Ryggspejle: Gjord i Trollhättan utan alternativ

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Den här veckan såg överraskningsnyheterna om den planerade byggandet av en ny Saab-fabrik i Qingdao, Shandong, Kina, genom Saab-världen. Efter att ha väntat i månader kom slutligen ett bra och konkret budskap. Saab ägare NEVS letade efter strategiska samarbetspartners, vi visste det, men hade hållit kontakten hemlighet från den europeiska allmänheten.

De svenska NEVS-anställda på Stallbacka verkade också förvånad. Var de verkligen? Låt oss tro det eftersom National Electric Vehicle Sweden AB är igång, och strukturerna till Kina har ännu inte konsoliderats. Den fråga som dykt upp som en reflex i svenska medier, är om det är goda nyheter inte bara för Saab, men också för Trollhättan. Eller inte ...

Det faktum att kommunerna deltar i en automaker är inte ovanligt för Kina. Framstående exempel är Volvo. Staden Daqing i norra Kina har 38% Göteborgs tillverkare och Jiading nära Shanghai 12%. Det ger pengar, stabilitet, men ger också mycket makt till de kommunala storlekarna. Införsel av Qingdao, som fram 1898 var tyska 1914 och kallas Tsingtao är bara början, och 220 miljoner euro 22% av aktierna i NEVS är riktiga pengar. Med en investeringsvolym på över 1.2 miljarder euro i den nya anläggningen talar vi äntligen om rätt summor. Över när Vladimir Antonov eller en investerare som heter Youngman vinkade berättelser om 30 miljoner euro. För bilindustrin är det bara små förändringar.

Quindao, hem till den nya Saab-fabriken.
Framtid: Quindao, hem för den nya Saab-fabriken.

Samtidigt är ägaren NEVS alltså beroende av politik. Vi kommer fortfarande ihåg den högsta myndigheten NDRC i Peking. Och det är inte bra minnen. När en stad som Qingdao investerar pengar förväntar man sig något i gengäld. Byggandet av ett nytt utvecklingscentrum skulle då kunna äga rum i Kina och inte i Sverige. Det är den fula sidan av denna annars positiva historia.

Eftersom Saabs ägare under tiden gjorde klart att huvudkontoret ligger i Sverige. Produktionstiden kommer att vara i Sverige, och det kommer inte att vara förrän Saabs huvudkontor i 2-skiftoperationen att den nya konstruktionen kommer att äga rum i Kina. Om kineserna är konsekventa kommer de fortsätta att spela det svenska kortet i framtiden. Utveckling, testning och design i Sverige. Svenska ingenjörer har ett gott rykte över hela världen. De framtida Saab-produkterna, som måste vara konsekventa, bör identifieras som Saab vid första anblicken. Då spelar det ingen roll var i världen fungerar.

Tidigare: Tyskt arv i Qingdao
Tidigare: Tyskt arv i Qingdao

Dessutom kom - inte riktigt överraskande - avvikelsen från elbilens doktrin. Naturligtvis kommer det att finnas e-mobilitet från Saab, men inte bara. Den kinesiska förvaltningen har stilla rättat sina egna, alltför ambitiösa planer. NEVS har också kommit fram till verkligheten. Fokus ligger på alla kända drivtyper, vilket är bra. 9-3-efterföljaren på Phoenix-plattformen ska kunna visa alla möjliga varianter, som ursprungligen planerades av Saab.

Allvarligt planerar man att återuppta produktionen av den gamla Saab 9-3. Vilket är inte lätt och bär risker. Vissa leverantörer spelar inte med sig av olika skäl som är klara att klargöra men tidskrävande. Enligt NEVS är 99% en anledning till att vi inte vill bekräfta produktionsstart för närvarande. Endast vid 100% kommer det gröna ljuset, och den här lilla skillnaden visar oss skillnaden i Spyker-tiden. Vid den tidpunkten fanns avtalen firade vars bläck varken var torr eller i sikte. Den här gången är över.

Den andra frågan är om du är välkommen att komma tillbaka till marknaden med en mer än 10 årig bil. Med alla kvaliteter av 9-3 som är obestridliga kommer du att få svårt. Om du inte uppdaterar 9-3 så noggrant att det uppfattas av pressen och kunderna som en ny bil. Eller en marknad i all ärlighet en klassisk utgåva. Bra utförande, bra kvalitet, bra pris. Speciellt för en nykomling är det en utmaning där du inte har någon miss.

