Bakspegel: Sverige under is

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

"Situationen i Sverige är dyster, i Europa är det bara värre i Grekland än i Sverige", skrev Dagens Industris ledande affärstidning för några dagar sedan. Är det den långa, kalla och mörka svenska vintern som mörkar sinnet, eller är situationen verkligen så dyster?

Det är säkert, det rinner i Sverige. För några dagar sedan i Göteborg visade lastbilchaufförer mot social exploatering. Det var bara en liten demonstration av bara 36-lastbilar, och det var väldigt civilt. Men faktiskt en händelse som vi skulle ha väntat i Grekland eller Spanien, inte i välmående Sverige.

Var i Europa är problemet med ungdomsarbetslöshet högst? Spanien, Grekland? Svaret är förvånande, men du gissade det nästan. Det är Sverige, och problemet är inte nytt. Även under de senaste högkonjunkturåren, ungdomsarbetslösheten i genomsnitt 25% i oktober 2012 23% var på en arbetslöshet i hela befolkningen i 7.7%.

För unga svenskar mellan 18 och 24 är sannolikheten för arbetslöshet fyra gånger högre än i övriga EU. Enligt statistikbyrån Eurostat är Sverige således högst uppe. Statistiken är inte helt rätt. För unga svenskar som studerar brukar också registreras som arbetssökande, och majoriteten är beroende av deltidsjobb. Problemet är inte relativiserat därmed.

Eftersom hindren för tillträde till arbetsmarknaden är högre än någon annanstans i Europa på grund av de starka fackföreningarna, och andelen av tillverkningsindustrin ständigt minskar. I Sverige talar man om en hotande "zombieekonomi", med hänvisning till arbetsmarknaderna i England och USA, där i många år andel av finansindustrin i bruttonationalprodukten har varit alltför hög.

Trollhättan, vår favoritstad i Västragötland, är nu ett slags stort utomhuslaboratorium. Där kan du studera vad som händer när du gör det utan industriell produktion och lita på ren service. Arbetslösheten med 16% sänker det rikstäckande genomsnittet och närmar sig sydeuropeiska förhållanden. För 2013 är ingen förbättring i sikte, på en våg av rekrytering från NEVS, hoppas de lokala myndigheterna inte längre längre. I stället berömmer du de lilla ljusa fläckarna. Trollhättan är efterfrågan på service. Nursing och omvårdnad har tillväxten som överallt i "gamla" Europa.

Om Trollhättan vill gå ur arbetslöshet i denna generation utan att bli en spökstad, så måste något förändras. För att bara kunna drömma om att bilar släpper av monteringsbanan i Stallbacka är det övre ödet av det andra svenska varumärket avgörande.

Göteborgarna är i grov sjö. Även Kina, som för närvarande är en fristad för europeiska tillverkare, är ett problem för Volvo. Försäljningen minskar när konkurrenten ökar. Volvo, enligt mina analytiker, har inte lyckats presentera sig själv som en europeisk premiumleverantör. I Kina uppfattas Volvo som ett kinesiskt företag, vilket inte går bra. Kineserna älskar europeiska produkter, och de som har råd med det, väljer originalet och köper BMW, Mercedes eller Audi. Även Lexus står på väg och visar tillväxtfrekvenser som kan ge tårar till Volvos ögon.

Även Volvo-ägaren Geely har - trots briljanta försäljnings siffror för sina egna inhemska etiketter - så hans problem. Företaget är högt skuldsatt och enligt den kinesiska pressen är det helt till bankernas nåd.

Tillbaka till Sverige! Volvo PKW-koncernen har under de senaste fyra månaderna lämnat 1.000-anställda. Tillfälliga arbetstagare och externa konsulter var tvungna att flytta sina platser, inte bara i Skandinavien utan också på Gent-fabriken. På julen kommer Torslanda-fabriken att vara helt stängd i två veckor för att kompensera för den fallande efterfrågan. En ledande Volvo-chef, som vägrade att nämna sitt namn, berättade för Dagens Industri om en nedgång i produktionen jämförbar med året 2008.

Ett annat problem är villkoret för sortimentet. Den viktigaste modellen, Volvo V70, är nu gråtonad. Efterträdaren är inte inom räckhåll. Den goda loppet småvolvos kan verkligen visa fina nummer, men för lite avkastning. Och Volvo plågar ett annat problem vi vet från Saab. För varje ny Volvo-royalties går in i fd från den tidigare ägaren Ford, för allt bygger på sin teknik. I motsats till de avgifter som GM har kommit överens om med Saab, Var försiktig, vi skriver något positivt om Detroit ) Ford enligt insiders kraftigt.

Vad gör Volvo för krisen? Valet är mellan att spara, spara, spara och attackera. Volvo VD Håkan Samuelsson har bestämt sig för att attackera. Under de närmaste åren planerar tillverkaren att investera 70 miljarder i sina växter och produktsortiment. Så lägger Samuelsson lite på den ursprungliga investeringsplanen, vilket låter bra först. Ungefär hälften av pengarna ska flyta till Sverige. Torslanda-växten ska moderniseras, länge senast. För brunn 20 flög år inte några stora mängder mer i huvudverket, vilket medförde en storisk situation.

