Saab Talk: Saab 9000

Reader bidrag från Sebastian

”En glad anekdot beskrivs i Rolf Bleekers bok” Saabs ande - mer än en bil ”. I slutet av 60 -talet reser en dam den långa vägen från Iowa till Chicago Motor Show och letar målmedvetet efter Saab -stället för att sitta ner, ta av sig skorna och spendera tre timmar på att berätta för en försvarslös anställd historien om varje Saab hon har någonsin ägt.

 

... fortfarande att ha. Saab 9000 CS hos ANA i Sverige
… Fortfarande tillgänglig. Saab 9000 CS på ANA i Sverige

När jag läste detta för första gången tänkte jag grinligt på min pappa, som också gillar att rapportera i kronologisk ordning på varje bil han någonsin ägde efter den andra ölen. När jag läste den för andra gången nyligen, kände jag mig skrämmande av det. Att hitta den perfekta Saab var aldrig lätt med tanke på de homeopatiska doserna av vårt varumärke på den tyska marknaden. Och under de senaste månaderna har det verkligen inte varit lättare. Men för varje Saab du köper finns det nästan alltid en äventyrlig, specialhistoria om hur man hittar den. Du kan också säga att vissa bilar testa deras förmåga att lida så fort du äger dem. En Saab kontrollerar förmågan att lida innan den är besatt. Men oroa dig inte, jag sparar dig historien om mina tidigare Saab-inköp.

Jag behöver bara berätta om min nuvarande Saab. Det är en svart Saab 9000 Aero från 1996. Jag letade efter den exakta bilen länge och upptäckte den genom en chanssökning av en Saab-vän. Jag köpte Aero im Saab centrum Paderborn, Jag glömmer aldrig den dag då jag plockade upp min bil polerad i portalen och kom bakom ratten för första gången. Seniorchef Heinz-Jürgen Borghardt hade lagt en otrolig mängd arbete och passion i Aero tills han äntligen stod som en ny bil. Jag är en ivrig Saab-förare eftersom det här märket har en själ och jag är hemma i sina bilar. Men jag är också en entusiastisk Saab-förare, för att människor som Borghardts från Saab Zentrum Paderborn ger detta märke en själ och ett hem.

Så nu hade jag äntligen det - min dröm Saab. Och med det kom nästa problem. Eftersom det är alldeles för knappt och dyrbart att slita det i mina 40.000 XNUMX kilometer arbete varje dag. Så jag blev långsamt vän med idén om en andra Saab.

Här kommer Saab-bloggen in i spelet. Han spelar inte bara en viktig roll för att hålla Saabs varumärke i liv och ge sina förare ett hem. Han hör bredvid Spiegel Online, tagesschau.de och sueddeutsche.de även till min obligatoriska morgonläsning. Först då vet du vad som verkligen händer i världen. Saab-bloggen straffade emellertid min tvekan i den andra Saab-sökningen med obeveklig allvar. Eftersom objekt nummer ett var en vit 9000 CS från Fürstenfeldbruck, Åter och tillbaka ringde jag annonsen och kunde inte bestämma mig för att ringa. Därefter uppträdde CS i bloggen - och kort därefter i Toms garage. Skit!

Objekt nummer två var en röd 9000 CD från Nordhorn. Återigen kunde jag inte bestämma tills jag läste på Saab-bloggen att han hade hittat en lycklig ägare. När allt kommer omkring, i mitt hemland Hamburg, vars egenskaper är särskilt bra för Saab. Ändå: skit!

