Välkommen till (auto) år 2013

Nytt år Nytt lycka! Bloggaren är tillbaka på MacBook. Låt oss börja med de viktigaste frågorna! Vad är nästa med kultmärket Saab? Kommer det att finnas ytterligare ett långt år som präglas av att vänta eller kommer våra önskemål att gå i uppfyllelse? Vilka spännande innovationer kan vi förvänta oss 2013? Vi vågar tänka utanför lådan. Allt detta och bloggarens personliga önskan för 2013 på bloggen.

Är 2013 en Saab comeback?
Är 2013 en Saab comeback?

Årets nykomling

I mars har tiden kommit! Qoros presenterar i Genève GQ3 den första serien av varumärket. Tidigare Saab-chefer har hittat ett nytt hem i det kinesisk-israeliska joint venture. Den tidigare presschefen Eric Geers finns också där, och han lovade oss mycket av Saab i nykomlingen. De första bilderna bekräftar inte det, men GQ3 är ett uttalande på andra sätt. Eftersom delägaren Geely ser sig själv som en investerare och lämnar majoriteten av Europas lag på lång koppel. Det finns mycket Europa i Qoros. Ledande är Magna, och vi kommer att hantera det nya varumärket i vår egen artikel.

Riktningen är klar nu. Nykomlingarna har valt som motståndare till VW-märket. För oss till Europa kommer Qoros produktsortiment bara att komma 2014. Fram till dess kommer den kompakta sedan GQ3 fortfarande en hatchback och en SUV.

Qoros GQ3
Qoros GQ3

Årets senkomare

Mini introducerar tredje generationen i år. BMW-efterträdaren har gjort allt rätt och har firat en succeshistoria sedan 2001. Fiat, i ett annat prisklass, framgångsrikt handlar i varumärket med 500. Under tiden finns det en konvertibel och en lång version. Chic och små är i, men behöver inte alltid vara billiga.

Bara 12 år efter att Mini debuterade, gick denna idé också upp i Rüsselsheim. Nu lanserar GM-dotterbolaget Opel en trendig liten bil som är full av förhoppningar. Det kan byggas i Tyskland. Inte i en billigare utländsk fabrik, utan i Eisenach-anläggningen - som drabbades av den svaga efterfrågan från Corsa. En förskjutning har just avbrutits, men allt borde bli bättre med produktionen av "Adam" i mitten av januari. Alla måste själv bestämma om den lilla bilen ser bra ut och om valet av namn är framgångsrikt. Det finns ingen innovation under huven, utan hemlagad mat. Men utseendet är ovanligt friskt och det finns också ovanliga för Opel många alternativ för anpassning. Kommer stridaren för Opel att bli en livlinje? Det är den spännande frågan från 2013. Mot nästa nya utgåva är Adam en bil från i går.

Opel Adam. Nachegegler av året
Opel Adam. Nachegegler av året

Årets revolutionära

Förändringar äger rum för närvarande i München. BMW visar imponerande, vad som är möjligt, om du har bra idéer men också lämpliga pengar på kontot. I3 lanserar hösten, och BMW levererar ett imponerande genomtänkt innovativt paket. I princip är det som en i München, en stark bayerska Watschn (för våra läsare från norr: Watschn = slap) för konkurrenten. München transplanterar inte bara batterier till ett konventionellt fordon, de designar helt nya. Batterierna är tunga, så fordonet måste vara så lätt som möjligt. Riktigt klart, eller hur? BMW är beroende av kolfiber, som kommer från 2009 tillsammans med SGL Carbon-baserad fabrik i Moses Lake. Kolfiber förbrukar mycket energi i tillverkningen, så fabriken kommer från en av världens största vattenkraftverk.

Monteringen sker i Leipzig, där el från vindkraftverk och aluminium, som också används i i3, kommer från 80% återvunnet material. Interiören domineras av naturfibrer. Europeisk eukalyptus och läder behandlat med olivträdets naturliga tanniner gör i3 till en ekologisk lyxbil. Det München-baserade företaget lovar en sträcka på 160 kilometer, från 0 till 100 på mindre än 8 sekunder, och för att avrunda det erbjuder de gröna elavtal. Grön lyx har sitt pris. 40.000 XNUMX euro måste betalas.

BMW är således alltmer beroende av hållbarhet, och klyftan mellan Bayern och tävlingen verkar bli större. I3-berättelsen är spännande, för den är helt genomtänkt och utvecklargruppen kring Ulrich Kranz har konsekvent använt friheten att skapa något helt nytt. Sådana perfekta förutsättningar kunde bara drömas om hos Saab.

