Semesterresa: 4.700 kilometer med Saab 9-3

Läsarens bidrag av Benjamin.

Innan nu relativt exakt tre år har jag tagit från pfleglicher pensionärer hand med ca 9 km en cayenne röd Saab 3-204 I med enkel utrustning (B1998i) från årsmodell 53.000. Hittills hade jag fler bra 50.000 km rör honom i första hand på Tysklands vägar.

Men förra året var 24. Juni till 09. Juli möjlighet till en mer ovanlig turné. Och eftersom du inte gör en sådan resa varje dag, här är en detaljerad rapport:

SAAB 9-3 är redo att gå ombord i hamnen i Calais
SAAB 9-3 är redo att gå ombord i hamnen i Calais

Möjligheten härrörde från att min vän, Josephine, avslutade en praktik på ett sjukhus nära Kilmarnock (sydväst om Glasgow) i juni. För detta var hon tvungen att resa dit och komma tillbaka (med obetydligt bagage). Dessutom är sommaren rese-tiden och när Madame är redan där, är det meningsfullt att kombinera det användbara med det trevliga.

Flyger du och spenderar några dagar där? Hm. Då behöver du ett boende, på den utvändiga byn definitivt också en hyrbil. Dessutom hade hon faktiskt ett jobb där, så att det bara var helgerna skulle vara kvar för affärsverksamheter. Om du inte väljer start eller slut på praktikplatsen. - I ett spontant humör uttryckte jag en gång om mina förtjusade tankar om en vägresa med SAAB och från och med då blev det faktiskt bara övervägt hur man förmodligen skulle kunna genomföra det ...

På hennes väg attackerade hon på järnväg. Tre överföringar (Köln, Bryssel, London) och 13 timmar tågresa till Glasgow (det ska vara 18 timmar); sedan en natt och nästa dag till Kilmarnock. Hon var tvungen att betala (på grund av hennes ackumulerade bonuspoäng i åratal), dock bara linjen från London till Kilmarnock. Billigare det var inte hos tyska vingar.

Nu var det upp till mig att organisera vägen tillbaka ... Vad kan man se på var på väg? - Från ön hittills kände jag bara London (från Abi-examensturen) och skotska höglandet (från whiskyspår med familjen). Båda borde inte nödvändigtvis närmar sig denna turné. - De stora frågorna var således mer: Vilken färja tar du? Vid vilken tid på dagen? Var planerar du att tillbringa natten? Hur stor väljer du de dagliga stadierna för att ha tid för sightseeing? För att göra saken värre var vi definitivt på 05. Juli i Thüringen var tvungen att springa in i sin familj, för att omgången födelsedagar inte kan flyttas bra ...

Tja ... här är resultatet:

Onsdag, 20.06: Det började i Berlin. Först, bara över republiken i Mosel-dalen. Där var kvartaler ockuperade i några dagar och bilen gick till Trier i inspektionen. Den obligatoriska oljebyteändringen gjordes och dessutom var bromsarna nya färdiga färdiga (skivor och block), tändfördelare och finger och lock. Bilen borde vara lämplig trots sin ålder och skapa de kommande kilometer som möjligt utan fel.

Söndag, 24.06: Den stora delen av turen börjar. Från Bernkastel-Kues genom Belgien till Calais. Innan vi åkte på färjan fick SAAB piratkopierade egenskaper: ögonplåster (maskerar på grund av det asymmetriska ljuset). Det här jag hade gjort med svart hantverkfolie för att mäta (enligt handboken), så vi kunde vara på vägen under dagen med obligatorisk halvljus. Därefter gick det engelska marken från Dover bara några vänstra trafiksträckor kilometer till Canterbury. På eftermiddagen och kvällen var stadens syn på programmet. Övernattning vid University of Kent. Olovliga studentrum uthyrs till gäster under semestern. Eleverna, som också var där under semestern, var alla på en pub på kvällen, som sände EM-matchen England mot Italien. Ledsaget av en pint ale slutade kvällen med det olyckliga engelska nederlaget - kanske var det bättre på det sättet, för om de hade gått i pension mot Tyskland skulle jag ha i

De närmaste dagarna måste förmodligen frukta för den röda färgen ... Frukosten på morgonen nästa morgon i en av campuskaféerna.

Måndag, 25.06: Det gick från Canterbury till London eller Greenwich. Där inspekterades det kungliga observatoriet (med 0 meridianen), Cutty Sark och en fotgängartunnel under Themsen (liknande den gamla Elbtunnel i HH). På grund av den täta eftermiddagstrafiken gick den här tiden norr om Themsen till Southend-on-Sea. Den gamla (viktorianska) strandpromenaden är väldigt trevligt att titta på, det nyare underhållningsområdet kan du också spara.

Tisdag, 26.06: Från Southend-on-Sea till Bishop's Stortford. Den här gången togs en SAA mellanlandning i norra London och två nya begagnade strålkastare kom från Neo Bros. Låt oss se när jag får byta dem ...

