SAAB Weekend: Design (er) Konkurrens

Det var självklart inget slump att på fredagen såg bilderna av 9-3-efterträdaren i den svenska pressen. Saabsunited planerade en stor historia, som togs med överraskningselementet och som kommer att släppas senare. Samtidigt vill Castriota locka uppmärksamhet. Vissa kändisar lanserar separationshistorier i People Magazines när en av deras nya filmer råkar vara på gång. Designers presenterar gamla mönster så de pratar om dem.

 

Auto Motor Sport Sverige, detta kan vara 9-3 efterträdaren
En annan design: Så såg Auto Motor Sport Sweden i mars 2011 9-3 efterföljaren.

Saab-berättelsen ensam är en otrolig historia som kan bli till årets berättelse när banden börjar springa igen. Kanske en större sak skulle vara efterträdaren till 9-3. Förmodligen den viktigaste modellen i varumärkeshistoriken och det första nya fordonet i ett traditionellt varumärke som är oöverträffad kult. För en designer en unik möjlighet som inte borde vara i denna form så snabbt. Det är en sak att designa en ny Golf eller en Qoros. Mycket mer spännande och en större utmaning är en ny Saab.

I våra ögon är vägen tydlig. Vi vill ha en hatchback, eller en hel modellfamilj. En salong, som den asiatiska marknaden gillar, en hatchback för USA och Europa och en stationvagn för familjerna. En cabriolet är obligatorisk för Saab, du behöver inte prata om det. Kanske något som en 9-3x eller en liten och oundviklig SUV. Kanske det kommer hända. Kanske är vi helt fel med våra önskemål.

Kriser och raster är alltid chansen att skapa något helt nytt. Vi vet så lite som Castriota vad de nya ägarna vill ha och där de ser Saab positionerade. Kanske har du redan gjort en designstudio i Sverige för länge sedan. Kanske är Castriota sent och de arbetar redan på en studie i Göteborg eller Italien. För närvarande vet bara NEVS anställda detta.

Design är en sak. En trevlig hatchback Saab med en turbo-motor är enbart bara hälften av slaget. Att köpa en bil är, efter att ha köpt en fastighet, den största investeringen i livet för de flesta. Att satsa mycket pengar på en ny bil på bordet, det behöver förtroende för varumärket. Saab och investerarna måste bygga upp det först. I Tyskland är vi på rätt väg. Försäljningsnätverk och reservdelsförsörjning är stabila.

Ny serie: Intervjuer om Saab

I den nya veckan talar vi om Saabs situation i Tyskland och Österrike med Jan-Philipp Schuhmacher, VD för Eschborn-filialen i Saab Parts AB. Vår intervju är också förspelet till en månadserie. Bloggen pratar med människor som har något att säga om Saab. De kommer att vara Saab-partner, journalister och, naturligtvis, Saab-förare. Eftersom vi är hjärtat av varumärket. Saab från varje perspektiv, så att säga. På måndag börjar det.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “SAAB Weekend: Design (er) Konkurrens"

 • Ser fram emot de kommande rapporterna / intervjuerna ...

 • blank

  Nu när någon från saab-cars.de har lyckats godkänna en "pre-series" 9.5-II kombi i Tyskland (som också ansågs omöjlig av många) tror jag också att Saab kan göra allt ...
  🙂

  • blank

   Och han kommer inte vara den enda med tillstånd :-).

  • blank

   Det var ägarens hjärta, men du borde ha pekat på denna möjlighet i början av auktionen, istället för att presentera det som om det inte gick att göra det. Det har avskräckt många intresserade parter.

   • blank

    Den har presenterats på detta sätt eftersom det gäller fordon som inte längre godkänns. Insolvensförvaltarna var tvungna att sälja fordonen så att de inte var berättigade!

 • blank

  Talar allt som SAAB är på rätt väg! Trevlig vilhelg till alla fans!

 • blank

  Jag känner igen tydliga paralleller med Castriota-designen

Kommentarer är stängda.