Saab News: Den mystiska Saab 9-5 II i Amber-Orange

Visst ... Jag har en mjuk plats för ovanliga bilfärger. På Saab fanns Monte Carlo gul, Lime-Yelllow och Incagul, för att bara nämna några nyanser. Inte för att jag någonsin ägde en Saab i de färgerna. Familjerådet var alltid emot det, så våra Saabs var mestadels svarta. Senast kom från Trollhättan Independence Cabriolet, ett uttalande i den vackra skuggan av gult-orange.

Saab 9-5 II modellår 2013 i gult-orange
Saab 9-5 II modellår 2013 i gult-orange

På Saab stod denna iögonfallande färg för en ny början på alla sätt. Under de senaste åren av GM: s regeringstid hade färgerna blivit mer och mer avskräckta och gråare. Vilket inte alltid var fallet hos Saab förr i tiden. Saab 99 Turbo, till exempel, bar den galna färgen "marmorvit", vilket fick Saab att se grönaktig ut på snö. På 70 -talet fanns det då "Orchideenweiss", en färg som trollade fram den vita Saab i rosa även på snö. Saab har alltid varit avantgarde och hade inte alltid päls på den tiden.

Victor Muller kände igen dessa underskott med Saabs övertagande. Independence Cabriolet var det första projektet med mer mod. En slående yttre färg och skickliga accenter i interiören. Mer skulle ha följt med modellåret 2012. Mer färg, fler alternativ för anpassning. De tyska premiumtillverkarna har spelat detta spel mycket skickligt med sina kunder i flera år. Många typer av läder, individuella lacker och plats för alla typer av speciella önskemål. Att Saab, av allt, en tillverkare som andas individualitet, inte spelade med, är obegripligt i efterhand, men beror troligen på GM.

Med kultmärket kunde olika typer av läder, olika interiördekor och iögonfallande yttre färger väljas. Saab 9-5 II-vektorn på vår bild i rosa orange - förresten, den bär Opel Insignia-fälgar - är ett exempel på detta. Men 9-5 döljer mer! Om du tittar noga kan du se den anpassningsbara farthållaren på kylargaller. Detta gör 9-5 II till modellåret 2013. År 2012 hade en adaptiv farthållare varit tillgänglig för 9-5-serien för Aero-modellerna. Precis som kollisionsvarning och andra funktioner. Ett år senare skulle de andra versionerna ha haft dessa funktioner valbara som valfri utrustning.

Saab 9-5 II med adaptiv farthållare på grillen
Saab 9-5 II med adaptiv farthållare på grillen

Så serien skulle ha hållits "fräsch" om och om igen fram till 2015 års modell. Då hade den stora ansiktslyftningen kommit, där U-Rail, som tidigare kallades lastbanan, skulle ha genomgått en grundläggande översyn. Delar till den stora ansiktslyftningen finns fortfarande hos några tyska leverantörer och kommer förmodligen aldrig att återkallas.

Tillbaka till vår Saab 9-5 II i orange. Fordonet stod en tid i fabrikslokalen i Trollhättan innan det försvann. Om du nu börjar fundera på om det var en del av den stora Saab -auktionen i Sverige, behöver du inte plåga din hjärna. Saab kallades inte. Det finns dock fortfarande och finns på en plats i Sverige med andra fordon från 2013 års modell. Dessa Saabs är verkligen de "sista" i sitt slag och vi undrar varför de inte såldes. De ägs fortfarande av administratörerna och vi kan få svar på vår fråga någon gång.

Limousinen i ravgult apelsin har något! Återigen en så slående färg som skulle ha väckt uppståndelse i familjen. "Det kommer han inte att göra? " Jag gillar orange orange! Jag skulle nog ha blivit svag.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

17 tankar om “Saab News: Den mystiska Saab 9-5 II i Amber-Orange"

 • blank

  Hej alla,

  Jag läste att NEVS vill återproducera 9-3. Vet någon om den nya ägaren också planerar att producera 9-5er igen? Enligt min åsikt, en av de vackraste bilarna under de senaste tjugo åren

  Hälsningar

 • blank

  Det finns också en 9-5I i limegul i Sverige. Levereras officiellt från fabriken i denna färg. Personligen skulle jag ha gillat 9-5II i Cayennerot bättre. Men mer mod att färga inuti + ute skulle ha varit rätt riktning för MY13. Synd, det skulle ha varit en fantastisk vår / sommar 2013 ....

  • blank

   Cayenne röd på 9-5 II! Det skulle ha varit något. Och det hade säkert sett bra ut på cabriolet också ...
   Jag såg till och med 9-5 I i limegul på gatan. Kunde ha varit i Vänersborg ... såg ovanligt ut men bra.

  • blank

   Limeyellow 9-5 I levererades inte i fabriksfärgen. Bilen har tillhört en bilhandlare från Trollhättan, som köpte många olyckor från tyska Saab-återförsäljare och det har målat bilen i färg.

 • blank

  Det fanns ett modellår 2013? Men ser i alla fall intressant ut. Hade åtminstone stod ut från mängden.

 • blank

  Och bäst av allt, det finns även en sekund av dessa som en EU-version!

 • blank

  Det är enkelt. Bilden tar till din förtroendes målare och schwubdiewupp Saab är ännu mer individuell.

  • blank

   Det är precis vad jag gjorde med en 9-3 Coupé (Bj 2001). I nästan 2 månader har den nu en full lever i gul orange orange (färgkod 325). Jag skulle göra det igen omedelbart och skulle rekommendera det. Målarbutiken har fungerat perfekt.

 • blank

  Superfärg! - Större och större bilar borde också ha på sig något sådant (min bär den mycket eleganta Cayenne-röda).
  Den allmänna färglösheten är en brist som alla tillverkare har haft i det övre området i flera år. - Förmodligen för att majoriteten av enheterna kommer i omlopp som affärsfordon i dämpade färger ... Men ljusare röda, orange och blå toner verkar vara på väg just nu - jag personligen saknar fortfarande anständiga gröna toner.

 • blank

  Såvitt jag vet var denna 9-5 bara en provbil för färgbutiken, och inget meddelande om ett mer färgstarkt sortiment för 13-året.

  Ändå finner jag färgen ganska fin, och jag tycker att det är synd att bilar av denna storlek alltid köps i grå eller svart för att uppnå ett högre återförsäljningsvärde.

  På något sätt är vi alla skyldiga att det bara finns svarta och gråa bilar.

  • blank

   Fler färger och fler lädervarianter var i produktplaneringen och bekräftades.

   • blank

    Jag förnekar inte, och om jag tittar på interiörerna i Spyker-bilarna, kan jag väl tro att VM ville komma ut ur enhetlig grå.

  • blank

   Kommer att byta ut min grå direkt med denna orangefärgade orange färg

  • blank

   + 100 RedJ

  • blank

   ... det är därför vi har båda laserröda 9-5 sportdräkter ... ;-)

   Ibland tittar jag på de mötande bilarna på motorvägen och tänker på deras färger. Det går ungefär så här: "Svart, svart, grå, svart, silver, grå, svart, silver, silver, grå, svart ..."

 • blank

  Extremt iögonfallande och coolt. Skulle det ha blivit självständighetsutgåvan 2013?

  • blank

   Vad jag skulle vara intresserad av är orsaken Bergqvist + Co. håller detta fordon.

   På grund av den fina färgen skulle det vara bra, om än för 34. KW kommer fordon detta färg jobb skulle vara berättigade.

   Den 9-3 Sport-Combi jag syftade till skulle säkert fungera mycket bra i Amber-Orange.

Kommentarer är stängda.