SAAB News: Vad NEVS betalade för Saab

I Sverige upparbetas en del av det yngre Saab-förflutna. Det är bland annat den spännande frågan om vad NEVS har betalat för Saab. Enligt Sveriges radio PV4 Väst borde det ha varit helt nästan 1.7 miljarder kronor.

SAAB Trollhattan
SAAB Trollhattan

Sändaren har granskat transaktionerna och slutsatsen att 1.295 miljarder har betalats för konkursboet och 381 miljoner kronor för fastighetsandelen. En första insättning på 150 miljoner kronor gjordes efter avslutad förhandling och resten på 31. Betald i augusti. Saab Automobile AB såldes därför för 780 miljoner kronor, Saab Tools AB för 450 miljoner och Saab Powertrain AB för 65 miljoner.

Ursprungligen skulle NEVS ha erbjudit mindre för Saab, men under förhandlingarna ökade budet. Förutom inköpsbeloppet betalades 50 miljoner kronor till administratörerna. Denna summa var nödvändig för att betala för extrakostnader för el, uppvärmning och underhåll av Saab-anläggningen som följd av de svaga förhandlingarna.

Således är inköpspriset ungefär i det som tidigare inte bekräftades. I Janaur NEVS sålde sedan en 22% -andel i Saab för 2-miljard kronor till staden Quingdao. Det här är vad bra affärer ser ut. PV4 Väst publicerar snart mer information om försäljningen av Saab Automobil Group till investerare från Kina. Vi stannar stilla.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

12 tankar om “SAAB News: Vad NEVS betalade för Saab"

 • Tyvärr Tom, det gick inte emot dina ekonomiska artiklar, de är superintressanta och, från min synpunkt, främst skrivna objektivt. Själv har jag smittats med SAAB i tjugo år, så jag har upplevt några upp-och nedgångar i vårt varumärke. Och de bästa upplevelserna var bland annat fabriksturerna i Trollhättan. Därav "känslomässiga krångel". Snälla bara fortsätt, vi behöver dina meddelanden.

  LG från Thüringen

 • Jag kan bara bekräfta det

 • I princip har du naturligtvis rätt. De ekonomiska artiklarna är också mycket mindre roliga för mig än Saab “quirk” ;-), men måste ändå vara från oss.

 • Varför, varför och varför? Spelar ingen roll, VM borde vara historia för SAAB, (förhoppningsvis) ... Jag får alltid en kvävande känsla i magen när Tom visar bilder på fabrikslokalerna i bloggen, då måste jag alltid tänka på mina fabriksturer ... Så låt oss koncentrera oss på framtiden och vår SAAB “Macke” live !!

 • 9-5 II är en drömbil! Grattis till! Hur säger jag alltid att Tom är skyldig 😉

 • Jo, jag måste göra en stor komplimang till Tom och hans Saabblog.net.

  Utan dig och den blogg som jag ser nästan varje dag ut och upptäcker intressanta nyheter, skulle vi ha SAAB-fans varit ensamma.

  Utan bloggen jag förmodligen inte skulle ha använt nya 9-5 2.8 II Aero XWD köpte med taklucka förrförra veckan, förresten av 9-5 II är ett absolut blickfång, en hammar bil. Jag kan bara rekommendera alla som spelar med tanken på att köpa en, slå den omedelbart!

  Annars finns det knappast ett bilmärke med en sådan bakgrund och så många lojala anhängare som nästan har kultstatus.

  Man kan bara hoppas att saker fortsätter nu med vårt kultmärke SAAB. Speciellt nu med färska pengar.

  Många hälsningar från Schweiz!

 • Det betyder också att fonden som investerat har fyllts på. Mindre god mat och andra utgifter ... Dessa "färska" pengar kommer förhoppningsvis att gynna nya SAABigen-produkter! Så det finns säkert en önskelista !!!
  Trevliga hälsningar!

 • Ja, denna fråga är berättigad!

 • Företag av detta slag borde troligen få tårar till Mullers ögon 😉

 • och varför fick inte VM det?

 • Trevlig retur. 22-procent för 220 Mio gör 1-miljarder för hela affären. Pojkarna förstår sin verksamhet

 • 1.7 miljarder kronor <= 200 miljoner euro ...

Kommentarer är stängda.