Saabblog.net: Åtgärd vinterkvarter

Jag gillar gammal plåt ... speciellt om det är från Saab. Om en Saab 900, en Saab 9000 eller en 9-3 i den första serien visas i en av onlineportalerna - och den fortfarande är första hand - börjar den stora grubblingen. Vanligtvis vinner sunt förnuft, eftersom vi redan har fyra Saabs i vår flotta och 9-5 måste vika för ett nytt Saab-projekt. Vanligtvis…

Blogger på väg till München

För några veckor sedan uppträdde en Saab 9000 CS i München, nästan 20 år gammal, så en klassisk bil. Första sidan med mindre än 100.000 kilometer på klockan. Första gången 9000ers kan hittas igen och igen, eftersom kundkretsen var mycket Saab-lojal och kunde göra lite med efterföljaren, Saab 9-5. Veckorna gick och Saab var fortfarande till salu. Priset sänktes, och på något sätt gick svensken inte ut ur mitt sinne.

Okej, ingen turbo, inget läder. För soltak, farthållare, kontinuerlig kontrollbok, den beprövade 2.3 liter och en blå velour interiör. Med motorn hade jag redan gjort 1992 bekantskap. Jag hade just ändrat jobbet och beställt min första Saab. Sedan det tog ett tag fram till leverans, kom jag från återförsäljaren 9000 CS med bara den här motorn. Veckorna med 9000er Jag har fortfarande ett positivt minne, motorn är tyst, även utan turbo och drar igenom bra.

Och hur är det med det blå velouret? I slutet av 90-talet fick jag en vit Audi 100 med en blå inredning från min arbetsgivare då. På något sätt gillade jag alltid djärva färger och jag gillade kombinationen. Ytterligare en punkt för Saab i München ...

Drivkraften att agera var en vän som - troligen irriterad av mina Saab-berättelser - sa att jag "äntligen skulle köpa saken" ... "innan han blir en vinterbil någonstans". Vinterbil! I mitt sinne såg jag Saab plöja genom snö och is, oälskad och försummad, ätit upp av vägsalt. Efter 20 år rullar kulturarvet redan och som Saab-medlem är det en art som är värd att skydda. Kan det vara det?

Så följande plan utvecklades: köp Saab, förhindra att den missbrukas som vinterbil. Sedan över den kalla årstiden släppt i en torr hall och på våren letar du efter en Saab-fan som vet hur man älskar och uppskattar Ersthand 9000er. Låter bra, eller hur? Som det är med planer. De låter bra, men de är ibland orealistiska. Men jag undertryckte det vid den tiden fortfarande framgångsrik. Bara min familj, som känner mig bättre än mig själv, kommer att ha gissat vad som händer.

Dags att agera Kontakten med säljaren gjordes snabbt, bilder skickade fram och tillbaka, data utbytt. Jag har antagligen köpt för många bilar i mitt liv. Att köpa en bil gör dig missnöjd. Jag höll med en bra vän år sedan för att köpa en Saab 900 Turbo. Säljaren hade lovat bilen i högsta toner, och även det ambitiösa priset talade för en snygg och bra bil. På plats var en rostig, oljig vagn. En situation som alla brukade bilköpare vet, och det var inte den första, helt meningslösa vägen vi hade tagit på jakt efter en vacker Saab.

Bilderna på München 9000 var för bra och på något sätt otroligt. Dessutom fanns det en förståelig stämplad checkbook. Saab hade faktiskt fått sin inspektion varje år och var fjärde eller fem tusen kilometer färsk olja. Efter att jag fick bilder från absolut alla perspektiv och trots intensiv sökning inte ville visa någon riktig skada, var det bara en sak att göra. På till München!

Så flygbokat på mitt favoritflygbolag, med kranen, och med vän Achim i den bayerska huvudstaden. Vad vi förväntade oss där kommer jag att berätta i morgon.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

6 tankar om “Saabblog.net: Åtgärd vinterkvarter"

 • blank

  ts, ts, ts .... Tom

 • blank

  Favoritflygbolag med kranen? Han var bra

  Ja, vi borde spara alla dessa bilar, jag måste alltid kontrollera mig så jag behöver inte slå igen efter fyra Saabs

 • blank

  Jag läste detta på en pub i Prag. Blandning av jazz och funk från högtalarna, mysig atmosfär. "Köpte Tom det eller inte?" Jag tänker på det och vet att jag kanske letar efter en annan Saab. ”Vad skriver de?” Frågar någon vid nästa bord och ser mig stirra in i surfplattan. ”Saab”, svarar jag, “du skriver hur man köper en Saab”. ”Saab är död”, säger han. ”Vänta”, säger jag och läser vidare. Tystnad. Bara denna jazz. "Jag vill också ha en som var bra bilar" kommer från tabellen intill. "Ja var ... kommer?" ... Jag vill hellre lämna det innan tidsresan börjar. "Är" ... är svaret, vad som än händer ...

 • blank

  Jag kan förstå alla överväganden. Jag ser fram emot imorgon

 • blank

  Jag smekade ofta på artikeln. Trevligt att läsa.

 • blank

  Förmodligen också regn ...,
  möjligen från regnet till takfoten ...
  eller förgäves solsken!
  Jag är nyfiken som alltid!
  trevlig hälsning

Kommentarer är stängda.