SAAB-märkning: Spyker Youngman-anslutningen

För den tidigare Saab-vd Victor Muller var idag en av de framgångsrika dagarna. Youngman har tecknat de efterlängtade kontrakten och investerar 10 miljoner i den ekonomiskt mycket begränsade tillverkaren av exklusiva sportbilar. Dessutom kommer en annan 25 miljoner € att flöda in i det nya Spyker D8-projektet där Youngman äger 75% av aktierna.

Kontraktsignering: Victor Muller och Pang Qingnian

Den nya Super SUV, egentligen ett gammalt och åldrat projekt som var länge kvar, borde göra den lite rikare delen av denna värld lycklig. Försäljningspriset ska vara på en miljon dollar, så ingen bil för den mindre väskan. Hmm. 1.000.000-dollar för en till synes skrymmande bil av en knappt känd tillverkare? Huvudmarknaden är Kina där europeiska lyxvaror blomstrar. Fortfarande ambitiös. Men vad var aldrig ambitiöst och ödmjukt om Victor Muller?

Mullers SUV: Spyker D8 för 1.000.000 US Dollar

Saab-Spyker-Youngman-Phoenix-projektet tar också form. Samriskföretaget, där kineserna riktar sig till 80% av aktiekapitalet och önskar investera, bygger på en Spyker-variant av Saab Phoenix-plattformen. Som redan meddelats bör slutprodukten vara lyxigare och dyrare än den ursprungliga Saab-varianten. Var och när den gemensamma produkten från Spyker och Youngman ska komma ifrån produktionslinjen är fortfarande osäker. Både Kina och en europeisk plats nämns.

Victor Muller själv har varit en frekvent gäst i Trollhättan nyligen. Där, som vi vet, är en bilanläggning ledig att vänta på anställning. Allvarligt att förväntas är emellertid ren spekulation.

Dessutom kommer Spyker att överföra alla namngivningsrättigheter till ett nytt företag som ägs av 75% av kineserna, och kommer också att bevilja namnkortslicenser för de nya projekten. Youngman tar härmed ett strategiskt steg vidare och bryter sig bort från Lotusberoendet. Spyker är ett kinesiskt ägt varumärke som Youngman alltid har velat ha.

Hela paketet låter bra och ser ut som en klassisk win-win-situation. Om myndigheterna i Peking ännu inte saknade välsignelse av verksamheten. En situation som kommer att bli bekant för de flesta läsare.

Det var fortfarande 3-miljarder US-rättegången från Spyker mot den amerikanska autojätten GM. General Motors vill avvisa rättegången och Spyker hade lagt fram nya handlingar för att underbygga rättegången. Nu har Michigan domstol en utfrågning för 19. Februari 2013 uppsättning.

På några år kan produkter baserade på samma teknik rulla av monteringslinjen hos två olika investerare. En produkt kan visas under märket "Saab", den andra under "Spyker" -etiketten. Muller och hans aktiviteter och drömmar stannar kvar hos oss ett tag. Det är säkert. Men är vi fortfarande intresserade av Muller?

Text: tom@saabblog.net

Bild: Spyker

 

5 tankar om “SAAB-märkning: Spyker Youngman-anslutningen"

 • blank

  Hej,

  Så var frågan om vi är intresserade VM. Ett klart ja, men hej! Och hur!

  Precis som jag är intresserad av designersna, är chefer och fans som trodde på Saab Spirit också intressanta. De senaste tiderna är naturligtvis inte historiska och har därför fler steg men jag tycker att det är super intressant.

  På samma sätt kanske du tycker att administratörernas, plattformarnas etc. arbete inte är värt att rapportera - vilket jag definitivt inte delar.

  Så fortsätt och rapportera

 • blank

  på VM hade jag alltid denna ”där saker händer bakom gardinen”. Ändå gillade jag hans försök att starta om Saab. Och jag gillar Spyker SUV. Det skiljer sig från vad du ser på gatan och kommer att vara i Spyker-stil. Det är okej.

 • blank

  Som entreprenör tycker jag att Victor Muller är en fascinerande personlighet, även om han misslyckades med planen att köpa SAAB GM och sedan betala med aktier i det företag han köpte. Inte riktigt förvånande, också eftersom GM-inflytandet i det nya företaget var för stort och Spyker / SWAN för svagt ekonomiskt för att helt kunna ta sig ur GM-greppet. Ändå tycker jag det är fascinerande hur han inte är imponerad av sådana motgångar och nu bygger om Spyker - förhoppningsvis med ett bättre resultat.

  Förresten, jag gillar inte heller D8 SUV ... men jag hade verkligen velat se C-XII eller C-VII Aileron. Det var mycket trevligare mönster ...

 • blank

  …inte riktigt; Pseudoluxmodeller för ...
  och vackert är något annat.
  Den här SUV-fronten Porsche, bakom Lotus och in
  den mellersta upprördheten.
  det måste vara så.
  Saabige hälsningar från Thüringen

  • blank

   …… och någonstans med saknade BMW-enheter… ..

Kommentarer är stängda.