SAAB News: Comeback med 9-3 Cabriolet (?)

Comeback av Saab kan börja med 9-3 Cabriolet. Och det kan alla äga rum tidigare än tidigare känt. Det är vad Fredrik Sidahl, VD för den nationella leverantörsföreningen FKG, berättade för lokalpressen. Allting är därför spekulativt, men chanserna för en omstart verkar inte vara dåliga.

blank
Saab startar om med 9-3 Cabriolet?

De första positiva signalerna från traditionella leverantörer har redan anlänt till Trollhättan. Eftersom den ekonomiska utvecklingen i Sverige är så dålig att alla jobb är mycket välkomna till företagen. Som situationen har utvecklats under de senaste veckorna, mer i nästa artikel. Förutom cabriolet, så igår rapporterade cirklar, sportbil och sedan rulla av linjen.

Ger planen för den nya Saab-ägaren mening? Det är faktiskt fel fråga. ... man bör hellre tänka på poängen att inte göra det här. Och om du har råd att inte göra det. En vilande bilanläggning är en dyr bilanläggning. Underhålls- och servicekostnader slukar betydande summor pengar. Produktionsanläggningarna måste vara igång, annars upphör miljöcertifikat och andra krav. Ägarna befinner sig i den bekväma situationen att äga en anläggning utan anställda. Inga höga kostnader, inga avgångsvederlag, inga höga löner, inga problem med fackföreningar. Tvärtom ! Sveriges arbetsmarknad producerar sökande i full fart och arbetsgivarna har goda möjligheter.

Om man tittar på finansieringssidan kommer det att bli lättare att attrahera aktieägare och finansiärer för en löpande produktion med verkliga produkter, distributionskanaler och kunder, som för två elektriska prototyper i utställningslokalen och en stationär, gammelndes sig själv fungerar.

Verktygskostnader för 9-3 uppstår inte, kostnaderna för vidareutveckling är låga. Med ett litet besättning, kanske några hundra anställda, att börja producera 10.000 eller 20.000 bilar om året, skulle det vara möjligt. Den höga kostnaden för Muller-eran, när fabriken med 3.500-anställda slukade 5 miljoner per månad, är historia. Marknaden för en 9-3 Griffin skulle vara där. I Tyskland finns två tredjedelar av Saabs inventering från detta modellutbud. Det skulle vara mer än 40.000 potentiella kunder med mycket att hämta. Du måste bara spela hans kort rätt!

Frågan uppstår om motorerna, som det (fortfarande) knappt finns svar på. Att börja med de berömda dieselmotorerna skulle inte vara några problem, eftersom diesel - från äktenskapet med GM och Fiat, utvecklad och förfinad av svenskarna - tillhör Saab. Det ser mer intressant ut med bensinen. För att uppfylla den nuvarande Euro 5-standarden konverterades alla 9-3 som Griffin-modeller till direktinjektion. Motorerna kom från GM, och frågan är om GM skulle dyka upp igen som leverantör. Några vänner i Sverige ser amerikanerna i båten igen, för GM hade alltid betonat att de skulle vilja leverera motorer och växellådor för 9-3.

Specifikt kan BMW också komma in som leverantör. Prototyper med en griffin på huven och med ett bayersk hjärta under fanns redan, och utsikten skulle vara frestande. För att inte tala om den potentiella bildförstärkningen när en fantastisk BMW-motor - förfinad och anpassad av Saab - ger prestanda. Det är också spekulativt att - enligt mina röster från Trollhättan - drar Mahindra strängarna bakom kulisserna och ger teknik och finansiering.

Det finns ingen bekräftelse på detta och inga synliga tecken. Men allt är möjligt på Saab, det har vi lärt oss under de senaste månaderna, och vi kommer förmodligen att kunna drömma ...

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “SAAB News: Comeback med 9-3 Cabriolet (?)"

