SAAB-helg: SAAB-hangar & pressrecensioner från Sverige

Januari är inte en bra tid för vår bilhobby. För kallt, för mörkt och fordon med säsongsskyltar får inte flyttas ändå. Achim och jag står bakom schemat med vårt "Saab Hangar" -projekt. Till skillnad från ett stort offentligt projekt i Berlin-Brandenburg-området håller vårt helt privatfinansierade projekt förseningen inom två månader inom gränserna.

Saab - Hangar. Nästan redo att flytta in.
Saab hangar. Nästan redo att flytta in.

Efter att vi har befriat hangaren från gamla kontor och lagerinstallationer är demonteringen fullbordad och slutligen utrymme för våra svenska bilar. Nästa helg är det dags. Tre av våra fyra 9000 kommer att lämna sina tillfälliga platser och vara de första invånarna som flyttar in. Saab 9000 nummer 4 kommer att slutföra gänget på fyra från nästa vinter, och de gamla svenskarna kommer då att ha ett permanent hem för den kalla säsongen. Så att det inte blir för ensformigt får 9000ers ytterligare företag i mars genom vårt nya Saab-projekt, som kallas ”Silver Aero”. Mer om det snart.

I Sverige var Saab mycket närvarande i media i början av året. Inte konstigt, eftersom meddelandena slog som en bomb. Ämnet i Saab är fortfarande mycket känslomässigt i Sverige, och pressen är uppdelad i samhället. Kommentarer från de viktigaste tidningarna om Saab:

Den glada ...

Antligen! Slutligen skrev Svenska Dagbladet som svar på pressrapporterna från Trollhättan och Kina. Osäkerhetsperioden närmar sig sitt slut, investeringarna i Kina och inträde av en kommunal partner välkomnas. Det är inte konstigt, Jonas Fröberg, som skriver så här. Fröberg, bilen från “Kampen om Saab”, är ett fan av varumärket.

Samtidigt är han orolig för platsen för Trollhatten, och vi delar åsikten att "Made in Trollhättan" inte har något alternativ.

Den kaustiska ...

Det fira Victor Muller, Dagens Industri skrev om meddelandena från Trollhättan. Meddelandet om att bygga 8.000-fordon i år, då 2014 redan 60.000, togs i beaktande med kaustiska kommentarer. Dagens Industri har alltid varit en Saab skeptiker, oavsett vem som äger varumärket. Traditionellt har den andra tillverkaren från Göteborg historiska band och detta återspeglas i skrivstilen.

Att Volvo tillhör 50% kinesiska kommuner spelar ingen roll för DI. På Saab är utsikten olika, och precis som Muller då handlar det om de nya ägarna.

De försiktiga ...

Lokaltidningen i Trollhättan har svårt. Det ligger i regionens intresse att skorstenarna röker igen i Stallbacka, samtidigt kan du känna att framtidens stora beslut inte kommer att fattas i Sverige. TTELA är inte så nära som det brukade vara när du tog telefonen i Stallbacka för att ringa till redaktionen. Det är därför man ger det försiktiga vad man kan känna igen i tydligt formulerade finesser.

De bilar som kan rulla av monteringslinjen från vecka 34 och framåt är inte längre Saabs, utan fordon med Saab-logotypen. Det återstår att se om man kommer att bygga ”riktiga” Saabs i framtiden. Du kan berätta att de kinesiska ägarna ännu inte har kommit till Trollhättan. Saker tar tid.

Bloggaren ...

Förra veckan skrev en läsare "... att Tom nu tar ut G-ordet ur lådan". Det är så det är. Vi bör inte börja förvänta oss nyheter varje vecka.

Jag känner mig så många fans också. Jag hör meddelandena och jag är glad. Samtidigt är jag en skeptiker. Jag tror bara på berättelsen när den första Saab lämnar produktionen. Jag bryr mig inte om det är veckan 34, 36 eller 40. Det viktigaste, det händer!

Fram till dess borde vi vara tålmodiga. Här är det igen, G-ordet. Det kommer också att följa med oss ​​till 2013.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

 

 

8 tankar om “SAAB-helg: SAAB-hangar & pressrecensioner från Sverige"

 • ”Januari är inte en bra tid för vår bilhobby. För kallt, för mörkt och fordon med säsongsbetonade registreringsskyltar får inte flyttas ändå. ”
  Åh, det är bara rätt bilar och har rätt månader på säsongens tallrik, så passar den.

  Dessutom kom SAAB: s överraskningspaket för fototävlingen i januari - jättebra! Så: Jag vill inte missa januari. 🙂

 • blank

  Moin moin, Tom!
  Grattis till SAAB-hangaren! Ett snyggt “garage” för SAAB: erna. Jag ser fram emot den ytterligare utrustningen. En “Silver Aero” för den bästa åldern ... ... bra kup!
  Vinterhälsningar

 • blank

  Något annat:
  I flera månader har “Shades Of Grey” varit det främsta samtalsämnet bland våra anställda på vårt kontor! Jag var aldrig riktigt intresserad av det, men råkar öppna sidan 1 i del II i en bokhandel på helgen.
  Och se och se: Han köper henne på 12.06.2011 en Saab 9-3 konvertibel 2.0 T! Wow! Kanske borde du ha läst boken trots allt. Visste författaren redan vid den tiden att i juni 2011 kommer inga Saabs att byggas längre?
  Roligt, om bilarna från boken, tjejerna har aldrig talat på vårt kontor.

 • blank

  Saab hangar.
  Det är coolt, Tom. Är det här en riktig flygplanhängare på ett tidigare flygfält eller hur tänker du på projektet?
  Jag ser fram emot information om “Silver Aero”.

 • blank

  Ja Tom G-ordet, men den här gången har vi lite mer förtroende för att det skulle kunna fungera

 • blank

  Hi Tom,

  Vad är en RÄTT SAAB?

  • blank

   Det är den fråga som det inte finns något svar på. Jag tror att det finns oro i sverige att de nya ägarna inte kunde förstå Saabs arv korrekt. Men vi ska se om 2015 är efterföljaren av 9-3 (förhoppningsvis) presenterad.

  • blank

   Hej, faktiskt en riktig Saab var utan GM-generna. I den globaliserade bilvärlden i dag beror det på reproduktionen av de tidigare särdrag som är typiska för Saab, golvgrupperna, motorerna och växellådorna utbyter också med andra välkända tillverkare.
   Många Saab hälsningar Peter Kern

Kommentarer är stängda.