Välkommen till (auto) år 2013

Nytt år, ny tur! Bloggen är tillbaka på MacBook. Låt oss börja med de viktigaste frågorna! Vad är nästa med kult märket Saab? Finns det en lång, upptagen år igen eller är våra önskningar att bli sanna? Vilka spännande nyheter väntar oss på 2013? Vi vågar se bortom horisonten. Allt detta och den personliga önskan från bloggen för 2013 på bloggen.

Är 2013 en Saab comeback?
Är 2013 en Saab comeback?

Årets nykomling

I mars har tiden kommit! Qoros presenterar i Genève GQ3 den första serien av varumärket. Tidigare Saab-chefer har hittat ett nytt hem i det kinesisk-israeliska joint venture. Den tidigare presschefen Eric Geers finns också där, och han lovade oss mycket av Saab i nykomlingen. De första bilderna bekräftar inte det, men GQ3 är ett uttalande på andra sätt. Eftersom delägaren Geely ser sig själv som en investerare och lämnar majoriteten av Europas lag på lång koppel. Det finns mycket Europa i Qoros. Ledande är Magna, och vi kommer att hantera det nya varumärket i vår egen artikel.

Riktningen är klar nu. Nykomlingarna har valt som motståndare till VW-märket. För oss till Europa kommer Qoros produktsortiment bara att komma 2014. Fram till dess kommer den kompakta sedan GQ3 fortfarande en hatchback och en SUV.

Qoros GQ3
Qoros GQ3

Årets senkomare

Mini introducerar tredje generationen i år. BMW-efterträdaren har gjort allt rätt och har firat en succeshistoria sedan 2001. Fiat, i ett annat prisklass, framgångsrikt handlar i varumärket med 500. Under tiden finns det en konvertibel och en lång version. Chic och små är i, men behöver inte alltid vara billiga.

Bara 12 år efter debut av Mini antändar denna idé i Rüsselsheim. Nu tar GM-dotterbolaget Opel en trendig liten bil, där det finns massor av hopp. Han kan byggas i Tyskland. Inte i en billigare utländsk fabrik, men mött av den svagare Corsa efterfrågan - Eisenach-fabriken. Just nu har ett lager tagits bort, men med början av "Adam" i mitten av januari borde allt vara bättre. Oavsett om den lilla bilen ser bra ut och om valet av namn är framgångsrikt, måste alla bestämma sig själva. Under huven finns inga innovationer, men hemlagning. Men utseendet är ovanligt friskt, och för Opel är det också ovanligt många alternativ för anpassning. Kommer sträckaren för Opel att rädda ankaret? Det är den spännande frågan 2013. Mot nästa nya utgåva är Adam en bil från förrgår.

Opel Adam. Nachegegler av året
Opel Adam. Nachegegler av året

Årets revolutionära

Förändringar äger rum för närvarande i München. BMW visar imponerande, vad som är möjligt, om du har bra idéer men också lämpliga pengar på kontot. I3 lanserar hösten, och BMW levererar ett imponerande genomtänkt innovativt paket. I princip är det som en i München, en stark bayerska Watschn (för våra läsare från norr: Watschn = slap) för konkurrenten. München transplanterar inte bara batterier till ett konventionellt fordon, de designar helt nya. Batterierna är tunga, så fordonet måste vara så lätt som möjligt. Riktigt klart, eller hur? BMW är beroende av kolfiber, som kommer från 2009 tillsammans med SGL Carbon-baserad fabrik i Moses Lake. Kolfiber förbrukar mycket energi i tillverkningen, så fabriken kommer från en av världens största vattenkraftverk.

Samlingen äger rum i Leipzig, där elen från vindkraftverk och aluminium som används i i3 kommer från 80% återvunnet material. Inredningen domineras av naturliga fibrer. Europeiska eukalyptus och läder behandlat med olivträdets naturliga tanniner gör i3 en ekologisk lyxbil. München lovar 160-kilometerintervall, från 0 till 100 på mindre än 8 sekunder och erbjuder att avveckla gröna elkontrakt. Grön lyx har sitt pris. 40.000 Euro kommer att betalas.

BMW är således alltmer beroende av hållbarhet, och klyftan mellan Bayern och tävlingen verkar bli större. I3-berättelsen är spännande, för den är helt genomtänkt och utvecklargruppen kring Ulrich Kranz har konsekvent använt friheten att skapa något helt nytt. Sådana perfekta förutsättningar kunde bara drömas om hos Saab.

