Ryggspejle: Gjord i Trollhättan utan alternativ

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Den här veckan såg överraskningsnyheterna om den planerade byggandet av en ny Saab-fabrik i Qingdao, Shandong, Kina, genom Saab-världen. Efter att ha väntat i månader kom slutligen ett bra och konkret budskap. Saab ägare NEVS letade efter strategiska samarbetspartners, vi visste det, men hade hållit kontakten hemlighet från den europeiska allmänheten.

De svenska NEVS-anställda i Stallbacka verkade också förvånade. Var det verkligen du? Vi vill tro det, eftersom National Electric Vehicle Sweden AB är en nystart och strukturerna till Kina har ännu inte konsoliderats. Frågan som kom upp som en reflex i svenska medier är om det är goda nyheter inte bara för Saab utan också för Trollhättan. Eller inte…

Det faktum att kommunerna deltar i en automaker är inte ovanligt för Kina. Framstående exempel är Volvo. Staden Daqing i norra Kina har 38% Göteborgs tillverkare och Jiading nära Shanghai 12%. Det ger pengar, stabilitet, men ger också mycket makt till de kommunala storlekarna. Införsel av Qingdao, som fram 1898 var tyska 1914 och kallas Tsingtao är bara början, och 220 miljoner euro 22% av aktierna i NEVS är riktiga pengar. Med en investeringsvolym på över 1.2 miljarder euro i den nya anläggningen talar vi äntligen om rätt summor. Över när Vladimir Antonov eller en investerare som heter Youngman vinkade berättelser om 30 miljoner euro. För bilindustrin är det bara små förändringar.

Quindao, hem till den nya Saab-fabriken.
Framtid: Quindao, hem för den nya Saab-fabriken.

Samtidigt gör ägaren NEVS sig beroende av politik. Vi minns fortfarande superbyrån NDRC i Peking. Och det är inte bra minnen. När en stad som Qingdao investerar pengar väntar något i gengäld någon gång. Byggandet av ett nytt utvecklingscenter kunde då ske i Kina och inte i Sverige. Det är den fula sidan av denna annars positiva historia.

Eftersom Saabs ägare under tiden gjorde klart att huvudkontoret ligger i Sverige. Produktionstiden kommer att vara i Sverige, och det kommer inte att vara förrän Saabs huvudkontor i 2-skiftoperationen att den nya konstruktionen kommer att äga rum i Kina. Om kineserna är konsekventa kommer de fortsätta att spela det svenska kortet i framtiden. Utveckling, testning och design i Sverige. Svenska ingenjörer har ett gott rykte över hela världen. De framtida Saab-produkterna, som måste vara konsekventa, bör identifieras som Saab vid första anblicken. Då spelar det ingen roll var i världen fungerar.

Tidigare: Tyskt arv i Qingdao
Tidigare: Tyskt arv i Qingdao

Dessutom var det - inte riktigt förvånande - avsteget från elbilens doktrin. Naturligtvis kommer det att finnas e-mobilitet från Saab, men inte bara. Den kinesiska administrationen har tyst korrigerat sina egna, alltför ambitiösa planer. NEVS har också kommit i verkligheten. Fokus ligger på alla kända typer av enheter, vilket är bra. 9-3-efterträdaren på Phoenix-plattformen borde kunna visa alla möjliga varianter, som Saab ursprungligen planerade.

Man ser allvar med att planera att starta produktionen av den gamla Saab 9-3 igen. Vilket är inte lätt och medför faror. Vissa leverantörer spelar inte med av olika skäl, vilket kan klargöras men är tidskrävande. Enligt NEVS är du 99% - en anledning till att du inte vill bekräfta produktionsstart just nu. Det gröna ljuset kommer endast på 100%, och denna lilla skillnad visar oss skillnaden mot Spyker-eran. Vid den tiden firades kontrakt vars bläck varken var torrt eller synligt. Den tiden är över.

Den andra frågan är om du är välkommen att komma tillbaka till marknaden med en mer än 10 årig bil. Med alla kvaliteter av 9-3 som är obestridliga kommer du att få svårt. Om du inte uppdaterar 9-3 så noggrant att det uppfattas av pressen och kunderna som en ny bil. Eller en marknad i all ärlighet en klassisk utgåva. Bra utförande, bra kvalitet, bra pris. Speciellt för en nykomling är det en utmaning där du inte har någon miss.