 • blank

  Kom igen snälla, gå av den här "dåliga GM -lyran".
  Det kan vara trevligt att hitta en skyldig, även om han inte är ensam i skulden för elände.
  Opels problem är att för få människor köper en Opel, Basta!
  Kanske gör de tyska premiumproducenterna bara bättre lobbying med de automatiska journalisterna (sponsring), eller hur förklarar du att varje jämförelsetest är vunnet?
  Och genom media gör du ibland åsikter!

 • blank

  Jag hittar passagen med GM som motorleverantör intressant. Var det inte GM, som genom det stränga vägran att fortsätta leverera Saab under kinesiskt ägande, hade äntligen tagit den sista spiken i kistan?
  Var gjorde denna plötsliga förändring av hjärtat? Vad är annorlunda nu under NEVS?

  • blank

   GM ser ingen tävling i 9-3, säg våra svenskar. GM-problemen gällde främst den mer moderna 9-5 II och 9-4x.

  • blank

   Frågetecknen om GM är inte bara relaterade till motorerna utan till GM: s beteende i allmänhet. Faktum är att SAAB inte längre har haft ett eget perspektiv sedan anslutningen till GM och endast har använts som utvecklingsplats för andra produkter i GM-gruppen. Samma sak upprepas nu hos Opel - även om det finns goda produkter får Opel utvecklas för andra varumärken i gruppen, global försäljning för Opel förhindras och Opel konkurrerar med Chevrolet-Kia-fabrikerna från Korea på kärnmarknaderna.

   En hållbar framtid för SAAB är därför svårt att föreställa sig med GM. Som det har blivit uppenbart i den amerikanska valkampanjen spelar Europa inte längre en roll på den geopolitiska världskartan för Förenta staterna. Eftersom GM har räddats med statliga medel är det uppenbart att de nu främst driver nationella intressen. SAAB-berättelsen visar att GM inte bygger bilar på de europeiska marknaderna. Att vara beroende av GM för andra gången kan bara leda till samma resultat.

   Vad gör svensk politik? - Den som tror att man bara kan ha ”huvudjobb” i ett land och få produkterna tillverkade eller köpt dem någonstans i världen har förmodligen ingen aning om den nationella ekonomin och bör inte bli förvånad över stigande arbetslöshetstal! Det har setts på många områden hittills - när produktionsjobben försvinner, efter ett tag går även utvecklingsavdelningarna och med dem tekniken. Vi har på många områden lärt oss att fungerande processkedjor, korta avstånd och effektiv kommunikation är förutsättningarna för att behålla teknik i landet. Det är inte utan anledning att near-shoring är en megatrend i Europa.

   • blank

    Tyvärr förstod du inte vad det handlar om. Kärnmarknaderna för den framtida bilhandeln är nu inte längre europeiska länder utan de tidigare tillväxtmarknaderna i denna värld. Hur kan GM bygga bilar för Europa när försäljningen i tusen räckvidd i förhållande till resten av världen?
    Förresten hade GM inte köpt Kia men Dewoo. Och eftersom stinginessen styrs av en cool trend, är de på rätt väg med sin politik. För aldrig tidigare har så många Chevys tävlat på Europas vägar (även om de verkligen är risskålar).

    Kanske behöver du bara möta sanningen och erkänna att kineserna ligger på gränsen att mastera världen. Eftersom de köper massor av olönsamma företag till fyndpriser och därmed kommer till tekniska språng från 10 eller flera år. Och det här nästan gratis!

 • blank

  på något sätt skulle det vara trevligt om produktionen av 9-3 II skulle börja igen. Men bara att tänka på att NEVS ska göra det visar än en gång att från början hade de inte riktigt en plan vad de skulle göra från fabriken de köpte. NEVS vill vara världsledande inom elbilar skulle initialt har ingenting att göra med de gamla Saab kunder och inte ens vill reservdelar för tidigare Saab fordon säkerställa (Saab delar) och U-sväng och det finns bilar redan byggas på en gång i sitt grundutförande 10 år gammal och har inget att göra med den utfärda filosofen av NEVS. Även om man inte ens vet om NEVS har någon filosofi alls. Kanske är det bara ett desperat försök att tjäna pengar med den fabrik du köpte, och nästa konkurs är närmare än du tror. Som sagt skulle det vara trevligt och det skulle vara en början, men jag tror fortfarande att männen på NEVS inte vet vad de ska göra eller borde göra.

