Bakspegel: bara några ord ...

För ett år sedan idag började Saabs återförsäljarresa i Tyskland. Dagen innan hade vi plockat upp två nya Saab 2011-9x och två Saab 4-9 förproduktionsmodeller i Trollhättan. Det faktum att turnén genom Tyskland och sedan genom flera europeiska länder överhuvudtaget berodde på envisa och personliga engagemang hos vissa Saab-anställda.

23. Oktober 2011 Saab fabrik Trollhättan, Saab 9-4x Saab 9-5 sport wagon

Låt oss komma ihåg ... Saab var tvungen att avbryta IAA-deltagandet 2011 i sista minuten. Företaget flydde under omstruktureringsskyddet. I Frankfurt Fechenheim, då placerades den tyska Saab-filialen, idén om en alternativ IAA och önskan att ta med Saab 9-4x och nya sportdräkter till Tyskland. Idén var bra för att helt enkelt vänta på att se vad som skulle hända i Sverige var aldrig alternativet i Frankfurt. Planen misslyckades på grund av förhållandena i Trollhättan. Den administratör som utsetts av domstolen, som borde ha godkänt åtgärden, måste först utbildas i ämnet.

Men tanken föddes och laget runt Jan-Philipp Schuhmacher fortsatte arbetet med det. Några dagar innan turen startade kom det gröna ljuset från Sverige, och turnéplanen skapades och genomfördes över natten, så att säga. Åtagandet kom så snabbt att det inte fanns någon mer flygning till Landvetter. På kort sikt organiserades en pressbil för att återvända till Sverige, och vi kunde köra till Trollhättan med bil. Med tanke på den ständiga osäkerheten om vi verkligen får bilarna, eller om projektet skulle toppla i sista minuten. Vi var bara säkra på det ögonblick då vi började från Stallbacka i söder.

Saab-fabriken: Saab 9-5 sportbilar, förproduktionsmodeller, kör.

Att en extern bloggare kunde ge mediasupport var revolutionerande. En helt ny upplevelse - för Saab och för mig. I Trollhättan var det reservationer om att anförtro en främre bil till en främling. Marknadsavdelningen var orolig, utvecklingsavdelningen var emot den och kvalitetssäkring fann idén ur frågan. Men i Frankfurt kämpade de ständigt för idén och rådde med oändliga samtal.

Resan själv sprang på en så liten budget, godkänd av administratören, att jag inte kan skriva om det. Eftersom bilindustrin läser med och ingen skulle tro att du kan flytta så mycket med så lite. Vad lärde vi oss av återförsäljarturen? Ser tillbaka med ett års avstånd kvarstår två säkerheter.

blank
Vid huvudentrén

Saab kunde ha flyttat mer!

Turnén genom Tyskland var som en väckarklocka för Saab-föraren. Som om kunderna hade väntat på en sådan åtgärd i flera år. Den nya 9-5 sportvagnen och 9-4x mottogs entusiastiskt överallt. Ju längre vi körde desto bättre återkoppling. I slutet kom chaufförer från andra tillverkare till Saab-partnerna för att se de nya bilarna. Tro det eller inte, vissa personer beställde blint en ny Saab under evenemanget.

Om man hade tillåtit de nationella företagen mer frihet år sedan skulle Saab ha sålt fler bilar. Något galet, eller snarare, okonventionella handlingar skulle ha gjort varumärket bra. För vem som är liten måste han trumma lite högre för att locka uppmärksamhet. Och han borde inte ta greatsna som en förebild, med deras välfyllda krigsbröst kan han inte hålla sig. Den budget för marknadsföring som fizzled Inledning annonser för Saab 9-5 skulle ha varit bättre tillbringas i ett välorganiserat roadshow.

blank
Av i söder!

Modellåret 2012 skulle ha varit det bästa!