Onsdag, 27.06: Vi lämnar det utökade gränsområdet i London och kör först till Cambridge. Där inspekteras den vackra gamla stan tillsammans med de många högskolorna och deras kapell. Besöket av kung kapell skonades, eftersom du fick också vid ingången en god uppfattning om dimensioner och entréavgiften på £ 7,50 men är långt utöver vad jag har för avsikt att betala för en kyrka (!). Då är det tillbaka på vägen och på kvällen når vi Sheffield. En ganska kuperad stad med mer än tillräckligt branta och brutna vägar.

Torsdag, 28.06: Det gick från Sheffield först till York. Där utforskades nästa gamla stad och här var också det utökade besöket av Minsteravståndet (anledning, se Cambridge, King's Chapel). För den här kom gratis till National Railway Museum. Också mycket intressant och de beräknade två timmarna knappast nog. Därefter åkte vi till Newcastle upon Tyne. Där, åtminstone bland tyska turister och en grupp studenter, orsakade den tyska bilen: "Har du kört ner det hela?"; "Gör du det oftare?". Ofta gör jag det inte, men för två år sedan körde vi från Berlin till SAAB-festivalen i Trollhättan (besök på födelseplatsen, så att säga). Annars erbjöd Newcastle en underbar storm på eftermiddagen, med åskväder, kraftigt regn och översvämningar. Den påföljande trängseln på alla vägar var säker på att du kunde följa uppvisningen i närheten ... för de sju kilometer från utkanten till centrum behövde vi knappt två timmar. Som ett resultat kunde jag bara lära känna några gator i denna stad.

Kvällen i Newcastle Grey-White möter Cayennerot
Kvällen i Newcastle Grey-White möter Cayennerot

Fredag, 29.06. Från Newcastle, ledde vägen först på Hadrianus mur och längs västerut och sedan spännas åt nordväst vid Carlisle. På morgonen var en före detta romersk fort på planen för inspektion. Romarna hade även om jag kan också titta på Rhen och Mosel mig, men om du redan är där ... 😉 då den obligatoriska besökas skotska slott har behandlats med den vackra 'Drumlanrig Castle' nära Dumfries och slutligen gick vidare till Kilmarnock , Där träffade vi äntligen resan, min flickvän.

Under de tyska EM-spelen hade hon (Josi) några bekanta ("The Boys", som de äldre herrarna kallades) i den lokala puben, så att kvällsrundan var våtglatt. De insisterade på att ge oss en drink efter den andra (skälet: de skulle behöva kompensera för den italienska segern och de resulterande vinsterna). Men de blev synligt besvikna när jag frågade frågan med vilken bil jag körde hela vägen, svarade: "Med en gammal SAAB." De var alla stolta ägare till unga bilar tyskgjorda. Tja ...

Lördag, 30.06: Från Kilmarnock gick det först till norr, var ett besök på Lowlands (Auchentoshan) största destilleri. Den erbjudna whiskyen fick dock endast korta våt min tunga för att jag skulle få ett intryck av det; Jag var fortfarande tvungen att köra några miles, för att den skulle fortsätta därifrån i öst, till Edinburgh. Där gick vi på eftermiddagen från en P & R parkeringsplats för att utforska staden.

Söndag, 01.07: Den geografiska höjdpunkten på turnén, Edinburgh, har redan lämnat. Det ska gå på små vägar genom de skotska gränserna. Först till Melrose, eller till Melrose Abbey. Det finns några skotska kungar begravda där. Idag är det en ruin, en imponerande ruin. Tyvärr har min kamera inte möjligheter att reproducera det erbjudna spektret av sol, vind, moln och regn. Senare på spåret och en annan stopp i Gretna Green (ett tidigare bröllopsparadis för engelska). Då var det dags att komma på spår. Så på motorvägar i söder var Blackpool dagens destination. Tyvärr skulle den planerade resan genom Lake District avbrytas eftersom klostret hade bandat oss så länge. I Blackpool är det återigen det vanliga: Exploration till fots och jag måste säga: Det gör. Alla jag tidigare berättade om detta mål rådde mig emot det ... smutsigt, billigt, fult. Hela strandpromenaden är dock helt ny, byggnaderna kring den norra piren renoveras (vacker art deco stil) och denna utveckling kommer sannolikt att spridas längre söderut inom en snar framtid. Ryktet kommer sannolikt att vara ett tag ...

SAAB 9-3 på ett stopp i de skotska gränserna
SAAB 9-3 på ett stopp i de skotska gränserna

Måndag, 02.07: Från Blackpool gick vi till Albert Docks i Liverpool. "The Beatles Story" var på programmet. Sedan rakt fram genom en vägtunnel till Chester. Där besökte en annan, exceptionellt vacker gammal stad (katedralen utelämnades igen av skäl som redan nämnts). Efter en liten lunch gick vi tillbaka till bilen för att äta mil. Men vi gav också SAAB en liten omväg från den direkta vägen för att ge den några walesiska vägar under hjulen. Sedan gick det på motorvägar förbi Manchester i öster. Den sista hela dagen på brittisk mark slutade på en bed and breakfast gård i Leeds länet.

