Semesterresa: 4.700 kilometer med Saab 9-3

Läsarens bidrag av Benjamin.

Innan nu relativt exakt tre år har jag tagit från pfleglicher pensionärer hand med ca 9 km en cayenne röd Saab 3-204 I med enkel utrustning (B1998i) från årsmodell 53.000. Hittills hade jag fler bra 50.000 km rör honom i första hand på Tysklands vägar.

Men förra året var 24. Juni till 09. Juli möjlighet till en mer ovanlig turné. Och eftersom du inte gör en sådan resa varje dag, här är en detaljerad rapport:

SAAB 9-3 är redo att gå ombord i hamnen i Calais
SAAB 9-3 är redo att gå ombord i hamnen i Calais

Möjligheten härrörde från att min vän, Josephine, avslutade en praktik på ett sjukhus nära Kilmarnock (sydväst om Glasgow) i juni. För detta var hon tvungen att resa dit och komma tillbaka (med obetydligt bagage). Dessutom är sommaren rese-tiden och när Madame är redan där, är det meningsfullt att kombinera det användbara med det trevliga.

Flyger du dit och tillbringar några dagar där? Hm. Sedan behöver du boende, definitivt en hyrbil i den avlägsna byn. Dessutom hade hon faktiskt ett jobb där, så det skulle bara finnas helger kvar för saker att göra ändå. Om du inte väljer praktikens början eller slutet. - I en spontan stämning uttryckte jag en gång mina långvariga tankar om en bilresa med SAAB och från och med den var det egentligen bara en fråga om hur man implementerar den ...

På hennes väg attackerade hon på järnväg. Tre överföringar (Köln, Bryssel, London) och 13 timmar tågresa till Glasgow (det ska vara 18 timmar); sedan en natt och nästa dag till Kilmarnock. Hon var tvungen att betala (på grund av hennes ackumulerade bonuspoäng i åratal), dock bara linjen från London till Kilmarnock. Billigare det var inte hos tyska vingar.

Nu var det upp till mig att organisera vägen tillbaka ... Vad kunde du se och var på vägen? - Från ön kände jag bara London (från min examen resa) och de skotska högländerna (från en whisky-trail). Båda borde inte längre nås på denna turné. - De stora frågorna var snarare: Vilka färja tar du? Vilken tid på dagen? Var planerar du att stanna? Hur stort väljer du de dagliga stadierna så att du fortfarande har tid för sightseeing? För att göra saken värre, var vi definitivt tvungna att stöta på hennes familj i Thuringia den 05 juli, eftersom runda födelsedagar inte kan skjutas upp ...

Tja ... här är resultatet:

Onsdag 20.06 juni: Det började i Berlin. Ursprungligen bara över hela republiken in i Moseldalen. Där flyttade de in i kvarteren några dagar och bilen inspekterades i Trier. Den obligatoriska oljebyte gjordes och de främre bromsarna var också helt nya (skivor och block), liksom tändfördelaren och fingrar och lock. Trots åldern bör bilen vara i form och kunna täcka de kommande kilometerna utan fel.

Söndag 24.06 juni: De flesta av turnén börjar. Från Bernkastel-Kues genom Belgien till Calais. Innan färjan åkte på färjan fick SAAB piratståg: ögonfläckar (maskering på grund av det asymmetriska ljuset). Jag hade fått dessa att mäta med svart hantverksfilm (enligt manualen) så att vi också kunde vara på väg med obligatorisk lågstråle under dagen. Sedan gick den engelska marken från Dover bara några första vänsterutövningskilometer till Canterbury. Stadens sightseeing stod på programmet för eftermiddagen och kvällen. Övernattning på University of Kent. Oupptagna studentrum hyrs ut till gäster där under semestern. Studenterna, som också var där under semestern, var alla på en pub på kvällen som sände England-spelet mot Italien. Tillsammans med ett halvt öl slutade den olyckliga engelska fotbollsnedgången kvällen - kanske var det bättre eftersom om de hade eliminerats mot Tyskland skulle jag ha varit i

de närmaste dagarna måste ha varit rädda för den röda lacken ... Frukost serverades nästa morgon på ett av campuskaféerna.

