SAAB News: Saab-fabriken i Kina

Uppdatering: 13: 12

Om detta pressmeddelande från Kina har Saab investerare NEVS överraskat oss alla, planerar de kinesiska köttet ut. Qingdao Qingbo Investment Co Ltd, State Power Group Co, Ltd och NEVS har undertecknat ett avtal igår för att bygga Saabs i Qingdao, Shandong Kina, skriver Quindao Daily.

SAAB EV-1
SAAB EV-1. Kommer snart från Kina?

State Power Group Co. Ltd., baserat i Peking, ingår i National Modern Energy Holding, liksom National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), och drivs av Johan Kai Jiang, en kinesisk medborgare som bor i Kina Jiang Dalong heter. ,

Att tro på Qingdao Daily innehåller 3-sidan avtalet en investering på 10 miljarder yuan för att bygga en tillverkningsanläggning för 400,000 Saabs ett år. I den första fasen kommer 4 miljarder yuan att spenderas på halv kapacitet. Det ska vara både Saab-fordon med konventionell enhet och alternativa versioner. Den nya fabriken kommer att bygga en utvecklingsavdelning, inköp och försäljning. Qingdaos webbplats är en hamnstad i norra Kina.

Qingdao Qingbo Investment Co., ett av de företag som är involverade i detta projekt, är ett statligt sponsrat företag för Saab-projektet. Således står staten som en investerare i båten.

Det här meddelandet överraskade alla på morgonen! Även normalt välinformerade cirklar visste inte om det, men vi kan åtminstone förstå kinesens kurs. Historien om att bygga bilar i Trollhättan och skicka dem till Kina var och kunde inte tros av någon. Det finns problem med importtullar, och varför transporterar bilar halvvägs runt om i världen när det är billigare på marken ...

Saab blir en kinesisk händelse ur ekonomisk synvinkel. Det låter mer dramatiskt än det är, för med de tyska tillverkarna har fokus länge varit på Kina, där mer tillväxt än på hemmamarknaden. Det som intresserar oss är platsen Trollhättan. Vad ska hända där ser vi svenskgjorda bilar, och var kommer utvecklingsfokusen att vara i framtiden? Dessa frågor är öppna.

Å andra sidan har frågan om drivrutiner förtydligats. Bensin, diesel, elektrisk och kanske hybrid. Detta passar in med det som berättas i Trollhättan. Tidsramen är fortfarande oklart, här väntar vi på mer information. Allt kan gå väldigt snabbt. I Kina byggs nya växter i en hisnande takt om politiken vill ha det. Snabbare än i gamla Europa, där byråkrati, miljöskydd och hållbarhet är viktigare än i Asien. Ett officiellt uttalande från det svenska dotterbolaget National Modern Energy Holding väntar. Vi stannar stilla.

uppdateringÄven om en officiell bekräftelse fortfarande saknas, säger våra källor att meddelandena är korrekta. Trollhättan kommer att producera i framtiden för Europa och USA, levererar Qingdao den asiatiska regionen.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

13 tankar om "SAAB News: Saab-fabriken i Kina"

 • Jag känner mig också så

 • ... så länge modellutbudet, priserna och framför allt kvaliteten är rätt

 • det är fortfarande papper, om det verkligen är så är saab verkligen en massproducent!

 • Bra, äntligen bra nyheter för SAAB. Var snäll och fortsätt!

 • Jag vill, men jag kan inte (ännu) tro det.

  Tom, var snäll och fortsätt!

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth

  Ulrich

 • Trollhättan kommer att förbli och tjäna den europeiska marknaden och den amerikanska marknaden. Den nya växten är ett tillägg till den asiatiska regionen.

 • Är då Trollhaettan evt. Helt övergiven ????

 • Stor historia. Får vi 2013 en SAAB Reborn :-)?

 • När kassan för KJJ i Kina ringer kommer produktionen i Trollhättan säkert att börja till den europeiska marknaden - jag ser fram emot den nya 93 på Phoenix-plattformen!

  Jag är imponerad av det helt tysta sättet att arbeta på KJJ - även i professionella kretsar fanns det ingen kunskap om denna grandiose planering.

 • Bra, jag är nyfiken.

 • En vän har direkt kontakt med Mikael Östlund från NEVS och har redan pratat med honom. Jag tror vi kommer snart att få mer information.

 • Välskriven, Tom. Vi behöver kontakta NEVS idag och fråga dem vad planerna är för fabriken i THT mannen köpte.
  Det måste ha varit en anledning till varför du köpte det här, eller hur?

Kommentarer är stängda.