Vad gör oss lyckliga ... Del III

Det måste ha varit en gång i 90 år. Jag hade just blivit glad som en stolt Saab-förare med mina nya Saab 900s, det var en Saab 99 Turbo på gården hos min Saab-återförsäljare. Med inredning inredda i olika nyanser av rosa och rött som appellerade till alla smaklökar. På något sätt kom jag till bilnyckeln och det gick genom staden och Spessart. Det finns åkattraktioner som du inte kommer att glömma. Om en Saab 900 Turbos 16S redan var en kaliber i sig var den mindre, lättare 99 Turbo ännu mer direkt och utrustad med en oändlig turbolagring.

Det är det: Saab 99 turbo i ladan

Men inte tidigare var turbo-jubileumsbrottet över den legendariska turbooperationen och Saab visste inte hur man skulle sluta. Det är vad jetpiloter behöver känna när efterbrännaren tänder ... Jag hade tänkt på den tiden. Provkörningen genom Spessart, på vägar av tredje ordning, kom snabbt till slut. Och jag hade ett problem ytterligare innan 20 år sedan. Köp en Saab eller inte?

Utanför marmorvit, inuti froggreen. Häftigt.

Tillbaka till idag. Det ska vara människor som har ägt mer än en Saab 99 Turbo. Kristen bor i Hamburg, som är en vän till Götz. Vem är vänner med Götz, kommer oundvikligen till Saabs ämne. Eftersom Götz inte bara bor Saab, är han Saab. Så det är inte förvånande att Christian hade fyra Saab 99 Turbo i hans ägo tidigare år. Två 99 kardinalröda Saab 1978 Combi-kupéer, en 99 Saab 1979-sedan och en från 1980-modellåret.

Nummer 99 är levande!

Den akacia gröna 99 Turbo från 79 var också utrustad med en original Saab tillbehör vatteninjektion. Kristna Acceleration orgier på Hamburgs motorvägsmatare har varit legendariska ... med nu 1.2-bar ökar trycket på Saab-regeln, var 99 på nivå med högprissatta sydtyska sportbil. Och Kassels berg var "strykad" med engagemang ... Saab turbochaufförer vet vad vi skriver om. Och allt, som jag sa, var hans vän Götz, som hade fört honom till Saab.

Av till släpvagnen och in i verkstaden.

Människor blir äldre, människor blir mer rimliga. Eller de kämpar bara med turbogenen, som har bosatt sig någonstans i kristna år sedan. En härdning av turbogenen är inte möjlig, det anses ibland ha övervinnat det, för det finns också faser i dessa människor, där de verkar fullständigt obotliga. Men det kommer alltid tillbaka och följer med oss ​​under en livstid. Jag talar ur min egen erfarenhet.

Oljebyte på Johan.

Den som någonsin ägde en Saab 99 Turbo kan teoretiskt leva utan den. Praktiskt men inte, för om och om igen saknar du denna känslomässiga turboladdade del från Sverige. Så det är bra att ha ansvariga vänner. I kristens garage bör därför en av dessa svenska ädelstenar gå in igen. Vän Götz tog ansvaret och hjälpte med sökningen. Var kan du hitta en Saab om du letar efter en?

Självklart i Trollhattan. En Saab-vän från Sverige ville sälja en, lagrad ordentligt i en lada i fem år. Självklart inte för alla, men bara för en utsedd Saab-fan och om så, då så långt borta. Eftersom varje dag ser 99, om, låt oss säga, går grannen med den ... kan inte stå. Självklart! I januari kom det till den första visningstiden, följt av månader med prisförhandlingar per post. Slutligen i september var det dags. Off till Sverige!

Sverige färja till Tyskland ...

Med 9-3 Aero till Kiel, där Saab måste stanna kvar på parkeringsplatsen. Ingen hemlov för 9-3. Med färjan till Göteborg, där Götz och Christian togs upp av Freund Johan från Historisk Rally Racing Service som bokades som teknisk support. På grund av vad om turbo inte skulle vakna upp från sin "Sleeping Beauty"?

Med Johan och hans team gick vi vidare till Trollhättan. De få kilometerna i Saab-staden, på hastighetsbegränsade svenska vägar, kan vara mycket långa.

Schwedenkai Kile väntar på 9-3 Aero.

Men äntligen stod han framför de två, 99 Turbo, i en ladugård. Med 900-stötdämparna är höjdjusterbara nackstöd, hastighetsmätare 240. Unabridged, modellår 1980, den senaste utvecklingen från Trollhättan, inte återställd, men alltid kompetent underhållen. En dröm i den legendariska Saab-färgen "marmorvit", som sedan blir grön på snö. Dessutom, ett "groda grönt" interiör med de ursprungliga golvmattorna. Om du är lite avundsjuk på killarna från Hamburg, behöver du inte skämmas. Det är normalt. Jag kände på samma sätt när jag fick bilder och posta från Götz.