Igår - genom en diskretion - blev siffrorna som planeras i Sverige offentliga. År 2014 bör 60.000 9 nya Saab rulla av löpbandet, året därpå med 3-120.000 efterträdare 50 30.000. Realistisk? Förmodligen kommer drygt 60.000% av produktionen att exporteras till Kina. Det blir inte svårt att sälja Saabs där om du presenterar Saab som ett varumärke från Sverige. XNUMX XNUMX eller XNUMX XNUMX fordon är möjliga. Det kommer att bli svårare i Europa och USA. Planen fungerar bara om du använder det etablerade Saabs försäljningsnätverk. Saab Parts AB skulle ha nätverket och potentialen. Detaljer om distributionskanalerna är för närvarande inte kända och frågan förblir öppen.

Sedan början av veckan ser Saab-framtiden positivt ut. Kommunens inträde signalerar politiken välvilja. Bilindustrin anses vara den viktigaste industrin av regeringen i Peking. Kina letar efter investeringsmöjligheter och har upptäckt en möjlighet med Saab. Det kan vara att nu antänds verkligen turboen. Allt är möjligt med pengar, och folkbankens banker finns i likvida medel. Bläcket har bara torkat på kontrakten, men bilfabrikerna dyker upp i Kina i en fantastisk takt. Arbetet med det nya varumärket Qoros ger en uppfattning om hur detta fungerar.

Om pengar flödar måste de flyta till Sverige också. Om kineserna någon gång vill generera en avkastning och göra Saab -historien till en framgångshistoria, bör de ta hänsyn till att Saab måste fortsätta uppfattas som ett svenskt varumärke i framtiden. Saab är en svensk pärla. Det finns inget alternativ till “Made in Trollhättan”!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

6 tankar om “Ryggspejle: Gjord i Trollhättan utan alternativ"

 • blank

  Allt låter väldigt bra, teoretiskt. Tydligen vill NEVS skapa turnaround, och inte bara med e-mobiler.
  Så det här är de första positiva meddelandena för vårt älskade varumärke SAAB.

  Och med riktiga pengar kan du också bygga riktigt bra bilar, oavsett om det är med statligt engagemang eller inte (i franska tror jag det länge?).

  VM var kanske en lysande kille, men också en stor mixer. För utan mycket kol och med en årlig produktion av knappast 20 Spyker Sportcars kan du inte på allvar vilja ta över en bilfabrik med 3500-anställda. Vad som kom ut, vi måste tyvärr titta på.

  • blank

   Hej SAAB 9-3,

   det hela är bara teoretiskt möjligt först - men övningen kommer säkert att följa.

   Som du nämner korrekt beror allt verkligen på de kära pengar. Av denna anledning bör mycket pengar vara mycket lättare att uppnå med kassaflöde från överfulla kinesiska kuponger.

   Dessutom öppnas tillgången till världens största bilmarknad i Kina med kinesiskt statligt stöd - här, som vi alla vet, ville GM helt utesluta SAAB-bilar.

   När det gäller GM skulle jag ha en stor önskan: NEVS borde inte ingå några affärsrelationer med detta dåligt förvaltade stora amerikanska företag i framtiden.

 • blank

  Men vi vill inte behandla allt som varelse

  Jag har fortfarande en hel del skepticism, också och särskilt på grund av statens deltagande.

  • blank

   Ulrich har helt rätt. Att alla låter ganska bra, men efter hela röran under de senaste 1 1 / 2 år, jag tror bara frågan när jag har den första nya Saab rimligt med bensinmotor och turbo köpmännen se (Made in Trollhättan).

 • blank

  Nu stänger Tom också ett träningsgap med mig

 • blank

  SAAB passar också in i staden Qingdao - på grund av stadens europeiska historia som en tysk koloni under den kejserliga eran före första världskriget. Vid den tiden kallades platsen Tsing-tau, senare Tsingtao. Tsingtao-bryggeriet, med betydande japansk deltagande, går tillbaka till den tyska eran och är nu en av de 1 bästa i världen och exporterar utmärkt öl över hela världen av mästare som är utbildade i Tyskland. Det arkitektoniska arvet från den tyska kolonitiden försummades länge, men har återaktiverats de senaste åren och har varit snyggt förberett för turister. I framtiden är en resa till Qingdao värdefull när man reser till Kina av tre skäl: SAAB, god öl och en intressant stad.

Kommentarer är stängda.