Tyvärr introducerades Saab 9-5 för snabbt. Den som har kört pre-serien till 2012-vintage kommer att se detta mycket tydligt. Saab 9-5-chassit skulle då ha varit det som borde ha varit från början. Fyrhjulsdriften i 9-5, då utrustad i serie med eLSD, skulle ha varit bland det bästa som fanns i den här klassen. De nya materialen i inredningen och den stora stationsvagnen, allt detta Saab skulle ha främjat tillbaka på någon livsmedelsbutiklista. Saab 9-4x skulle ha varit behandla, och Saab-partnerna skulle ha haft en bil för första gången i år, vilket de kunde ha distribuerat.

Allt detta skulle inte ha sparat Saab, men det skulle ha tagit den tid som krävs för att hitta nya långsiktiga investerare.

Ok Det tyska Saab-laget kämpade. Det har - och jag är stolt över att säga det - fört idéer till Trollhättan. Svenskarna var skeptiska, de andra marknaderna var skeptiska. Men vi gjorde skillnad, vi visade flaggan. Från de svåraste omständigheterna, med de minsta resurserna, uppnåddes mer än vad som faktiskt var möjligt. Andra europeiska marknader har tagit över turnén, och om produktionen hade startat 2012 hade det varit många tyska beställningar på bordet.

blank
Saab Team 2011 i Trollhättan. Det är vad fighterhjärtan ser ut!

Vår kreativitet räddade inte Saab, förutsättningarna var emot det. Men vi har flyttat något, har visat mod. Alla Saab anställda som var där. Och om man tittar på bilden av laget som har tagit upp bilarna i Trollhättan, kan jag bara säga en sak: Det är vad fighterhjärtan ser ut!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

14 tankar om “Bakspegel: bara några ord ..."

 • blank

  Tom, mycket trevliga objekt, som tänker tillbaka till vårt möte som en del av återförsäljare turné i Leipzig, stolt meddelat som Mr Shoemaker att Saab säljs till kinesiska ist.Wir var alla lite naiv och har det lätt sedan vägrar att förstå att allt brast ,
  Vi satt i båda bilarna minst en gång, synd att de inte existerar.

 • blank

  När jag tittar på bilderna inser jag att såret ännu inte har läkt.

 • blank

  Stationvagnen skulle ha varit min dröm som inte blir sant. På SAAB är allt på en ny start och vi kommer att se vad som händer. Historien är definitivt på gång!

 • blank

  Mycket intressant skrivet och jag misstänker att mycket engagemang bakom turnén. Tack till alla tidigare SAABers för det. Med Tom har SAAB satt på rätt häst (Ledsen Tom). Bra rapporter och alltid mycket diskret 😉

 • blank

  Även om jag stenas nu ……….
  Att bara skylla på GM är redan mycket ensidigt, Saab själv har också bidragit med några "kistspikar", precis som den första "idoliserade" och sedan djupt fallna Mr. Muller.

  Att diskutera vilka de var är föråldrat, precis som den ofta hållna diskussionen om vad en “riktig” Saab är och vad som inte är. "Så är det, låt oss göra det bästa av det", sa min farfar alltid. Resten är historia på ett eller annat sätt.

  En trevlig höstvecka kvar!

  Ciao

  ram

  PS: Glöm inte vinterdäcken i hela diskussionen 🙂

  • blank

   Jag och förvisso andra skulle vara intresserade av vilka ”kistnaglar” man talar om här - på grund av GM-ledningen hade SAAB bara minimalt utrymme i alla avseenden. De rätta vägarna - jag tänker främst på bra marknadsföring och nya generationer av fordon - borde definitivt ha tagits av företagsledarna (GM).

   Du kunde inte agera fritt som ett så kallat gruppdotterbolag - detta antagande är helt absurt!

   Dessutom är namnet kistspik ändå fel, eftersom SAAB (om än inte i GM-form) fortfarande finns - kommentaren från saabfan är mer lämplig här.

   • blank

    Vi borde inte bryta den här vackra artikeln med GM och "vem är skyldig" kommentarer ...

    • blank

     Om olika "senap" läggs till här kommer artikeln, som enligt min mening är vacker, inte att gå sönder på länge.

     Påminnelsen om GM: s oegentligheter bör vakna upp då och då,
     Så att framtida bilköpare bestämmer sig rätt!

   • blank

    Jag tycker också att det är lite för lätt att skylla GM för allt det.