Souvenirer från Sverige, Alu 88 Saab Fälgar. Tom är skyldig, säger Götz. Vem annars?

Saab löper smidigt. Mer än 30 år gammal? På grund av gammal! Saab kör som en ung begagnad bil, och kristen känner sig plötsligt bra 20 år yngre. Av säkerhetsskäl, Saab men på släpvagnen. Först går det till Johan på verkstaden, där Saab kontrolleras med ett positivt resultat. Nu är det en kort oljebyte som Johan utför, och utanför går det söderut. Färjan väntar. På vägen kommer känslor upp. Turbo, Saab-ljudet, den omisskännliga, runda vindrutan som i en flygplans cockpit. Den gamla, ojämförliga Saab 99 känslan.

Välkommen hem! Saab 99 Turbo i Hamburg.

Tillbaka på färjan och till Kiel, där 9-3 väntar på Schwedenkai. Sedan i formationen av till Hamburg. Två gånger Saab, två gånger Turbo, 20 årsskillnad och ännu turbo fascination med båda bilarna. 99 Turbo leder Götz i 9-3 Aero. Något har förändrats. Innan 20 år gick allt snabbare, nu "slår" kristen turboen. Vid middagstid kommer 99 att ligga i trädgården på Elben. Efter 17 år äntligen är en 99 Turbo tillbaka i familjen. Nästa år kommer Christian att fira en stor födelsedag, Saab är den föredragna gåvan. Ett bra beslut, för som Götz säger "... om inte nu då då ..."

Saab är glad, och en 99 är bara en särskilt stark del av Saab. Grattis till Hamburg! Jag själv köpte inte 20 före 99 år sedan. Kanske var det på grund av de rosa platserna, kanske då tänkte jag, en annan Saab var nog. Hur att vara fel!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Götz & Christian för saabblog.net

Ännu fler Saab-berättelser?

Vad gör oss lyckliga ... Del I

Vad gör oss lyckliga ... Del II

10 tankar om "Vad gör oss lyckliga ... Del III"

 • Klassrapport och en fin bil!

  (Visste någon annan att 9-3 på Schwedenkai har samma layout på sidofönstret som Historic Rally Racing Service 99 Combi Coupe?)

 • Vi är inte skylden för Tom, en god vän fann den ultimata orsaken till familjstillväxt av biltypen för några år sedan. Det måste vara en genetisk defekt! Tragiskt ... Men det ber om ursäkt mycket (vår flotta innehåller för närvarande 9 fordon)
  Jag önskar mycket roligt med asfaltskrapan, jag är lite avundsjuk, en 99 Turbo saknas fortfarande ...

 • En sådan 99er Combi-Coupé i Indianyellow som Johan från Historic Rally Racing Service jag hade! Oförglömlig!
  Ha det roligt med den "nya" bilen!

 • Kassels berg - där man inte längre vet var man är med navigationsenheten och på A5 / A7. Homberg / Ohm och Homberg vid Efze, Romrod ... Jag känner vägen mycket bra från mina resor till Göttingen. Och ja - med en turbo blir området riktigt roligt.

  Med tanke på Turbo, minns jag vad Stefan Bellof en gång sa om hur turbomotorn i eftermonterad Tyrrel kör mot den naturligt aspirerade motorn. Du måste hålla fart och arbeta med mer mellanliggande gas. Låt oss gå ... men det var först 1983, vid tidpunkten för andra bensinpriser, och även på spåret istället för på vägen.

  Men tillbaka till ämnet ... bra bil. Även om inredningen verkligen påfrestar smaklökarna, men vem är på turbo-teknik, för det finns ingen flykt här. Bra rapport .... ha kul med 99er!

 • Bra bil, bra rapport. Grattis till Hamburg.
  Det är alltid kul att läsa de här lilla berättelserna om de speciella "fynden".

  Hälsning gerd

 • Hej.
  Det finns inte mycket att säga, förutom en tydlig "svartsjuk": GEIL!

  Men också från mig: Grattis till Hamburg och trevligt att 99 har hittat ett värdigt och förtjänt hem.

  Hälsning

  André

 • En bra bil, en bra rapport. Tack Tom!
  En sådan 99er kan se bra ut i mitt garage.
  Ha det kul med Christian. Kanske kommer bilen någonsin att ses på ett möte?

 • En helt lysande bil! En del SAAB-historia! Grattis till den stolta ägaren! Tom är skyldig, kommer att vara ursäkt för oss när SAAB nummer rullar 3 på gården

 • Det finns historier som är intressanta, berättelser som berör, och berättelser som kommer från Saab och de som rör sig. Ett nöje att höra att ett sådant vackert föremål har hittat ett nytt hem.

  Ha kul med 99 Turbo och ja, Tom är skyldig är alltid en bra ursäkt

Kommentarer är stängda.