Nu hjälper jag mig själv: Fönsterhantering på SAAB 9-5

Läsarens bidrag från Philipp Bohr

Ett ord till alla nacke och läsning SAAB mekaniker först: senast efter slutförandet av detta projekt som jag vet vilken arbetet utförs av henne och att hennes belopp som du betalar för dig, vara väl värt det - även om det vid första anblicken (på räkningen) inte alltid så klart. Men i sin tur. I början av augusti Jag kör på vägen nära institutet parkeringsplats på en brunnslock (universitetet vill främja den bilfria campus, och därför fördröjer alla vägarbeten till gränsen för det tolerabla) - det dyker metallic, det rasslar, och när jag för mig sida vänd, skivan i sidofönstret är i en galen vinkel i ramen.

Den synliga delen är intakt, men det är fortfarande något som är fel här. Svett kommer över mig: bara var en reparation av servostyrningen (se andra blogginlägg) var förfallen. Lägg tillbaka pengar för ett nytt sidofönster? Det är en hämnd att jag valde det högsta överskottet efter en olycka och en försäkringsbyte ...

Men som sagt säger ingenjören inget att svära på. Nu är jag ingen ingenjör, men en fysiker, men som en experimentell fysiker är du också en slags ingenjör. Så kör först till höger och dra in skivan rakt i ramen. Och planen för kvällen är tydlig: Ta bort panelen på dörren och komma till botten av felet.

I princip skuggar jag inte bort sådant arbete. Det som dock skrämmer mig är de stora mängder plast som är fästade med klämmor som utgör det inre fodret. Det luktar som repor, sprickor, fula missfärgningar, där leveransen är för snäv ... men det finns ingen väg runt det, mitt beslut är klart. Jag fick ju Haynes reparationshandbok strax efter att jag köpte bilen så att den skulle kunna göra reparationen beväpnad.

Ta först bort panelen på dörrbågen. Med en skruvmejsel med ett brett blad ... Som en försiktighetsåtgärd tar jag den av fickkniven, som har det bredaste bladet. Jag leder den i det övre bakre hörnet av panelen mellan gummiläppen och plasten, känner för klämman. Jag hittar en mycket snabbt, sätter lite press på den ... och klippet släpps. Tur. Jag går snabbt vidare och arbetar först längs bakkanten på dörren. Sedan följer jag dörrbågen, klämmer fast efter klämman, tills jag håller klädelementet i min hand. Lyckligtvis lossar resten av konsolerna snabbt när du har löst ett.

Det första steget är gjort, dörrbågen är gratis. Nästa steg är att skruva in dörrinsidan, dessa Torx-skruvar på dörrhandtaget och dörrlåset måste lösas. Använd först en smal skruvmejsel för att lossa locket över skruvhålen. Först lägger jag skruvmejseln för platt. Ett obehagligt, skrapande ljud är resultatet. Tack gud för den ofta fula skällda hårda plasten: Jag kunde polera av repet senare - mjuk plast skulle vara mindre tolerant. Med den nya kunskapen om synsvinkeln kan jag lösa alla tre omslag, öppna Torx-skruvarna och jag är redo för nästa steg.

Detta låter svårt: Dra ut klämmorna på dörrpanelen, dra upp dörrpanelen över dörrlåset, lossa brytarkablarna från tanken och frigör bagageluckan och frigör dörrbelysningen från dess urtag. Att lossa klämmorna fungerar mycket bra efter övningen på dörrbågen, panelen kan lätt dras upp över dörrlåset och kablarna ger mig tillräckligt med spel för nu. Pluggarna kan också enkelt tas bort. Tyvärr anger inte reparationsmanualen att det är tillrådligt att dra säkringen för dörrbelysningen. Om du har arbetat med den öppna dörren i 30 minuter (som jag var vid den här tiden) är lampan varm och svår att förstå. Med en plastremsa mellan kontakterna kan du dock inaktivera den och sedan trycka ut den ur urtaget i dörren.

Under dörrinsidan är det en isoleringsfilm. Detta är limt på, men kan försiktigt avlägsnas från dörrramen. Om du är extra försiktig kan du till och med lita på dem igen - men du bör först skruva av högtalaren och lossa den angränsande skruven som håller fönsterglasguiden, annars filmar filmen vid punkten. Så skruvade högtalaren också, och den går till den faktiska feldiagnosen.

