SAAB Tag: Blandat Nyheter från Sverige

Dåliga nyheter sprids snabbare än goda nyheter. Varför är det Är det en känsla för känsla? I Sverige finns det bra nyheter för den andra biltillverkaren från Göteborg. Och även för Saabs tidigare leverantörer går inte allt förlorat. Och vi lär oss igen: Saab är inte Volvo. Låt oss börja med Göteborgarna.

Saab är inte Volvo
Saab är inte Volvo

Lite bra nyheter för Volvo

Volvo är ganska öppen om krisen. Förmodligen har man bestämt sig internt för att attackera och det är bättre att gå till pressen än att vänta tills media attackerar företaget. Igår var Volvo säljchef på tåget, erkänt att ha gjort grova misstag i Kina. Ja, distributionsnätet har byggts upp för snabbt och till skillnad från tävlingen har man misslyckats med att gå till mittenstäderna och är bara representerad i metropolerna. Således avmarkeras det katastrofala Kina-resultatet medialt.

Idag var Volvos VD Håkan Samuelsson i media som medgav att Göteborg har byggt 25.000 XNUMX färre bilar i år än planerat. Och han meddelade omedelbart att om försäljningen fortsätter att krympa, vilket han förväntar sig, kommer de anställda att behöva gå nästa år. Vilket kommer då att påverka många tidigare Saab-anställda. Att Volvo för närvarande har ett negativt kassaflöde och att något måste förändras - ingen tvekan. Problemen finns i verken och media är fulla av förståelse.

Att jämföra Volvo vs Saab kan man se hur ojämnt pressen behandlar biltillverkarna. Under Saab-krisen fanns det dagliga rapporter på Dagens Industri. Medierna bär en viss komplikation i slutet av kultmärket, som vid en viss tidpunkt också inte hade någon mediekans. En del av det hade självklart sysselsatta medarbetare som plockade upp telefonen omedelbart när något hände i stablebacka.

Om Volvo var Saab, skulle följande rubrik ha varit under den senaste veckan: "Kan Volvo återbetala EIB-lånet?". Men Volvo är Volvo, och lojalitetsnivån är högre än för vissa ex Saab-anställda. Pressen skrev inte ett ord om detta, även om situationen lätt kunde ha varit kritisk. Från Kina, från Kinas utvecklingsbank, kom de goda nyheterna före jul att ett dellån för Göteborg har godkänts. Kontona får 922 miljoner euro eller 8 miljarder kronor, och EIB-lånet kan lösas in i god tid. Det är cirka 10% av det hoppade beloppet som Göteborg förhandlar med banken.

Samtidigt signalerar kineserna beredskapen för ytterligare kredit, och Volvo kan ta itu med omstruktureringen och investeringen. De kommande kritiska åren till den kompletta lösningen av Ford-licensen skulle säkras. Åtminstone i detta avseende goda nyheter för bilindustrins framtid i Sverige!

Något hopp för Saab-leverantörerna

Saab-administratörerna är i media och leverantörer, och inte bara där, i hård kritik. Man vill betala 129 miljoner kronor för det föregående arbetet. Samtidigt ska vissa leverantörer återbetala medel som de olagligen mottas som fordringsägare favoritism. 290 miljoner kronor borde vara, General Motors bär bulk med 23,6 miljoner amerikanska dollar. Opel, Magna och Delphi finns också ombord. Tydligt att dessa saker inte möter entusiasm.

Spännande frågan om GM, Opel eller Magna ska överföra pengar eller advokatskrivning lika med sin egen juridiska avdelning på. Huruvida skadorna verkligen levereras ligger hos domstolen som har det sista ordet i denna fråga.

Sverige är ett ovanligt öppet land för många saker. Men inte när det gäller insolvensförfarandet kring Saab. Då plötsligt alla barriärer som du aldrig misstänkte falla. För att utjämna saker, gav Hans Bergqvist en kort intervju på Radio PV 4 Väst för några dagar sedan. Saabs fordringsägare kan förvänta sig en kvot, så tillkännagivandet. Det finns 1.5 miljarder kronor i administratörens kruka, vilket är en bra 170-miljon.

Naturligtvis mindre kostnaderna advokaterna vill godkänna. Det sista ordet har domstolen, som på 11. Januari beslutar

Det är oklart vem av borgenärerna kommer att få när och vad. Eftersom processen fortsätter och en slutsats inte syns. Med bara 170 miljoner euro i administratörens potten uppstår frågan, för hur mycket - eller hur lite pengar - anläggningen och Saab Powertrain såldes till kineserna. Inklusive rättigheterna till 9-3 och Phoenix-plattformen.

Processen är tyvärr inte transparent, men slutrapporten och svaret på våra frågor kommer. Någon gång…

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

3 tankar om “SAAB Tag: Blandat Nyheter från Sverige"

 • blank

  Hur kan det verkligen ta itu med allt?

  Youngman skulle ha lagt betydligt mer på bordet i huset för SAAB-fabriken och SAAB Powertrain än NEVS med all sannolikhet har gjort - varför sover den svenska pressen och allmänheten så illa om SAAB att du sakta blir upprörd!?

  Eftersom NEVS inte ens har lyckats få någonting hittills, återgår inte blodtrycket precis till normala värden - vilka spel spelas faktiskt här på bekostnad av de tidigare SAAB-anställda och leverantörer? Finns det inte en välkänd personlighet i Sverige som talar Tacheles här?

 • blank

  hello!
  Jag kommer inte bli av med den dumma känslan som är den enda halvvägs
  välrenommerad person, i den här provinsen teatern, v. muller war.der var
  Även om han inte hatade, men han hade åtminstone hjärtblod
  saken och har kämpat som en stor.
  För resten önskar jag en lycklig semester.

  hälsning greger
  (saab-förare sedan sept.1982)

 • blank

  Det är verkligen en besvikelse att sådana belopp ska flöda för ett sådant ogenomskinligt arbete och tilldelningen av kultmärket.
  Av detta kan du se- ”I sin egen sak är alla en mild domare”.
  Tyvärr för Sverige och bilden.

  Och vad gäller pressen är det inget nytt, vilket ofta mäts två gånger, beroende på vad som ger fler rubriker eller där lobbyn är större. Oavsett i vilket land.

  Varje hantverkare som inte gör sitt jobb korrekt måste förvänta sig det här i Tyskland
  han måste reparera utan defekter eller i samförstånd med kunden ger en procentuell rabatt.
  Annars kommer det att förbättras eller eventuellt återproduceras tills kvaliteten är rätt.
  Man bör visa sådana herrar i ”kostymer” att det finns många som arbetar med händerna och gör det med passion - och sedan tar ansvar när något går fel. Du kan se från detta - absolut förlust av verklighet.
  När det gäller Saab skulle det innebära att hålla fast vid det med dina egna medel eller arbeta tills ett rimligt, öppet koncept - framför allt ekonomiskt lönsamt - finns på bordet.
  Men då skulle timelön inte vara mer 15.000 till 20.000 Euro, men högst 7, 50- som för en städare!

  Sad, ledsen.

Kommentarer är stängda.