Saab 9000 Talladega 1987 - de mest intelligenta bilar som någonsin har byggts

Vad gjorde Saab så otroligt populärt? Saab byggde hållbara, praktiska och samtidigt sportiga bilar. I efterhand skulle man säga att svenskarna lyckades kvadratera cirkeln. Ett fordon som gör båda halvorna av hjärnan lika glada. Lastningsområdet på en Saab 900 var lämplig för att flytta, prestandan på 900 Turbo 16 S var mogen för sportbilsligaen.

Saab 9000 Talladega 1987
Saab 9000 Talladega 1987


En tradition av mångsidighet, sportighet och god ergonomi, möjliggjort av Saab hatchback och fortsatte genom Saab 9000 till 9-3 I. Tyvärr trodde Saab att ha introducerat en 9-3 II till en GM-studie där det anges att salongbilar är bättre säljbara än hatchbacks. Även om 9-3 II sedan har blivit en elegant bil, saknade vi hatchbacken. Med efterträdaren skulle vi ha fått en sådan kroppsform från Trollhättan igen, och traditionen skulle ha levt på.

Även om hatchbacken gör comeback med vissa märken, är det inte möjligt att kombinera hög nytta med körglädje och elegans. Förmodligen för att marknadsavdelningar inte kan föreställa sig detta och eftersom studier säger att en sådan bil inte skulle hitta någon köpare. Ibland saknar mod och okonventionellt tänkande.

Saab var inte bara unik 1988 med sitt kropps- och turbokoncept och med lite skicklighet skulle det ha varit igen 2013. Då kunde du ha återaktiverat det gamla talesättet. "SAAB - de mest intelligenta bilarna som någonsin har byggts".

5 tankar om “Saab 9000 Talladega 1987 - de mest intelligenta bilar som någonsin har byggts"

 • blank

  "Med efterträdaren skulle vi ha fått en sådan kroppsform från Trollhättan igen, och traditionen skulle ha levt vidare."

  Hej Tom, jag hörde inte det: Hur skulle 9-3 III ha sett ut?

  Med vänliga hälsningar från Stuttgart, God jul och många tack för den informativa bloggen
  Andreas

 • blank

  Coolt klipp

  • blank

   En ny 9-3 III på Phoenix-plattformen skulle verkligen vara bäst!

   Låt oss se om NEVS har tillräckligt med tarmar för att ta med något hit såväl som E.-bilarna - också som en hybrid ...

Kommentarer är stängda.