Vilket gör oss (också) lyckliga ... Del III

Det måste ha varit en gång i 90 år. Jag hade just blivit glad som en stolt Saab-förare med mina nya Saab 900s, det var en Saab 99 Turbo på gården hos min Saab-återförsäljare. Med inredning inredda i olika nyanser av rosa och rött som appellerade till alla smaklökar. På något sätt kom jag till bilnyckeln och det gick genom staden och Spessart. Det finns åkattraktioner som du inte kommer att glömma. Om en Saab 900 Turbos 16S redan var en kaliber i sig var den mindre, lättare 99 Turbo ännu mer direkt och utrustad med en oändlig turbolagring.

Det är det: Saab 99 turbo i ladan

Men så fort turbominnesbrottet var över kom den legendariska användningen av turbo och Saab slutade aldrig. Det är vad jetpiloter måste känna när efterbrännaren antänds ... tänkte jag då. Testkörningen genom Spessart, på landsvägar av tredje ordningen, slutade snabbt. Och jag hade ytterligare ett problem för 20 år sedan. Köpa en annan Saab eller inte?

Utanför marmorvit, inuti froggreen. Häftigt.

Tillbaka till nuet. Det borde finnas människor som har ägt mer än en Saab 99 Turbo. Christian, som är en vän till Götz, bor i Hamburg. Den som är vän med Götz kommer oundvikligen till Saabs ämne. Eftersom Götz inte bara lever Saab, han är Saab. Så det är inte förvånande att Christian hade fyra Saab 99 Turbo i sin besittning tidigare år. Två kardinalröda Saab 99 Combi-Coupes från 1978, en Saab 99 Sedan från modellår 1979 och en från modellår 1980.

blank
Nummer 99 är levande!

Acacia green 99 Turbo från 79 var också utrustad med ett originalt Saab-vatteninjektionstillbehör. Christians accelerationsorgan på Hamburgs motorvägsmatare sägs ha varit legendarisk ... med 1.2 bar boosttryck enligt Saabs förordningar, 99 var på nivå med högt prissatta södra tyska sportbilar. Och Kassel-bergen var ”plattstrykade” med dedikation ... Saab-turboförare vet vad vi skriver om. Och som sagt, allt var felet av hans vän Götz, som hade fört honom till Saab.

blank
Av till släpvagnen och in i verkstaden.

Människor blir äldre, människor blir mer rimliga. Eller de kämpar bara med turbogenen, som har bosatt sig någonstans i kristna år sedan. En härdning av turbogenen är inte möjlig, det anses ibland ha övervinnat det, för det finns också faser i dessa människor, där de verkar fullständigt obotliga. Men det kommer alltid tillbaka och följer med oss ​​under en livstid. Jag talar ur min egen erfarenhet.

blank
Oljebyte på Johan.

Den som någonsin ägde en Saab 99 Turbo kan teoretiskt leva utan den. Praktiskt men inte, för om och om igen saknar du denna känslomässiga turboladdade del från Sverige. Så det är bra att ha ansvariga vänner. I kristens garage bör därför en av dessa svenska ädelstenar gå in igen. Vän Götz tog ansvaret och hjälpte med sökningen. Var kan du hitta en Saab om du letar efter en?

I Trollhättan, förstås. En Saab-vän från Sverige ville sälja en, lagrad ordentligt i en ladugård i fem år. Naturligtvis inte för alla, utan bara för en beprövad Saab-fan och i så fall så långt borta som möjligt. För se 99 varje dag när, låt oss säga, grannen driver det ... outhärdligt. Begriplig! Det första visningsavtalet kom i januari, följt av månader av prisförhandlingar via e-post. I september hade tiden äntligen kommit. Av till Sverige!

blank
Sverige färja till Tyskland ...

Med 9-3 Aero till Kiel, där Saab måste stanna kvar på parkeringsplatsen. Ingen hemperiod för 9-3. Med färja till Göteborg, där Götz och Christian hämtades av vän Johan från den historiska Rally Racing Service, som bokades som teknisk support. För vad händer om turboen inte vaknar upp av sin "sovande skönhet"?

Johan och hans team gick mot Trollhättan. De få kilometerna in i Saab City, på hastighetsbegränsade svenska vägar, kan vara mycket långa.

blank
Schwedenkai Kile väntar på 9-3 Aero.

Sen slutligen stod han framför de två, 99 Turbo, i en ladugård. Med 900 stötfångare, höjdjusterbara nackstöd, är hastighetsmätaren 240. Inte tippad, modellår 1980, den sista utvecklingen från Trollhättan, inte återställd, men alltid endast professionellt servad. En dröm i den legendariska Saab-färgen ”marmorvit”, som sedan verkar grönaktig på snö. Dessutom en "groda grön" interiör med de ursprungliga golvmattorna. Den som är lite avundsjuk på Hamburgs pojkar ska inte skämmas. Det är normalt. Det var samma sak för mig när jag fick bilder och mail från Götz.

blank
Souvenirer från Sverige, Alu 88 Saab Fälgar. Tom är skyldig, säger Götz. Vem annars?