Igår, på grund av en oskärpa, släpptes de kvantiteter som planeras i Sverige till allmänheten. 2014 till 60.000 nya Saab från bandkörningen, det följande året med 9-3 efterföljaren 120.000. Realistiskt? Förmodligen kommer en bra 50% av produktionen att exporteras till Kina. Det kommer inte vara svårt att sälja Saab när man presenterar Saab som ett varumärke från Sverige. 30.000 eller 60.000 fordon är möjliga. Det blir svårare i Europa och i USA. Planen kan bara fungera om du är beroende av det etablerade Saab-försäljningsnätet. Saab Parts AB skulle ha nätet och potentialen. Detaljer om distributionskanalerna är för närvarande okända, och frågan är öppen.

Sedan början av veckan ser Saab-framtiden positivt ut. Kommunens inträde signalerar politiken välvilja. Bilindustrin anses vara den viktigaste industrin av regeringen i Peking. Kina letar efter investeringsmöjligheter och har upptäckt en möjlighet med Saab. Det kan vara att nu antänds verkligen turboen. Allt är möjligt med pengar, och folkbankens banker finns i likvida medel. Bläcket har bara torkat på kontrakten, men bilfabrikerna dyker upp i Kina i en fantastisk takt. Arbetet med det nya varumärket Qoros ger en uppfattning om hur detta fungerar.

Om pengar strömmar måste det också gå till Sverige. Om kineserna vid något tillfälle vill skapa en avkastning och göra Saabs berättelse en succeshistorie, bör de vara medvetna om att Saab måste uppfattas som ett svenskt varumärke i framtiden. Saab är en svensk pärla. Det finns inget alternativ till "Made in Trollhättan"!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

6 tankar om "Ryggspejle: Gjord i Trollhättan utan alternativ"

 • Hej SAAB 9-3,

  Hela saken är bara teoretiskt - övningen kommer säkert att följa.

  Som du nämner korrekt beror allt verkligen på de kära pengar. Av denna anledning bör mycket pengar vara mycket lättare att uppnå med kassaflöde från överfulla kinesiska kuponger.

  Dessutom öppnas tillgången till världens största bilmarknad i Kina med kinesiskt statligt stöd - här, som vi alla vet, ville GM helt och hållet utesluta SAAB-bilar.

  När det gäller GM skulle jag ha en stor önskan: NEVS borde inte ingå några affärsrelationer med detta dåligt förvaltade stora amerikanska företag i framtiden.

 • Allt låter väldigt bra, teoretiskt. Tydligen vill NEVS skapa turnaround, och inte bara med e-mobiler.
  Så det här är de första positiva meddelandena för vårt älskade varumärke SAAB.

  Och med riktiga pengar kan du också bygga riktigt bra bilar, oavsett om det är med statligt engagemang eller inte (i franska tror jag det länge?).

  VM var kanske en lysande kille, men också en stor mixer. För utan mycket kol och med en årlig produktion av knappast 20 Spyker Sportcars kan du inte på allvar vilja ta över en bilfabrik med 3500-anställda. Vad som kom ut, vi måste tyvärr titta på.

 • Ulrich har helt rätt. Att alla låter ganska bra, men efter hela röran under de senaste 1 1 / 2 år, jag tror bara frågan när jag har den första nya Saab rimligt med bensinmotor och turbo köpmännen se (Made in Trollhättan).

 • Men vi vill inte behandla allt som varelse

  Jag har fortfarande en hel del skepticism, också och särskilt på grund av statens deltagande.

 • Nu stänger Tom också ett träningsgap med mig

 • SAAB går också bra med staden Qingdao - på grund av stadens europeiska historia som en tysk koloni under imperialtiden före 1. Världskriget. Vid den tiden kallades platsen Tsing-tau, senare Tsingtao. Bryggeriet Tsingtao härstammar från den tyska tiden med betydande japansk deltagande, som idag tillhör topp 10 världen över och exporterar en utmärkt öl genom att brygga mästare utbildade i Tyskland i hela världen. Den tyska koloniala arternas arkitektoniska arv ignorerades länge, men de senaste åren har den återaktiverats och väldigt snyggt förberedd för turister. I framtiden kommer en resa till Qingdao att vara värd för en resa till Kina av tre skäl: SAAB, bra öl och intressant stad.

Kommentarer är stängda.