Måndag, 25.06: Det gick från Canterbury till London eller Greenwich. Där inspekterades det kungliga observatoriet (med 0 meridianen), Cutty Sark och en fotgängartunnel under Themsen (liknande den gamla Elbtunnel i HH). På grund av den täta eftermiddagstrafiken gick den här tiden norr om Themsen till Southend-on-Sea. Den gamla (viktorianska) strandpromenaden är väldigt trevligt att titta på, det nyare underhållningsområdet kan du också spara.

Tisdag 26.06 juni: Från Southend-on-Sea till Bishop's Stortford. Den här gången gjordes en SAA-mellanlandning i norra London och två nya begagnade strålkastare torkades från Neo Bros. Låt oss se när jag byter dem ...

Onsdag 27.06 juni: Vi lämnar Londons utkanten och kör första till Cambridge. Där granskas den vackra gamla staden med dess många högskolor och deras kapell. Besöket i King's Chapel skonades, eftersom du fick ett gott intryck av måtten vid ingången och entréavgiften på 7,50 £ är långt utöver vad jag tänker betala för en kyrka (!). Sedan är det tillbaka på vägen och på kvällen når vi Sheffield. En ganska kuperad stad med mer än tillräckligt branta och trasiga gator.

Torsdag 28.06 juni: Först åkte vi från Sheffield till York. Där utforskades nästa gamla stad och även här avstod det utökade besöket hos ministern (skäl, se Cambridge, King's Chapel). Du kan komma till National Railway Museum gratis. Också mycket intressant och de uppskattade två timmarna räckte knappt. Sedan gick det till Newcastle-upon-Tyne. Där väckte den tyska bilen en känsla, åtminstone bland tyska turister och en grupp skolbarn: ”Körde du allt detta?”; "Gör du det oftare?" Det gör jag inte oftare, men för två år sedan körde vi från Berlin till SAAB -festivalen i Trollhättan (besöker födelseplatsen så att säga). Annars hade Newcastle en hisnande storm på eftermiddagen, med åskväder, kraftigt regn och översvämningar. Den resulterande trafikstockningen på alla vägar säkerställde att skådespelet kunde följas på nära håll ... under de sju kilometerna från utkanten till centrum behövde vi knappt två timmar. Som ett resultat kunde jag bara lära känna några gator i denna stad.

Kvällen i Newcastle Grey-White möter Cayennerot
Kvällen i Newcastle Grey-White möter Cayennerot

Fredag ​​29.06 juni: Från Newcastle ledde rutten först till Hadrians mur och längs västerut och vände sedan mot nordväst vid Carlisle. På morgonen planerade ett tidigare romerskt fort att besöka. Jag hade kunnat se romarna på Rhen och Mosel också, men om du redan är där ... 😉 I närheten av Dumfries arbetades det skotska slottet med det vackra "Drumlanrig Castle", som är obligatoriskt att besöka, igenom och slutligen gick vi vidare till Kilmarnock. Det var där vi äntligen träffade min vän av skälet att resa.

Under de tyska EM -spelen gjorde hon (Josi) några bekanta ("Pojkarna", som de äldre kallades) i den lokala puben, så att kvällsrundan var våt och glad. De insisterade på att köpa oss den ena drinken efter den andra (anledning: de skulle behöva kompensera för något på grund av den italienska segern och de resulterande vinsterna). De blev dock synligt besvikna när jag på frågan om vilken bil jag hade kört hela vägen svarade: ”Med en gammal SAAB.” De var alla stolta ägare till unga tyska tillverkade fordon. Jaja…

Lördag 30.06 juni: Från Kilmarnock åkte vi först norrut, ett besök på det största destilleriet i låglandet (Auchentoshan) stod på dagordningen. Den erbjudna whiskyn fick bara blöta tungan kort så att jag kunde få ett intryck av den; Jag var tvungen att köra några kilometer till, för därifrån skulle jag åka längre österut till Edinburgh. Där på eftermiddagen åkte vi från en P & R-parkeringsplats för att utforska staden.

