SAAB News: En intervju och konsekvenserna

Förra veckan intervjuade ex-Saab-bloggen Steven Wade Mikael Östlund, talesman för National Electric Vehicle Sweden. Swade frågade de frågor som Saabsunited intervjuare inte har frågat vid tidigare tillfällen. Resultatet? Växande och mer negativ än positiv, men ingen överraskning.

blank
Framtid: Saab EV-1

Viktiga budskap från Östlund kan vara en besvikelse för vissa, men de ger tydlighet. Jag läste själv intervjun på publiceringsdagen, skrev en artikel om det, men tog bort detta utkast. Så det var oplanned tyst på bloggen i fredags. Eftersom första intrycket verkade mig för negativt, men även efter upprepad läsning blev följande dagar inte bättre. Så här är Bloggers åsikt, även med tanke på den tyska marknaden och dess fanbas.

Med tanke på den aktuella statusen verkar det äntligen klart att vi inte kommer att få någon ny Saab med konventionell enhet. Efterfrågan och därmed motivationen att starta produktionen sommaren 2013 kommer från Kina, där möjligheterna beräknas. För den nya upplagan revideras den ”gamla” Saab 9-3 kraftigt när det gäller kaross och interiör så att den kan uppfattas som en ny bil. Under 2014 kommer den sedan att köra genom Kina som en EV-1 i rent elektriskt läge. Det kommer inte att finnas någon hybrid Saab, fokus ligger på rent elektriska enheter, med vilka den nya Saab-ägaren vill köra in i premiumsegmentet.

EV-1 baserat på den välkända 9-3, kommer inte att vara en övergångsprodukt under en kort tid. Eftersom endast när investeraren NEVS med EV-1 kan lyckas och är säker på att produkten är accepterad på marknaden, kommer det bara att driva utvecklingen av EV-2 på Saab Phoenix-plattformen. EV-1 har beräknat tre år att gå tills efterträdaren, som bygger på en plattform vars debut nu är i december, kommer att släppas. EV-2 kommer att släppas 3 till 4 år senare än den ursprungliga Saab 9-3-efterföljaren.

Frågade varför de hade en fabrik i Sverige och inte i Kina, svarar Östlund med avväpnande glädje att det är svårt att bygga en fabrik i Folkrepubliken utan ett etablerat varumärke. Den mycket moderna fabriken i Stallbacka, där 50-miljarder kronor har investerats, var bara ett billigt erbjudande.

Teknologin för de nya fordonen kommer från Japan, batterierna från Kina och Sverige får bidra med lite design och något annat. Så intervjun ... Saab har - som Swade noterar - blivit en rent kinesisk händelse. Det har inget att göra med den gamla "Saab Spirit", med de stora turbosna från Trollhättan. Den enda frågan är vad Kjell ac Bergström, tidigare Saab Powertrain-chef och nu i NEVS-tjänster, har att göra med det. Du arbetar med Saab-plattformar och Saab-tekniker, men köper teknik enligt Östlund från Japan. En inkonsekvens.

Varför vill du återvända till marknaden 2013 med en i princip gammal bil? Vid denna tidpunkt har Saab inte byggt några bilar på två år ... om du väntar på 9-3 efterträdaren, som är baserad på Phoenix-plattformen, kommer det att vara 5 år. Definitivt för långt, säger Östlund. Du vill inte låta varumärket försvinna och du vill generera ett kassaflöde med pågående produktion. Bra, men vad är poängen med en pågående anläggning när allt bara går till Kina? Detta hjälper inte de europeiska och amerikanska försäljningsstrukturerna. Eller beror anledningen helt enkelt på (brist på) pengar? NEVS skulle behöva revidera fronten av 9-3 för den europeiska marknaden för att följa de regler som kommer att gälla från och med 2013.

Frågan som måste ställas - enkel och kortfattad - är: är det över?

