SAAB Cult: Hur Saab-galen är vi?

En vän av mig köpte en ny, används Saab. Eftersom utbudet i Tyskland är mycket tunt har han importerat sitt önskade Sverige från andra europeiska länder. Ingen anledning att skriva om det, för det händer varje dag. Exceptionell är bara hur han kom till sin bil. På annonsen vid en av de kända portalerna var ett telefonsamtal, vilket borde följa mer.

Under tiden försvann annonsen, eftersom säljaren var översvämd med samtal. Slutligen betalade min vän extra för att komma till sin personliga dröm Saab. Hur galen är tiderna.

Han är kult: Saab 900 Turbo 16 S
Han är kult: Saab 900 Turbo 16 S

En ganska framgångsrik begagnad bilförsäljare i en, som sagt säger, storstadsområdet gillar nu att köpa Saab. En Saab är en säker valuta, säger han, när utrustning och färg har rätt. Till skillnad från de otaliga Audi och Mercedes, som står med honom på gården, går svenskarna snabbt och utan mycket diskussion från gården. Visst, han vill inte läsa sitt namn här.

Trenden verkar tydlig. Saab är kult, och ju smalare erbjudandet desto mer priser stiger. Saabs förare byter från 9-5 I till en 9-5 II och uppfyller därmed en dröm. Äldre 9-5s byts mot kromglasögon, som är eftertraktade och kan knappast hittas med låg körsträcka. Hur annars kan du förklara historien om en bilhandlare - inte en Saab-återförsäljare, förresten - från Westfalen, som annonserade en Saab 9-5 sedan med mindre än 40.000 9 kilometer. Onlinepriset reviderades uppåt två gånger inom en halv dag. För många samtal, sa han, och en vecka senare var 5-XNUMX från gården. För en rejäl tilläggsavgift. Vi behöver inte ens prata om Saab Cabriolets. Vissa prisidéer är nu lika långt ifrån verkligheten som Trollhättan fortfarande är från början av produktionen.

På väg till att bli en kult: Saab 9000-serien
På väg till att bli en kult: Saab 9000-serien

Det behöver inte alltid vara en ny modell eller en cabriolet. Vissa väljer att en Saab 9000 eller 900 ska ange eller återge Saab-lageret. För klassiska Saab är det ibland långa förhandlingar, och det tar lite tålamod att sätta det önskade objektet i det lokala garaget. Är vi alla galen eller kör vi från sentimentaliteten i tidigare tider?

Naturligtvis finns det alltid en del Saab-nostalgi när du lägger en Saab på gården. Ofta är det dock också nedslående att inse att med förlusten av nybilsproduktion hos Saab har du tappat ditt bilhem. Andra tillverkare har fina bilar, ingen tvekan om det, men de saknar det "vissa", den lilla skillnaden som vanligtvis kallas "Saab Spirit". I Saab känner du dig omedelbart hemma, allt är bekant, allt passar. Operationen är inte förbryllande, skandinavisk objektivitet vinner över lusten att experimentera. En Saab är alltid lätt att ”uppleva”, körbeteendet är klart definierat. En av de högsta som Saab höll upp till slutet var att alltid ge föraren återkoppling om vägens skick. Medan andra tillverkare i högre grad kopplar bort sina bilar från miljön av komfortskäl, har Saab varit trogen mot sig själv.

En Saab är "underdrift" och "hög prestanda" på samma gång. Vän Marco, som nu har två eros i sin familj, vet vad jag pratar om. Och andra flygförare också. Relativa kompakta, diskreta bilar, aldrig pråliga eller pinsamma, med mycket kraft på begäran. Det här är Saab och detta är det gap som Saab lämnar som ingen har stängt hittills.

Men en Saab verkar vara ännu mer, oavsett motorkraft och turboladdare. En Saab doftar som en Saab, det känns som en Saab. Något som bara Saab-förare kan förstå och en värld som förmodligen kommer att vara stängd för alltid till ägare av andra märken. Någonstans i Trollhättan måste det ha varit ett hemligt recept som förändrat vårt DNA efter den första kontakten. Hur annars förklara fenomenet Saab?