Saab löper smidigt. Mer än 30 år gammal? På grund av gammal! Saab kör som en ung begagnad bil, och kristen känner sig plötsligt bra 20 år yngre. Av säkerhetsskäl, Saab men på släpvagnen. Först går det till Johan på verkstaden, där Saab kontrolleras med ett positivt resultat. Nu är det en kort oljebyte som Johan utför, och utanför går det söderut. Färjan väntar. På vägen kommer känslor upp. Turbo, Saab-ljudet, den omisskännliga, runda vindrutan som i en flygplans cockpit. Den gamla, ojämförliga Saab 99 känslan.

blank
Välkommen hem! Saab 99 Turbo i Hamburg.

Tillbaka på färjan och vidare till Kiel, där 9-3 väntar vid Schwedenkai. Sedan i formation till Hamburg. Två gånger Saab, två gånger Turbo, 20 års skillnad och ändå Turbo fascination för båda bilarna. De 99 Turbo lederna, Götz i 9-3 aero. Något har förändrats. För 20 år sedan gick allt lite snabbare, nu "slår" Christian turboen. Vid middagstid står 99 i trädgården på Elben. Efter 17 år är en 99 Turbo äntligen tillbaka i familjen. Christian kommer att fira en milstolpe födelsedag nästa år, Saab är den föredragna gåvan. Ett bra beslut, för som Götz säger, "... om inte nu, när ..."

Saab är glad, och en 99 är bara en särskilt stark del av Saab. Grattis till Hamburg! Jag själv köpte inte 20 före 99 år sedan. Kanske var det på grund av de rosa platserna, kanske då tänkte jag, en annan Saab var nog. Hur att vara fel!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Götz & Christian för saabblog.net

Ännu fler Saab-berättelser?

Vad gör oss lyckliga ... Del I

Vilket gör oss (också) lyckliga ... Del II

 

 

10 tankar om “Vilket gör oss (också) lyckliga ... Del III"

 • blank

  Klassrapport och en fin bil!

  (Visste någon annan att 9-3 på Schwedenkai har samma layout på sidofönstret som Historic Rally Racing Service 99 Combi Coupe?)

 • blank

  Det är inte Toms fel med oss, en god vän hittade den ultimata orsaken till bilfamiljens tillägg för några år sedan. Det måste vara ett genetiskt fel! Tragiskt ... Men det ursäktar mycket (vår flotta innehåller för närvarande nio fordon)
  Jag önskar er mycket kul med asfaltskrapan, jag är lite avundsjuk, vi saknar fortfarande en 99 Turbo ...

 • blank

  En sådan 99er Combi-Coupé i Indianyellow som Johan från Historic Rally Racing Service jag hade! Oförglömlig!
  Ha det roligt med den "nya" bilen!

 • blank

  Kasselbergen - där du någon gång, även med en navigationsenhet och på A5 / A7, inte längre vet var du är. Homberg / Ohm och Homberg an der Efze, Romrod ... Jag känner vägen mycket bra från mina resor till Göttigen. Och ja - området är riktigt kul med en turbo.

  På tal om turbo, jag minns vad Stefan Bellof en gång sa om hur turbomotorn i den eftermonterade Tyrrel går jämfört med den naturligt sugda motorn. Du måste hålla hastigheten hög och arbeta med mer dubbeldämpning. Sedan går det ... men det var först 1983, då bensinpriserna var annorlunda, och också på tävlingsbanan istället för på vägen.

  Men tillbaka till ämnet ... bra bil. Interiören spänner verkligen på smaklökarna, men om du gillar turbo-teknik finns det ingen flykt här. Bra rapport .... ha kul med 99!

 • blank

  Bra bil, bra rapport. Grattis till Hamburg.
  Det är alltid kul att läsa dessa små berättelser om de speciella "hittade föremålen".

  Hälsning gerd

 • blank

  Hej.
  Det finns inte mycket att säga, förutom en tydlig ”avundsjuk”: GEIL!

  Men också från mig: Grattis till Hamburg och trevligt att 99 har hittat ett värdigt och förtjänt hem.

  Hälsning

  André

 • blank

  En bra bil, en bra rapport. Tack Tom!
  En sådan 99er kan se bra ut i mitt garage.
  Ha det kul med Christian. Kanske kommer bilen någonsin att ses på ett möte?

 • blank

  En helt lysande bil! En del SAAB-historia! Grattis till den stolta ägaren! Tom är skyldig, kommer att vara ursäkt för oss när SAAB nummer rullar 3 på gården

 • blank

  Det finns historier som är intressanta, berättelser som berör, och berättelser som kommer från Saab och de som rör sig. Ett nöje att höra att ett sådant vackert föremål har hittat ett nytt hem.

  Ha kul med 99 Turbo och ja, Tom är skyldig är alltid en bra ursäkt

Kommentarer är stängda.