Intervjun är ganska öppen. Östlund lämnar inga illusioner. Saab, som vi visste det, är historia. Det kan vara att det finns ett arbete i Trollhättan, och det kan vara så att Saab skyltar skiner där på natten. Samma arbete, samma maskiner, ett annat tillvägagångssätt. Inte längre svensk teknik hittas i vad som händer i framtiden. Men teknik från Japan. Den gamla Saab-kulturen är inte intressant, ett kapitel i Saabs historia är därmed ett slut.

Ett nytt kapitel öppnas och jag tror att alla fans av märket måste bestämma med sig själv om han gillar det och om han vill vara där. Vi kommer inte längre att hitta de värden som Saab stod för med den nya ägaren. Enligt den nuvarande statusen, inga turbomotorer, inga ovanliga lösningar "Made in Trollhättan", men den vanliga mainstream, bara utrustad med batterier. Enligt mitt intryck under den här intervjun verkar investeraren inte intresserad av de tidigare kunderna och i varumärkets historia. Om Opel hade erbjudit Eisenach-anläggningen till salu för lite pengar, kunde det ha varit en Thüringer fabrik.

Reaktioner på intervjun - världen över ...

Medan NEVS hade "ätit krita" på SU Oktoberfest och berättat vad som var önskat, talade NEVS inte med en bloggare från andra änden av världen. Räckvidden och det goda nätverket av den tidigare Saab-bloggaren i medievärlden hade troligen underskattats. Men Swade är bra för det är originalet!

Inom kort tid presenterades Steven Wade i den svenska utgåvan av Auto-Motor-Sport. Andra media spelade också in intervjun. Den globala pressomslaget kunde inte vara värre! "Osannolikt ..." är Autoweeks dom enligt vars källor NEVS hoppas på GM-motorer. "En gammal plattform, inte lämplig för en elbil .." på Digital Trends. "... hoppas inte det ..." säger Cars UK, och så fortsätter det. NEVS har "brist på ekonomiska möjligheter" ... man läser om och om igen. Bra, det här är de bästa förutsättningarna för en framgångsrik start.

Positiv press? Inga. Östlund Intervjun, en PR-Gau!

Vad är positivt med intervjun? Den nya Saab-ägaren vill ha sina produkter i premiumsegmentet. Billiga bilar med Saab-bokstaven på huven kommer inte att finnas. Det är bra, så vi hittar inte vårt varumärke någonstans i bilaffären i Ramschecke. Det var det positiva budskapet, det finns inget mer.

Nu, trots några frågor, som Östlund vägrade att svara på, finns det tydlighet - tack Swade - alla kan dra sina personliga slutsatser. Efter månader av ångest och besvikna förhoppningar har jag själv varit i "youngtimer-läget" i flera veckor och mår bra med det. Våra vardagliga Saabs är unga, har några kilometer. Youngtimer-fraktionen är välskött och fortsätter att växa. Ja, någon gång uppstår frågan hur saker och ting kommer att fortsätta. Det är klart! Men det är fortfarande några år kvar!

Östlunds intervju provar frågor. Därmed kommer den första frågan automatiskt till den andra.

Fråga 1: Hur nära verkligheten är NEVS affärsplan?

I Europa och USA har varumärket ett namn, en kraftfull reservdelsavdelning och ett fungerande försäljningsnätverk. Enbart i Tyskland är 40.000 Saab 9-3 väl på väg och skulle vara en målgrupp med ersättningsbehov. Om bara en av tio skulle handla sin gamla 9-3 för en ny bil varje år, skulle du kunna generera en bra försäljning.

Men man ignorerar potentialen och börjar i Kina, där varumärket är nästan okänt och inga strukturer existerar. I stället finns det redan 100-märken där och NEVS är inte platsen att vara. Om man drömmer om att leverera myndigheterna i Kina, sägs det vid SU Oktoberfest, då är du dåligt placerad som ett importmärke och har samma tullproblem som tillverkaren från Göteborg.

