SAAB News: Exit 500 miljoner

Låt oss komma ihåg drama om Saab, budgivningen i Sverige. Och låt oss komma ihåg vår favorit som vi hade som önskad partner för Saab. Mycket är fortfarande oklart i dag, och ibland kommer minst ljus från de källor där du minst förväntar dig det.

Trollhattan vid kanalen på morgontimmen

Mahindra & Mahindra + Aston Martin?

I en vecka nu har rykten om Aston Martin surrat genom bilvärlden. Faktum är att Kuwait-baserade investerare Investment Dar Co. skulle vilja sälja sin andel i öns sportbilstillverkare. Investment Dar Co. är Aston Martins största aktieägare med 64% och enligt Bloomberg sägs ha anställt Rothschild Bank för att hitta köpare. Investment Dar Co. förnekar sig själv - inofficiellt. Ett officiellt uttalande saknas.

Två företag handlas som potentiella köpare. Toyota och Mahindra. Som vanlig praxis har flera analytiker hanterat dessa scenarier. Det är osannolikt att Mahindra & Mahindra kommer att betala det erforderliga beloppet, man talar om 800 miljoner US-dollar. Mahindra är i en våg av framgång med 10.000 2010 beställningar för den nya lilla SUV Quanto på två månader, men är huvudsakligen upptagen med introduktionen av varumärket Ssangyong, som förvärvades XNUMX.

Mahindra, enligt analytiker som Mumbai-baserade Business Standard, är mer på jakt efter ett gynnsamt tillfälle. Av denna anledning hade man också upphört med tävlingen för Saab. Priset för tillverkaren från Sverige var nära 500 miljoner dollar. Med tanke på de ytterligare förväntade investeringarna i Saab som hade varit för mycket, och de sa farväl.

Hmm ..... 500 miljoner dollar då! Om vi ​​adderar priset för anläggningen, Saab Parts AB, Powertrain och Tools, är vi runt denna summa. I Sverige sa de vid den tiden att priset för reservdelsbolaget i Nyköping var för högt för indianerna. Nyheten från Mumbai stöder detta.

Är det sant, och det verkar så har försäljningen till Indien misslyckats på grund av statens hårda attityd. Han ville ha det fulla priset och var inte redo för en utslagsplats. Till exempel kommer Saab Parts AB snart att bli ett statligt bolag.

Mahindra ville inte betala 500 miljoner dollar, och Geely, Volvo ägare, skulle ta över Saab Automobile Group för en miljon.

Geely lyckades = inte Volvo

Huruvida Geely skulle ha varit en bra ägare till Saab är tvivelaktigt. Vi kommer aldrig veta svaret. Om Geely är en bra mamma för Volvo, vet vi det en dag. Medan saker inte går bra för Volvo är Geely på väg upp. I oktober sålde kineserna 48.609-bilar. Ett stolt plus på 35% jämfört med föregående år, vilket också beror på den starka ökningen av exporten. Mer än var fjärde bil exporterades.

Medan Geely blomstrar, fortsätter Volvo att vända om i Kina. Försäljningen sjönk med 11.7% på 3.389-fordon i oktober. Således har den nedåtgående trenden fortsatt att accelerera, till september var nedgången jämfört med föregående år fortfarande vid 7.3%.

Geely har några planer för Volvo eller Volvo DNA. Snart ska ett nytt varumärke grundas, vilket Geely vill bli ett slags kinesiskt folkemärke. Tekniken bör komma till stor del från Volvo och designen bör tydligt bära skandinaviska drag. För närvarande söker Geely Design Director, som besöker Göteborg, anställda för projektet.

Bilindustrin utan bilar = framtid

Hur framtiden för bilindustrin i Sverige kommer att se ut om kanske fem år är en spännande fråga. I förgårs var det ett ganska dystert möte om detta ämne i Saab Bilmuseum. professor Bo Dahlbom från Göteborgs universitet höll, som besökare berättade, ganska spöklik föreläsning av hans framtidsvisioner.

Hans credo ”vi ska inte göra något som kineserna kan göra billigare” har följande konsekvens. En bilindustri utan bilar kommer att växa fram i Sverige. Sverige kommer att tillhandahålla idéer som en serviceplattform eller som en ”tankesmedja”. Frågan som behöver lösas är inte hur du skulle köra från A till B, utan vad du kan göra under tiden medan du kör.

