SAAB News: Trollhättan, brev, Saab fabrikk grunder

Hur är en stad vars största arbetsgivare stängde sina dörrar och vars näst största verksamhet just har sålts? Situationen i Trollhättan är inte rosenröd. Så långt har Saab just öppnat fabriksportarna lite längre, medan Volvo Aero har sålt och faller för att börja arbeta. Webbplatsens attraktivitet är i fara, trots de många små spin-offerna och deras framgångshistorier.

Saab Werk: Vad händer på fabriken?

Många överväger att sälja sitt hus om de hittar en köpare och flyttar till västkusten. Kommunen och politiken, åtminstone på provinsiell nivå, har reagerat, Trollhättan - Vänersborg-regionen närmar sig Göteborg. Från den 9 december kommer anslutningen mellan båda städerna till kustregionen och Volvowerk Torslanda att förbättras märkbart. Från Trollhättan kommer pendlare sedan att ha 34 till 35 tåg istället för 21 och Vänersborg 22 till 23 istället för 12. Västtrafik förbättrar också länken mellan bussar och tåg.

Allt hände på grund av ökad missnöje och offentligt tryck utövat av tidigare Saab-anställda som dagligen kör mellan Torslanda och Trollhättan.

Brev till tidigare Saab-anställda

Saab ägare NEVS har kontaktat tidigare anställda direkt via post. Tillkännagivna av lokalpressen har bokstäverna nått de tidigare anställda. Men inte alla har fått ett brev som begär registrering och uppdatering av deras data. Investerarna har redan gjort ett förhandsval. Det verkar som att man väljer i enlighet med faktorer som ålder och kvalificering redan i förväg möjliga nya medarbetare.

Båda tidigare Saab-anställda som är i ny anställning har kontaktats, liksom anställda som fortfarande är arbetslösa. Något rör sig (slutligen), och meddelandena följs verkligen av handling. En punkt för den nya ägaren.

Saabs fabrikklokaler

Det är bra att ha kul i Sverige. Eller vänner som har bra vänner. Sedan några månader har vi letat direkt till fabrikslokalen i Stallbacka. Det vi "sett" där hittills har inte varit särskilt uppmuntrande. Sedan början av september har arbetet legat djupt, utan spår av optimism eller en ny början.

Bilden har nu förändrats fundamentalt. De anställda i de företag som är baserade på anläggningen, som inte är alla investerare, är inte längre ensamma. Plötsligt finns det mycket aktivitet, och det verkar som att Saab-fabriken kysser försiktigt.

Intervjun med Fredrik Sidahl, vd för leverantörerna, till en radiostation de senaste dagarna passar in i detta. "... Processer handel igång och jag hör inget annat än positiva signaler ..."Så sa han och vill kommunicera att" något rör sig och att han inte tar emot annat än positiva signaler ". Låter bra ! Mycket försiktigt och försiktigt är försiktig optimism om Saab dagens ordning. Eller?

Om du frågar experter som borde veta hur lång tid det tar att återuppliva en bilanläggning som har stängts helt av, försvinner hoppet på en snabb återkommande. Mellan 12 och 18 månader tar det tid för band att återköra, enligt svaret. Inte förrän gjorde den tidigare Saab Investor Youngman kontakt med leverantörerna under våren i år. Låt oss därför kort berätta om. Kontraktet vann i Saabs ägare NEVS i maj eller juni. Det fullständiga köpeskillingen betalades i augusti, nycklarna till fabriken kom till 2. September från. I oktober offentliggjorde de att de sökte kontakt med leverantörerna.

NEVS verkar inte vara den snabba truppen, om du tror vad som kommer ut i allmänhet. Om du inte var bakom scenen och obemärkt av allmänheten gjorde förberedelser. Annars hotas vi fortfarande med en lång väntan.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

4 tankar om “SAAB News: Trollhättan, brev, Saab fabrikk grunder"

 • blank

  Sakta men säkert? Skulle vara glad om det fortsätter igen!

  Ciao
  ram

 • blank

  Läser sig ganska bra, de bästa nyheterna på en sådan obekväma måndag 😉

 • blank

  Åtminstone rör sig något, om du bara vill bygga batterier skulle det förmodligen fortfarande bli lugnt. Goda nyheter!

 • blank

  Tack för det stora bidraget!

  Lite kommentar:
  Det är bättre att vara lite långsammare och väl övervägt och att agera med mycket hållbarhet på lång sikt än att vara snäll, hektisk och då fungerar ingenting ...

  FORTSÄTT SÅ NEVS - allt kommer att bli bra!

Kommentarer är stängda.