Saab Talk: Saab nonsens går runt om i världen

Allt började med en liten artikel i TTELA. Den nya ägaren av Saab fabriken i Trollhättan och licenstagare av kontrollerna varumärke om det är möjligt att producera igen från sommar 2013 Saab 9-3. Flera andra nationella tidningar tog upp ämnet, och det kunde ha varit det. Sedan kom den berömda Östlund intervju vid Swade, och kineserna såg att en mediestorm bröt lös.

Saab redo för vintern?

Swade hittade sig i Svenska Auto-Motorsport Edition nästa dag, och nu har du märkt vilket ägg du lägger i boet. Pressavdelningen för NEVS måste ha lanserat en motattack vid denna tidpunkt. Med framgång! Förra söndagen var du med Bilar Storbritannien i brittisk press, på måndag i Saudiarabien, på tisdag på Automotive News Europe, Leftlane News, Bara bil, Economic Times India och listan blev längre och längre ... Östlund-offensiven rullade på och lavinen blev större ...

Med en fördröjning, som alltid, kom Östlund också i Tyskland med sina goda nyheter. Portalen av T-Online tog Saab-comebacken som dagens nyheter, bara för att sätta den i perspektiv senare med frågetecken. Och vårt favoritmärke gjorde till och med det till Autobild. Om du tittar närmare på ämnet inser du vilket nonsens - jag kan inte tänka mig ett bättre ord - ibland kommer igenom pressen.

Exempel på bilbild. "... men en ny 9-3 med en konventionell förbränningsmotor ... sommaren 2013"Så vi får redan vår nya 2013-9 3, då andas vi lätt,"... men 9-3 ska inte bara komma som en sedan, utan också som en cabriolet och stationvagn ... Båda båda ska vara fullt utvecklade med bensin och dieselmotorer inom 18 månader. Plattformen kan komma från Phoenix-studien som hölls i Genève 2011”Bör inte bara komma som sedan, utan också i andra varianter. Här slutar Autobild äntligen allting.

Historien om domstolsbeslutet märks inte längre. "De nya modellerna kommer att rulla av linjen i framtiden med namnet Saab, men bär inte längre den klassiska Saab-Greif i vapenskölden. Efter domstolsavgörande får endast lastbilens bonde, Scania, hävda det.Vilken bedömning? Missade vi något? Historien med domen, som måste ha föregåtts av en rättegång, finns inte bara på Autobild. Alla kopierar från alla, ingen kontrollerar källor, och så har den här historien etablerat sig. Sanningen är: Scania förbjöd bara kineserna från att använda vapenskölden.

Kvalitetsjournalistik ser inte ut så, men kan det här bullret stör oss? Nej, för det har fördelar. Saab är på allas läppar och senast nu - tack vare kära Autobild - är det också tydligt vid stamgästernas bord i landet att linjerna kommer att gå igen i Sverige från sommaren. De människor som inte kan göra så mycket med Saab tror på det, och vi har sinnesfrid. Saab död eller konkurs? Skämtar du med mig? Är du seriös när du säger det! Inget mer konstigt blick från grannarna, inte mer viskande om fordons excentriska från arbetskollegor.

Östlund och dess pressoffensiv har gjort ett bra jobb. Swade-intervjun är bortglömd. Så här arbetar pressarbete.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Götz för saabblog.net

5 tankar om “Saab Talk: Saab nonsens går runt om i världen"

 • ... är inte så bra, så mycket uppmärksamhet för vårt favoritmärke !!!!! NEVS-besättningen kommer förhoppningsvis att ta del av potentialen bakom Saab och 'Saab-gemenskapen' och vilket enormt hjul de kan vrida om de bara får rätt !!

 • blank

  Jag säger bara "Få din åsikt" 🙂

  Det var inte för ingenting som bilden förlorade ett rättsfall på 80-talet. Det handlade om frågan om bilden förmedlar en viss utbildning. Eftersom det var poängen för käranden, som ansåg att en "tidning" måste ha ett utbildningsanspråk, och detta förnekade han "Bild". Sedan dess kan detta ark bara kallas "Bild" och inte längre "Bild-Zeitung" !!!

 • blank

  Tja ... kära press, det är ett sådant ämne i sig:

  1. Idag verkar det ofta vara viktigt att ta så fort som möjligt rapturösa berättelser. Det händer då tyvärr fakta kvar på banan, ingen tid för forskning är och kommer bara ur nonsens.
  Vad som är dåligt är att många läsare som inte är så djupt in i ämnet inte ens märker ...

  2. Ofta är pressen försedd med detaljerade pressmeddelanden och fotomaterial. Texten förkortas så att det faktiska uttalandet är helt vridet.
  Om en engagerad pressperson fortfarande tror att han kan lägga till viktiga nyheter genom snabb internetforskning eller andra källor är det i slutändan vanligtvis bara skit. Det är förmodligen den högt berömda "poetiska friheten" ...

  3. Men det är också det motsatta: Ett av mina (professionella) pressmeddelanden togs över 1: 1 av tidningen, så att även min skrivfel dök upp i tidningen 😉

 • blank

  Hej Tom.

  Lyckligtvis tack vare SAABblog.net-teamet är vi snabbare och framför allt bättre informerade! Tack för jobbet!

  Hälsningar från den dimmiga Oldenburg

  André

 • blank

  Hi Tom,

  Du pratar med mig från själen. Denna konstanta kopiering (mer dålig än höger) med varandra och var och en av dem, utan att kontrollera, än mindre, kontrollera fakta har varit på nerverna i åratal. Du märker inte bara det i Saab, men också i många andra meddelanden.

  Jag har hittat, ju äldre ett meddelande är det värre är kopiorna, det betyder att ju mer innehållet är förfalskat, så att det i slutändan inte längre motsvarar sanningen. Quasie som tyst post, med dödligt resultat. Det är synd att knappast en journalist bryr sig mer.

  Med vänliga hälsningar, Cetak

Kommentarer är stängda.