SAAB News: 1.000.000-dollar för Saab

Sverige har en skandal mer! Saab-berättelsen, faktiskt ett drama i många handlingar, kunde ha gått bättre om politiken hade velat det. Det var inte fallet. Tvärtom! Medan Muller kämpade för räddning av Saab, försökte administratören Guy Lofalk med stöd från Stockholm att sälja bilbolaget till Geely.

1.000.000-dollar för Saab


För det löjliga priset på 1.000.000 amerikanska dollar, vilket inte är ett riktigt pris, men mer en gåva till kineserna. Svensk TV har lagt en trailer för Saab-filmen, som filmade för att dokumentera nedgången, online. I de första sekvenserna hör du en arg Victor Muller och Guy Lofalk försöker appease honom.

Bakom ledningen av Saab Automobile AB, som är under lag och lag vid rekonstruktion i kontoret, hade Lofalk haft kontakter med Kina. Geelys VD Li Shufu reste till 7. Oktober till Stockholm där ett hemligt möte ägde rum i finansdepartementet. Present var Lofalk, Li Shufu och biträdande finansminister Anders Borg, Hans Lindblad. Mötet bekräftades av utrikesminister Hakan Ekengren.

Lofalk har därmed - och med stöd av politiken - överspelat sin roll. För som administratör var han konsult till ledningen och inte behörig att göra det. Muller hade, efter att han insåg att Lofalk riktade sig till en kall expropriation, som en försiktighet spelade in många konversationer och tilldelades delvis till tv: n.

Lofalk, Li Shufu och Anders Borgs planer stoppades endast av statsskuldförvaltningen. Bo Lundgren såg proceduren som omoralisk och drog nödbromsen.

Sverige är, som sagt, rikare av en skandal. 1.000.000 Dollar är inte ett köpeskill, men en konkret skandal! Med Lofalk och administrationen i Stockholm - som har åtminstone upp till en viss punkt följer den strategi positivt - som motståndare Muller och Saab hade ingen chans och tiden för återuppbyggnaden var förslösat värdelös. Biträdande finansminister Li Shufu tar emot, visar hur djupt politik är inblandad i denna process till högsta kretsar. Kommer uppenbarelsen att få politiska konsekvenser? Vi kommer att se ...

Företrädare för Geely hade besökt växten i Trollhättan, ingen visste verkligen varför. Nu är vi rikare för denna förverkligande. SVT har lagt trailer för programmet online. Låt oss se om samtalet utanför Sverige stannar under dagen. Det skulle inte vara första gången ...

Den fullständiga filmen "Spelet bakom Saabs konkurs" - spelet bakom Saab-konkursen - körs idag på 20.00 på SVT1.

Text: tom@saabblog.net

Bild: svt

18 tankar om "SAAB News: 1.000.000-dollar för Saab"

 • För 1 miljarder US-dollar eller 1 miljarder euro som skulle ha varit bra för mig. Men så ... ... för 1 miljoner, löjligt ...

 • Förhandsvisningen? Så jag har just sett hela rapporten. Man förstår lite men det är värt det bara på grund av bilderna

 • Är nu, den första november, inte längre synlig !!!!
  Politiken är kraftfull.

 • Ha rapporten såg och rekommenderas starkt!

  Enligt http://www.svt.se, rapporten kan ses.
  Hälsning

 • Så semester är inte tråkigt här.
  Redan galenskap som svenskarna gjorde med Saab.

 • Hej Saab fan,

  Din kommentar utspelar mig inte på något sätt - hur och när något skickades här är faktiskt inte meningen. Poängen är att tillsammans med politiker försökte "förstöra" ett traditionellt svenskt företag och du skulle nästan komma undan med det!

  Eftersom orden saknas !!!

  Oförstörbart för många av oss är att de svenska medborgarna inte har tömt politikerens träsk för länge sedan. Dessa politikare fortsätter att vara skrämmande kul. För mig helt oförståeliga processer - Sverige är inte någon afrikansk bananrepublik!

 • .... Kommunikation för företag i framtiden är den största utmaningen för alla hierarkier / avdelningar.
  (Hur är det var, hur och när för vilka mottagare skickade). Och det fungerade förmodligen inte alls i Trollhättan ... ..

 • Långsamt men säkert är jag glad att min Saab byggdes i Österrike. Tråkigt men sant.

 • Även om denna extremt konstiga försäljning hade ägt rum, skulle Geely inte ha kunnat producera en SAAB som vi är bekanta med - eftersom Geely inte heller skulle ha fått några licenser från GM.

  Geely skulle då utnyttja SAAB-kunskapen och föra in sina stora Volvo-nya skapelser - de svenska politikerna är verkligen de sista!

 • 1.000.000 dollar? Otroligt.
  Beloppet vi skulle ha fått från Frankfurt Stammtisch.

 • Denna regering i Sverige är bara en besvikelse (med betoning på tweak delen av ordet!) Du måste bara sprinkla mer gröna idéer. Så här försvårar en sund ekonomi - synd för Sverige och Saabs goda bilar!

 • Jag hoppas att det finns en sammanfattning av filmen (här).

 • Så mycket för ämnet "Sverige" ..., som ofta kallas av lokala politiker som "flaggskeppsland". Det kan bara vara dåligt för dig.

  Enligt min kännedom måste de icke-svenska tidigare anställda i SAAB mot svenskar fortfarande agera idag för att stämma för fordringar på insolvenspengar.

  Allt kommer förmodligen att gå ut igen som i fotboll ...

 • Exakt. Spielboll är det rätta namnet för vilket vissa män misshandlade den här biltillverkaren. Allt var väldigt tragiskt. Vad som levererar VM är bara löjligt! I månader, kunder, distributörer och leverantörer och nu anspråk skador (för vad?) Kräver på en 1. April Fool dag. Med räddning tar jag inte av VM ......

 • Det här är väldigt bra på grund av filmen! Jag är för närvarande i Sverige och det tar jag dags att titta på det!
  Tack Tom för rapporten med hänvisning till filmen!

  Hälsningar från Sverige

 • Det är otroligt! Politiken är densamma överallt! SAAB hade ingen chans

 • En tragedi som det är i boken!
  Tyvärr passar detta perfekt in i bilden av svensk politik!
  Politiker är alltid intressenter, företrädesvis representerar de sina egna intressen!

 • Hammer! Det gör att VM åtminstone delvis återkommer i ett helt annat ljus!

  Hela saken blir alltmer en riktig svensk thriller!

Kommentarer är stängda.