Tidsdokument. Ny Saab-anläggning i Malmö!

Det var 1989 när den första Saab 900 lämnade den nya fabriken i Malmö. Den nya Saab-produktionsanläggningen var den svenska regeringens svar på skeppsbyggnadskrisen som skakade på landets västkust. En bilfabrik av en speciell typ byggdes på ett tidigare varvsområde. Grupparbete i stället för monteringslinje, vattenfall, gröna öar och sittgrupper var överallt på fabriken.

Saab-anläggningen i Malmö 1989
Saab-anläggningen i Malmö 1989

Det var dags då det ensamma arbetet inte skulle vara ensformigt, och det var svenskens tid Folkhemmet, Fordon från Malmo-anläggningen var lätt att hitta för kunderna. Dålig kvalitet och förmodligen den sämsta Saabs någonsin. Även många år senare kan du vara säker på ett särskilt rostigt prov från 900-serien: det kom från Malmö!

Inte konstigt att experimentet med självbestämt arbete i grupper misslyckades. Trots alla subventioner förlorade Saab den otroliga summan på 18.100 18 US-dollar för varje ny bil. Så skrev den lokala pressen 1991 månader senare. För så tidigt som XNUMX slog GM, som just gick med i Saab vid den tiden, ett slut på spöket och avvecklade platsen. Idag påminner ingenting i Malmö om den tidigare bilproduktionen, och istället för Saabs fabrik finns det ett modernt konferenscenter.

Saab var, som man måste säga till hederräddning, då inte ensam med trenden till grupparbetet. Gröna växtöar och arbetsgrupper hittades i många tillverkares verk. Det måste ha varit en experimenterande tid. Så fort de kom, försvann sittande grupper och växter igen, och kollega Roboter tog över arbetet.

Filmen är en resa in i en svunnen tid av det lilla svenska märket. Malmo var mycket modernt när det gäller utrustning. Datorarbetsstationer var mer undantaget än regeln för nästan 25 år sedan. Det är trevligt att se nya Saab 900 monteras. Saab-klassikern var redan på väg att bli en legende på den tiden och är mer i dag än någonsin.

4 tankar om “Tidsdokument. Ny Saab-anläggning i Malmö!"

 • halllo!
  bilarna från Malmö var verkligen inte de första vad gäller kvalitet, men elaka saab kom från Belgien vid den tiden
  (mechelen). Där hade du på något sätt byggt dimma med kroppens priming. De rustade snabbare, hur de kunde köra. Resten var inte heller ren monterad.
  flera saab togs från Holland och Belgien och såldes till Danmark. Det blev verkligen kriminellt om dessa bilar fortfarande var där
  hade gas system, då var maskinen vid 150tkm. på.
  men Saab var Volvos i god society.The 240er från Belgien var schlechter.da det gav 6-8 år federbeindurchbrüche.gabs ganska billig.mit gasmotorer för 150tkm hade gått över.
  många hälsningar från norra Tyskland
  Greger

 • Det var det första fattiga och orättvisa beslutet från den svenska regeringen mot Saab. 23 år senare kom den andra, men ännu värre.
  Så ser du igen: Politiken behöver inte blandas med affärer.

 • Underbara, dessa nya bakaxlar !!!

 • Växten i Malmö var verkligen legendarisk. Och när jag tittar på videon idag, verkar det mig ännu mer ur tiden som den gången.

Kommentarer är stängda.