SAAB Weekend: Action Winter Quarter och Spyker-Youngman

Vän Achim och jag var ute på helgen i en spontan "vinterkvarter" -kampanj. När det gäller Saab, naturligtvis, mer specifikt när det gäller Saab 9000. Detaljer om vårt företag, vilket ledde till ett så oväntat resultat, berättar jag på bloggen under de närmaste dagarna.

Drift vinterkvarter

I Sverige har en journalist otroligt stört att analysera kvartalsrapporten från Saabs äldreägare Spyker. Vad han har läst ut borde inte lämnas otydligt. Eftersom det leder oss till en intressant slutfråga. Victor Muller, som förmodligen inte balanserade sin skuld med de svenska skattemyndigheterna i fredags och kunde komma i kontakt med Kronofogden, kämpar på många fronter.

Det finns skadeståndsanspråk mot GM, där 3 miljarder dollar är inblandade. Spyker meddelade nu att fylla på och på 9. November för att förelägga den amerikanska domstolen ett nytt papper med viktiga fakta. GM hade lämnat ett svar till domstolen i september och bad om uppsägning. På begäran av Spyker CFO Arjen Dikken, är de övertygade om att de kan vinna processen. Finansieringen i sig var säkrad.

Ex-Saab-investeraren Youngman har under tiden lovat startfinansiering på 10 miljoner euro för att få fordonstillverkningen av den enda Spyker-modellen, Spyker C8 Aileron, igång igen. Som en del av avtalet kommer Youngman att få en andel på 30% i Spyker.

I det andra steget kommer Youngman, så Dikken, att satsa mycket mer pengar för att ta med den långkända Spyker SUV-serien till serien. Och vi utvecklar tillsammans, vilket är av intresse för oss, att fortsätta att föra Phoenix-plattformen till serieproduktion, då helt fri från GM-rättigheter.

Hur många fordon säljer Spyker 2012? Det finns inget svar på denna fråga.

Realtids journalist Ian Hammar ser många osäkerheter i Spykers lager. Vad ska vara underdimensionerade, för mellan linjerna läser du det sedan sommaren inte hänt mycket i Holland. Även om Spyker Youngman arbetar som ett annat företag på Phoenix-plattformen, men tydligen på bakbrännaren. Om du verkligen vill bli framgångsrik i lyxsegmentet med Saab-teknik, räknas också tidens faktor. Så bra och revolutionerande som plattformen ska vara, denna teknik ökar och månaderna passerar. Därför borde vi nu se 2012 / 13 efterföljaren av Saab 9-3 i startblocken i början av det nya året.

Slutligen en fråga som kanske låter spekulativ, men jag gillar att ringa rätt frågor. Vem jobbar faktiskt på Phoenix-plattformen?

Garanterat är minst tre företag. Det skulle finnas NEVS, Spyker-Youngman och ett annat företag i Trollhättan. Spekulativ skulle vara ett tilläggsföretag, som upprepas kallas, vilket inte är hemma i Sverige. Det rätta svaret på min fråga kan bli intressant.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net