Och varför ignorerar du turboteknologi, E85, Hybrid och Range Extender? I stället litar du bara på batteridrivna bilar, även om alla optimala prognoser har samlats in över hela världen under de senaste månaderna?

Det värsta av alla möjliga beslut är dock att sätta utvecklingen av Phoenix-plattformen i väntetid och inte investera alla tillgängliga resurser där. Varför? Saknar du medel för att genomföra båda projekten, den gamla 9-3 och Phoenix-plattformen? Eller tror du på allvar att du kan använda 9-3 för att samla in pengar för Phoenix-utvecklingen? Om en modell med denna teknik visas någon gång - och jag är nu säker på att den inte kommer att vara på NEVS under de beskrivna omständigheterna - är plattformen bra 4-5 år efter den ursprungligen planerade produktlanseringen. Och så gammal.

Hmm. Saker kan förändras, men intervjun visar den nuvarande situationen. Vi har en av de sällsynta stunderna där Victor Muller och jag håller med. Betydelsen av NEVS affärsmodell avslöjas inte heller för mig. Därför är fråga nummer två.

Fråga 2: Är de framtida planerna för NEVS under dessa förhållanden till och med värda att hantera?

Ska du inte oroa dig för den nuvarande Saab och den yngre timern? Behovet av diskussion, inte bara i bloggteamet, är tillgängligt.

Text: tom@saabblog.net

Bild: Oliver för saabblog.net

 

 

 

44 tankar om “SAAB News: En intervju och konsekvenserna"

 • blank

  Egentligen hade jag än en gång gett hopp och är besviken igen. Först hör du att du vill fylla den konvertibla divisionen med nytt liv, men med den här nyheten kommer det antagligen att vara historia. SAAB-andan kommer förmodligen att fortsätta att existera för att SAAB-samhället helt enkelt är för starkt. Jag hade också hoppats att jag i framtiden också skulle få möjlighet att köpa en ny SAAB "Made in Trollhättan" med en bensinmotor. Jag kommer att fortsätta att köra SAAB och njuta av varje sekund av ren körglädje.

  Bara hoppet dör senast.

 • blank

  Kära Blogger
  Glöm inte att det till slut alltid är slutkonsumenten som bestämmer om en produkt ska vara eller inte. Priset på den globala marknadsekonomin kommer snart att vara överkomligt för fattigare kulturer. det finns inte en enda bilfabrik på hela Afrikas kontinent. Många människor har heller inget dricksvatten. Du kan alltid se allt i olika sammanhang. Så vi stannar "på marken" i Europa och löser våra "små" problem ...
  (Att äga en bil behöver inte vara en del av livet ...)

  • blank

   Kära Saab-fan, tack för din kommentar. Uttrycket ”Att äga en bil behöver inte vara syftet med livet ..” passar den väldigt bra. 😉 Det är därför bloggteamet aktivt stöder vårt välgörenhetsprojekt, som tar hand om de riktigt viktiga sakerna. Naturligtvis kan varje läsare bli en del av det och vi skickar gärna donationsdokument till dig!

 • blank

  Vad SearchSab uttrycker Jag skulle tolka annorlunda:

  Som om det inte fanns större bekymmer i Sverige!

  Jag ser inte bara bilen i SAAB, utan framför allt de många anställda (inklusive leverantörerna) som i slutändan gjorde den här produkten möjlig. Med alla dåliga nyheter om detta ämne, tycker jag att det är väldigt självisk att de flesta här bara gråter om bilen, men säger inte ett ord om ”byggaren”. Den höga arbetslösheten, ödet för många familjer som arbetade på BAAB och i omgivningen - vem av er tycker om dem?

  Det beror nästan på misstanken att nästan allt gick fel med inköpet av SAAB, eller kanske medvetet förstört. Sist men inte minst måste de lilla människorna i Sverige gå för det. Jag tror att konsekvenserna av denna till synes dumma inställning nu bör hållas ansvarig för politikare och administratörer.

