SAAB News: Vad hände under tiden

Vad har hänt runt Saab de senaste 14 dagarna utan att blogga, vad rör de tidigare ägarna Spyker och GM, och vad händer i den svenska bilindustrin? Och det finns en något ledsen Saab-berättelse om PheoniX-studien. Med nästa artikel tittar vi igen på vad som händer i Trollhättan. Nu först vår recension. Det börjar med Saab PhoeniX-studien av Jason Castriota.

Saab Phoenix Concept - Fotografering i Trollhättan
Saab Phoenix Concept - fotografering i Trollhättan

PheniX-studiens öde

PhoeniX-studien har på något sätt försvunnit från vårt fokus. Där det står för närvarande är det inte säkert, och i vilket tillstånd studien kan vara, är också osäker. Ex-Saab Blogger Swade har lovat fans en sista Saab-berättelse för jul, och han har levererat. PhoeniXs sista utseende var på SCNA-mässan och hos några amerikanska Saab-återförsäljare.

Tillbaka till Sverige kom PhoeniX med brutna vingar. Synligt skadad och en symbol för varumärkets tillstånd. Historien och bilderna finns på Swadeology.

Muller och Guy Lofalk

Berättelsen om rivaliteten mellan Muller och Lofalk fortsätter och blir en oändlig historia. Det handlar om lönerna till Lofalk som Saab-administratör, som är för höga i Mullers åsikt. Den lokala domstolen i Vänersborg vägrar att undersöka sin laglighet, och därför leder den ex-Saabs vd nu Sveriges högsta domstol. Historien fortsätter, och Muller kommer också att engagera oss i 2013.

Muller och Youngman

Vid en extra bolagsstämma strax före jul valts Youngman VD Pang Qingnian till Spyker styrelsen. Där driver han nu med Victor Muller den lilla tillverkaren, som vill bygga nya lyxbilar baserat på Saab Phoenix-plattformen. Som ett första steg, var en lagersektion nu bschlossen, eftersom priset på Spyker aktier var tillfälligt mindre än 5 cent. Under året 2006 var priset på aktien fortfarande på 22,40 €. Kapital förstörelse i lyx format!

GM rensar upp

Amerikanerna städar i Europa. På 24.12 (!) Tillkännagav försäljningen av överföringsverket i Strasbourg. En belgisk investerare tar över den traditionella fabriken med ca 1000-anställda. Framtiden ska säkras genom ett långsiktigt leveransavtal med ZF, och GM lovar att stanna hos 2014 / 15-kunden. Under de goda dagarna hade GM-sändningsbolaget företag som BMW på sin kundlista. Tiderna är över, den tekniska backlogen är för stor.

Olagligt av allmänheten förlorar amerikanerna allt fler komponenter från Opel-nätverket. För avskiljandet av en 2.5 miljarder euro lån som avslutar 2014 skulle ha berott amerikanerna få en motorfabrik i Ungern, överföringsproduktionen i Österrike, ett utvecklingscenter i Italien, en fabrik i Polen och andra aktiviteter i Storbritannien och Ryssland. Endast de tyska anläggningar och i Zaragoza (Spanien) och Ellesmere Port (UK) var fortfarande Opel. Fabrikerna såldes GM som säkerhet för lånet.

Om du misstänker bakom en långsiktig plan, kan det vara rätt. Eftersom Thomas Sedran är en beprövad likvidator eller redeveloper, beroende på tolkningen, vid Opel-toppen. Sedan tidigare arbetsgivare Alix Partners var ganska effektiv för att hantera Saab innan Spyker tog över verksamheten med Victor Muller.

Säljer GM Opel?

GM igen. Den franska dagstidningen Le Monde rapporterade i går att den franska regeringen uppmanar PSA att köpa Opel. Detta är tänkt att skapa en allians mot VW. "Volkswagen har bestämt sig för att få PSA ur vägen", citerar "Le Monde" från Hollandes miljö. Detta kan förhindras med en allians. Det är oklart var medlen kommer ifrån för att ta över Opel från GM.

Bilindustrin i Sverige

Den kinesiska ägaren har skickat en klar signal. Volvo planerar att investera 5 miljarder US-dollar under de kommande 11-åren, vilket ger ett bra långsiktigt perspektiv. Allte, avvecklade Volvo-modeller ska byggas i Kina i framtiden som ett sekundärt utnyttjande under ett nytt varumärke.

På kort sikt är utsikterna inte så bra. Även Göteborgs har lagt i december i USA levererat en lysande yta och ökar med en ökning på 15.1% försäljnings 2012 att 1.3%. Men i Europa ser det som vanligt dyster ut. För Volvo-fabriken i Torslanda förväntar sig den svenska pressen uppsägningar och även bilproducenten ser 2013-krympande produktionsuppgifter. I Kina hanteras problemen offensivt. Volvos återförsäljarnätverk utökas kraftigt och de första resultaten ska ses under 6 månader. Då bör den största bilmarknaden i världen rapportera goda nyheter till Sverige.

Pressen är överens om Trollhättan och Saab. Det kommer att bli ett lugnt år och lite kommer att höras från Saab. Alla förväntar sig en pågående utveckling på Phoenix-plattformen och ingen pratar längre om produktionen av den "gamla" Saab 9-3. Sedan igår vet vi att pressen satsade fel. Saab kommer att leverera intressanta nyheter i år och det är fortfarande spännande.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Saab Automobile AB

 

6 tankar om “SAAB News: Vad hände under tiden"

 • blank

  Allt om bilfabriker är väldigt spännande. Jag är mycket skeptisk till samarbetet mellan PSA-Citröen och ADAM-Opel AG. Kommer tyska och franska arbetskulturer överens? Och tyvärr gör två sjuka människor inte ett hälsosamt företag. - Tja, låt oss se vad som händer igen i år.

 • blank

  Kan bara säga att Atie Spyker är nu € 2,58 till dag så det rör sig något där med Spyker Youngman

  • blank

   Ja, men börsen byttes 100: 1. 2,58 € för en ny aktie är 2,5 cent för en gammal aktie, varför Spykeraktierna är där de redan var förra året.

  • blank

   Efter kapacitetsnedskärningen, emellertid. Jag är skeptisk

 • Jag skulle vara intresserad av att veta var PhoeniX-studien är idag. Har någon en aning?

  • blank

   I Saab-museet, men i det nuvarande läget, kan du inte visa bilen tyvärr.

Kommentarer är stängda.