Den sista luckan från Trollhättan: Saab 9-3 Viggen och Aero är på väg
Den sista luckan från Trollhättan: Saab 9-3 Viggen och Aero är på väg

Normalt, efter slutet av fordonsproduktionen, förväntades intresset för varumärket minska. Även för bloggen hade laget väntat en kraftig nedgång i läsaren. Myten Saab överraskade oss igen! Läsarnas nummer på bloggen är, efter en kort period av svaghet i sommaren 2012, tillbaka till den gamla nivån, och trenden stiger.

De använda bilpriserna för rätt bilar har ständigt ökat för 2012. Statistiken hos en Saab-återförsäljare talar om 20%, för vilken inköpspriserna har stigit under de senaste 12-månaderna. Saab-partner, som har erkänt tecknen på rätt sätt, ser fram emot hela workshops och handlar framgångsrikt med använda Saabs.

Låt oss luta oss tillbaka en stund, låt oss titta på bilmarknaden! Tillverkarna annonserar för nya modeller och låga leasingpriser. De ber om vår tjänst. Till priset av en bra middag per månad kan vi ta med oss ​​en BMW. Den lokala återförsäljaren lovar ingen handpenning, inklusive försäkring. Audi och Mercedes säljare ringer regelbundet och vill naturligtvis befria oss från vår svenska flotta, helt osjälviskt.

Vi vill inte ens prata om massorna av franska, koreanska och japanska tillverkare som stör oss med att annonsera vår brevlåda. Och vad gör vi? Vi visar att vi är konsulttåliga, ignorerar råd, marknadsföringsinsatser och är trogen för Saab.

Merchants som läser detta inlägg borde inte vara medvetna om dollarns tecken nu. För att inte allt som erbjuds köps också. Den innehåller funktioner, färg och historia. Komplett checkbook, naturligtvis, i en kunnig workshop, måste vara i yngre åldrar. Eller som en näringsidkare sa för några dagar sedan: “... Endast kvalitet räknas ..”, Saab fans förstår vad jag pratar om. Och mest av allt gillar vi att köpa våra bilar där du förstår något om dem. På Saab Partner, vem vet kulten sverige.

Vissa av våra verkstäder har korrekt upptäckt tidens tecken och har tagit lämpliga konsekvenser. Du är i Youngtimer-läge. Men begagnade Saab säljs i ny billäge. Övergången firas i showroom med en bukett och små presenter. Och med en ny, begagnad Saab erbjuder de också lämplig rostförebyggande. Enligt mottot "Vi kan alltid reparera mekaniken och det bör inte längre rosta bort Saab". Återförsäljarna förstod. Vi också !

Hur du hittar det du letar efter nu, som återvändande, nykomlingar eller om du bara vill ta med en Saab till ditt hemgarage, är en del av en artikelserie om Saab-kulten. Från och med nu varje vecka på bloggen!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

15 tankar om “SAAB Cult: Hur Saab-galen är vi?"

 • blank

  Efter en lång paus vill jag också tala igen. Min första bil för nästan 30 år sedan var en 99 Turbo, som du ser till min fullständiga tillfredsställelse följde många andra modeller, senast en vacker Aero Cabriolet. På grund av en andra vinthund måste en stationvagn hittas och vilken tur 2-9 ll tillkännagavs. Efter en testplats (utan testkörning) stod det klart att detta skulle bli vår nästa bil. Så vi gick till återförsäljaren och beställde en Aero svart “hjort” med nästan alla klockor och visselpipor, förväntan var stor. Vi vet alla hur det gick. Så vitt jag vet var jag en av de sista som avgick från kontraktet med våld. Sedan hittade jag en 5 2006 Aero kombi fullt utrustad med mindre än 95 70 KM till ett rimligt pris. Affären var perfekt! Fönstren var tonade och 000 ″ fälgar (som Independent Cabrio) monterade och vår nya bil var klar. Nu, efter över 18 1/1 år utan det minsta problemet, är jag över förlusten. Jag är fortfarande glad varje gång jag sätter mig bakom ratten, bilen är fantastisk! Saab är och kommer att förbli mitt bilhem och jag har kommit överens om situationen så mycket som möjligt. Den goda nyheten är att jag aldrig har ägt en bil så värdefull som den här ... Och nej, den är inte till salu ;-).

