SAAB Talk: Fel utveckling

Sverige ligger på randen av en våg av uppsägningar och konkurser. Varje dag säger företagen adjö till sina anställda, går konkurs eller återuppbyggs. Det är inte bara små, knappt kända företag. Franchisegivaren för elektronikkedjan Expert har gjort en krasch i konkurs med många stängda kontor, konkurrent Media Markt kommer att hantera sitt huvudkontor. SCA vill spara kostnader och utan 1.500-anställda kan anläggningen i Trollhättans närliggande stad Lila Edet påverkas.

blank
Saab 9-5 sportbil med 128 g Co2 / kilometer

Volvo Lastvagnar sänker 260 anställda, Atlas Copco slutar jobba, Husqvarna säger upp 600, Ericsson 1.550 2011 och listan blir längre för varje dag. För ett drygt år sedan, sommaren XNUMX, såg det ännu bättre ut i Sverige. Ekonomin var i full gång, huspriserna gick upp och Reinfeldt -regeringen drömde om en svensk ”i sinnet”, där ingen skulle få smutsiga händerna med hårt arbete.

Hans "dröm" kan gå i uppfyllelse, vilket nya ekonomiska data visar. Sverige kommer att förlora 2012% av sina jobb under 2. I antal finns det 6.000 2013 jobb som kommer att gå förlorade, särskilt inom industrin, där människor får sina händer smutsiga. Det kommer att bli tuffare 4, då 12.000% eller 18.000 6 jobb kommer att gå förlorade, och det kommer inte bara att påverka produktionen utan även administration, forskning och utveckling. Talet XNUMX XNUMX låter inte så dramatiskt i våra öron, men Sverige är ett glesbefolkat land. XNUMX% av jobben på två år, det låter hotfullt.

Hur Sverige hanterade en av sina pärlor - jag pratar nu om Saab - denna utveckling är inte förvånande. Saab var ledande inom bränsleeffektiva motorer. Även med de största svårigheterna och med de begränsade resurserna från ett litet företag kunde de presentera miljövänliga kraftdieslar i Saab 9-3. Den nya Saab 9-5 sportdräkten, med en längd på över 5 meter och inte en miljövänlig bil, men hemma i lyxklassen, skulle ha satt standarder med 128 gram CO2 / kilometer.

Regeringen kunde ha tagit Saab under regeringens vårdnad och kunde leta efter en investerare för denna pärla. Mycket kunnande och ännu fler jobb skulle ha tagits emot. Saab var ledande inom vissa områden. Till exempel med flerbränslemotorer som kan användas med E85- eller bensinmotorer. Eller i forskningen om elektrisk fyrhjulsdrift i kombination med elektrisk eller hybridteknik.

Vi skulle ha kunnat förvänta oss många sparsamma fordon från Trollhättan i framtiden, liksom andra spännande innovationer. Nu måste vi vänta och se vad framtiden håller på. Den bränsleeffektiva Saab 9-5 sportbilen gick inte i produktion men rullade direkt i museet.

2013 kommer att vara avgörande för Saab-varumärket. Rökning skorstenar på sommaren eller inte? Investorernas NEVS öde beror på det. Om du inte sätter ihop en försörjningskedja som gör 2013 möjliggör produktionen av Saab 9-3, kommer du också att misslyckas 2014 med elbilen och många identiska komponenter. För varför ska 2014 arbeta något som 2013 inte kunde göra? Sanningen kan vara så enkelt.

Det var inte bara Saab som inte lyckades med bra idéer och ekonomiska bilar. Den japanska lilla bilstillverkaren Suzuki har lämnat in för konkurs för sin amerikanska verksamhet. Bränslebesparande små bilar är inte efterfrågade, amerikanerna är fortfarande på forntida teknik och stora fossila energiförstörande fordon. Det slutförda äktenskapet med GM i USA: s försäljning och skulden hos det amerikanska företaget 346 miljoner amerikanska dollar gör resten. Äventyret America är över för Suzukis bilavdelning, men motorcyklar och quads kommer att fortsätta att existera.