  Om du tillämpar inhemska standarder och ser vilka små brott tyska politiker har för att ta av sig hattarna (t.ex. en herr KT zu Guttenberg), så bör det rulla många huvuden i Sverige. Förmodligen den största nedgången i saken är att dessa dårar fortfarande tilldelas enorma avgångsvederlag. Pengar som den lilla "Saabian" behöver mer akut.

  Hälsningar från Bayern till alla läsare här.

  • blank

   Jag stöder det som Rolf Franke säger - det som har organiserats med SAAB i flera år är kapitalism av värsta slag. De människor som har byggt dessa fantastiska bilar i flera år och som nu betalar för röra med sina familjer brydde sig uppenbarligen aldrig riktigt om någon, minst av alla amatörer i politiken. De stora profiterna av denna tragiska komedi har för länge sedan torkat ut sina vinster eller hänge sig åt intellektuella efterindustriella fantasier. Jag vet inte om någon någonsin kan hållas ansvarig för detta. Sverige, ett land där rättvisa och lika möjligheter bör råda, producerar en historia som skulle passa bättre för en bananrepublik.
   När jag jämför hur Tyskland i Niedersachsen har utövat sitt inflytande som en större aktieägare i VW genom åren och där VW är på marknaden idag, ser jag vilket engagemang och ansvar som kan åstadkomma och att saker också kan vara olika. Om Tyskland inte ingriper kan SAAB-historien upprepa sig igen under ledning av GM i Tyskland med Opel - med samma katastrofala resultat för de anställda. Även här förstörs ett varumärke som är bra i sig själv systematiskt av "modern". Chevrolet-Kia-Hjundays från Korea kommer inte att säkra de tyska jobben.
   Ändå bör vi inte glömma kunderna - många av dem har upprätthållit SAAB-andan i flera år genom sina köp och skulle ha varit villiga att fortsätta att göra det. (skakar på huvudet)

 • blank

  Som om världen inte hade några stora bekymmer ……………… 🙁

  • blank

   Den här bloggen handlar om SAAB och inte om världen - kanske borde du delta någon annanstans!

   • blank

    Kära Joachim,

    vissa förstår vad som står mellan raderna och det finns andra som inte förstår det. Sånt är livet ......

    Bara i sidled deltar jag inte i den här bloggen, då tog jag Tom till idén för den här bloggen.

    Ciao

    ram

 • blank

  Då kändes bloggaren som jag (se även gårdagens kommentar). Jag snubblade också på uttalandet efter det "gamla" fordonet för att starta det nya. Det lät inte övertygande när det gäller långsiktig finansiering för företaget.
  När de första ryktena sprids att vissa konsortium från Kina och Japan för att ha dykt upp på scenen (på den tiden även Panasonic hette), min första tanke var att fast besluten att inte erbjuda det högsta priset och därmed inte köper. Vilket misstag. Efter det som hittills hittats, tycker jag att det är synd att Saab-gruppen ger sitt namn. Också politiskt tryck?
  Om inget ändras (och jag går åtminstone sedan december i december) har jag gjort ämnet svenska nybil (därav grannarna från Göteborg). Jag hoppas att jag kan fortsätta att ha råd att hålla en Saab som en hobby.

  • blank

   Postscript: Och så är det viktigt att en sådan bra blogg upprätthålls för att hålla samhället tillsammans och hålla minnet högt.

  • blank

   Det är så jag är, förlåt för Sverige.
   Så länge Saab-affären inte är klar, vill jag inte ha några nya bilar från Sverige.

 • blank

  Med alla de dåliga nyheterna tror jag inte på en sak, nämligen att en dag faktiskt elektriskt drivna NEVS-bilar med japansk teknik, kinesiska batterier, "Made" i Sverige under namnet Saab, där jag alltid kommer att köra. Aldrig någonsin. Det finns för många saker bara inte rätt.