  • blank

   Jag är inte så säker på att NEVS inte hade en plan!
   Jag antar att det var mycket väl övervägt, bara det handlar om information mycket försiktigt och bara nu med det rauskommt, efter att många detaljer har klargjorts!

   Jag tror att NEVS nu befinner sig i ett stadium där de, efter den första oro och politiska frågor, går in i fasen för att i detalj hantera produktion och planering.

   När jag startar eller köper ett företag börjar jag inte direkt med produktionen - det finns helt andra bekymmer och behov!

   Jag håller mina fingrar korsade och skulle vara väldigt glad att se nya tikar på gatorna igen!
   Det är bara synd att 9-4x aldrig kommer att existera ....

  • blank

   Hej Peter,

   Nybörjare NEVS måste också anpassa sig till händelserna på den globala marknaden på något sätt. Eftersom det förmodligen har märkt att elbilar för närvarande inte är slagna och Phoenix fortfarande behöver ett tag, upplever nu först den välprövade renässansen.

   Modellerna är mogna och förhoppningsvis kommer också tillräckliga motorer att användas - min drömmotor skulle vara BMW (men det skulle säkert finnas andra kraftfulla och lämpliga motorer också).

   Men från det faktum att diskussioner med leverantörer har pågått i flera månader kan du också se att detta inte är en plötslig vändning - denna planering verkar ha kommit på dagordningen omedelbart efter köpet av SAAB. Skillnaden mot sin föregångare är att inte allt kommer upp direkt. Personligen tycker jag att detta inte är en nackdel - även om bortsett från tävlingen, vet inte fan-communityn omedelbart vad det handlar om. Men om slutresultatet på något sätt fungerar, bör fansen av varumärket vara lite generösa. För det är uppenbart att de flesta av oss hellre vill köra en ny SAAB 9-3 II än ett annat märke - och detta även efter tio år sedan grunddesignen skapades!

 • blank

  En SAAB med en BMW-motor skulle vara en förnuftig, ekonomisk och framförallt europeisk lösning! Detta skulle SAAB i ett fallet tekniskt uppdaterat och den irriterande GM slutligen ut. Jag kommer aldrig att köpa ett GM- eller GM-teknikfordon igen.

  • blank

   ALDRIG någonting med GM ... ALDRIG !!! och snälla också med bättre material i interiören ... BMW skulle vara toppen ... eller en gammal motor från 9000, som lätt förbrukade 3 l mindre än min "BIO Power" från 9-3!

 • blank

  Det skulle vara underbart, vare sig med Fiat eller BMW som motorleverantör!
  Sedan finns det fortfarande på några år pojke som används på marknaden!
  Hälsning André

  • blank

   Jag vill inte beröva dig här, men Fiat? Jag tror att de för närvarande är för stora ett problem än att du ska välja en sådan tillverkare som Lieferan. Dessutom är motorerna inte toppen av klassen 😉

   • blank

    Hej Yves, jag kan verkligen inte klaga på min "italienska" TTiD10 efter de första 4 tusen km. Kör bra och premiumleverantörer erbjuder också märkbart sämre motorer i sina mindre fordon. Jag känner mig tillräckligt motoriserad där.

 • blank

  Tja, och jag fortsätter att drömma om nya 9-5 II SC Aero i färgen Java ...

 • blank

  9-3 Cabriolet skulle vara den perfekta (om) omstart för SAAB våren 2013. Den vackra kombi och sedan kan också erbjudas igen på den här modellen.Ja, ja Tom, som du alltid skriver så vackert: Drömmar tillåts dig alltid ...

  • blank

   Då drömmer jag om stationvagnen! 🙂

   • blank

    Var vänlig en konvertibel. Vänligen i Monte Carlo gul som SAAB-Revival Edition 🙂

    • blank

     Jag är inne!

Kommentarer är stängda.