GM bygger fortfarande samma bilar i flera år, fortfarande under statlig vårdnad. Genomsnitt i design, genomsnittligt i körbeteende, genomsnittligt i konsumtion. Inte så bra, inte så illa. Allt som vanligt. Också en dålig utveckling.

Vad gör det andra svenska varumärket? En annan snabb titt till Göteborg där försäljningssiffrorna var lite bättre än väntat. Ledningen förbereder omfattande nedskärningar. Färre anställda i produktion, nya modeller lanseras sent och - men bara kanske - avståendet från en av de två nya anläggningarna i Kina där försäljningsutvecklingen för varumärket var särskilt negativ.

Krisen har tagit Sverige helt. Kriser är också alltid möjligheter att kontracyklisk investera. NEVS kan använda dessa möjligheter. Och hur skrev ett stort svenskt företagsdokument om 9-3 för några dagar sedan? Han var Saab med 10-livet. Vi kommer att se.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

7 tankar om “SAAB Talk: Fel utveckling"

 • blank

  Kostnadstrycket på produktioner och tjänster kommer att öka i framtiden till följd av devalveringen av den europeiska valutan. Sverige (liksom Schweiz) kämpar med en stark / dyr nationell valuta. Därför är det arbete som görs ännu dyrare för länder utanför EU (och därmed slutprodukten). Arbetena i Asien är många gånger billigare. Så det är bara verkligheten.

  • blank

   Eftersom några av de tidigare leverantörerna inte längre kommer ombord (inte längre tillgängliga eller inte längre berättigade av andra skäl) kommer du automatiskt att vända sig till lämpliga företag i den asiatiska regionen (särskilt i Kina). Eftersom det kan bli gjort mycket billigare (med bevisligen samma kvalitet) skulle en SAAB som produceras i Sverige till och med kunna nå ett lägre slutpris än vad som tidigare var fallet.

   Som ett litet exempel vill jag ta med backspegeln på vår SAAB 9-5 - den rivdes från en lastbil för flera år sedan och ersattes helt med alla komponenter av en spegel tillverkad i Kina. Hittills har vi inte kunnat fastställa några nackdelar - det finns ännu mindre bländning från fordon som kör bakom än med den ursprungliga spegeln!

 • blank

  Intressant rapport och intressanta siffror! Och om vi tänker på det faktum att under Muller hade SAAB cirka 3500 anställda och efter konkursen avskedade också många leverantörer personas eller gjorde dem ... Då har svenskarna cirka 1 - 2% mindre på grund av SAAB-konkursen Jobb. Detta kommer sannolikt att skärpas, eftersom de alla bor i en region och där faller naturligtvis också köpbeteende! Välkommen till den nedåtgående spiralen!
  I Tyskland har vi cirka 40 miljoner jobb, då finns 2% om 800.000-jobb. Eftersom även den tyska regeringen skulle ha gjort någonting och säkert med fransmännen utan diskussion!

  Hälsning André

 • blank

  Hur kan du inte bara bygga den här 9-5-stationsvagnen?

  • blank

   Ja, en färdig bil, en juvel: Jag borde ha beställt det just nu.
   Förhoppningen om NEVs anser jag vara en illusion

 • blank

  NEVS har en bra utvecklingsplats och en bra fabrik med Trollhatan. Så sätt på banden! Tom har rätt, de kan inte hjälpa det!

 • blank

  NEVS har toppfolk från fordonsindustrin (Trogen, Jiang och andra), NEVS skulle ha en superprodukt att erbjuda (om hela modellserien kom från 9-3-serien), NEVS har en modern anläggning, NEVS får fortsätta att använda namnet SAAB, NEVS har också Planer för att bygga PHÖNIX-modeller såväl som elfordon och den enorma SAAB-fansamhället bör också nämnas som extremt positiva ...

  Så fortsätt - kom igång med konvertibler, limousiner och stationvagnar! En ny 9-3 II cabriolet skulle definitivt hitta en köpare som efterträdare till min 9-3 I cabriolet!

Kommentarer är stängda.