Söndag 01.07 juli: Den geografiska höjdpunkten på turnén, Edinburgh, har redan lämnats. Det borde gå genom de skotska gränserna på små gator. Först till Melrose eller Melrose Abbey. Vissa skotska kungar begravdes där. Idag är det en ruin, en imponerande ruin. Tyvärr har min kamera inte förmågan att återge det naturliga skådespelet sol, vind, moln och regn. Senare på rutten stoppades ytterligare ett stopp i Gretna Green (ett tidigare bröllopsparadis för engelska). Då var det dags att ta vägen. Så på motorvägar söderut var Blackpool dagens mål. Den planerade utflykten genom sjödistriktet måste tyvärr avbrytas eftersom klostret hade fängslade oss så länge. I Blackpool är det vanliga igen: utforskning till fots och jag måste säga: det fungerar. Alla som jag tidigare hade berättat om detta mål rådde mig mot det ... smutsigt, billigt, fult. Men hela strandpromenaden är helt ny, byggnaderna runt den norra piren har renoverats (vacker Art Deco-stil) och denna utveckling kommer sannolikt att spridas längre söder inom en snar framtid. Men rykte kommer troligen att fortsätta ett tag ...

SAAB 9-3 på ett stopp i de skotska gränserna
SAAB 9-3 på ett stopp i de skotska gränserna

Måndag 02.07 juli: Från Blackpool åkte vi till Albert Docks i Liverpool. 'The Beatles Story' stod på programmet. Sedan omedelbart genom en vägtunnel till Chester. En annan exceptionellt vacker gammal stad besökte där (katedralen utelämnades av tidigare anledningar). Efter en liten lunch gick vi tillbaka till bilen för att äta kilometer. Men vi tillät SAAB att ta en liten omväg från den direkta vägen för att ge den några walesiska vägar under hjulen. Sedan gick det österut på motorvägar förbi Manchester. Den sista hela dagen på brittisk mark slutade på en gård och bed and breakfast i Leeds bana.

Tisdag 03.07 juli: Först åker vi från gården till Hull och därifrån åker vi på sen eftermiddagen med SAAB. Inte som du skulle föreställa dig först, men det såg ut som en liten kryssning. Särskilt eftersom passagerarna inte reste i gamla och nu mycket smutsiga Sverige, men till stor del bestod av flera fritidsfordonsklubbar: tre Morgan (två Plus 4, en Aero), två Ferrari 348, två BMW motorcykelklubbar med tillsammans cirka 15 fordon och ett team av 9-3II Cabriolet med enkelstol (formel) tävlingsbilar på trailern. Den student-ockuperade (medel-) gamla SAAB var mer en marginell grupp än de som annars skulle vilja se sig själva som exklusiva. 😉 I alla fall uppmärksammade vi vår uppmärksamhet eftersom vi leddes in i en tidigare tom körfält, som var exakt i mitten mellan de redan fyllda körfälten med alla exklusiva fordon. Av alla människor bredvid den stora motorcykelgruppen, som just demonterades nu var åtminstone hälften av vår väg runt och i vägen ...

Väntar på ombordstigning i Hull
Väntar på ombordstigning i Hull

Onsdag 04.07 juli: Efter en omfattande middag, en lugn (men kort) natt och en snabb frukost rullar vi av färjan strax efter klockan 9, Centraleuropa och höger trafik är tillbaka. Vi är i Zeebrugge. En halvtimme senare är vi i Brygge utan ”Zee-”. SAAB hamnar bredvid sina kamrater i parkeringshuset och återigen görs en gammal stad osäker. Jag hade besökt denna stad för år sedan och hade ett helt annat minne av antalet turister. Ful. Själva staden bekräftade dock de tidigare intrycken.