Förardörr SAAB 9-5 2.3t SE, utan inredning
Förardörr SAAB 9-5 2.3t SE, utan inredning
Förardörr med borttagen isoleringsfolie
Förardörren med isoleringsfolie avlägsnas. Fönsterregulatormekanismen är synlig i nedre inspektionsöppningen, motorns fönsterregulator är placerad halvvägs till höger.

Min första gissning var ett brutet glas. I detta avseende är det lugnande att se att skivan fortfarande är helt intakt. Därför tar jag strömförstärkningsfönstret, en saxmekanism med två ben, som omvandlar rotationsrörelsen hos ett redskap i en upp och ner rörelse på skivan. För detta ändamål är rullar fastsatta i ena änden av benen, som löper i skenor i skivans nedre kant. Och det blir snabbt klart att båda roller har hoppat ut ur spåren. Först trodde jag en enkel regummering är lösningen här - bara på andra blick, jag vet anledningen rullarna har hoppat av rälsen: Rollen i den bakre skenan är bruten, och har lossnat från benet. Resten av henne hänger i skenan, en bit fisk jag fiskar ner ur dörrramen.

Glidbussar: Ny del, med klämma
Glidbussar: Ny del, med klämma. Höger: Defekt del med fragment och fristående fäste. Du kunde ha kunnat använda rullar av Teflon, som är mer slitstarka och glider bra på stål, även utan fett.

En sådan diagnos är ofta irriterande, eftersom vi vet alltför ofta från moderna bilar: En öre del orsakar reparationskostnader på flera hundra euro eftersom en skruv, klämma, rulle eller annan person inte kan levereras. Jag överväger två alternativ: fråga mina nya bekanta från Muckelbauer-återförsäljaren om råd eller få rollen reproducerad av vårt instituts precisionsteknikverkstad. Tillverkad av teflon, som en superrulle. Lyckligtvis - och bara för skojs skull - kolla jag in Skandix-webbplatsen i förväg och letar efter ”fönsterregulator”. En rubrik öppnas med tillhörande delar, några fönsterlyftare och de andra "glidbussar, fönsterlyftare". Bilden bredvid den visar exakt vilken roll jag letade efter. Enhetspris: 1,73 €.

Installationen av rollen är komplicerad, även för att reparationsmanualen är svampig på den avgörande punkten - men i sin tur. Rullarna levereras två dagar senare, jag beställde sex: fyra som reservdelar för både främre fönster och två för att prova. Det är också nödvändigt - min plan är att trycka rullarna först i skenorna och fixa sedan fönstret armarna på rullarna. Detta sparar mig från att tråda fönstret på fönstren, ett företag som verkar onödigt komplicerat för mig, speciellt när man arbetar ensam.

Återigen ställde jag dörren inne gratis, fönsterlyftarmarna röra sig som i åtkomstöppningen, att de är lättare att förstå, tryck försiktigt fönstret ner så långt att skenorna på en nivå med ändarna av benen. Det är inte så svårt att tråda rullarna i skenorna. Men då kommer den kritiska punkten: att ansluta armar och roller. I handboken anges att du ska trycka rullarna på axlarna "tills de hörs", det vill säga tills de klickar på ljudet. Hon gör också Jag testar strömfönsterbrytaren som ett test, utan problem slår skivan uppåt. På vägen ner är det igen en metallisk bang, en klink, och skivan och rollen separeras igen.

Att hitta lösningen på pusset kostar mig ytterligare tre fjärdedelar av en timme och tre fler misslyckade försök tills jag närmar mig problemet från basen och lägger bara rollen utan skiva på axeln. Det är slående att efter det första engagemanget är rollen fortfarande mycket lös sitter på axeln, nästan fri lutning i alla riktningar och kan lösas med liten ansträngning. Att röra med en smal skruvmejsel leder också till insikten om att spåret i vilket klämman ska ingripa fortfarande förblir utsatt bakom rullens axel. Bara starkare pressning - mycket starkt pressande, jag måste säga - leder till en andra Einrastgeräusch, rollen sitter sedan fast i den planerade positionen.