  • blank

   Höger! Den som på allvar försöker lägga till en plus en kan bara dra slutsatsen att för mycket helt enkelt inte är rätt. Den som - som jag inte kan bli av med intrycket i fallet med NEVS - inte kan analysera intelligent, rimligt argumentera och slutligen kommunicera trovärdigt, kommer definitivt aldrig att kunna hävda sig med premiumprodukter i en tuff marknadsmiljö.

   Men för att jag med den bästa viljan i världen inte kan föreställa mig att folket bakom NEVS faktiskt är lika amatörmässigt och naivt som deras webbplats - ganska trovärdigt - får oss att tro, jag tror att NEVS fortfarande kan vara bra för en överraskning någon gång ; vad det än kan vara då.

 • blank

  Lyckligtvis har jag en mer före 1,5 år
  Den sista 95 sportkombinationen anno 2005 ökade.
  Och det är kul att flytta det varje dag - även om det inte finns något Saab-hjärta i det -
  men en stalkad Opel-motor.
  Men som 2.2 med robust dieselteknik, även vid höga minusgrader och a
  Värmeväxling imponerad - Tdi från Wolfsburg eller Bratislava är däremot rena kylskåp på vintern både inom och utomhus.
  Viljan rullar under alla omständigheter under en lång tid - och till och med i protest mot det vanliga
  Varselljus.
  Skam om Saab och detta kultmärke, som jag tyvärr upptäckte för sent.

  Bättre en vinkel än ett runt ingenting.

 • blank

  Jag har följt den här bloggen sedan strax före konkursen. Jag ville faktiskt byta till SAAB eftersom det här varumärket hade vädjat till mig länge. BMW är inte längre vad det brukade vara. Men vad som nu kommer från SAAB, skulle jag säga slutet på ett vackert bilmärke. Du kan se det på BAIC c70. Så ingen ny SAAB nästa år utan bara ytterligare .... Jag har alltid varit förespråkare för 6-cylindriga motorer. Men nu bygger bayrarna bara turbomotorer.
  Trodde mig om turbo då av dem som bygger det i många år och kan. Bortsett från den vackra och distinkt designen. Drömmen verkar över nu.

  • blank

   Vad mer vill jag lägga till. Min dröm skulle ha varit en Saab med motor från Bmw och Turbo Technik från Saab.

 • blank

  Jag blev verkligen förolämpad efter denna rapport! Hur kan du närma dig de tidigare och eventuellt framtida kunderna på ett så dekadent sätt. Jag kukar verkligen när jag tittar på de senaste månaderna! Trots all rädsla och hopp, men så förbannat ... hur kunde det inte hända just nu?! En fordonstillverkare med en sådan härlig historia, denna kult, innovationerna och med en sådan järn & lojal fanbas förtjänar helt enkelt inte en sådan utgång.
  Vilka okunniga idioter fastnade till vårt älskade varumärke ??? Kanske bör du inte ens tänka på det här arroganta beteendet för att göra något. Om (NEVS) sparkar våra butter, kan vi också göra det! Ännu effektivare !!

  • blank

   Sparka någon i rumpan? Vem sker alltså i mörka bakrum, med allmänheten stängd. Efter flera års SAAB saknar jag gradvis känslor för ett varumärke som har blivit bonde för tvivelaktiga intressen och inte längre kan identifiera sig med det. Det handlar inte om oss som kunder på länge. Jag vill inte ta itu med denna hög med skräp längre. kör nu min SAAB så länge den går till slutet och leta efter något annat. Åh ja: En SAAB med BMW-motor skulle ha varit en lösning. Kanske blir det en BMW utan SAAB. Svenskarna verkar verkligen för dumma.