Sverige tänker och Kina bygger. Det var vad professorn menade. I Trollhättan, som ett slags stort testlaboratorium, kan resultaten av sådana visioner redan utvärderas idag. Ingenjörerna har arbete, det är bra. Du utvecklar och forskar för biltillverkare över hela världen. Men vad gör resten? Vid mitt senaste besök i Saab City kunde de fula resultaten av denna utveckling ses.

Vid soluppgång var jag på väg från Swania, alltid längs kanalen, mot Bilmuseet. Letar du efter vackra fotomotiv. Du får se invånare som - med för mycket alkohol i blodet - inte har hittat vägen hem. Eller tomma flaskor som meddelar en natt att dricka på vägen. Dessa tecken fanns inte för två år sedan, men vem ska du skylla på? Arbetslösheten är hög, utsikterna är dåliga.

Hur var det med Sverige och Volksheim? Över. Åh Sverige, hur har du förändrats ...

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om “SAAB News: Exit 500 miljoner"

 • Så man förstör en hel gren av ekonomin - att tro att människor utvecklas i Sverige och bygger i Kina påminner om GM - att köpa komponenter och produkter billigt runt om i världen och sälja dem under olika märken över hela världen. Ingen i Italien eller Frankrike skulle tänka på det. Vi är nu mycket nöjda med KIA Hyunday Chevrolets som inte så länge sedan inte ens hade en krockkudde, än mindre har klarat ett mest primitivt krocktest. Det viktigaste är billigt! Samma sak som hände med SAAB pågår nu med Opel. Jag tror inte att detta är en möjlighet för SAAB-förare som letar efter ett okonventionellt fordon med karaktär och unika tekniska egenskaper.
  Som det blev känt idag, ger SAAB Aero Schweiz en garanti för att kunna leverera SAAB influensa flygplan i tid. Vill du utveckla dem i Sverige och få dem tillverkade i Kina när alla försörjningskedjor har migrerat där? Enligt Wikipedia tillverkas flygplanet i Sverige, komponenterna kommer därifrån eller från Europa, USA eller Sydafrika.
  När allt kommer omkring gav Wallenberg-familjen, som SAAB sålde till GM vid den tiden, en donation till SAAB-museet. (Ironi). De Wallenbergs familjetillgångar rör sig nu runt om i världen och letar efter nya investeringsmöjligheter. Även om jag är väldigt affärsvänlig - det här är kapitalism, eftersom jag INTE föreställer mig det. Människorna som står bakom det och är beroende av jobb faller längs vägen!

 • blank

  Ett mycket märkligt sätt att tänka som passar våra konfliktbenägna svenska vänner. Istället för att acceptera utmaningen och helt enkelt göra allt bättre än kineserna föredrar vi att vara hela.

  • blank

   Tyvärr har mycket förändrats inte bara i Sverige ...

 • blank

  Ja, prognosen är dyster,
  Inget värde läggs till utan en framtid!
  God natt Europa .... Hoppas att forskarna har fel igen

 • blank

  Även det som kommer från professorer är nästan alltid enskilda åsikter - men det finns också undantag: Våra så kallade ekonomiska metoder har ofta till och med gjort misstag i kollektivet - den senare ekonomiska utvecklingen var helt annorlunda än förutsagt!

  I min bekantskap finns det också några professorer från olika discipliner - de är alla främst teoretiker som har liten kontakt med det faktiska och vardagslivet.

  Jag kan inte förstå vad den svenska professorn tycker om kineserna. De kan verkligen tänka och utveckla sig själva under överskådlig framtid (se Japan). Detta skulle innebära att de återstående jobben i Trollhättan-regionen också skulle försvinna - med professor Bo Dahlboms tänkande som är inriktad på framtiden verkar det verkligen inte fungera!

  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Intressanta detaljer om Mahindra. Kanske NEVS borde ha försökt få Aston Martin (även om de skulle kallas NEVGB idag)

  En mer tänkt på den nämnda föreläsningen. Om föreläsningen sammanfattas på "Sverige tror att Kina bygger", som i mina ögon vittnar om en viss arrogans hos läraren. Med detta tillvägagångssätt - så min prognos - kommer den ena eller den andra att se sig snabbare än väntat.

 • blank

  SAAB-berättelsen är fortfarande full av hemligheter. Vad kunde ha varit något ..

Kommentarer är stängda.