Några kilometer från Torslanda står en toppmodern, flexibel bilfabrik tom och still. Systemen behöver dyr underhållning och bara kostar. I Torslanda är å andra sidan färgbutiken gammal och benägen att misslyckas, hela fabriken gråter ut för investeringar. Detta faktum har pågått spekulation de senaste månaderna om Volvo inte skulle ta över Saab-fabriken för en liten avgift. Inte några i Trollhättan såg detta som mycket troligt, men som vi vet så hände det inte.

Förutom Torslanda ska Skövde motoranläggning och kroppshop i Olofström ingå i investeringen. En ny generation av 4-cylindermotorer ska dyka upp och en ny bilplattform. Den första nya modellen kommer att vara XC2014-efterföljaren som förväntas för slutet av 90. För närvarande vill Göteborg behålla sina marknadsandelar, försvaret är mottot. Men tills 2020 är det ambitiösa målet för 800.000 producerade enheter under året. Ambitiösa mål och Torslanda-anläggningen, utformad för 300.000-enheter, kan då växla från tvåväxlingsoperation till treväxlingsläge.

Så allting är inte så illa i Sverige och övervägande av situationen men bara en tidig vinterdepression? Samuelssons plan, i princip bra, har en fångst. Den nya Volvo chefen arbetar fortfarande med det problem som hans föregångare hade. De ambitiösa investeringarna beror på bristen på utlåningsförpliktelser från Kinas utvecklingsbank. Sedan april finns det bara ett "Intentionsintent", men du är nära. Men föregångaren sa det redan på sommaren.

Varför bryr vi oss så mycket om Volvos historia? Volvo är viktigt för den svenska ekonomin och för bilindustrin i landet. Om gubbarna snubblar eller faller, skulle detta vara dödligt för alla små leverantörer i landet. För dessa företag är situationen efter Saabs avgång nu redan osäker och den minskade produktionen hos Volvo gör inte situationen bättre ...

Kineserna i Trollhättan kunde äntligen sätta sina ambitioner att bygga bilar i Sverige till rekordet. De ledande sinnena, de geniala svenska ingenjörerna, skulle lämna landet och hitta nya jobb i Ingolstadt, München, Stuttgart eller Shanghai. Därför måste Volvo så gott som möjligt komma igenom den svenska istiden. Vi håller fingrarna korsade!

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om "Bakspegel: Sverige under is"

 • Sverige skulle ha varit väl rekommenderat att spara SAAB, så du skulle få färre problem. Kanske nu också en potent ägare och allt skulle vara bra.

 • Svenskarna har åtminstone bestämt sig för att köpa den nya SAAB Gripen för Svenska flygvapnet och köper inte några kinesiska flygplan. Kanske är det annorlunda igen i 10 år. Priset på globaliseringen av världsekonomin kommer alltid att betala den lilla mannen / kvinnan. Åtminstone nu är hela pengeproblemet avgjort. Betalningssättet kommer definitivt att användas av många europeiska länder. (Var är tryckpressen?). Alltid mycket spännande vad "våra" politiker gör i Europa ... ..

 • Jag har inga stora hopp längre ... Men kanske kan du få en ny SAAB snart, vem vet vad Neo Scale eller Minichamps kommer att komma ut på marknaden under de kommande månaderna 😉

 • Tack för den stora rapporten.
  Eftersom jag behöver en ny bil professionellt varje 2-år passerade bägaren tyvärr inte detta år. Till vår Saab var tvungen att gå med i en VOLVO V70.
  Även om inte en Saab, men mycket bättre än att undvika andra märken.
  Jag måste hålla med Frank C, gnistan hoppar inte över, men allting är fortfarande acceptabelt.
  Jag måste lägga till ovanstående rapport som min Volvo-återförsäljare berättade för mig
  som får V70 i 2013 en större ansiktslyftning och därigenom igen lite attraktiv.
  Men jag tyckte det var väldigt bra på Saab att produkterna inte gick efter några trender varje år och att fordonen kunde hålla sina egna mönster under en längre tid.
  Således stänger cirkeln igen till Volvo, med hoppet att Volvo inte kommer att gå som vår älskade Saab s .. ..

  Och till jul önskar jag att jag en dag kan beställa en annan Saab på fabriken ...

 • Volvo får inte snubbla och försvinna senare!

  Om det verkligen inte kommer några nya SAABs skulle VOLVO vara ett möjligt alternativ för tillfället.

 • Bra rapport och du kan verkligen bara hålla dina fingrar korsade för VOLVO i denna spännande historia! V70 är redan en fin bil, men gnistan hoppar inte över. Det är bara så, antingen SAAB eller VOLVO

 • Så i ett land där varken rik eller fattig du inte kan hitta arbete. Jag undrar vem som ska betala? Jag tvivlar på att Tyskland har de djupa fickorna eller beredskapen för frälsning eller ett berört land.

Kommentarer är stängda.