  Som vi alla vet hoppas hoppet senast, låt oss överraska oss med framtiden. Saab upp!

 • blank

  Bra artikel, antar att jag satsar på rätt häst ....?! Den blå 9³ ser jävla het ut!

 • blank

  SAAB, vad mer? Den som någonsin har haft en sådan aktiv bil under sin rumpa kan bara göra kompromisser med andra märken! Till och med min fru, som bara kör från A till B och vill komma torrt, uttrycker sig i lite känd positiv detalj om ämnet "Mobility on 4 hjul" med avseende på vår SAAB 9-3! SAAB stannar till slutet ...
  På helgen kan SAAB flyga långt igen ..... Jag ser fram emot det!

 • blank

  Ett otroligt kraftfullt skott av den legendariska 900 Turbo 16S! Jag älskar honom!

  Vad händer om: “Beetle” som en remake, Fiat 500 också, MINI en bästsäljare ... 900 Turbo med senaste chassi .... ???

  Drömmar gör livet vackert!

 • blank

  Är vi inte alla lite SAAB .......

  .. också levereras med 9-3-konvertiblar, 9-5 SC-kromglas och 9000 CSE-årsdag
  Jag hoppas att lägga till en annan 9-3 SC Vector för den stora dottern nästa vecka.
  (Franzi - bilen pågår)
  Tom, en stor artikel; Tack!
  Men det kan vara, vi fortsätter med våra bilar.

 • blank

  Tack Tom för det underbara bidraget! Ibland är det inte heller lätt för mig att förklara för andra varför jag har varit en hård SAAB-förare sedan 1979 (99, 900, flera 9000 och 9-5 och nu en underbar cabriolet sedan 2009 - den bästa SAAB jag någonsin har haft! Min fru sätter sig också bakom ratten och känner sig bara bekväm med alla kontroller och speciellt körbeteendet. Förutom henne och mina barn låter jag ingen få smaka på det ändå ... Att sälja är uteslutet för mig - med bilen Jag ska vara tillsammans ett tag!

 • blank

  För något annat märke skulle jag ha hittat den här artikeln och stavning löjligt, men efter att ha hört mig kortfattat fann jag att varje fiber i mig exulted line by line.
  Bra artikel.
  Tack!

 • blank

  Tack Tom, fick gåsstötar igen!
  Jag måste också hålla med dig. Min vän säger alltid att allt är så lätt att hitta och hon känner sig väldigt bekväm i bilen och att körningen är roligare än i våra München-bilar vi hade tidigare.

  • blank

   PS vi har en 9-3 SC TTiD

 • blank

  Jag är ganska mycket densamma med viruset.
  Först köpte jag en 900 16 och körde den, sedan fick jag en 9000 CDE 2,3 turbo och nu har jag en 9³ cabriolet för sommaren ...

 • blank

  På tal virus eller DNA: Jag tror jag SAAB 9-3 2.8T BxD (med manuell växellåda !!!) från Internet på min SAAB återförsäljare i Grisons ordnade i januari 2009. Jag fick min bil i april. Tror mig nu eller inte, jag körde inte en 9-3 förut, eller har jag någonsin satt i en 9-3. Efter de första meterna var jag redan bekant med bilen och glädjen ökar fortfarande på ungefär 60T KM. Moral of the story: rädda samtalen! Bilen är tack vare vilken jag råkade hitta SAABblog INTE till salu

  • blank

   Då har bloggen nått sitt mål

 • blank

  Tack Tom, för dessa underhållande och mycket välskrivna artiklar. Sedan lunchpausen är nästan borta.
  Jag tror att vi (alla) vackra Saab är galen, vare sig de är för mycket eller för lite, alla kan bestämma själv. Men faktum är att alla är här 🙂

  I den meningen. Saabige hälsningar och en trevlig vecka.
  ram

 • blank

  Åh, vad har jag precis haft artikeln ... 😉
  Jag är alltid glad igen varje dag för att läsa ett nytt inlägg här i bloggen!

  Tack!

  • blank

   Vad är det att se fram emot :-( Jag letar bara efter en ;-).

Kommentarer är stängda.