Figur: glidbussning. Fästet, från vilket bågen kan ses här, fixerar rullen på axeln (axeländen syns som en rund cirkel på fönsterhandtaget).
Figur: glidbussning. Fästet, från vilket bågen kan ses här, fixerar rullen på axeln (axeländen syns som en rund cirkel på fönsterhandtaget).

Med denna insikt handlar det om ytterligare en kvart i timmen för att lösa in rollen, att introducera den i järnväg och att upprepa processen med en skiva och en remskiva. Då bör du definitivt kontrollera om alla tätnings läppar sitter ordentligt ute, eventuellt med en smal remsa av metall - eller en skruvmejsel med en bred knivhjälp. I ett förnyat test behåll rullarna, gör något fett skenorna smidigt, och efter en annan halvtimme och dörrkanten sitter tillbaka där den borde.

Denna reparation klassificeras av manualen som medium (tredje av fem nivåer). Detta är en realistisk bedömning, bara en person med tillräcklig skicklighet och erfarenhet med en eller annan reparation borde våga. Men om det är gjort är det givande. Min investering: 15 Euro för rullarna, inklusive frakt, och cirka två och en halv timmars reparationstid. Och skruva på en SAAB, där även efter 13 år, skruvarna fortfarande ska lösas som om de bara har skruvas in, kan verkligen vara roligt.

För övrigt borde det finnas SAAB-workshops som också erbjuder praktikplatser för att få utbilda fysiker - min e-postadress är tillgänglig från bloggruppen.

11 tankar om “Nu hjälper jag mig själv: Fönsterhantering på SAAB 9-5"

 • blank

  Hej,

  först tack till PhiBo för svaret och givetvis för det stora bidraget!
  Jag snubblar också mycket, men däremellan slutar jag alltid och tar bilder jag aldrig har gjort.
  Du har dina händer smutsiga och du vill också kunna hantera reparationen.
  Så igen: Tack för det här fantastiska arbetet.

  Jag känner också till rattling i dörren, med min Aero är det framför höger.
  Men endast delvis sänkt fönster.
  Jag fick höra att det berodde på en glidad styrskena i fönstret.
  Delen ska antagligen falla av oftare, den är då ned i dörren, du kan bara lägga tillbaka den. Spara med lite lim rekommenderas naturligtvis i fallet.
  Jag kommer att göra det under montering av de nya styrrullarna.

  Hälsning
  Marc

 • blank

  Om du ser det så ...
  Vet någon varför fönstren i dörren, i det öppna läget, vika så här när du stänger dörren?

  Tack

  • blank

   Vad menar du exakt?

  • blank

   Hej Andrew,
   jag vet vad du pratar om Jag vet det, ibland raslar det under körning. Jag trodde att det bara var jag ...
   Men tyvärr har ingen aning om varför det är!

  • blank

   Utan att vilja göra mig själv till expert - det finns fortfarande en styrskena framför dörren. Skivan går i den här skenan och du kan justera skenan - skruven för detta är ovanför högtalaren. Om det lossnar kan det skramla ljud ... men jag märkte bara under reparationen att något skramlade, beroende på hur skruven var åtdragen.

  • blank

   Jag använder Nigrin multipurpose fett, så jag har smurt mycket plastdelar i labbet i flera år och har aldrig haft några problem.

   Men tack ändå för ledtråden - naturligtvis måste kompatibilitet med plast säkerställas.

 • blank

  Hej,

  Vet någon om dessa rullar också användes i bakrutevakten?
  Hur många roller behöver jag om jag vill byta ut alla?

  Hälsning
  Marc

  • blank

   Det finns två rullar på varje fönster - så du behöver totalt 8. Men beställ gärna några fler - du kommer garanterat att bryta den ena eller den andra under installationen. För de krafter som behövs för installation är dessa saker mycket ömtåliga.

   • blank

    PS: Och du bör inte glömma industriellt fett för glidskenorna. Jag tar det från Nigrin ... Jag skulle inte ta olja eller silikonspray, det samlar bara smuts.

Kommentarer är stängda.