 • blank

  SAAB-samhället verkar vara extremt kapabelt att lida. Efter år av osäkerhet med GM, den tvivelaktiga Antonov och stora visioner från VM, försöker vi nu förstå vad affärsidén för en investerare kan vara som köper tekniken i Japan, exporterar den till Sverige och bearbetar den med kostnadsstrukturerna i Sverige med svenska resurser lämnar och vill vara framgångsrik på den kinesiska marknaden mot handelshinder och högar av konkurrens som producerar i landet, med en ”grön produkt” i ett nytt marknadssegment. En smart svensk professor förklarar för oss i SAAB-museet: I framtiden kommer vi inte att göra något i Sverige som kan göras billigare någon annanstans, t.ex. i Kina. Enligt NEVS affärsmodell skulle det inte vara något! Vad NEVS köpte SAAB-fabriken för och vad svenska ingenjörer behövs för kan jag inte förstå. Det är otroligt hur gamar och advokater har kunnat attackera SAAB i åratal och hur politiken har sett eller mumlat i bakgrunden. Det finns förmodligen helt andra intressen än att producera SAAB-produkter för tidigare SAAB-drivrutiner. Politiker kan höja skatten en gång till om arbetslösheten ökar.

 • blank

  NRVS-saken har alltid varit mycket tvivelaktig för mig, hur lyckades de få fabriken, även om de andra bjudarna önskade att åtminstone fortsätta bygga Saab-bilar.
  Korruption på bekostnad av sina egna medborgare genom svensk politik ?????????

  • blank

   Jag förstår inte det också! Varför vinkar ingen där uppe ??? Jag är nu övertygad om att hela affären var 100% rörigt. Enligt min åsikt har den "svenska bilden" helt tappat sin trovärdighet. Inte bara sedan Julian Assange!

 • blank

  Jag hoppas att Saab kommer att räddas var verklig tills inköp genom NEVS. Även efter köpet jag trodde på en snabb uppståndelse i 12-18 månader åtminstone med en GM-fri 9-3, även om det skulle ge honom första gången endast diesel med automatväxellåda.
  Efter en tid insåg vi alla att den här bilen inte skulle komma så fort, men det är klart att det inte kommer att hända. Att det nu är så långt att ingen ny Saab kommer mer till Europa, kan knappast chocka.
  Så djupt som min bilaga till varumärket var, är det nu borta.
  Jag har ingen önskan att ge några pengar till ett svenskt bolag i någon form bara så att den svenska regeringen bränner igen allt eller ger bort till Kina.
  Jag är så ledsen för det här stora märket, jag är trött på det här fram och tillbaka. Min nästa bil kommer definitivt inte att vara Saab längre.
  Egentligen skulle du behöva dra svenska regeringen för skandalen i domstol!

 • blank

  Om så skulle vara fallet skulle det globala SAAB-samhället inte bara tacka GM och Lofalk för deras stora bidrag, men nu också Bergqvist + Co. för att vara utmärkt för investerarnas val.

  Vad förtjänade du verkligen för den här kedjan av dilettanter som en långvarig SAAB-förare?

  Så troligtvis snart till SUBARU + Co. - där det fortfarande finns användbara bilar utan stora batterier under huven!

  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Kan någon snälla förklara för mig följande utan "Saab-glasögon": En bilchef får inflytande och pengar genom att starta sitt eget (framgångsrika) företag. Han använder en stor del av dessa pengar och pengar från andra investerare för att köpa en stängd bilanläggning. Varken den tidigare tillverkarens namn, etikett, leverantör eller distributionskanaler verkar intressera honom. Med en annan bilchef som VD och en affärsplan som skulle få någon bankman att skratta, vill lyckas och tjäna pengar på en begränsad marknad med enorma inträdesbegränsningar? Det matchar inte bak och fram!
  Varumärket är det enda (som Tom sa, det kunde ha varit någon annan), men den här affärsplanen för dilettante passar inte in i bilden. Eller handlade det om korruption i Kina? Jag vill fortfarande tro på White Knight, som bara bär sin NEVS-standard och bränder fogguns för att förbereda sin verksamhet i fred.

