SAAB News: Exit 500 miljoner

Låt oss komma ihåg drama om Saab, budgivningen i Sverige. Och låt oss komma ihåg vår favorit som vi hade som önskad partner för Saab. Mycket är fortfarande oklart i dag, och ibland kommer minst ljus från de källor där du minst förväntar dig det.

Trollhattan vid kanalen på morgontimmen

Mahindra & Mahindra + Aston Martin?

I drygt en vecka surrar Aston Martin-ryktet genom bilvärlden. Faktum är att Kuwait-baserade investerare Investment Dar Co. skulle vilja sälja sin andel i sportbilstillverkaren från ön. Investment Dar Co. är Aston Martins huvudägare med 64% och tros ha anlitat Bloombergs Rothschild-bank för att hitta köpare. Investment Dar Co. själv förnekar - inofficiellt. Ett officiellt uttalande saknas.

Två företag handlas som möjliga köpare. Toyota och Mahindra. Flera analytiker har, som vanligt, behandlat dessa scenarier. Att Mahindra & Mahindra betalar det erforderliga beloppet, kallat 800 miljoner amerikanska dollar, är osannolikt. Även om Mahindra blomstrar på en framgångsvåg har den nya små SUV Quanto haft order på 10.000 på två månader, men är främst upptagen med lanseringen av Xnumx-förvärvade varumärket Ssangyong.

Mahindra, enligt analytiker som Mumbai-baserade Business Standard, är mer på jakt efter ett gynnsamt tillfälle. Av denna anledning hade man också upphört med tävlingen för Saab. Priset för tillverkaren från Sverige var nära 500 miljoner dollar. Med tanke på de ytterligare förväntade investeringarna i Saab som hade varit för mycket, och de sa farväl.

Hmm ... .. 500 miljoner dollar så! Om vi ​​summerar priset för fabriken, Saab Parts AB, Powertrain och Tools, så handlar vi om denna summa. Vid den tiden i Sverige sägs att priset för reservdotterbolaget i Nyköping var för högt för indianerna. Nyheten från Mumbai stöder detta.

Är det sant, och det verkar så har försäljningen till Indien misslyckats på grund av statens hårda attityd. Han ville ha det fulla priset och var inte redo för en utslagsplats. Till exempel kommer Saab Parts AB snart att bli ett statligt bolag.

Mahindra ville inte betala 500 miljoner dollar, och Geely, Volvo ägare, skulle ta över Saab Automobile Group för en miljon.

Geely lyckades = inte Volvo

Huruvida Geely skulle ha varit en bra ägare till Saab är tvivelaktigt. Vi kommer aldrig veta svaret. Om Geely är en bra mamma för Volvo, vet vi det en dag. Medan saker inte går bra för Volvo är Geely på väg upp. I oktober sålde kineserna 48.609-bilar. Ett stolt plus på 35% jämfört med föregående år, vilket också beror på den starka ökningen av exporten. Mer än var fjärde bil exporterades.

Medan Geely blomstrar, fortsätter Volvo att vända om i Kina. Försäljningen sjönk med 11.7% på 3.389-fordon i oktober. Således har den nedåtgående trenden fortsatt att accelerera, till september var nedgången jämfört med föregående år fortfarande vid 7.3%.

Geely har några planer för Volvo eller Volvo DNA. Snart ska ett nytt varumärke grundas, vilket Geely vill bli ett slags kinesiskt folkemärke. Tekniken bör komma till stor del från Volvo och designen bör tydligt bära skandinaviska drag. För närvarande söker Geely Design Director, som besöker Göteborg, anställda för projektet.

Bilindustrin utan bilar = framtid

Vad framtiden för bilindustrin i Sverige kommer att se ut i kanske 5 år är en spännande fråga. I förrgår hade Saab Bilmuseum ett ganska dyster datum i ämnet. professor Bo Dahlbom från Göteborgs universitet höll, som besökare berättade, ganska spöklik föreläsning av hans framtidsvisioner.

Hans credo "vi borde inte göra någonting vad det kinesiska billigare" kommer till följd av följande. I Sverige kommer en bilindustri att skapas utan bilar. Sverige kommer att tillhandahålla idéer som en serviceplattform eller tanktank. Frågan som ska lösas är inte hur man kör från A till B, men vad man ska göra vid körning.