Den spännande frågan är om kunderna redan är så långt som BMW, eller om München 5 är för tidigt till 10 år.

BMW i3 Revolutioaer av året
BMW i3 Revolutioaer av året

Årets hopp

Naturligtvis är vi särskilt intresserade av hur kultmärket från Trollhättan kommer att fortsätta. Kommer vi att se nya produkter 2013 eller måste vi vänta på 2014 eller 15? Och ser vi någonsin bilar med turbomotorer och Saab-bokstäver på motorhuven igen? En sak är säker: man arbetar med den möjliga 9-3 efterträdaren, baserad på Phoenix-plattformen. Eftersom investerarna bara har ett litet team ombord tilldelas kontrakten externt, vilket inte behöver vara en nackdel. För mycket återstår i Sverige och utvecklas av tidigare Saab-ingenjörer. Frågan om en comeback av tidigare Saab 9-3 kommer att förkorta väntetiden förblir olöst.

Satsningarna är obeslutna. Även cirklar i Trollhättan - de övervakar noga vad som händer på plats - håller inte med. Vissa ser de första ledtrådarna, och resten ser redan hela historien som ett misslyckande. Pressen i Sverige satsar konsekvent och förutser ett tyst 2013 för Saab.

Saab produktion under ny riktning 2013?
Saab produktion under ny riktning 2013?

Årets önskan

Min inställning till saker i Sverige har avslappnat de senaste månaderna. Istället för att slösa bort tid med visioner från fjärran östliga investerare, koncentrerar jag mig på det vi verkligen har. Våra bilar är fantastiska, och istället för att sitta framför Mac och läsa den svenska pressen föredrar jag att "flyga" med turboen över tomma, tredje ordningsvägar i Spessart hemma. Det är roligare!

Kanske är det för mycket att be om att se rörliga band i Trollhättan i år. Även om den gamla Saab 9-3 bör börja med en modifierad front och nya motorer, tar det tid. Kanske 12 månader, och då skulle den eventuella efterföljaren vara ensam endast 12 eller 18 månader bort. Kanske skulle det vara för mycket hopp, och i slutändan räknar inte räkningen ut. Men jag skulle ha en Saab-önskan för 2013 då.

Investerarna bör visa sina färger och presentera tydliga fakta i stället för pressmeddelanden eller drömlås som inte har något kvar att göra. En studie om hur man kan tänka sig framtiden skulle vara trevligt. En Saab närvaro vid IAA i Frankfurt. Kanske med en PhoeniX Reload eller PhoeniX 2.0. Visa närvaro för varumärket och bevara framtida kunders intresse vid liv. Det skulle vara något, eller hur? Min Saab önskar 2013.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Opel (1), BMW (1), Qoros (1), saabblog.net

 

6 tankar om “Välkommen till (auto) år 2013"

 • blank

  Kan någon berätta för mig vad du gör med kol om du inte behöver det längre

 • blank

  Adam? Tja som Eva eller Saab 9-1 hade han gillat mig också.

 • blank

  Qoros ser ut som en bild av några europeiska bilar med ett äpple och blandar dem ihop i en enkel app. Kreativitet noll, pris oslagbar, en ny kategori är här: collage.

 • blank

  Qoros / Magna-förhållandet bör markeras. Eftersom NEVS, som alla vet, inte kan utforma bilar med 100-anställda. Ingen vet planerna och kanske Magna tar ledningen på NEVS också. Det är en bra idé att våga tänka utanför lådan.

 • blank

  Qoros och Opel Adam och BMW är faktiskt bara av marginellt intresse: Magna var aldrig riktigt intresserad av SAAB - så en bil där MAGNA är ansvarig skulle definitivt inte vara ett alternativ för mig. Visst inte en sådan Állerweltsauto som Qoros!

  Allt jag kan tänka mig om Opel Adam är "Hur vill och kan inte".

  Jag skulle hellre inte kommentera BMW och Quandt!

  Från Trollhättan hade jag förväntat mig det nya emblemet åtminstone en gång - den första informationen 2013 om SAAB är verkligen väldigt knapp. Förhoppningsvis kommer något att följa snart.

  • blank

   Vad ska hända stort mellan åren? Det är bara inte möjligt att snyta på NEVS och det finns två möjligheter enligt min mening:

   Antingen kommer de snart till affären

   Eller någon tar över resten för en svensk krona

   Det som gör Magna och Qoros av intresse är att den europeiska bilindustrin ivrigt eftersträvar. Kanske kan Magna då SAAB, låt oss vänta och se.

Kommentarer är stängda.