SAAB Talk: Saab 007

En svensk i tjänsten av hennes brittiska majestät? Förra veckan kom flera dussin e-postmeddelanden från läsare på Saab 007-bloggen. Vad hände? den Fokus hade rapporterat om det lilla kända Saab-projektet, och om och om igen kom frågan om bilen verkligen var, om han var eller är trafiksäker och om Saab har överlevt åren.

blank
Saab 007, i Her Majesty's Serving State.

Vid någon tidpunkt gav jag upp att svara på varje e-post. Ändå vill jag tacka dig för de många, många tips som är en tydlig indikation på den fascination som Saabs varumärke utstrålar. Istället skriver jag en kort artikel om Saab 007 som är läsbar för alla.

Ja, det finns bilen och jag har redan sett den lever. Men jag var inte riktigt intresserad av James Bond-historien då. 1981 byggde Saab en 900 Turbo enligt "James Bond Specification", så historien i Trollhättan var så överväldigande. Saab 900 Turbo, kallad 007, ökade prestandan och utrustade med många extrafunktioner som skottsäkra däck, night vision-enhet, head-up display och rustning, flyttades mycket under följande tid.

blank
En agent fordon som behöver hjälp. Saab 900 007

Saab har aldrig gjort det för att filma berömmelse och är, eller kanske på grund av det, den riktiga James Bond-bilen. För om du frågade den hemliga agenten om hans fordon, skulle följande bedömning komma: Aston Martin eller Lotus är för synliga, dåliga för affärer. Fords för tråkiga och BMW: er bara en skadlig uppfinning av motsatt sida. Den verkliga hemliga agenten som betjänar Krone driver Saab eftersom den är snabb, säker och diskret och därför ”mycket brittisk”.

Det finns mer än 60.000 miles på klockan nu, och James Bond Saabs tillstånd är ganska patetiskt. Rost och dåligt allmäntillstånd gör inte svensken till en utställning i sin brittiska majestät. Vid vårt senaste besök var han i tidningen på Saab-museet i Trollhättan, en sektion där det inte är tillåtet att ta bilder för allmänheten.

blank
Utrustningslista över Saab 007

Mark och jag kommer naturligtvis att hålla fast vid dessa avtal. Men de tidigare administratörerna, som hade museet under sin ledning under en kort tid, tog bilder av Saab 007, som vi får publicera här. James Bond Saabs tillstånd uttrycker tydligt problemen som plågar Bilmuseum. Trots allt volontärarbete saknas medel för att återställa de befintliga skatterna. Det magiska ordet är pengar, det saknas fortfarande.

Det faktum att en Saab-pärla som Saab 007 kommer tillbaka till allmänheten borde vara i allas intresse. Vi ber därför igen Saab-samhället om donationer till Bilmuseum nästa vår så att bilar som James Bond Saab snart kan lysa i museet för alla att se!

Hemligheten återstår att avslöja varför Saab 900 Turbo aldrig sågs i filmen. Svaret är spekulativt, för du kan väl föreställa dig James Bond när han - tillsammans med det typiska turboljudet - är på jakt efter skurkarna. Förmodligen är Saab för nära verkligheten. Hemliga agenter föredrar påfallande bilar som måste vara kraftfulla. Saab har byggt sådana bilar. Relativt kompakt, inte särskilt märkbar, med en tidlös design, men alltid högpresterande bilar för mannen. Vad skulle vara mer lämpligt för Secret Service än en Saab Turbo från Trollhättan?

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

16 tankar om “SAAB Talk: Saab 007"

 • blank

  Hej,
  Som barn läste jag romanen där Bond jagade bilen genom Skottland. Tydligt historiskt kulturarv och därmed värd att befordra.

 • blank

  Från välinformerade källor har jag hört att Phoenix Concept också finns i museets samling. Det kan emellertid inte utfärdas på grund av skador. Om det är sant, förstås det här underbara enstaka objektet med högsta prioritet. Om det fortfarande skulle finnas pengar i kassan kan du också ägna dig åt 007.

 • blank

  vad skulle jag intressera mig för: var gjorde bilen från sin Km eller vem var den lyckliga som äger den här bilen och fick köra? Den brittiska hemliga tjänsten är säkerligen inte.

  • blank

   ... kanske Saabs anställda körde det undercover till dina Bond-tjejer. De sprängdes bort 007 och James var tvungen att förstora lastningsområdet ...

   Mycket snygg artikel, som gör bloggen så värd att läsa.

   Under tiden kommer jag personligen att ta med Saab-museet via 300 EUR från Saab Treffen i den bayerska skogen nästa år.

   Vad skulle Saab ha blivit om den här bilen var en filmstjärna ...

   Med vänliga hälsningar!

   Matthias

   • blank

    Medlidande om de fina pengarna, om det verkligen borde användas för sådan Spielkram.

    Det sista stycket är förhoppningsvis inte menat allvarligt?

    • blank

     Dåligt humör idag, kära Joachim? Förhoppningsvis inte, för även Spielkram är en del av SAAB!

   • blank

    Matthias: Bra! Varje euro behövs!

   • blank

    Frågan är snarare: vad skulle ha blivit av James Bond, skulle agenten behöva köra den här bilen.

 • blank

  Om pengar tas i hand för sådan Spielkram, donerar jag verkligen ingen cent för museet!

  Finns det inte mer meningsfulla projekt som kan stödjas?

  • blank

   varför snälla spela saker? det är också Saabs historia och hör naturligtvis till museet och resauriert. Och var är Saabs historia bättre än i Saabmuseet. Lieber Joachim, vad mer skulle vara värdigt för dig att återställas och visas i ny glans till Saab-museets publik.

   • blank

    En företagsbil från 007, som inte har gjort det till filmen, är ingen anledning för mig att förnya honom!

    Dessutom tror jag James Bond-berättelserna ändå för totalt nonsens!

    • blank

     Ditt senaste argument är ingen, din första men mycket bra 🙂

  • blank

   Fullständigt avtal. En pipedröm av Saab att bygga en 900 för Bond-filmer och sedan hoppas att produktionsföretaget kommer att agera! Hur naiv är du fortfarande? Bilen har ingen Bond-historia, så det är inget annat än resultatet av olika hantverkstider på Saab.
   Om pengarna är täta bör du boka det för mycket viktiga saker.

   Bortsett från det: Författarens tro att en Saab skulle ha varit den perfekta Bond-bilen i motsats till Aston och Lotus är väldigt underhållande! Till och med på BMW skakade filmbuffarna och Keepers of the Grail huvudet, med en Saab skulle de ha tagit slut på bio - det är jag säker på.

 • blank

  En cool SAAB som behöver återställas! Det är galet vad som ligger i museets fundus.

 • blank

  Galenskap! En head-up-skärm i år 1985. Här kan du se igen hur avancerad SAAB redan var.

Kommentarer är stängda.