SAAB Dag: Trollhättan, Auktion, Personlig

Saabs auktion i Sverige är ett ämne i fanscirklar, och det finns ett stort intresse från Tyskland. Auktionen kommer att genomföras med tyskt deltagande, det är nu säkert, och det är spännande att se hur priserna kommer att utvecklas.

blank
En titt i auktionshallarna. Foto: Roger Larch

Speciellt med Saab 9-5 sportkläder måste du tänka på motivationen. Vem erbjuder en bil som, i motsats till alla drömmar, inte är lämplig för daglig användning? Är de bara samlare och museer, eller ligger bakom de budgivande ambitiösa tillverkarna från Fjärran Östern, som vill ha den senaste Saab-tekniken på dissektafältet? Att veta svaret på denna fråga skulle vara intressant.

Fri åktur till Trollhättan

En gång var det ”Trollhättan -paketet” som GM hade pressat ut från den svenska regeringen. I utbyte mot det långsiktiga skyddet av Saab-jobb investerade staten många miljoner i förbättrad infrastruktur. En utbyggnad av järnvägsnätet, nya moderna stationer och en omdesign av E45 från Göteborg till Trollhättan. GM har inte hållit sina löften, de jobb som det garanterat kommer att försäkra har försvunnit.

För Trollhättan har från lördag en förbättrad anslutning till den svenska västkusten. Ruten, delvis blåst in i berget, kommer att förkorta resetiden. En hel del politiska kändisar finns på plats för att byggnaden ska fungera. För oss som fans en liten fördel, eftersom den nya E45 sparar när vi besöker Saab-staden, omvägen via Uddevalla.

Matthias Seidl till Opel

Han arbetade nära Victor Muller, och han var en av de starkaste personligheterna i kampen om kulttillverkaren från Sverige. Matthias Seidl, senast som Vice President Global Sales & Aftersales på Saab Automobile, kommer att bli den nya försäljningschefen för Opel från och med den 1 januari 2013. Innan dess arbetade han för Volkswagen-koncernen i 20 år, bland annat som COO på Volkswagen of America, verkställande direktör försäljning amerikanska regionen för VW och Audi, vd för Audi Australia och Director Asia-Pacific och regionchef Västeuropa på Audi.

Som Saab-bloggare har du en något splittrad relation med Rüsselsheimers och ser förändringen med ett skratt och ett gråtande öga. En sak är säker - Opel får en utmärkt försäljningschef! Våra grattis till Matthias Seidl.

Text: tom@saabblog.net

Foto: Roger Larch

 

6 tankar om “SAAB Dag: Trollhättan, Auktion, Personlig"

 • blank

  @ Tom Knecht: Tack för dina alltid informativa bidrag; Men det är en sak jag skulle be dig att förklara för en intresserad lekman utan någon märkbar förståelse för teknik: Varför beskriver du de fordonsserier som nämns som ”inte trafiksäkra”? Är du rädd för vårdslös spridning? Måste du räkna med funktionsstörningar? Och i så fall: varför?

  Tack på förhand för några korta kommentarer.

  • blank

   Det är inte för ingenting som folk pratar om samlarobjekt på denna auktion och termen "förserier" borde säga allt. Fordonen är byggda och konfigurerade för hand och är definitivt inte avsedda för daglig användning. Naturligtvis hamnar dessa fordon i pressen efter testning och kommer inte i kundens händer. Att bloggteamet kunde flytta dessa fordon var ett absolut undantag. Den manuella bearbetningen är instabil, det finns bättre och sämre fordon. Naturligtvis, och som redan beskrivits, gäller detta även körbarhet. Vissa kör utmärkt, andra inte. Du får det bästa intrycket när du undersöker föremålen på plats!

   • blank

    Tack - nu är jag lite på bilden. Nej, jag kommer verkligen inte att undersöka och köpa. Som en långvarig Saab-förare och fläkt är jag intresserad av ämnet ensam.

  • blank

   Jag stör mig en gång

   Dessa "fordonsserier" är för det mesta inte godkända eftersom relevanta rapporter ännu inte är tillgängliga för godkännande.
   För det mesta bara tjäna dessa pre-serie fordon för att driva detaljerade testcykler och även skapa olika rapporter.

   Om till exempel inga COC papper finns, ingen gas certifikat avgaser existerar, etc. bör nästan vara omöjligt tillstånd i Europa.
   Enstaka köpbrott (vanligtvis) alla ekonomiska resurser hos den normala tjänaren.

   Behandlingen av fordonen tänkta att i stort sett uppfyller standarden, som inte kan uteslutas att små detaljer är annorlunda i serien.

 • blank

  En fin bild för att se så många nya bilar från den tidigare SAAB-bilmakaren förenad i en bild. Jag blir lite ledsen. Men det här är inte bara jag som det. Sedan konkursförhållandet har ett annat 1-år gått. Hur snabbt går tiden? Jag kan bara gratulera alla nya ägare till köpet.

  • blank

   Hej Saab fan,

   ja, mitt hjärta blöder också när jag ser dessa vackra bilar ...
   Det är verkligen ledsen! Sadness skulle också vara ett bra namn för de sista Saabs, som skruvas samman av ANA:

   Saab 9-3 hanterar sorg!

   Soliga hälsningar från den (något) snöiga Oldenburg

   André

Kommentarer är stängda.