  • blank

   Hej Troll,

   den vita riddaren blir Victor Muller om han vinner GM-rättegången ...

   • blank

    Jag förstår inte hela saken heller. Alltid W-ordet: vänta och vänta igen och på något sätt blir du besviken ... hur kan du låta så bra bilar och märket gå under. Eller är det inte så? Är VM en tyst / hemlig partner i NEVS och som sedan sparar allt? Eller kommer SAAB att klättra ut ur PR-asken om två år efter att NEVS har exponerats? Eller vad ???

   • blank

    I detta, inte helt troliga fall, använder han pengarna i THN för att producera den begränsade Spyker 9-5-2 SC-specialserien “Victory Edition” ... 😉, åtminstone verkar han ha bensin i blodet.

  • blank

   Så i Schweiz kallar vi den här typen av NEVS-affärer helt enkelt: "penningtvätt" och inget annat. Det här är människor som går på nattklubben och betalar 8 000 euro för en champagne (i sin egen klubb, naturligtvis) och det är så man tvättar pengar. Som sagt handlar det här om penningtvätt. Saab var ett perfekt offer här för att tvätta pengarna. Ledsen. Jag tycker om min SAAB 99 2,0 LE 1973. Jag köpte den utan att tvätta några pengar.

  • blank

   Jag ser det exakt samma som du gör: NEVSs affärsidé är på något sätt inte bara lite meningsfullt utan helt enkelt meningsfullt - åtminstone om du försöker ta den officiella versionen till nominellt värde.

   Först var det klart för mig att NEVS kommer att presentera ett övertygande koncept inom en rimlig tidsram. Men sedan övertagandet har så mycket tid gått, där:
   - NEVS har fortfarande inte kommunicerat något begripligt eller rimligt,
   - många Saab-återförsäljare var tvungna att säga adjö till Saab och vände sig till ett eller flera andra märken,
   - Många en gång lojala Saab-kunder har kommit överens med att alla fastigheter som en gång var synonyma med Saab inte längre ingår i NEVS affärsmodell och därmed också alla argument som de en gång riktade mot att köpa en Saab och inte bara någon annan Bilar har flyttats, har försvunnit,
   att även med mig varje dag försvinner hoppet att NEVS så småningom fortfarande kommer att presentera en trovärdig och begriplig plan, eftersom Phoenix ska stiga ur askan.

   Eftersom sannolikheten är stor för att ingen phoenix (som vi föreställer oss eller önskar det) kommer att stiga ur asken, kanske det inte är värt att hantera NEVS längre. Det är möjligt att detta plötsligt kan förändras plötsligt ... men det är kanske bara önsketänkande.

   Det är trots allt spännande att se om vi någonsin kommer veta varför och i så fall mot vilka NEVS råder i budgivningen för Saab.

  • blank

   Det är så det är när du är optimist. Vill se något bra även i den värsta krisen ... Jag vet inte varför, men jag kan inte eller vill ge upp hoppet helt. Särskilt när jag kan sitta i min fantastiska 9-3 och njuta av detta ständiga flin tills nästa gång jag kommer ut. ;)) Och förhoppningsvis länge, vilket inte borde vara ett problem med ett byggår '08 och nästan 75000 km på dygnet. När jag köper en annan bil om 15, 20, 25 ... år kanske det bara finns elektriska risskålar "Made in China". Du kan sedan ha ett självvalet varumärke kopplat till det när du köper det, så du har ditt eget "individuella" fordon. 😉
   Å ja, Tom, eftersom jag tyvärr inte talar svenska, skulle det vara trevligt om någon publicerade innehållet i Bergqvist & Co.: s kontoutdrag för dem som är intresserade av den här bloggen. Som så mycket i samband med Saab tar det ett tag, men de flesta här har lärt sig att vänta.