Sverige tänker och bygger Kina. Det var vad professorn menade. I Trollhättan, som ett slags stort experimentellt laboratorium, kan man redan utvärdera resultatet av sådana visioner idag. Ingenjörerna har jobb, det är en bra sak. Du utvecklar och forskar för biltillverkare över hela världen. Men vad gör resten? Vid mitt senaste besök i Saab-staden sågs de oattraktiva resultaten av denna utveckling.

Vid soluppgången var jag på väg från Swania, alltid längs kanalen, i riktning mot Bilmuseum. I sökandet efter vackra fotomöjligheter. Du får se boende som - med för mycket alkohol i blodet - inte har hittat vägen hemma. Eller tomma flaskor som meddelar vägen från en natt att dricka. För två år sedan fanns inga tecken kvar, men vem ska du skylla på? Arbetslösheten är hög och utsikterna är fattiga.

Hur var det med Sverige och Volksheim? Over. Åh Sverige, hur har du förändrats ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om "SAAB News: Exit 500 miljoner"

 • Så här bygger du en hel bransch - tror att den utvecklas i Sverige och byggs i Kina, vilket påminner om GM-inköpskomponenter och produkter över hela världen billigt och säljer dem under olika etiketter världen över. Det skulle inte komma ihåg i Italien och Frankrike. Så vi är nu nöjda med KIA Hyunday Chevrolets, som inte så länge sedan inte ens har en krockkudde, än mindre uppfyllde ett mest primitivt kraschtest. Huvud sak billig! Samma sak som hände med SAAB går nu med Opel. Jag tror inte att det här är en chans för SAAB-drivrutiner som letar efter ett okonventionellt fordon med karaktär och unika tekniska egenskaper.
  Som det blev känt idag, ger SAAB Aero Schweiz en garanti för att kunna leverera SAAB influensa flygplan i tid. Vill du utveckla dem i Sverige och få dem tillverkade i Kina när alla försörjningskedjor har migrerat där? Enligt Wikipedia tillverkas flygplanet i Sverige, komponenterna kommer därifrån eller från Europa, USA eller Sydafrika.
  Trots allt, Wallenberg-familjen, som sålde SAAB till GM, gjorde en donation till SAAB-museet. (Irony). Under tiden rinner de Wallenbergs familjefortune runt om i världen och söker nya investeringsmöjligheter. Även om jag är mycket affärsvänlig - det här är kapitalismen, som jag inte föreställer mig. Människorna bakom det och beroende av jobb kommer att falla vid vägen!

 • Tyvärr, inte bara i landet har Sverige förändrats mycket ... ..

 • Ett mycket märkligt sätt att tänka som passar våra konfliktbenägna svenska vänner. Istället för att acceptera utmaningen och helt enkelt göra allt bättre än kineserna föredrar vi att vara hela.

 • Ja, prognosen är dyster,
  Inget värde läggs till utan en framtid!
  Godnatt Europa .... Hoppas att forskarna är fel igen

 • Även vad som kommer från professorer är nästan alltid enskilda åsikter - men det finns också undantag: Våra så kallade ekonomiska metoder har ofta varit fel även i kollektivet - den efterföljande ekonomiska utvecklingen var helt annorlunda än förutspådad!

  I min förkunnningskrets finns också några professorer från olika discipliner - alla är först och främst teoretiker, som har få kontaktpunkter med det faktiska och vardagliga livet.

  Det är helt obegripligt för mig vad den svenska professorn tycker om kineserna. De kan säkert tänka och utveckla under överskådlig framtid (se Japan). Det skulle då också de återstående arbetena i Trollhättan-regionen försvinna - med det framåtblickande tänkandet som det nu fungerar, tyvärr inte riktigt med professor Bo Dahlbom!

  Hälsningar från Hamburg

 • Intressanta detaljer om Mahindra. Kanske NEVS borde ha försökt få Aston Martin (även om de skulle kallas NEVGB idag)

  En mer tänkt på den nämnda föreläsningen. Om föreläsningen sammanfattas på "Sverige tror att Kina bygger", som i mina ögon vittnar om en viss arrogans hos läraren. Med detta tillvägagångssätt - så min prognos - kommer den ena eller den andra att se sig snabbare än väntat.

 • SAAB-berättelsen är fortfarande full av hemligheter. Vad kunde ha varit något ..

Kommentarer är stängda.