS köpte Saab

Sveriges PV4 Väst har tillgång till domstolshandlingar som visar försäljningen av Saab till NEVS-investerare. Dokumenten från Vänersborg innehåller mer än 500-sidor och bekräftar några av våra antaganden. Idag meddelar sändaren att ursprungligen 33 potentiella kunder var klara för köp av Saab Automobile AB.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Bara några dagar efter att konkursen öppnades träffade administratörerna de potentiella köparna. Dessa inkluderade Mahindra & Mahindra, Lotus-Youngman, Brightwell, NEVS, ett konsortium från Sverige och tre namnlösa anbudsgivare. Dessa tre påstådda investerare sa adjö tidigt i förhandlingarna, liksom det svenska konsortiet som drog sig ur processen på grund av brist på tillgängliga medel.

Det fortsatte snabbt efter varandra. Brightwell, den turkiska investeraren, drog sig tillbaka efter att det blev klart att GM inte skulle utfärda en ny licens för Saab 9-5 II. Sedan hoppade Mahindra och Mahindra av. Indianerna hade varit min favorit för Saab under lång tid, och Pang Da drog också ut. Mega-bilhandlaren från Kina gick in i förhandlingarna för sent för att kunna lägga fram ett godtagbart bud.

Så var bara Lotus-Youngman och NEVS kvar och förhandlingarna blev en duell mellan de två företagen. Det första mötet med NEVS ägde rum redan vid 2. Januari 2012, och förhandlingarna beskrivs i dokumenten så länge. Kontraktet kom till förmån för NEVS eftersom de i motsats till Youngman kunde bevisa att de hade nödvändiga medel. Låter det oss bekant?

Det är sant, som PV 4Väst skriver, att Youngman skulle ha gjort ett erbjudande som var intressant vad gäller höjd. Det var "... att överväga det högsta erbjudandet med hänsyn till omständigheterna ...”Och det är just här Youngman misslyckades. Återigen kan man säga. Eftersom beviset för att klara investeringen oavsett officiellt godkännande var skyldigt. Dessutom kunde Youngman inte presentera en acceptabel affärsplan, så att Saab och Scania tog en negativ inställning till Youngman. Det fanns också risken att Youngman kunde ha utvecklats till ett konkurrerande företag med Scania. Båda företagen bygger bussar, vilket gör Scanias negativa inställning begriplig.

Till skillnad från Youngman kunde investerare NEVS visa sig för administratörens 1.7-miljarder kronor på en svensk bank. Det var den avgörande faktorn, samtalen i sista fasen endast med NEVS-ledningen. Youngman misslyckades, som i förhandlingar med Victor Muller, med sina egna brister.

Låt oss komma till den spännande frågan. vad NEVS betalade för Saab. Enligt PV4 Väst borde det ha varit helt nästan 1.7 miljarder kronor. Sändaren har granskat transaktionerna och slutsatsen att 1.295 miljarder har betalats för konkursboet och 381 miljoner kronor för fastighetsandelen. En första insättning på 150 miljoner kronor gjordes efter avslutad förhandling och resten på 31. Betald i augusti. Saab Automobile AB såldes därför för 780 miljoner kronor, Saab Tools AB för 450 miljoner och Saab Powertrain AB för 65 miljoner.

Ursprungligen var NEVS sägs ha erbjudit mindre, men under förhandlingarna hade ökat sitt bud. Förutom inköpsbeloppet betalades 50 miljoner kronor till administratörerna. Denna summa var nödvändig för att betala extra kostnader för el, uppvärmning och underhåll av Saab-fabriken som resulterade av de långsamma förhandlingarna.

Fick uppenbarelserna några överraskningar? Egentligen kom inget som vi inte vet. Cirklar som har tillgång till dokumenten vet mer detaljer än vad PV4 Väst nu har gjort för allmänheten. Om du tror på dem finns det mer explosiv slummer i Vänersborg-filerna.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

2 tankar om “SAAB News: Hur NEVS köpte Saab"

  • blank

    Med det kan vi antagligen lägga BMW-rykten åt sidan för gott ...

    • blank

      Det är bra att BMW-Quandt inte var inblandad - jag skulle ändå inte ha beställt en SAAB från denna grupp!

Kommentarer är stängda.