SAAB News: 1.000.000-dollar för Saab

Sverige har en skandal mer! Saab-berättelsen, faktiskt ett drama i många handlingar, kunde ha gått bättre om politiken hade velat det. Det var inte fallet. Tvärtom! Medan Muller kämpade för räddning av Saab, försökte administratören Guy Lofalk med stöd från Stockholm att sälja bilbolaget till Geely.

1.000.000-dollar för Saab


För det löjliga priset på 1.000.000 amerikanska dollar, vilket inte är ett riktigt pris, men mer en gåva till kineserna. Svensk TV har lagt en trailer för Saab-filmen, som filmade för att dokumentera nedgången, online. I de första sekvenserna hör du en arg Victor Muller och Guy Lofalk försöker appease honom.

Bakom ledningen av Saab Automobile AB, som är under lag och lag vid rekonstruktion i kontoret, hade Lofalk haft kontakter med Kina. Geelys VD Li Shufu reste till 7. Oktober till Stockholm där ett hemligt möte ägde rum i finansdepartementet. Present var Lofalk, Li Shufu och biträdande finansminister Anders Borg, Hans Lindblad. Mötet bekräftades av utrikesminister Hakan Ekengren.

Med detta och med stöd av politik har Lofalk överdrivet sin roll. Eftersom han var administratör var han en managementkonsult och hade inte behörighet att göra detta. Efter att ha insett att Lofalk siktade på kall expropriation hade Muller försiktighetsinspelningar av många samtal, av vilka några han gjorde tillgängliga för tv.

Lofalk, Li Shufu och Anders Borgs planer stoppades endast av statsskuldförvaltningen. Bo Lundgren såg proceduren som omoralisk och drog nödbromsen.

Som sagt har Sverige en skandal rikare. 1.000.000 XNUMX XNUMX dollar är inte ett inköpspris, utan en riktig skandal! Med Lofalk och administrationen i Stockholm - som åtminstone upp till en viss punkt stödde förfarandet välvilligt - som motståndare hade Muller och Saab ingen chans, och tidpunkten för återuppbyggnaden slösades bort värdelöst. Det faktum att ställföreträdaren för finansministern, Li Shufu, får, visar hur djupt politiken är involverad i denna process upp till de högsta nivåerna. Kommer avslöjandet att ha politiska konsekvenser? Vi får se…

Representanter från Geely hade besökt anläggningen i Trollhättan, och ingen visste riktigt varför. Nu är vi rikare med denna kunskap. SVT har lagt trailern för showen online. Låt oss se om hämtningen utanför Sverige stoppas under dagen. Det skulle inte vara första gången ...

Hela filmen "Spelet bakom Saabs konkurs" - spelet bakom Saabs konkurs - kommer att visas på SVT20.00 klockan 1 idag.

Text: tom@saabblog.net

Bild: svt

18 tankar om “SAAB News: 1.000.000-dollar för Saab"

 • För 1 miljard dollar eller 1 miljard euro hade det varit okej för mig. Men så ... för 1 miljon, löjligt ...

 • blank

  Ha rapporten såg och rekommenderas starkt!

  Enligt http://www.svt.se, rapporten kan ses.
  Hälsning

  • blank

   Är nu, den första november, inte längre synlig !!!!
   Politiken är kraftfull.

   • blank

    Förhandsvisningen? Så jag har just sett hela rapporten. Man förstår lite men det är värt det bara på grund av bilderna

 • blank

  Så semester är inte tråkigt här.
  Redan galenskap som svenskarna gjorde med Saab.

 • blank

  .... Kommunikation för företag i framtiden är den största utmaningen för alla hierarkier / avdelningar.
  (hur skickas vad som skickas vart, hur och när för vilken mottagare). Och det fungerade inte alls i Trollhättan heller ...

  • blank

   Hej Saab fan,

   Din kommentar är på något sätt inte tillgänglig för mig - hur och när något skickades hit är egentligen inte poängen. Poängen är att man tillsammans med politiker försökte "haka" ett traditionellt svenskt företag och de kom nästan undan med det!

   Eftersom orden saknas !!!

   För många av oss är det ytterst obegripligt att de svenska medborgarna inte tömde den här typen av politisk träsk för länge sedan. Dessa politiker fortsätter att göra sin ondska. För mig helt obegripliga processer - Sverige är inte bara någon afrikansk bananrepublik!

 • blank

  Långsamt men säkert är jag glad att min Saab byggdes i Österrike. Tråkigt men sant.

 • blank

  Även om denna extremt konstiga försäljning hade ägt rum, skulle Geely inte ha kunnat producera en SAAB som vi känner till - för Geely skulle verkligen inte ha fått några licenser från GM.

  Geely skulle då ha utnyttjat SAAB-kunskapen och införlivat den i sina fantastiska nya Volvo-skapelser - de svenska politikerna är verkligen de allra sista!

 • blank

  1.000.000 dollar? Otroligt.
  Beloppet vi skulle ha fått från Frankfurt Stammtisch.

 • blank

  Denna regering i Sverige är bara en besvikelse (med tonvikt på ordets andra del!) Du måste bara sprida mer grön tanke. Så varje hälsosam ekonomi är förstörd - synd för Sverige och de goda bilarna från Saab!

 • blank

  Jag hoppas att det finns en sammanfattning av filmen (här).

 • blank

  Så mycket för ämnet "Sverige" ... vilket, som ofta är fallet med lokala politiker, kallas ett "modellland". Det kan bara bli dig sjuk.

  Enligt min kännedom måste de icke-svenska tidigare anställda i SAAB mot svenskar fortfarande agera idag för att stämma för fordringar på insolvenspengar.

  Allt kommer att bli som i fotboll ...

 • blank

  Jag håller med. Spielball är det rätta namnet som vissa herrar har missbrukat denna biltillverkare för. Allt väldigt tragiskt. Vad VM levererar är bara löjligt! Håller kunder, återförsäljare och leverantörer i flera månader och kräver nu ersättning (för vad?) Gränser på ett skämt den 1 april. Jag tar inte räddningen från VM ......

 • blank

  Det här är väldigt bra på grund av filmen! Jag är för närvarande i Sverige och det tar jag dags att titta på det!
  Tack Tom för rapporten med hänvisning till filmen!

  Hälsningar från Sverige

 • blank

  Det är otroligt! Politiken är densamma överallt! SAAB hade ingen chans

 • blank

  En tragedi som det är i boken!
  Tyvärr passar detta perfekt in i bilden av svensk politik!
  Politiker är alltid intressenter, företrädesvis representerar de sina egna intressen!

 • blank

  Hammer! Det gör att VM åtminstone delvis återkommer i ett helt annat ljus!

  Hela saken blir alltmer en riktig svensk thriller!

Kommentarer är stängda.