Den spännande frågan är om kunderna redan är så långt som BMW, eller om München 5 är för tidigt till 10 år.

BMW i3 Revolutioaer av året
BMW i3 Revolutioaer av året

Årets hopp

Självklart är vi speciellt intresserade av hur kultmärket från Trollhättan fortsätter. Ser vi 2013 nya produkter eller måste vi vänta på 2014 eller 15? Och ser vi någonsin bilar med turbomotorer och Saab-märkning på huven? En sak är säkert: vi arbetar på den möjliga 9-3-efterföljaren baserat på Phoenix-plattformen. Eftersom investerarna endast har ett litet besättning ombord beställs ordern, vilket inte behöver vara en nackdel. Många saker kvar i Sverige och utvecklas av tidigare Saab-ingenjörer. Det är inte klart om en återkommande Saab 9-3 kommer att förkorta väntetiden.

Insatserna är bundna. Även cirklar i Trollhättan - de observerar händelserna på platsen - är inte överens. Vissa ser första tips, och resten ser redan hela historien som misslyckad. Pressen i Sverige satsar konsekvent och förutser ett lugnt år 2013 för Saab.

Saab produktion under ny riktning 2013?
Saab produktion under ny riktning 2013?

Årets önskan

Min inställning till saker i Sverige har underlättat de senaste månaderna. Istället för att slösa tid med visioner från de östliga investerarna fokuserar jag på vad vi verkligen har. Våra bilar är bra, och istället för att sitta framför Mac och läsa den svenska pressen föredrar jag att "flyga" turboen över tomma tredje ordningens vägar i Spessart. Det är roligare!

Kanske är det för mycket att be om att se rörliga band i Trollhättan i år. Även om den gamla Saab 9-3 bör börja med en modifierad front och nya motorer, tar det tid. Kanske 12 månader, och då skulle den eventuella efterföljaren vara ensam endast 12 eller 18 månader bort. Kanske skulle det vara för mycket hopp, och i slutändan räknar inte räkningen ut. Men jag skulle ha en Saab-önskan för 2013 då.

Investerarna bör visa sina färger och presentera tydliga fakta i stället för pressmeddelanden eller drömlås som inte har något kvar att göra. En studie om hur man kan tänka sig framtiden skulle vara trevligt. En Saab närvaro vid IAA i Frankfurt. Kanske med en PhoeniX Reload eller PhoeniX 2.0. Visa närvaro för varumärket och bevara framtida kunders intresse vid liv. Det skulle vara något, eller hur? Min Saab önskar 2013.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Opel (1), BMW (1), Qoros (1), saabblog.net

6 tankar om "Välkommen till (auto) år 2013"

 • Kan någon berätta för mig vad du gör med kol om du inte behöver det längre

 • Adam? Tja som Eva eller Saab 9-1 hade han gillat mig också.

 • Qoros ser ut som en bild av några europeiska bilar med ett äpple och blandar dem ihop i en enkel app. Kreativitet noll, pris oslagbar, en ny kategori är här: collage.

 • Vad ska hända stort mellan åren? Det är bara inte möjligt att snyta på NEVS och det finns två möjligheter enligt min mening:

  Antingen kommer de snart till affären

  Eller någon tar över resten för en svensk krona

  Det som gör Magna och Qoros av intresse är att den europeiska bilindustrin ivrigt eftersträvar. Kanske kan Magna då SAAB, låt oss vänta och se.

 • Qoros / Magna-förhållandet bör markeras. Eftersom NEVS, som alla vet, inte kan utforma bilar med 100-anställda. Ingen vet planerna och kanske Magna tar ledningen på NEVS också. Det är en bra idé att våga tänka utanför lådan.

 • Qoros och Opel Adam och BMW är endast marginellt intresserade: Magna var aldrig riktigt intresserad av SAAB - så för mig skulle en bil vara ansvarig för MAGNA, som under inga omständigheter kommer ifrågasättas. Visst inte som Állerweltsauto som Qoros!

  Till Opel Adam kan jag bara tänka på orden "hur kommer och kan inte".

  Jag skulle hellre inte kommentera BMW och Quandt!

  Från Trollhättan hade jag förväntade mig åtminstone det nya emblemet - den första informationen i 2013 om SAAB är nu väldigt magert. Förhoppningsvis kommer något snart.

Kommentarer är stängda.