SAAB Cult: Hur Saab-galen är vi?

En vän av mig köpte en ny, används Saab. Eftersom utbudet i Tyskland är mycket tunt har han importerat sitt önskade Sverige från andra europeiska länder. Ingen anledning att skriva om det, för det händer varje dag. Exceptionell är bara hur han kom till sin bil. På annonsen vid en av de kända portalerna var ett telefonsamtal, vilket borde följa mer.

Under tiden försvann annonsen, eftersom säljaren var översvämd med samtal. Slutligen betalade min vän extra för att komma till sin personliga dröm Saab. Hur galen är tiderna.

Han är kult: Saab 900 Turbo 16 S
Han är kult: Saab 900 Turbo 16 S

En ganska framgångsrik begagnad bilförsäljare i en, som sagt säger, storstadsområdet gillar nu att köpa Saab. En Saab är en säker valuta, säger han, när utrustning och färg har rätt. Till skillnad från de otaliga Audi och Mercedes, som står med honom på gården, går svenskarna snabbt och utan mycket diskussion från gården. Visst, han vill inte läsa sitt namn här.

Trenden verkar tydlig. Saab är en kult och ju strängare erbjudandet desto fler priser stiger. Saab-ryttare flyttar från 9-5 I till 9-5 II, vilket gör en dröm till verklighet. Äldre 9-5 kommer att bytas ut för kromglasögon, som söks efter och knappast hittas vid låg körsträcka. Hur är det ännu en historia om en bilhandlare - ingen Saab-återförsäljare förresten - att förklara från Westfalen, som annonserade en Saab 9-5-sedan med mindre än 40.000-kilometer. Inom en halv dag ändrades onlinepriset två gånger. För många samtal sa han, och en vecka senare var 9-5 på gården. För en enorm tilläggsavgift. Vi behöver inte ens prata om Saab Cabriolets. Vissa prisidéer är nu så långt ifrån verkligheten, eftersom Trollhättan fortfarande är från början av produktionen.

På väg till att bli en kult: Saab 9000-serien
På väg till att bli en kult: Saab 9000-serien

Det behöver inte alltid vara en ny modell eller en cabriolet. Vissa väljer att en Saab 9000 eller 900 ska ange eller återge Saab-lageret. För klassiska Saab är det ibland långa förhandlingar, och det tar lite tålamod att sätta det önskade objektet i det lokala garaget. Är vi alla galen eller kör vi från sentimentaliteten i tidigare tider?

Natürlich ist immer etwas Saab-Nostalgie dabei, wenn man sich einen Saab auf den Hof stellt. Oft ist es aber auch Ernüchterung über die Erkenntnis, dass man mit dem Verlust der Neuwagen-Produktion bei Saab seine automobile Heimat verloren hat. Andere Hersteller haben schöne Autos, keine Frage, aber es fehlt dieses “ gewisse Etwas „, der kleine Unterschied, was allgemein „Saab Spirit“ genannt wird. Im Saab fühlt man sich gleich zu Hause, alles ist vertraut, alles passt. Die Bedienung gibt keine Rätsel auf, skandinavische Sachlichkeit siegt über den Drang zum Experiment. Ein Saab ist immer gut „erfahrbar“, das Fahrverhalten ist klar definiert. Eine der bis zum Schluss von Saab durchgehaltenen Maximen war es, immer Rückmeldungen über den Fahrbahnzustand dem Fahrer mitzuteilen. Während andere Hersteller ihre Autos aus Komfortgründen immer mehr von der Umwelt entkoppeln, blieb Saab sich treu.

Ein Saab ist „Understatement“ und „High-Perfomance“ zugleich. Freund Marco, der mittlerweile zwei Aeros in seiner Familie hat, weiss, wovon ich spreche. Und andere Aero-Fahrer auch. Relativ kompakte, unauffällige Wagen, niemals protzig oder peinlich, mit viel Leistung auf Abruf. Das ist Saab und das ist die Lücke, die Saab hinterlässt und die bisher keiner schließt.

Men en Saab verkar vara ännu mer, oavsett motorkraft och turboladdare. En Saab doftar som en Saab, det känns som en Saab. Något som bara Saab-förare kan förstå och en värld som förmodligen kommer att vara stängd för alltid till ägare av andra märken. Någonstans i Trollhättan måste det ha varit ett hemligt recept som förändrat vårt DNA efter den första kontakten. Hur annars förklara fenomenet Saab?

Den sista luckan från Trollhättan: Saab 9-3 Viggen och Aero är på väg
Den sista luckan från Trollhättan: Saab 9-3 Viggen och Aero är på väg

Normalt, efter slutet av fordonsproduktionen, förväntades intresset för varumärket minska. Även för bloggen hade laget väntat en kraftig nedgång i läsaren. Myten Saab överraskade oss igen! Läsarnas nummer på bloggen är, efter en kort period av svaghet i sommaren 2012, tillbaka till den gamla nivån, och trenden stiger.

