SAAB News: Shenbao D-serien går i produktion

I februari, med mycket Saab-DNA, går BAIC D-serien in i serieproduktion. Baserat på det gamla Saab 9-5, körs det i Kina under namnet “Shenbao”, som är det gamla Saab-varumärket i Folkrepubliken. Mot slutet av 90-talet bytte svenskarna från "Shenbao" till "Sabo" av okända skäl, så att det gamla namnet blev fritt. BAIC kände igen möjligheten och vidtog åtgärder.

Wing grill på D320
Wing grill på D320

BAIC, tillverkaren från huvudstaden, gjorde ett bra jobb med designen. Eller har det gjort. Eftersom det eleganta fallet skapades med massiv hjälp från Italien. Produktionsversionen, av vilken det kommer att finnas två varianter, ser bättre ut än väntat, och specialmedierna kallar Shenbao D32o "lovande". I början i februari verkar det finnas en lyxversion och en normalversion. Skillnaden är främst dokumenterad av gallret.

Det är intressant att i de kinesiska medierna igen och igen faller namnet Saab. Grillen av lyxvarianten är att symbolisera två vingar. Eftersom, som en tidning noterar stolt, är Saab lika med flygplan. Okej. BAIC använder uppenbarligen Saab-bilden och BAIC gör några av de kunskaper som de har köpt för relativt lilla pengar. Är allt legitimt och varför ska du inte utnyttja möjligheterna.

Under av Fioravanti Välformad motorhuvud vi träffar gamla bekanta från Sverige. En Saab 2 liter turbo med 200 PS och 290 Nm och den legendariska 2.3-liter med 250 PS och 350 Nm. Tillsammans med den kända 5-hastighetsautomatiken, garanteras överlägsen prestanda garanterad av en prestigebil. En laddad 1.8-litersvariant och en manuell växellåda avbröts för närvarande.

Produktionsversionen av D320 skapades inte bara med Saab-DNA, utan också med Saab-stöd. Kommer vi ihåg Saab Performance Team? Idag är man under namnet "Dynatech Automotive”Under resan, och namnen Per Skoglund och Kenneth Bäcklund är fortfarande bekanta för många Saab-fans. Dynatech gjorde avstämningen för BAIC, och D320 lovar att vara en dynamisk bil. "Bilen passar som handsken på ena sidan”Sa Kenneth Bäcklund i en intervju med PV 4 Väst.

I februari börjar försäljningen med en show i Hong Kong. Saab Perfomance-laget, som nu heter Dynatech, är på plats. Det kommer att visa kineserna vad du kan göra med en Shenbao. Kör bil på 2-hjul, till exempel. Shenbao D320 kan bli en hit. För Kina, eftersom ingen export till Europa är planerad.

Senare i år kommer serien baserad på Saab 9-3 att släppas. Intressant, för i Trollhättan vid denna tidpunkt bör produktionen springa igen och det kommer att finnas två fordon med samma DNA för den kinesiska marknaden. BAIC Saab kommer inte att erkännas som svenskare, och Saab från Sverige bör också grundligt revideras. Vi kan se fram emot resultatet.

Text: tom@saabblog.net

 

 

3 tankar om “SAAB News: Shenbao D-serien går i produktion"

 • blank

  Kommer tändkassetten från 9-5 att passa in där ...? 😉

 • blank

  En bil tillverkad av kineserna för Kina. Och är bra. Det finns mycket i mina "första" intryck: Front = D-Benz; Bak = BMW; och vitt fordon i kurvtagning = VW Golf. Tja, bra. Jag förväntade mig inget annat. Företaget kan stanna i Kina och göra lokalbefolkningen lycklig. Förhoppningsvis lovar motorn mer nöje! ....
  Jag är nyfiken på hur NEVS kommer att närma sig den nya designlinjen ... .., förhoppningsvis som logotypen: tydlig och objektiv.
  Slutligen är vintern! Tid för SAAB!

 • blank

  ... Även med sittplatsernas form har ett försök gjorts. All uppmärksamhet.
  Kroppen har också bra styling, men "main stream" för min smak.
  Låt oss se hur SAAB 9-3 visas.
  Så vi föredrar givetvis den svenska saaben, tror jag.

Kommentarer är stängda.