SAAB-dag: Saab i pressen

Rykten spred sig snabbt. Särskilt när det gäller Saab. Allt började med en rapport från tidningen Autocar. De nya Saab-ägarna vill bygga 9-3 i Kina, som det läste för några dagar sedan, att fabriken i Trollhättan skulle demonteras. All nonsens, tänkte jag och ignorerade artikeln.

Stilla tyst: Saab-fabriken i Trollhattan
Stilla tyst: Saab-fabriken i Trollhattan

Några dagar senare hittade nyheten in i den tyska pressen. En nyhetstidning tog med den och Autoscout24 skrev också "Saab lever”Och rapporterade om den planerade demonteringen i Trollhättan. När de första sökfrågorna med "Demontage Trollhättan" dök upp här på bloggen blev det för mycket för mig också.

Om du vill köra banden i Kina på sommaren, skulle det vara en enorm utmaning även för fix kinesen. Demontering, transport till sjöss, ombyggnad och uppställning av produktion i veckor kvar endast 30. Klockan tickar eftersom du inte ens flyttat en enda skruv i Trollhättan!

Ryktet är naturligtvis bara ett rykte. Förmodligen till följd av ett översättningsfel. Användningen av märket ”Saab” är kopplat till platsen i Västragötland. Bilar måste byggas och utvecklas här. Först då kommer de fordon som kommer att rulla av löpande band i Asien i framtiden också att bära kultnamnet. Och det är det som är viktigt för investerare. Tiderna när du köpte en anläggning i Europa och sedan byggde om den i Kina är över. Allt detta är snabbare och billigare på plats.

Kai Johan Jiang om ämnet Saab

ChinaAutoWeb har publicerat en intervju med Saab-investeraren Kai Johan Jiang. Det handlar framför allt om val av plats och lite om produktstrategi. Myndigheternas verksamhet är av intresse och även ett lågt pris under 180.000 Yuan, om 21.000 €. Dessa är bilar baserade på Phoenix-plattformen, som snart ska slutföras.

Och det var också ämnet GM. Amerikanerna sätter inga hinder i vägen för NEVS. Alla lampor växlas till grönt. Kai Johan Jiang är inte riktigt specifik. Den delvisa översättningen finns tillgänglig på ChinaAutoWeb.

Saab 900 Turbo i testet

Classic Cars, tidningen Young and oldtimer i Auto Zeitung, har publicerat ett lyxklassprov från 1984. Saab 900 Turbo 16 S kör mot Alfa 6, Citroen CX GTI, Renault 26 V6, Austin Rover Vitesse, Volvo 760 Turbo och Opel Senator. Saab är den minsta och dyraste bilen i testet och hamnar därför förmodligen bara på 4. Men sammanfattningen är tilltalande. "... högkvalitativ motorteknik, standard luftkonditionering, oklanderligt utförande och mer än bara en touch av exklusivitet - en bil för välklackade individualister".

Saab kostar 30 DM för nästan 43.500 år sedan, vilket gör det till 15% dyrare än tävlingen med 6-cylindrar under huven. Han var ändå en kult. Han var också köpt. Kanske ett förslag till Kai Johan Jiang, när han tänker på premie och prissättning.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

12 tankar om “SAAB-dag: Saab i pressen"

 • blank

  hjärtligt grattis till din dröm-SAAB.
  Förstå glädjen mycket bra, för jag hade en alabastgul 900 GL
  liksom denna särskilt vackra version var så beundrad av kvinnorna !!

  Bra kör och många år av obehagliga kilometer.

  Hälsning
  Markus

  (ett långvarigt SAAB-fan)

 • blank

  kanske vara Kia erbjuder god service och säkert finns det också Kia återförsäljare kommer att göra ett utmärkt jobb (verkligen Saab-återförsäljare här) tillskriva Kia en premie bild går Men jag tror lite för långt.

 • blank

  Man bör inte kombinera premiumpriser med premiumbilden, andra har redan.
  Kanske gå en annan väg, Premium Image-Premium Prices-Premium Service. Ingen erbjuder det ännu ... utom KIA

  Skulle det inte vara trevligt att gå med i en ny 9-3 SC i september och veta att tjänsten och garantin är 5-7 år.
  Det skulle vara ett verkligt incitament att köpa, inte bara för privatkunder, utan framför allt flotta kunder.

 • blank

  Det är roligt och det är nog sant om individualisterna. Efter en CX hade jag en Saab 900, sedan gick jag till italienska 1 Lancia Thema 16V, sedan 2 övre diva men unik: Thema 8.32, sedan den sista Integrale 16V (bra maskin) - då hörde jag att Saab inte var bra går och fick en 9-3 2.8T xwd. Det ligger kvar hos mig - inte minst för att jag kom över saabbloggen! Tack Tom

 • blank

  Den som planerar ett framgångsrikt nytt liv för Saab-märket, i vilket fall som helst, kan enligt min mening inte slösa någon tanke på en platsuppdrag i Trollhättan. Om inte en planerar endast för den asiatiska marknaden behöver den absolut ingen kultisk logotyp som SAAB. Min farfar berättade alltid barnbarn i sjuttiotalet om den gula faran, jag tror och hoppas att han har fel på mitt / vårt SAAB-virus. Kanske den gula frälsaren?!?
  Förresten, 900 turbo 16s är fortfarande SAAB par excellence, den här bilen i backspegeln på motorvägen, du borde snabbt rensa vänster körfält, bättre säkert än ledsen ...

 • blank

  Detta är en indikation på hur vägar, synpunkter och upplevelser liknar varandra. Jag skulle inte ha förväntat det från CX, men det är logiskt.

 • blank

  Alfa, Citroën CX och SAAB 900 som fortfarande var individualitet. CX var också min favorit.

 • blank

  Ja, Citroen var lite annorlunda än majoriteten av bilens landskap sedan dess. Jag hade 4 (i ord fyra!) Del av det. Av dessa var 2 mycket pålitliga och bekväma fordon och 2 en riktig mardröm. Eftersom det är 4. igen, jag har aldrig svurit igen Citroen. Vad en behandling mot mina Saabs. Vad jag har haft i 14 år sedan och två 9-3 reparationer, hade jag med de två mardrömmen Citroens avslappnad i 3 månader.

 • blank

  Ja, jag hade tidningen i handen också igår. Då var CX GTI också en av mina favoriter. Precis som SAAB var det annorlunda, långt före sin tid och revs lika upp av den tyska bilpressen, även om den var överlägsen de flesta av sina tyska konkurrenter. Riktigt starka turbodieslar dök upp i CX när tyska dieslar fortfarande höll upp med trafiken. Men det var också den sista individuella Citroen, sedan gick de gradvis under i uniformen (min åsikt) och 9000 kom på marknaden ...

  • blank

   Jag kom ut som ex-ägare till en CX GTI Turbo II Det var en fantastisk bil och motorn var i toppklass. Bara hela jobbet bitchy som en diva ...

 • blank

  Det var D-Mark ...

  • blank

   Tack, ja självklart, bra gammal DM.

Kommentarer är stängda.