De använda bilpriserna för rätt bilar har ständigt ökat för 2012. Statistiken hos en Saab-återförsäljare talar om 20%, för vilken inköpspriserna har stigit under de senaste 12-månaderna. Saab-partner, som har erkänt tecknen på rätt sätt, ser fram emot hela workshops och handlar framgångsrikt med använda Saabs.

Luta sig tillbaka, låt oss ta en titt på bilmarknaden! Tillverkarna främjar nya modeller och låga leasingpriser. De ber om vår tjänst. För priset på en god middag per månad kan vi få ett BMW hem. Utan insättning, inklusive försäkring, så lovar den lokala återförsäljaren. Audi och Mercedes säljare kallar regelbundet och vill lösa oss själva, helt osjälviskt från vår svenska flotta.

Vi vill inte ens prata om massorna av franska, koreanska och japanska tillverkare som stör oss med att annonsera vår brevlåda. Och vad gör vi? Vi visar att vi är konsulttåliga, ignorerar råd, marknadsföringsinsatser och är trogen för Saab.

Merchants som läser detta inlägg borde inte vara medvetna om dollarns tecken nu. För att inte allt som erbjuds köps också. Den innehåller funktioner, färg och historia. Komplett checkbook, naturligtvis, i en kunnig workshop, måste vara i yngre åldrar. Eller som en näringsidkare sa för några dagar sedan: „…nur Qualität zählt..“, Saab fans förstår vad jag pratar om. Och mest av allt gillar vi att köpa våra bilar där du förstår något om dem. På Saab Partner, vem vet kulten sverige.

Einige unserer Werkstätten haben die Zeichen der Zeit richtig erkannt und die entsprechenden Konsequenzen getroffen. Sie sind im Youngtimer-Modus. Gebrauchte Saab aber werden im Neuwagen-Modus verkauft. Mit Blumenstrauß und kleinen Präsenten wird die Übergabe im Showroom zelebriert. Und sie bieten mit einem neuen, gebrauchten Saab eine entsprechende Rostvorsorge gleich mit an. Nach dem Motto „Vi kan alltid reparera mekaniken och det bör inte längre rosta bort Saab„. Die Händler haben verstanden. Wir auch !

Hur man hittar det du söker nu, som återvändande, nykomling eller om du bara vill få en annan Saab i ditt garage, är en del av en artikelserie om Saab-kulten. Från och med varje vecka på bloggen!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

15 tankar också "SAAB Cult: Hur Saab-galen är vi?"

 • 5. Februari 2013 vid 11: 57 AM
  permalink

  Åh, vad jag bara tyckte om artikeln ...
  Jag är alltid glad igen varje dag för att läsa ett nytt inlägg här i bloggen!

  Tack!

  • 6. Februari 2013 vid 4: 50 PM
   permalink

   Vad är det att se fram emot :-( Jag letar bara efter en ;-).

 • 5. Februari 2013 vid 12: 44 PM
  permalink

  Tack Tom, för dessa underhållande och mycket välskrivna artiklar. Sedan lunchpausen är nästan borta.
  Jag tror att vi (alla) snälla Saab-galen, oavsett om det är för mycket eller för lite, alla kan bestämma sig själva. Men faktum är att alla är här

  I den meningen. Saabige hälsningar och en trevlig vecka.
  ram

 • 5. Februari 2013 vid 2: 28 PM
  permalink

  På tal virus eller DNA: Jag tror jag SAAB 9-3 2.8T BxD (med manuell växellåda !!!) från Internet på min SAAB återförsäljare i Grisons ordnade i januari 2009. Jag fick min bil i april. Tror mig nu eller inte, jag körde inte en 9-3 förut, eller har jag någonsin satt i en 9-3. Efter de första meterna var jag redan bekant med bilen och glädjen ökar fortfarande på ungefär 60T KM. Moral of the story: rädda samtalen! Bilen är tack vare vilken jag råkade hitta SAABblog INTE till salu

  • 5. Februari 2013 vid 5: 13 PM
   permalink

   Då har bloggen nått sitt mål

 • 5. Februari 2013 vid 3: 07 PM
  permalink

  Jag är ganska mycket densamma med viruset.
  Först köpte jag en 900 16 och körde, och körde mig sedan till en 9000 CDE 2,3 turbo och nu kommer det förmodligen även en 9³-konvertibel för sommaren ...

