SAAB Press: Kinesens slott i Trollhättan

I Sverige är Saab alltid ett ämne, och det brittiska mediearbetet för NEVS är målet för en viss artikel. Förra veckan gjorde affärsdokumentet Dagens Industri ett särskilt tufft beslut om vad de kinesiska köpare av fabriken i Trollhättan säger. En intressant artikel som ger drömmarna om elektrisk rörlighet tillbaka till verkligheten.

Den nya NEVS-logotypen är fortfarande på.
Den nya NEVS-logotypen saknas fortfarande.

”Saab bygger nytt luftslott” var rubriken. Som naturligtvis säljer bättre än en rubrik som: ”NEVS bygger ett nytt slott i luften”. Eftersom företaget i Stallbacka, om vi tar det på allvar, går under namnet "National Electric Vehicle Sweden" och bara produkterna, om du hade några, skulle kallas Saab. Eftersom svenskarna är galna på akronymer, resulterar skrymmande namn i varumärken som IKEA, SAAB eller de fonetiskt ointressanta NEVS.

Men tillbaka till fakta. NEVS arbetar fortfarande med en ny logotyp som kommer att visualisera framtiden för varumärket och dess produkter. Eftersom NEVS inte kan tillhandahålla en avgörande affärsplan 100 dagar efter förvärvet av fabriken var det tillräckligt för att Dagens Industri ska kasta ljus på de kända planerna. Eller bättre att dissekera dessa visioner med smak och klassificera dem som orealistiska. Saab-fabriken i Stallbacka har en maximal kapacitet på 190.000-bilar per år. Enligt NEVS-talesman Mattias Bergman vill man använda dessa. Inte 5.000 eller 10.000 bilar är målet. Och 80% av produktionen ska gå till Kina.

Om man antar att det kommer att vara elbilar - de konventionella drivenheterna är obekräftade - då, säger Dagens Industri, bör man titta på försäljningssiffrorna för elbilar i Kina. Den kinesiska regimen tror att de kommer att ha 2020 miljoner elbilar på gatorna till 20. För att uppnå detta mål är fordon med en ren batteridrift kraftigt subventionerade.

Ändå besviker de verkliga siffrorna. 2011 registrerades 5.655 9 elbilar i Kina. Under de första 2012 månaderna av 3.009 var det bara 2012 12.347. I augusti 20 var XNUMX XNUMX elbilar på väg över Kina. Genombrottet är länge och det ser mer ut som en lång marsch på upp till XNUMX miljoner fordon. "Inte ens en kommunistisk regim kan tvinga folk att köpa elbilar”Säger författaren Hakan Mattson.

I USA ser vi nästan samma bild. Även om antalet fordon som säljs av 56.000 verkar vara ganska höga, ingår även plug-in hybriderna. Rena elektriska bilar är 24.000. Även Nissan, med bladet ganska bra på vägen, kör de optimistiska prognoserna långt efter. Målet var nu fördubblingen av förra årets försäljningsuppgifter. Istället för 9.679-fordon skulle man nu vilja skrapa 20.000-märket. Planen var 500.000!

Låt oss titta på siffrorna i Sverige - grunden för NEVS - då blir det ännu värre. 236 elbilar har sålts hittills i år. Om NEVS, som Bergman meddelade, vill köra full kapacitet 2017 och leverera 80% till Kina, är varje kinesisk elbil en Saab. Eftersom marknadsforskaren Pike Resarch förväntar sig en försäljning i Kina av 2017 150.000 batteribilar XNUMX.

Mot denna bakgrund är kinesernas planer orealistiska, enligt Dagens Industri, och svårt att tro.

Visserligen har DI alltid varit särskilt Saab-ovänliga, och åtminstone där verkar NEVS fortsätta den gamla Saab-traditionen. Men med sina uttalanden och bristen på en affärsplan ger de kinesiska investerarna alltid en hjälpande hand. Dåliga rubriker i Sveriges ledande företagstidning? Själva att skylla! Efter 100 dagar är respitperioden över och du bör äntligen börja leverera fakta om du inte vill förlora trovärdigheten helt. Kommer fordon med konventionella drivenheter eller inte? Eller så håller du dig till elbilarna, vilket sannolikt kommer att få affärsmodellen att misslyckas.

Eftersom prognoserna har hämtats över hela världen och entusiasmen för elektronik brinner på en liten flamma. Den ekonomiska krisen i det gamla Europa och den dämpade tillväxten i andra länder uppmuntrar inte experiment. Företag som Fisker tycker också att det är svårt att bygga bilar med batterier. Fiskers leverantörsbatteritillverkare A123 går sönder efter att ha bränt 249 miljoner dollar i statliga medel. Företaget, som byggdes med skattebetalarnas pengar, har nu köpts av Wanxiang Group, en stor billeverantör från Kina. Till dess att övertagandet är klart kommer Fisker att stoppa produktionen. Kineserna på NEVS kommer åtminstone att skonas av denna katastrof. För med din egen batteriproduktion är du oberoende av externa leverantörer.

Men det finns en annan punkt som borde ge oss paus. Fisker har investerat mer än en miljard dollar i flera finansieringsrunder och är fortfarande långt ifrån att etablera sig på marknaden. En miljard ! Som en början, kom ihåg! För att bygga om ett varumärke och vara framgångsrik på lång sikt bör det vara 4 till 5 miljarder euro. Då kan du räkna med den första inkomsten. Det kan ge dig en uppfattning om vad du behöver i Sverige, eller mer exakt i Trollhättan, för att förverkliga de elektriska drömmarna.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Oliver för saabblog.net

9 tankar om “SAAB Press: Kinesens slott i Trollhättan"

 • Hoppet dör sist. Om "endast 12" e-bilar registrerades i Kina under de första 2012 månaderna 3009, kan man hoppas på de återstående månaderna i år.

 • I vissa forum läser jag vännerna kallar sig i NEVS-UNITED :-).

 • Fascinerande hur mycket åsikterna / perspektiven på den aktuella situationen och framtiden mellan denna blogg och "vännerna" till Saabsunited verkar skilja sig åt. Men trevlig artikel. Tack.

 • Jag tror inte att det faktiskt är en nackdel att efter slutet av VM gick en tid in i landet - insolvens ligger därför inte längre på allas läppar.

  På grund av de svåra fakta om elektromobilitet skulle den nya ägaren vara väl tillrådlig om han definitivt började på två sidor och också erbjöd fordon med konventionell drivteknik - naturligtvis senare med en perfekt PHOENIX-plattform och en vacker ny skandinavisk design. Men det vet vi alla länge!

  Hälsningar från Hamburg

 • ... ..och bilmärket är inte ens mer glömt. Konkurrenterna är naturligtvis nöjda.

 • Men vi har också fångat en konstig investerare för SAAB. När kommer nyheter om konventionella enheter?

 • Också bara 12 ... Och jul och julhelgen är precis runt hörnet 😉

 • Hi Tom,

  hur många månader har din kalender? När den första 12 är över? 😉

  Jag kunde fortfarande använda en så liten kompletterande sommar.

 • Tja, allt vi kan hoppas är att du kommer ut ur elbilen innan det är för sent och bygga de bilar vi verkligen vill ha!

Kommentarer är stängda.