SAAB-film: Spelet bakom Saabs konkurs

Igår dokumentationen för Saab-konkursen på SVT1. Filmen är också intressant för de av oss som har liten eller ingen svenska. Förutom flera bidrag från Saabs historia finns många delar, bidrag från Vladimir Antonov och Victor Muller till exempel på engelska.

För närvarande är filmen på SVT1 också tillgänglig för oss. Låt oss se när den internationella åtkomsten är begränsad. Det finns också några bilder från den spöklikt tomma Saab-fabriken. Frustrerande.

Vad är det att säga? Aftonbladet kommer till den punkten. På grund av de ansvariga har ingen vågat gå till kameran. Varken Guy Lofalk eller Anders Borg, finansminister. De anklagas för dubbelspel och dubbelhet. Och en cynisk inställning till tusentals människor och deras jobb.

Intressant är ett meddelande som, tillfälligt eller inte, gick nästan samtidigt genom pressen. Det handlar om Li Shufu, mannen som köpte Volvo och vem skulle ta Saab för det löjliga priset på 1 miljoner dollar om det hade gått till Lofalk. Volvos mamma Geely har försökt i månader för en finansiering till bilfabrikanten från Göteborg. För detta ändamål bör kapitalet ökas avsevärt. Verkar fortfarande utan framgång.

Li Shufu är enligt pressen idag starkt skuldsatt till bankerna. Med en 0% finansiering, som kadrerna i Kina får. Det är bekvämt, men dess beroende av banker bör vara fullständigt. Så Dagens Industri. Nu kan Zhejiang-provinsen och Geelys hemstad Hangzhou gå med som potentiella partners. Hur skulle Saab-framtiden ha sett ut med den här ägaren?

Text: tom@saabblog.net

Bild: svt.se

 

 

7 tankar om “SAAB-film: Spelet bakom Saabs konkurs"

 • Det är ungefär hur jag föreställde mig det. Du behövde mycket sand från alla sidor eller till och med större stenar för att bromsa eller förstöra Saab och Müller växellådan! Det är bara synd. Det är synd att rollen som GM, som verkligen inte är härlig, inte spelas ut tillräckligt. Med sitt obevekliga skydd av de (stulna) Saab-patenten har de bidragit mycket till misslyckandet. Det är bara att hoppas att alla upptäckter får motsvarande konsekvenser ..?! Det är helt obegripligt att regeringen för tillfället var så passiv och till slut till och med bidrog till Saabs död.
  Det är synd om Saab - sorgligt för Sverige.

 • blank

  som jag hade misstänkt ...

  • blank

   ... GM är inte så oskyldig igen, de har redan avyttrat sina konkurrenter med licensavslag, och de har också sparat Saab.

 • blank

  Det är positivt som äntligen kommer fram, men det är definitivt alltför sent för det!
  Det hjälper inte SAAB och de tidigare anställda längre ....
  En tragedi!

 • blank

  Tack för länken till inlägget. Tyvärr kan jag inte heller förstå allt, men det jag förstod är tillräckligt. Det är så bittert ...

 • blank

  Jag är förlorad för ord ... ..

 • blank

  Tyvärr kan jag inte tala svenska, men så långt jag förstår, från vad som talades på engelska är det klart, vars fel är Saabs sänkning.

  Nu skulle även den sista Saab-fansen erkänna att det inte är Detroits onda bönräknare, men Sveriges regeringsmedlemmar, inklusive administratörer, måste bära den här skulden ensam på sina axlar.

  Detta är ett utmärkt bidrag som förhoppningsvis kommer att pressa pressen i Sverige så att de skyldiga äntligen måste lämna sina stolar.

  Kanske börjar den svenska skattebetalaren inse hur mycket dyrare Saabs konkurs är än en tillfällig kontantinsprutning från staten.
  Ja, tyvärr är inte politikerna i Sverige franska, för där skulle det inte komma någon att dra upp i en Audi framför väljarna ...

  Det skulle vara intressant att veta hur mycket pengar (lön, om man kan kalla det så?), Administratörerna under Lofalk av Saab i fickorna.

Kommentarer är stängda.