   • blank

    Administratörsrapporten kommer senare än väntat. Men naturligtvis håller vi oss på bollen och rapporterar.

    • blank

     Tack, Tom, jag ser verkligen fram emot det.

 • blank

  ... Jag läste också intervjun några gånger och ville inte tro på allt. På avstånd verkar det faktiskt som att Swade inte togs på allvar - och att pressofficeraren antingen inte är välinformerad själv eller precis har detonerat några fler granater. Senast efter kommentaren med fotgängarskyddet för nuvarande 9-3 skulle pressens talesman ha varit tvungen att dra tillbaka och skjuta upp intervjun - kanske med utsikterna till en konfidentiell diskussion. Antingen är den nuvarande PR-GAU exakt avsedd, eller så handlar NEVS bara amatörmässigt?

  • blank

   Det var precis hur det gick för mig och jag är inte säker på om Östlund är ens bakom sina produkter eller om han kanske bara arbetar deltid. Jag misstänker också att Swades bra nätverk har underskattats. Och problemet med nya regler från 2013 bör också vara känd för en CIO.

 • blank

  Min dag går inte så bra ändå ... och nu det! 🙁

  Tja, vi trodde nog alla / fruktade det på något sätt.

  Nu vet vi åtminstone vilka andra "skatter" vi har!

  • blank

   Ja MAC - du har fortfarande din - min är redan i LITTAUEN.
   Allt bra

   Gallix

 • blank

  Detta är slutet på romantiskt önsketänkande.

 • blank

  Ser tillbaka, det är bra att NEVS inte köpte SAAB PARTS. Reservdelarna är säkra och laget i Eschborn gör ett bra jobb. Hej då, NEVS!

 • blank

  NEVS-positionen gör att magen vänder. Allt som återstår är mitt sista hopp om att NEVS kommer att skeppa, SAAB kommer att säljas om 3-4 år och sedan uppleva en värdig väckelse. Du kan knappt bära SAABs nuvarande status ...

 • blank

  Vad som redan var klart i juni med förvärvet av Saab-anläggningen har nu äntligen formulerats tydligt. Det finns ingen framtid för SAAB. Saabige-metoden för att designa och bygga bilar bedrivs inte längre. OK, namnet kommer troligen också att finnas på nya bilar i framtiden. Det är mer troligt att dessa bilar är "gjorda lik".

  Att bara försöka återaktivera den gamla 9-3 visar mycket tydligt vart resan går. Reviderad exteriör och inredning med marknadsmöjligheter i Kina? Hur det ser ut kan beundras hos BAIC, som har "modifierat" tidlös 9-5 för den kinesiska marknaden.

  Åtminstone nu bör alla älskare av märket vara tydliga att SAAB är ett ungt varumärke. De befintliga bilarna lever fortfarande med varumärkesandan och med SAAB Parts har vi den idealiska förutsättningen att detta kan fortsätta under många år och årtionden framöver. Att modernisera en gammal SAAB-slogan: VARFÖR PILOTER DU EN KLASSISK SAAB?

 • blank

  Ingenting kommer att förändra vår entusiasm för SAAB, trots att vi nu är Youngtimer-drivrutiner. Vänligen fortsätt skriva till bloggerteamet och dölja bara kineserna!

  • blank

   Det är så som det borde vara

   • blank

    Min 9-3 är Y. 2008; det kommer ta lång tid !!!!
    Annars sorgligt ledsen ...
    Men Tom, fortsätt skriva om och runt Youngtimer!
    Hälsning

 • blank

  Vi har alltid misstänkt det - vi ville bara inte tro det.
  Din goda och realistiska nekrolog gör det klart för oss.
  Ljuset är avstängt nu!

  Hälsningar till alla som har inkluderat.

Kommentarer är stängda.