 • 5. Februari 2013 vid 3: 13 PM
  permalink

  Tack Tom, fick gåsstötar igen!
  Jag måste också hålla med dig. Min vän säger alltid att allt är så lätt att hitta och hon känner sig väldigt bekväm i bilen och att körningen är roligare än i våra München-bilar vi hade tidigare.

  • 5. Februari 2013 vid 3: 15 PM
   permalink

   PS vi har en 9-3 SC TTiD

 • 5. Februari 2013 vid 4: 47 PM
  permalink

  För något annat märke skulle jag ha hittat den här artikeln och stavning löjligt, men efter att ha hört mig kortfattat fann jag att varje fiber i mig exulted line by line.
  Bra artikel.
  Tack!

 • 5. Februari 2013 vid 4: 51 PM
  permalink

  Tack Tom för det underbara bidraget! Det är också för mig ibland inte lätt att förklara för andra varför jag har varit 1979 inbiten SAAB drivrutin (99, 900 flera 9000 och 9-5 och nu sedan 2009 en underbar cabriolet - den bästa SAAB, har jag någonsin haft! min fru är bakom ratten och helt enkelt bara känner sig bekväm med alla kontroller och framför allt hanteringen om hon och mina barn jag lämnar ändå någon få en smak ... Sälj är uteslutet för mig -. kommer med bil Jag stannar tillsammans för ett tag!

 • 5. Februari 2013 vid 6: 12 PM
  permalink

  Är vi inte alla SAAB .......

  .. också levereras med 9-3-konvertiblar, 9-5 SC-kromglas och 9000 CSE-årsdag
  Jag hoppas att lägga till en annan 9-3 SC Vector för den stora dottern nästa vecka.
  (Franzi - bil är på jobbet)
  Tom, en stor artikel; Tack!
  Men det kan vara, vi fortsätter med våra bilar.

 • 5. Februari 2013 vid 7: 15 PM
  permalink

  Ett otroligt kraftfullt skott av den legendariska 900 Turbo 16S! Jag älskar honom!

  Was wäre wenn: „Käfer“ als Remake, Fiat 500 ebenso, MINI ein Verkaufsschlager…900 Turbo mit aktuellem Fahrwerk….???

  Drömmar gör livet vackert!

 • 5. Februari 2013 vid 7: 24 PM
  permalink

  SAAB, was sonst? Wer einmal so ein aktives Auto unter dem Hintern hatte, kann nur noch Kompromisse mit anderen Marken machen! Selbst meine Frau, die eher nur von A nach B fährt und trocken ankommen möchte, äußert sich in kaum gekannter positiver Ausführlichkeit zum Thema „Mobilität auf 4 Rädern“ bzgl. unseres SAAB 9-3! Der SAAB bleibt, bis zur Neige…..
  På helgen kan SAAB flyga långt igen ... .. Jag ser fram emot det!

 • 5. Februari 2013 vid 8: 26 PM
  permalink

  Bra artikel, för jag har förmodligen satt rätt häst ...?! Den blåa 9³ ser jätte varmt ut!

 • 6. Februari 2013 vid 12: 25 AM
  permalink

  Nach längerer Pause melde ich mich auch wieder zu Wort. Mein erstes Auto vor fast 30 Jahren war ein 99er Turbo, wie man sieht zu meiner vollsten Zufriedenheit, viele weitere Modelle folgten, zuletzt ein schönes Aero Cabriolet. Aufgrund eines 2. Windhundes musste ein Kombi her und welch ein Glück der 9-5 ll wurde angekündigt. Nach Probesitzen (ohne Probefahrt) war klar, das wird unser nächstes Auto. So gingen wir zum Händler und bestellten einen Aero schwarz „gehirscht“ mit fast allem Schnickschnack, die Vorfreude war gross. Wie’s weiter ging wissen wir ja alle. Soweit ich weiss war ich einer der letzten der vom Vertrag zurück trat, gezwungenermassen. Dann fand ich einen 2006er 95er Aero Kombi vollausgestattet mit weniger als 70’000 KM für einen fairen Preis. Der Deal war perfekt! Noch die Scheiben getönt und 18″ Zoll Felgen (wie beim Independent Cabrio) montiert und fertig war unser neues Auto. Jetzt nach über 1 1/2 Jahren ohne nur die geringsten Probleme bin ich über den Verlust hinweg. Ich freue mich immer noch jedes Mal wenn ich mich ans Steuer setze, das Auto ist eine Wucht! Saab ist und bleibt meine automobile Heimat und ich habe mich mit der Situation soweit als möglich abgefunden. Die gute Nachricht ist wohl, dass ich noch nie ein so werthaltiges Auto besessen habe wie dieses … Und Nein, es steht nicht zum Verkauf ;-).

  Som vi alla vet hoppas hoppet senast, låt oss överraska oss med framtiden. Saab upp!

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish