Bakspegel: Sverige under is

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

"Situationen i Sverige är dyster, i Europa är det bara värre i Grekland än i Sverige," skrev den ledande affärstidningen i Dagens Industri för några dagar sedan. Är det på grund av den långa, kalla och mörka svenska vintern som mörknar sinnet, eller är situationen verkligen så dyster?

Det är säkert, det rinner i Sverige. För några dagar sedan i Göteborg visade lastbilchaufförer mot social exploatering. Det var bara en liten demonstration av bara 36-lastbilar, och det var väldigt civilt. Men faktiskt en händelse som vi skulle ha väntat i Grekland eller Spanien, inte i välmående Sverige.

Var i Europa är problemet med ungdomsarbetslöshet högst? Spanien, Grekland? Svaret är förvånande, men du gissade det nästan. Det är Sverige, och problemet är inte nytt. Även under de senaste högkonjunkturåren, ungdomsarbetslösheten i genomsnitt 25% i oktober 2012 23% var på en arbetslöshet i hela befolkningen i 7.7%.

Unga svenskar mellan 18 och 24 år är fyra gånger mer benägna att vara arbetslösa än i resten av EU. Enligt statistikbyrån Eurostat ligger Sverige på topp. Statistiken är inte helt korrekt. Detta beror på att unga svenskar som studerar vanligtvis är registrerade som arbetssökande och majoriteten är beroende av deltidsjobb. Men detta sätter inte problemet i perspektiv.

På grund av de starka fackföreningarna är inträdeshindren till arbetsmarknaden högre än någon annanstans i Europa, och andelen tillverkning minskar stadigt. I Sverige talar man om en växande ”zombieekonomi” och betyder arbetsmarknaderna i England och USA, där den finansiella sektorns andel av bruttonationalprodukten har varit alltför hög i åratal.

Trollhättan, vår favoritstad i Västragötland, har blivit ett slags stort utomhuslaboratorium. Där kan du studera vad som händer när du avstår från industriell produktion och förlitar dig på ren service. Arbetslösheten, med 16%, slår det nationella genomsnittet och närmar sig sydeuropeiska förhållanden. Det är ingen förbättring i sikte 2013, och de lokala myndigheterna hoppas tydligen inte längre på en våg av rekryter från NEVS. Istället berömmer du de små ljusa fläckarna. Service är efterfrågad i Trollhättan. Äldre- och omvårdnad har tillväxtnivåer som överallt i det ”gamla” Europa.

Om Trollhättan vill gå ur arbetslöshet i denna generation utan att bli en spökstad, så måste något förändras. För att bara kunna drömma om att bilar släpper av monteringsbanan i Stallbacka är det övre ödet av det andra svenska varumärket avgörande.

Göteborgarna är i grov sjö. Även Kina, som för närvarande är en fristad för europeiska tillverkare, är ett problem för Volvo. Försäljningen minskar när konkurrenten ökar. Volvo, enligt mina analytiker, har inte lyckats presentera sig själv som en europeisk premiumleverantör. I Kina uppfattas Volvo som ett kinesiskt företag, vilket inte går bra. Kineserna älskar europeiska produkter, och de som har råd med det, väljer originalet och köper BMW, Mercedes eller Audi. Även Lexus står på väg och visar tillväxtfrekvenser som kan ge tårar till Volvos ögon.

Volvos ägare Geely har också sina problem - trots de fantastiska försäljningssiffrorna för sina egna inhemska märken. Företaget är starkt skuldsatt och enligt kinesisk press helt till bankernas fördel.

Tillbaka till Sverige! Volvo PKW-koncernen har under de senaste fyra månaderna lämnat 1.000-anställda. Tillfälliga arbetstagare och externa konsulter var tvungna att flytta sina platser, inte bara i Skandinavien utan också på Gent-fabriken. På julen kommer Torslanda-fabriken att vara helt stängd i två veckor för att kompensera för den fallande efterfrågan. En ledande Volvo-chef, som vägrade att nämna sitt namn, berättade för Dagens Industri om en nedgång i produktionen jämförbar med året 2008.

Ett annat problem är produktsortimentets skick. Den viktigaste modellen, Volvo V70, är ​​nu nedtonad. Efterträdaren inte inom räckhåll. De välkörande små Volvos kan visa bra siffror men för lite avkastning. Och Volvo plågas av ett annat problem som vi känner från Saab. För varje ny Volvo går licensavgifterna i fickorna hos den tidigare ägaren Ford, eftersom allt är baserat på dess teknik. Till skillnad från de avgifter som GM har avtalat med Saab, Var försiktig, vi skriver något positivt om Detroit ) Ford enligt insiders kraftigt.

Vad gör Volvo för krisen? Valet är mellan att spara, spara, spara och attackera. Volvo VD Håkan Samuelsson har bestämt sig för att attackera. Under de närmaste åren planerar tillverkaren att investera 70 miljarder i sina växter och produktsortiment. Så lägger Samuelsson lite på den ursprungliga investeringsplanen, vilket låter bra först. Ungefär hälften av pengarna ska flyta till Sverige. Torslanda-växten ska moderniseras, länge senast. För brunn 20 flög år inte några stora mängder mer i huvudverket, vilket medförde en storisk situation.

Några kilometer från Torslanda står en toppmodern, flexibel bilfabrik tom och still. Systemen behöver dyr underhållning och bara kostar. I Torslanda är å andra sidan färgbutiken gammal och benägen att misslyckas, hela fabriken gråter ut för investeringar. Detta faktum har pågått spekulation de senaste månaderna om Volvo inte skulle ta över Saab-fabriken för en liten avgift. Inte några i Trollhättan såg detta som mycket troligt, men som vi vet så hände det inte.

Förutom Torslanda ska Skövde motoranläggning och kroppshop i Olofström ingå i investeringen. En ny generation av 4-cylindermotorer ska dyka upp och en ny bilplattform. Den första nya modellen kommer att vara XC2014-efterföljaren som förväntas för slutet av 90. För närvarande vill Göteborg behålla sina marknadsandelar, försvaret är mottot. Men tills 2020 är det ambitiösa målet för 800.000 producerade enheter under året. Ambitiösa mål och Torslanda-anläggningen, utformad för 300.000-enheter, kan då växla från tvåväxlingsoperation till treväxlingsläge.

Så allt är inte så illa i Sverige och med tanke på situationen är det bara en tidig vinterdepression? Samuelssons plan, i princip bra, har en fångst. Den nya Volvo-chefen arbetar fortfarande med problemet som hans föregångare också hade. De ambitiösa investeringarna beror på bristen på kreditgodkännande från China Development Bank. Det har bara funnits ett "Letter of Intent" sedan april, men du är nära. Föregångaren sa dock detta på sommaren.

Varför är vi så intresserade av Volvos historia? Volvo är viktigt för den svenska ekonomin och för bilindustrin i landet. Om göteborgarna snubblar eller faller, skulle detta vara dödligt för alla små leverantörer i landet. För dessa företag är situationen efter Saabs avgång redan osäker och den fallande produktionen hos Volvo gör inte situationen bättre ...

Kineserna i Trollhättan kunde äntligen sätta sina ambitioner att bygga bilar i Sverige till rekordet. De ledande sinnena, de geniala svenska ingenjörerna, skulle lämna landet och hitta nya jobb i Ingolstadt, München, Stuttgart eller Shanghai. Därför måste Volvo så gott som möjligt komma igenom den svenska istiden. Vi håller fingrarna korsade!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om “Bakspegel: Sverige under is"

 • blank

  Sverige skulle ha varit väl rekommenderat att spara SAAB, så du skulle få färre problem. Kanske nu också en potent ägare och allt skulle vara bra.

 • blank

  Åtminstone de svenska politikerna har beslutat att köpa nya SAAB-Gripen för svenska flygvapnet och köper inga kinesiska flygplan. Kanske blir det annorlunda om tio år. I slutändan kommer globaliseringspriset för världsekonomin alltid att betalas av den lilla mannen / kvinnan. Åtminstone är hela frågan om € -pengar nu avklarad. Detta betalningsmedel används definitivt av många europeiska länder. (Var är tryckpressen egentligen?). Alltid väldigt spännande, vad "våra" politiker i Europa gör ...

 • blank

  Tack för den stora rapporten.
  Eftersom jag behöver en ny bil professionellt varje 2-år passerade bägaren tyvärr inte detta år. Till vår Saab var tvungen att gå med i en VOLVO V70.
  Även om inte en Saab, men mycket bättre än att undvika andra märken.
  Jag måste hålla med Frank C, gnistan hoppar inte över, men allting är fortfarande acceptabelt.
  Jag måste lägga till ovanstående rapport som min Volvo-återförsäljare berättade för mig
  som får V70 i 2013 en större ansiktslyftning och därigenom igen lite attraktiv.
  Men jag tyckte det var väldigt bra på Saab att produkterna inte gick efter några trender varje år och att fordonen kunde hålla sina egna mönster under en längre tid.
  Så cirkeln stängs igen med Volvo, med hopp om att Volvo inte kommer att klara sig på samma sätt som vår älskade Saab ...

  Och till jul önskar jag att jag någon gång kan beställa en ny Saab på fabriken igen ...

  • blank

   Jag har inga höga förhoppningar längre .... Men kanske kan du snart skaffa dig en ny SAAB, vem vet vad Neo Scale eller Minichamps kommer på marknaden de närmaste månaderna 😉

 • blank

  Volvo får inte snubbla och försvinna senare!

  Om det verkligen inte kommer några nya SAABs skulle VOLVO vara ett möjligt alternativ för tillfället.

 • blank

  Bra rapport och du kan verkligen bara hålla dina fingrar korsade för VOLVO i denna spännande historia! V70 är redan en fin bil, men gnistan hoppar inte över. Det är bara så, antingen SAAB eller VOLVO

 • blank

  Så i ett land där varken rik eller fattig du inte kan hitta arbete. Jag undrar vem som ska betala? Jag tvivlar på att Tyskland har de djupa fickorna eller beredskapen för frälsning eller ett berört land.

Kommentarer är stängda.