    Utan GM hade Saab 900 från 1988 varit över. Det skulle inte ha 900 II; 9-3; 9 3 II; 9-5; 9-5 II ges mer. Och det är alla bra bilar. Även med GM-teknik.

    Inte heller verkar ingen vara medveten om att GM var konkurs och överlevde bara tack vare Obamas skattebetalare pengar. Tyvärr var det inte så för Sverige och Saab.

    Än idag tillhör en fin del av GM fortfarande USA. Och vad administratörer, advokater och chefer har kapacitet kan ses i år på Saab ...

    Men det låter också VM från Saab-kassören så givande gyllene, medan monteringsarbetarna svälte, och det här skattefria, vilket besviknade mig mest vid VM!

    • blank

     Tänk bara på Jaguar eller Volvo, till exempel - båda varumärken som är ungefär lika med SAAB.

     Dessa tillverkare kunde inte överleva utan stora företag som anhängare.

     Volvo hölls levande ganska bra under Ford och kunde sedan säljas till Geely (för närvarande går det inte heller så bra - men mycket bättre än SAAB under ledning av GM under de senaste åren).

     Med Jaguar framstår en liknande bild som hos Volvo: Håll dig väl bevarad under Ford och även under Tata-motorn direkt efter blomningen!

     Endast SAAB under GM utplånades nästan helt - varför var det?

     Emellertid är VM ett helt annat ämne igen - vilket inte ens skulle ha inträffat om GM hade arbetat ens rimligt!

     Skvaller om att GM inte skulle ha förstört allt, jag kan inte höra långsamt längre!

     Hälsningar från Schleswig-Holstein och en trevlig helg

 • blank

  Jag tror att närhelst möjligheten uppstår bör man inte glömma att nämna de största syndarna i hela denna elände: GM - för därifrån har SAAB bevisligen lett i flera år främst för egenintresse när det gäller teknisk utveckling och sedan slutligen deporteras - så den som hade inträffat Utveckling är faktiskt bara den logiska konsekvensen av denna GM-katastrof (hos Opel, som vi vet, går det roligt i GM-stil)!

  Det faktum att hela saken sedan ökades i Amerika genom att förhindra en möjlig snabb försäljning därifrån gör att de flesta av oss nästan snarkar av ilska - jag hoppas verkligen att VM: s rättegång i denna fråga fortfarande kommer att leda till framgång.

  Å andra sidan bör vi på något sätt kryssa för det förflutna och om möjligt göra vänner med omständigheterna under den nya SAAB-ägaren - även om det fortfarande är mycket svårt på grund av prioriteringarna där (initialt bör endast elbilar tillverkas).

 • blank

  I Schweiz lanserade SAAB-Schweiz AG också en PR-turné och presenterade fyra modeller från det då aktuella produktsortimentet. Det året bytte jag också ut min 9-5 Aero Sport mot 9-5II sedan. Jag minns fortfarande försäljningsnivån med en bilförsäljare som sa till mig att SAAB inte längre finns. Då var detta uttalande inte mer sant än det är idag. Låt oss se positivt på bilarnas framtid och vänta med att se vad som händer härnäst. Det blir inte tystare ...

 • blank

  Mitt hjärta blöder…. och var det ett år till?

  När jag såg de två bilarna i Bremen var jag väldigt glad över bilarna (bara inte säker på vilken jag tyckte om mer, stationvagnen eller SUV).

 • blank

  De är bara så otroligt vackra bilar ... Att allt som hände i år inte längre kan ordas eftersom det är så hemskt ...

  Jag minns fortfarande hur jag såg på bilarna i Frankfurt. Det var ett så starkt tecken från Saab - en fordonstillverkare som plötsligt var så nära sina fans och kunder ....

  Det är synd att du bara inte kan vinna några slagsmål ...

  Vilken tillfällighet när jag låste upp min Saab i morse, och den - som alltid - blinkade glatt, jag tittade på honom och tänkte, det här vädret här, den här bilden jag har framför mig, påminner mig mycket starkt om dem Återuppbyggnadstid. & nu den här artikeln ...

Kommentarer är stängda.