Tisdag, 03.07. Det är först från gården till Hull och därifrån vi står på sena eftermiddagen med SAAB till havs. Inte det sätt du förväntar dig, men det var utseendet på en liten kryssning. Speciellt eftersom de andra passagerarna var inte gammal och nu starkt smutsig Sverige vägen, men det fanns en stor del av flera fritidsfordonsklubbar: tre Morgan (två plus 4 en Aero), två Ferrari 348, två BMW motorcykelklubbar tillsammans om 15 fordon och ett par av 9-3II cabriolet med singel-säte (formel) tävlingsbil på trailern. Den studerande (medel) gamla SAAB var en fransgrupp snarare än de som annars skulle betrakta sig exklusiva.

Väntar på ombordstigning i Hull
Väntar på ombordstigning i Hull

Onsdag 04.07: Efter en god middag, en tyst (men kort) natt och en snabb frukost rullar vi till 9 från färjan, Centraleuropa och den högra trafiken har oss tillbaka. Vi är i Zeebrugge. En halvtimme senare är vi i Brygge utan "Zee". SAAB landar bredvid sina kamrater i parkeringshuset och igen är en gammal stad osäker. Jag hade besökt denna stad år sedan och hade ett helt annat minne om antalet turister. Ful. Staden själv bekräftade dock tidigare intryck.

På eftermiddagen görs banan igen, det går till Aachen. Där mottas vi av min skola, min väns skolvän, guidad runt, utförd och inrymd.

Torsdag, 05.07.: På sen morgon börjar vi igen. Näst sista skedet. Det går till Öst Thüringen i min flickväns hem. Där ska vi tillbringa helgen och delta i en familjefest. Fredag ​​är förberedelsen, söndagen i vila.

Måndag, 09.07: Från Thüringen handlar det bara om 280 mycket kända kilometer till Berlin.

Det var händelserikt. Imponerande det var. Utmattande är det - inte nödvändigtvis körning, utan snarare sova i tretton olika sängar med respektive uppackning, ompackning och förpackning av resväskor och väskor. - dock denna satsning mindre planerade från början under återhämtnings aspekt av en mer traditionell semester, utan snarare hade förslaget en del av land och folk på ön, bort från de vanliga mål, titta på och för övrigt att ansluta sig till äventyret med den älskade, nämligen att plocka upp henne i Skottland och ta henne hem säkert.

Vår resplan
Vår resplan

Turnén hade så långt jag kunde rekonstruera det med Google Maps, 4116 km (utan färjekilometer). På räknaren av den trettonåriga SAAB 4700-standen i slutet av problemfria kilometer. Detta inkluderar alla utforskningar, omfarter och omvägar.

Många användbara bilder med SAAB har inte skapats, eftersom det är mer oroat för främlingens åsikter, som med bekanta ... men jag har valt ut några presenterbara.

Låt oss se vad som är nästa ...

Bilder och text: Benjamin för saabblog.net

11 tankar om "Semesterresa: 4.700 kilometer med Saab 9-3"

 • Hej Benjamin,

  fin rapport och snygging SAAB. Det här är en bra årgång, min dotter har samma - även från 1. Pensionärens hand - men i grön. Han har nu 194Tkm och är väldigt lätt att ta hand om.

  Fortsätt din resa med det!

 • Jag avundar dig för denna turné. Det var verkligen mycket roligt. Tack för den trevliga rapporten.

 • Spoilern är eftermonterad. Jag tog med honom 2010 från festivalen i THN.

 • Om du läser din egen travelogue med lite tid, är det fantastiskt vilka detaljer du nämnde och vilka du släppte ut ... dessutom skulle bilder utan SAAB passa inuti också. Hela saken är redan mycket textuell. Men jag är glad att han fortfarande gillar SAAB-samhället!
  För närvarande tänker jag på hur jag kunde ta en resa till Trollhättan i mitt schema ... Hoppas att träffa några av er där!

 • Stor historia; Bra beslut att köra Saab 🙂

 • Jag trodde bara turbos hade en spoiler på baksidan. Minst hade inte en, men min hade också mindre 2 dörrar. 😉

 • Mycket bra rapport!
  Jag kör 2.0i som vinterbil. Under tiden 235.000km på klockan. Inte den mest flexibla, men en trevlig glider när han är på resande fot. Absolut pålitlig, noll oljeförbrukning och 7,8-8,2l på vintern. Jag gillar honom ....

 • Trevlig bil, bra rapport. Sedan nästa stora ritt kan komma.

 • Trevlig rapport, tack. Passa in i lunchpausen.

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • Jag går med: en riktigt framgångsrik rapport!
  Och är det inte samma Saab som Pastewka kör i eponymous serien? Jag tror att även färgen är identsich :-)! En trevlig bil!

 • bra rapport, ... .och trevligt att läsa att 9-3I har ännu yngre anhängare. Jag tror ändå att formen är en av Saabs mest tidlösa och till och med idag passar bra på gatan. till minne av min 902 2,0i är du synonymt med att du kan flytta den för fort! tar väl hand om din saab! (vår överlämnades efter 265000km)

Kommentarer är stängda.