På eftermiddagen görs banan igen, det går till Aachen. Där mottas vi av min skola, min väns skolvän, guidad runt, utförd och inrymd.

Torsdag, 05.07.: På sen morgon börjar vi igen. Näst sista skedet. Det går till Öst Thüringen i min flickväns hem. Där ska vi tillbringa helgen och delta i en familjefest. Fredag ​​är förberedelsen, söndagen i vila.

Måndag, 09.07: Från Thüringen handlar det bara om 280 mycket kända kilometer till Berlin.

Det var händelserikt. Det var imponerande. Det var utmattande - inte nödvändigtvis körning utan snarare sova i tretton olika sängar, var och en med att packa upp, packa om och packa resväskor och väskor. - Detta åtagande planerades emellertid inte från början med rekreationsaspekten av en klassisk semester i åtanke, utan hade snarare avsikt att se något av landet och dess människor på ön, bort från de vanliga målen, och förresten, ansluta äventyret till det älskade, att hämta dem i Skottland och ta dem hem säkert.

Vår resplan
Vår resplan

Turnén hade så långt jag kunde rekonstruera det med Google Maps, 4116 km (utan färjekilometer). På räknaren av den trettonåriga SAAB 4700-standen i slutet av problemfria kilometer. Detta inkluderar alla utforskningar, omfarter och omvägar.

Många användbara foton med SAAB gjordes inte, eftersom man var mer upptagen av den främlingas syn än med bekanta ... men jag valde ut några presentabla.

Låt oss se vad som är nästa ... 🙂

Bilder och text: Benjamin för saabblog.net

11 tankar om “Semesterresa: 4.700 kilometer med Saab 9-3"

 • blank

  Hej Benjamin,

  trevlig rapport och elegant SAAB. Det här är ett bra år, min dotter har samma - även från första pensionärens hand - men i grönt. Den har nu 1 km och är mycket lätt att underhålla.

  Fortsätt din resa med det!

 • blank

  Jag avundar dig för denna turné. Det var verkligen mycket roligt. Tack för den trevliga rapporten.

 • blank

  Om du läser din egen reseberättelse med lite tidsfördröjning är det fantastiskt vilka detaljer du har nämnt och vilka du har utelämnat ... och bilder utan SAAB skulle ha passat däremellan. Det hela är väldigt texttungt. Men jag är glad att SAAB-samhället fortfarande gillar det!
  Just nu tänker jag på hur jag kunde passa en resa till festivalen i Trollhättan i mitt schema ... Hoppas att träffa några av er där! 😉

 • blank

  Stor historia; Bra beslut att köra Saab 🙂

 • blank

  Jag trodde bara turbos hade en spoiler på baksidan. Minst hade inte en, men min hade också mindre 2 dörrar. 😉

  • blank

   Spoilern är eftermonterad. Jag tog med honom 2010 från festivalen i THN.

 • blank

  Mycket bra rapport!
  Jag kör 2.0i som en vinterbil. Under tiden 235.000 7,8 km på klockan. Inte det mest smidiga, men ett trevligt segelflygplan när det är i rörelse. Helt pålitlig, noll oljeförbrukning och 8,2-XNUMX l på vintern. Jag gillar honom….

 • blank

  Trevlig bil, bra rapport. Sedan nästa stora ritt kan komma.

 • blank

  Trevlig rapport, tack. Passa in i lunchpausen.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blank

  Jag går med: en riktigt framgångsrik rapport!
  Och är det inte samma Saab som Pastewka kör i eponymous serien? Jag tror att även färgen är identsich :-)! En trevlig bil!

 • blank

  trevlig rapport, .... och trevligt att läsa att 9-3I också har yngre fans. Hur som helst, jag tycker att formen är en av de mest tidlösa från Saab och fortfarande passar bra in på gatuscenen idag. till minne av min 902 2,0i tror jag också att du kan flytta den snabbt! ta hand om din saab! (vårt gavs bara efter mer än 265000 km)

Kommentarer är stängda.