Min vilja bildades accelererad men bara när jag erbjöds en Volvo S70 med LPG system för ett frestande lågt pris. Under julen muskade jag: Kan jag som en ultra-ortodox Saab-förare i framtiden, förnekar vardagen i en Volvo? Till sist var det klart: Det kommer inte fungera. En Volvo är en mycket bra bil. Men han är bara en mycket bra bil byggd för andra människor. Eftersom jag ville dock att motverka detta lockande erbjudande ett rimligt alternativ från Trollhättan, började under helgerna igen febriga sökandet efter en andra Saab. Marknaden för god 9-3 / I är oroväckande tomt marknaden för god 9000 är praktiskt taget knappast existerar. Så förlängde jag min sökradar till Sverige. Hör och häpna Ironiskt nog ANA i Trollhättan, i mitten av hjärtkammaren i Saab, erbjuder en skyddad 9000 CS 2.0t med tydliga 120.000 kilometer på klockan. Jag skrev ett e-postmeddelande och lite senare var svaret i brevlådan redan:

“Hej Sebastian! Bra för henne att du är en saab liker! Ja, vi har en fin 9000, jag tittar på den och bilen ser bra ut, det finns ingen stor rost vad jag kan se, jag kan inte garantera att bilen är rostfri men den ser väldigt bra ut. Bilen är i gott skick, tjänsten har utförts av ägaren tidigare, det är inte i serviceboken men vi har alla på e-post! Det har varit två ägare på bilen! Det finns inga problem att sälja bilen utomlands! "

Jag skulle ha köpt bilen omedelbart. Problemet var dock hur snabbt killarna från ANA var, de var inte tillräckligt snabba i det här fallet. Driven av rädslan att läsa en bil jag borde ha köpt på Saab-bloggen, hade beslutet fattats en timme tidigare. Min andra saab kommer nu att bli en kärleksfullt odlad silverblå 9000-CD från Bayern med 118.000 kilometer på klockan. Ja, en CD. Bilen vars design jag alltid vill skriva på bakluckan: "Sason förlorade sitt liv. Envall förlorade sina glasögon. Det är därför. "Men jag gillar denna nyfikna Saab med sin revisor utrustning, dess oförstörbar B202 motor och den lilla etiketten" endast blyfritt bränsle "på instrumentbrädan. Han är det perfekta komplementet till Aero, just för att de är så olika tolkningar av samma grundläggande konstruktion.

Så nu befinner jag dig i en situation där du sällan kommer när du letar efter en Saab: Jag har redan ett bra erbjudande och kan därför inte acceptera det andra bra erbjudandet.

Men tänker jag: Visst är jag inte den enda som anser att det är en ganska cool idé att välja din egen Saab bara med ANA i Trollhättan och sedan göra en resa till Saab Museum. Dessutom har väl underhållen 9000 CS med låg körsträcka blivit sällsynt, och ANA-9000 ger ett bra intryck på mig personligen.

Så ... kanske finns det någon bland er som skulle vilja lägga till just detta kapitel i sin personliga Saab -berättelse? Jag är säker på att alla som delar passionen för vårt speciella lilla bilmärke kommer gärna lyssna på honom ... när han sätter sig, tar av sig skorna och tar upp en tre timmar lång rapport. "

 

Stort tack till Sebastian för denna artikel. Kanske kan vi hitta en "ny" ägare till detta vackra exemplar via bloggen ...

 

mark@saabblog.net

 

 

4 tankar om “Saab Talk: Saab 9000"

 • blank

  Nästan min historia. Min 9000 Cs, Bj. 1997, nu 20.000 900 kilometer var för bra för mig också. Jag letade efter en 1987 Turbo, byggd 169.000 med XNUMX XNUMX km som nu måste göra det "smutsiga arbetet".

  • blank

   Den stackars 900er Jag är ledsen. Han är mycket äldre och behöver därför mer kärlek. Du behöver nödvändigtvis en annan bil för att lindra turboen.

   • blank

    Han är lika väl underhållen som den andra, får sitt eget garage. För tre SAABs är pensionen tyvärr inte tillräckligt.

 • blank

  Bra artikel! Bra om en fin 9000-CD kommer i goda händer. Marknaden är väldigt snäv och goda exemplar måste erhållas. Dessutom är en SAAB inte en SAAB!

Kommentarer är stängda.